Allview P4 Life și P5 Life sunt primele telefoane pe care compania autohtonă a promis update la Android 5.0 Lollipop. A trecut jumătate de an, iar P4 și P5 Life au rămas cu Android 4.4.2 KitKat. Totuși, mă aștept ca în maxim 1 – 2 luni să primească software-ul actualizat.
Ambele telefoane mizează pe un raport preț / specificații foarte bun, iar în cadrul unor promoții au coborât sub pragul a 400 de lei. Allview P4 Life este frățiorul mai mic, un telefon de luat în cacul pentru publicul tânăr, mai ales că este unul dintre puținele telefoane de 4 inch cu preț de sub 80 euro și cu un pachet hardware destul de ok.
Specificații Allview P4 Life
Design
În pachet dați de smartphone, bateria de 1600 mAh, capac pe albastru pe lângă cel negru, cablu microUSB – USB, încărcător pe USB, cod de activare pentru o perioadă limitată a versiunii full a Bitdefender Mobile Security, certificat de garanție, manual cu instrucțiuni de utilizare, căști in-ear albe pe fir lat și jack de 3.5 mm.
Ca design amintește direct de iPhone 5C, doar că nu are o tastă fizică centrală și nici plastic lucios pe lateral și capacul spate. În pachet dați de două capace (negru și albastru), Allview a ales soluția capacelor interschimbabile în genul Nokia Lumia 520. Sunt mai multe variante de culoare, 19 lei / capac. Ai acces la sloturile pentru cele două cartele SIM, la lăcașul dedicat unui card microSD de până la 32 GB.
Colțuri ușor rotunjite, dimensiuni compacte + materiale și finisare neașteptat de bune pentru categoria sa de preț = Allview P4 Life. Aveți o întreagă galerie de imagini în care să-l studiați din toate unghiurile.
Ecran și sunet
IPS de 4 inch cu rezoluție 480×800 pixeli și protecție Corning Gorilla Glass 3. Peste display este aplicată o folie de protecție din plastic și astfel te scutește de o achiziție separată. Culorile sunt ok, dar un pic mai șterse decât la alte IPS-uri testate. Totuși, raportat la prețul său – nu sunt loc de prea multe comentarii. Touch-ul răspunde precis și nu ai parte de întârzieri în preluarea comenzilor. La baza ecranului se află trei taste capacitive cu rol de Back, ieșire pe ecranul de start și customizare a ferestrelor de pe ecranul de start / Mai multe detalii când ești într-un joc sau aplicație.
Sunetul provine de la un speaker poziționat pe spatele telefonului. Nu se compară cu Microsoft Lumia 532 la acest capitol, sunet slab ca intensitate, partea de bass inexistentă, ascuțit. Lucrurile se schimbă cu căștile in-ear pe fir lat din pachet. Se aude puternic, sunete clare, bine delimitate, fără distorsiuni la volum maxim. Jack-ul de 3.5 mm se află în partea superioară, iar reglarea volumului se face din lateral dreapta.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Allview P4 Life pe partea hardware – MediaTek MT8382 quad-core la 1.3 GHz pe ARM Cortex-A7, Mali-400MP în rol de accelerator grafic, 1 GB RAM, 8 GB spațiu de stocare și slot pentru microSD de până la 32 GB.
Rulează Android 4.4.2 KitKat fără Berry UI și va primi Android 5.0 Lollipop în anul curent, nu există un termen fix primit din partea Allview. Ar fi fost de efect să ruleze 5.0 Lollipop, instant ar fi devenit cel mai ieftin telefon Android cu această iterație software.
L-am transformat în telefonul meu de zi cu zi pentru o săptămână și pot să spun că mi-a plăcut mult. Mă refer strict la partea de socializare (Facebook, Twitter), Gmail, browsing, apeluri de voce și mesaje de tip SMS. Pot să spun că am devenit ușor nostalgic pentru vremurile în care un telefon de top nu trebuia să aibe ca în prezent peste 5 – 5.5 inch. Allview P4 Life punctează prin dimensiunile sale compacte, nu te deranjează în buzunar. Apropo, nu știu a câți dintre voi s-a întâmplat ca blues jeanși să se decoloreze în zona buzunarului după forma telefonului, eu sunt deja la a 4-a pereche.
