În urmă cu câteva zile am publicat un articol de tip review pentru Allview V1 Viper e. Astăzi vă voi prezenta impresiile despre o tabletă de 8 inci de la aceeași companie ce rulează Windows 8.1. Allview Impera i8 se bazează pe o arhitectură cu procesor quad-core și accelerator grafic de la Intel. Adăugând și celelalte elemente hardware, ar trebui să ofere o experință plăcută în lumea sistemului de operare de la Microsoft. Dacă este sau nu așa, sper să vă dați seama din rândurile ce urmează.

Voi începe ca de obicei cu

Specificații detaliate pentru Allview Impera i8:

Specificatii Allview Impera i8

Design

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

În pachetul de retail am găsit tableta, încărcătorul, cablu microUSB – USB 2.0, cablu OTG, manual de utilizare, certificat de garanție și cod pentru activarea Microsoft Office 365 pentru un an.

Allview Impera i8 se prezintă cu un ecran de 8 inci cu raport 16/10. Marginile laterale sunt destul de înguste, dar nici cele de sus/jos nu sunt exagerate ca dimensiuni. Tableta nu are butoane capacitive la baza ecranului, toate comenzile fiind executate prin intermediul touchscreen-ului și ale butoanelor fizice.

Pe partea din față a lui Allview Impera i8 nu există nici un element de design. Pe spate, în centru se vede logo-ul companiei brașovene, mai jos denumirea tabletei și alte informații. La bază sunt două grile pentru difuzoare, dar doar cea din dreapta adăpostește un speaker.

Marginile tabletei sunt rotunjite de la partea din față, către spate, iar butoanele on/off și pentru reglarea volumului se află în dreapta-sus. Se află localizate mai mult pe spatele dispozitivului, decât pe margine. Nu pot fi vizibile când privim tableta din față, ci abia dintr-un unghi destul de mare.

Materialele folosite, dar și construcția generală sau finisările nu sunt între cele mai bune, mai ales dacă luăm în considerare prețul actual. Per total Allview Impera i8 lasă impresia unui produs mai ieftin decât este cu adevărat. Este realizată complet din plastic, chiar dacă culoarea și textura spatelui te poate face să crezi că este din metal. Dacă este strânsă în mâini sau dacă îi testăm rezistența va scoate sunete neplăcute, care denotă o rigiditate generală slabă.

Per total capitolul design nu impresionează, ba chiar la finisare se situează mai jos decât ar trebui prin prisma prețului.

Ecran și sunet

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Display-ul IPS de 8 inci se prezintă bine. Culorile reproduse, ca și luminozitatea sau unghiurile de vizualizare sunt bune. Alături de rezoluția de 1280×800 pixeli care la 8 inci realizează o densitate de 188 ppi, ecranul lui Allview Impera i8 este plăcut. Singurul lucru deranjant este că adună amprentele într-un ritm mai alert decât altele pe care le-am întâlnit.

Sunetul extern se realizează doar printr-un difuzor, deși aspectul tabletei și specificațiile de pe site-ul Allview te pot face să crezi că ai parte de boxe stereo. Nu este cazul, dar intensitatea la volum maxim este suficientă, chiar puternică. Se transmit ușoare vibrații în carcasă, dar în nici un caz deranjante.

Calitatea sunetului emis prin difuzorul extern este bună, chiar dacă nu prezintă suficient bass. Până la urmă, puține sunt tabletele care o fac.

Prin jack-ul de 3.5 mm avem parte de un volum impresionant, la intensitate maximă fiind chiar deranjant de ridicat. Calitatea nu este însă cea mai bună, nivelul frecvențelor joase fiind insuficient. În rest, dacă nu ești un audiofil vei fi suficient de mulțumit.

Hardware, sistem de operare și aplicații

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Allview Impera i8 se bazează pe serviciile unui procesor quad-core Intel Atom Z3735G, cu frecvența la 1,33 GHz ce poate urca până la 1.83 GHz. Acceleratorul grafic este un Intel HD Graphics, care alături de 1 GB de RAM se descurcă decent în jocuri. Spațiul de stocare de 16 GB este suficient pentru o tabletă cu Android, dar pentru Windows 8.1 este total neadecvat. Un card microSD de cel puțin încă 16 GB este imperios necesar.