Nu are o configurație hardware care să-i permită a rula jocurile și aplicațiile cu grafică complexă, dar 299 lei, repet 299 lei. Totuși, în jocuri de volum precum Subway Surfers, Temple Run, Angry Birds etc se descurcă foarte bine și te poți juca ore în șir, fără nicio problemă.
Aplicațiile preinstalate sunt la cote decente, fără vreun exces de zel și aplicații inutile:
Bitdefender Mobile Security – antivirus cu activare completă pe o perioadă limitată, cod inclus în pachet;
Aplicații specifice unui telefon Android – Browser, Calendar, Cameră foto, Căutare vocală, Ceas, Google Play, Gmail, Google Foto, Hangouts, Google Maps etc.
Se oferă acces la magazinul de aplicații Android și sute de mii de aplicații așteaptă să fie instalate pe P4 Life.
Ce nu mi-a plăcut?
Cei 8 GB sunt împărțiți în două partiții: una de 0.9 GB și alta de 5.2 GB. Aplicațiile și jocurile se duc în cea de 0.9 GB care de obicei are în jur de vreo 2 – 300 MB liberi. De aici necesitatea unui card microSD și mutarea aplicațiilor într-un astfel de spațiu de stocare. Cei 5.2 GB preinstalați sunt buni pentru muzică, documente, filme etc.
Performanță
A trecut prin câteva teste de benchmark:
Conectivitate
Include suport pentru două cartele SIM: SIM de dimensiuni clasice și microSIM + slot pentru un card microSD cu spațiu de stocare de până la 32 GB. Se adaugă 3G cu viteze în download de până la 21.6 Mbps, Wi-Fi în standardele b/g/n, bluetooth 4.0, A-GPS, GPS.
În partea superioară se află jack-ul de 3.5 mm, în lateral dreapta regăsiți butonul de pornire și reglarea volumului, la bază se află portul microUSB, în stânga niciun element de conectivitate.
În apelurile de voce s-a descurcat decent, fără a impresiona sau decepționa, totuși, sunt niște limite date de prețul său de comercializare. În download-ul via Wi-Fi mi s-a părut ceva cam încet, nu epatează la capitolul viteză.
Cameră foto și video
5 Megapixeli, autofocus, LED flash și primul telefon cu preț de sub 300 lei ce livrează fotografii cât de cât ok. Camera frontală este de 0.3 Megapixeli și este utilă în apelurile video cu Skype, Viber etc.
Fotografii făcute cu Allview P4 Life și să stiți că am șters lentila camerei înainte de fiecare fotografie.
Autonomie
Bateria de 1600 mAh se descurcă modest. Cu luminozitatea la maxim și redare a clipurilor din secțiunea Unboxing de pe canalul nostru de YouTube a atins 6% în 2 ore și 59 de minute. Cel mai slab rezultat înregistrat de vreun smartphone testat până la momentul actual.
Cu luminozitatea la 50%, fără a avea date sincronizate în fundal, apeluri de voce și mesaje de tip SMS, puțin browsing și joculețe se duce spre o zi de autonomie. Repet. Fără a fi utilizat intensiv.
Preț
Allview P4 Life – 299 lei la eMAG.
Concluzii
Allview P4 Life este un telefon decent pentru cei 299 plătiți pe el. Am structurat punctele PRO și CONTRA. O baterie de 2000 mAh ar fi întregit peisajul.
PRO
– design plăcut;
– capace interschimbabile;
– fluent la nivel de interfața grafică, bloatware inexistent;
– raport preț / specificații destul de bun;
– căști in-ear albe pe fir lat incluse în pachet.
CONTRA
– sunet metalic pe difuzorul principal;
– autonomie mediocră;
– partiționare ciudată a spațiului de stocare.