După ce am instalat Asphalt 8 Airborne și am primit câteva update-uri de sistem, rămăsesem cu mai puțin de 1 GB spațiu de stocare disponibil. Apropo de Asphalt 8, acesta a rulat bine, fără probleme. Nu perfect, dar mai mult decât acceptabil.

Sistemul de operare Windows 8.1 rulează destul de bine pe Allview Impera i8. Totuși sunt momente în care realizezi că 2 GB de RAM ar fi fost bineveniți. Pentru browsing, documente ofcice și aplicații simple este suficient, dar nu mai mult.

În varianta Desktop a Windows 8.1 ai mare nevoie de un maus pentru a te descurca prin navigare sau setări. Pur și simplu prin touchscreen nu prea ai cum să atingi perfect anumite link-uri sau pictograme. Pe un ecran de cel puțin 10 inci, s-ar putea să nu mai fie nevoie de maus, dar la 8 inci este binevenit un astfel de accesoriu. Mă refer doar când folosești partea desktop din Windows 8.1.

La aplicații preinstalate Allview Impera i8 nu aduce nimic în plus față de ceea ce prezintă standard Windows 8.1. Dintre acestea menționez: Finance, Food & Drink, Games, Health & Fitness, Internet Explorer, Maps, Microsoft Office, OneDrive, OneNote, Reader, Reading List, Scan, Skype, Sports, Store, Travel, Video, Weather, Windows Media Player. Mai sunt câteva, dar oricum lista mi se pare a fi prea lungă. Normal că 16 GB sunt insuficienți, când Microsoft încarcă sistemul de operare al unei tablete cu atâtea aplicații.

Magazinul de aplicații al Windows 8.1 s-a îmbogățit considerabil, dar un împătimit al Android-ului cu al său Play Store va fi în continuare dezamăgit. Majoritatea aplicațiilor se regăsesc și în magazinul Windows sau vor avea variante asemănătoare.

Performanță

Teste benchmark Allview Impera i8 (3)

După ce a trecut prin câteva teste de benchmark am structurat rezultatele în tabelul de mai jos

Teste BenchMark Allview Impera i8

Conectivitate

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

După cum v-am spus la capitolul design, tastele power și pentru volum sunt așezate mai mult pe spatele tabletei, decât pe lateral. În acest fel, elementele de conectivitate se regăsesc grupate doar pe partea de sus a lui Allview Impera i8. Aici, avem de la stânga la dreapta: microfonul, slotul pentru card microSD, jack-ul de 3.5 mm, portul micro HDMI și cel microUSB.

Pe partea wireless avem Wi-Fi 802.11 b/g/n și bluetooth 4.0. Nu am avut probleme cu elementele de conectivitate, iar prin cablul OTG am folosit un maus și un stick de memorie, care au fost recunoscute fără nicio bătaie de cap.

Cameră foto și video

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Camera principală oferă poze de maxim 5 Megapixeli și filmează FullHD. În partea din față avem un senzor de 2 Megapixeli foarte util în aplicațiile de genul Skype.

Nu o să detaliez capacitățile camerei principale, o să vă las să trageți singuri concluzii în baza galeriei foto de mai jos:

Autonomie

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Allview Impera i8 încorporează un acumulator de 3800 mAh cu care tableta oferă o autonomie modestă. În browsing, jocuri sau aplicații simple va oferi în jur de 4 ore fără a fi conectată la priză, cu luminozitatea la 50%. Folosită intens nu va trece de 2 – 3 ore de autonomie.

Preț

Allview Impera i8 – 849 lei pe F64.ro.

Concluzii

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Din punctul meu de vedere, Allview Impera i8 este ușor spraevaluată de compania brașoveană. Nu este o tabletă atât de rea, dar pentru a-i ierta din ”păcate” trebuie să aibă un preț mai mic decât cel propus momentan. Pentru a reuși în lupta cu concurența ce rulează tot Windows 8.1 pe o diagonală de 8 inci, ar fi trebuit să nu aibă atâtea puncte slabe, sau măcar să-și eclipseze competitorii printr-un cost greu de refuzat.

Principalele puncte bune sau rele le-am trecut mai jos:

PRO:

– ecranul IPS oferă culori, luminozitate și unghiuri de vizualizare bune;

– intensitate ridicată a sunetului atât prin difuzorul extern, cât și prin jack-ul de 3.5 mm.

CONTRA:

– calitate de fabricație mai slabă decât te-ai aștepta la acest nivel de preț;

– cei 16 GB spațiu de stocare sunt insuficienți.

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.