Allview P5 Quad vs Allview P6 Quad – merită diferența de preț?

25/06/2013

Visual Fan are în portofoliul său cel puțin patru telefoane dual-sim cu Android din zona de top. Mă refer la Allview P5 Quad, P6 Quad, Allview P5 Qmax și Allview V1 Viper. Am avut ocazia să testez Allview P6 Quad în ultimele săptămâni, să butonez Allview P5 Quad la un prieten și să văd Allview V1 Viper la evenimentul oficial de lansare de acum câteva zile.

Să începem cu detaliile tehnice pentru Allview P5 Quad și P6 Quad:

Smartphone

Date tehnice

Allview P5 Quad

Allview P6 Quad

Ecran

IPS de 4.5 inch cu rezoluție qHD / 540×960 pixeli

Super AMOLED HD de 4.65 inch cu rezoluție 1280×720 pixeli

Procesor

MediaTek quad-core la 1.2 GHz pe ARM Cortex-A7

MediaTek quad-core la 1.2 GHz pe ARM Cortex-A7

Memorie

1 GB RAM, 4 GB spațiu de stocare din care 2 GB în mod real, slot pentru microSD de până la 32 GB

1 GB RAM, 4 GB spațiu de stocare din care 2 GB în mod real, slot pentru microSD de până la 32 GB

GPU

PowerVR SGX544

PowerVR SGX544

Sistem de operare

Android 4.1 Jelly Bean

Android 4.1 Jelly Bean

Conectivitate

3G cu viteze în download de până la 21.6 Mbps, Wi-Fi b/g/n, bluetooth 4.0, Wi-Fi direct, microUSB, jack de 3.5 mm, A-GPS

3G cu viteze în download de până la 21.6 Mbps, Wi-Fi b/g/n, bluetooth 4.0, Wi-Fi direct, microUSB, jack de 3.5 mm, A-GPS

Cameră foto și video

8 Megapixeli și filmează la 1080p, cameră frontală de 1 Megapixel

8 Megapixeli și filmează la 1080p, cameră frontală de 1 Megapixel

Baterie

2100 mAh

2100 mAh

Greutate

140 gr.

131.9 gr.

Grosime

9.8 mm

8.6 mm

Cel mai important numitor comun între cele două telefoane este dat de perechea CPU + GPU + memorie RAM + spațiu de stocare + sistem de operare. La fiecare smartphone dați de CPU MediaTek quad-core la 1.2 GHz pe ARM Cortex-A7, 1 GB memorie RAM, 4 GB + slot pentru microSD. Doar că la Allview P6 Quad primiți și un microSD de 16 GB în pachet, ce lipsește la P5 Quad.

Diferențele principale sunt legate de design, tehnologia din spatele display-ului, greutate, grosime și experiență oferită. Allview P5 Quad a fost poziționat drept un smartphone de tip best-buy cu un raport bun în ce privește prețul și performanțele oferite. Ajunge a costa sub 1100 de lei, iar Allview P6 Quad să meargă ceva mai mult ca adresabilitate, spre clasa business și aici ar fi alte cerințe, mai elaborate. Aș zice că Allview P6 Quad luptă de la egal cu telefoanele de top lansate în 2012 în genul lui Samsung GALAXY S III, HTC One X etc.

Design

Allview-P5-Quad-Allview-P6-Quad (5)

Allview P5 Quad a fost o mică dezamăgire din acest punct de vedere. Aș zice că doar pentru acest element merită a plăti diferența de preț față de un P6 Quad. Plasticul de la P5 Quad dă impresia de ieftin, de soluție aleasă pentru un cost de fabricație cât mai redus. Allview P6 Quad oferă un feeling ceva mai premium, un spate ce dă un grip excelent, metal ce iese în evidență pe lateral și la bază, dă impresia de rezistență în timp.

Allview P5 Quad are o formă mai alungită față de P6 Quad ce pare un smartphone cu un echilibru ceva mai bun între lățime și lungime. La P5 Quad sunt taste capacitive la bază, iar la P6 Quad dați de butoane touch direct pe display precum la Google Nexus 4 sau Samsung GALAXY Nexus.

Senzorul camerei principale de 8 Megapixeli este dispus ușor în stânga la P6 Quad față de central la P5 Quad, micuța boxă responsabilă de sunet are aceeași locație. P6 Quad punctează printr-o grosime și greutate mai mică, deși P5 are display de 4.5 inch față de 4.65 inch.

Ecran

Allview-P5-Quad-Allview-P6-Quad (1)

IPS de 4.5 inch vs Super AMOLED HD de 4.65 inch – cam așa s-ar rezuma lupta la nivel de display între P5 Quad și P6 Quad. Primul punctează mai bine la luminozitate, culori ceva mai naturale, dar și mai șterse, iar P6 Quad iese în evidență printr-un display care m-a impresionat de când l-am pornit pentru prima dată. Nu reflectă spațiul ambiant în mod deranjant, culorile sunt vii, ușor prea saturate ca la orice Super AMOLED.

Tehnologia din spatele lui P6 Quad este regăsită la Samsung GALAXY Nexus. Aș opta pentru P6 în ce privește ecranul, deși nici P5 nu stă rău deloc la acest capitol și impresionează plăcut.

Hardware + Performanță + Conectivitate + Cameră foto & video

Allview-P5-Quad-Allview-P6-Quad (14)

Hardware + software =  identic. Am pus Nova Launcher pe ambele telefoane și aș zice că P6 Quad se mișcă un pic mai sprinten. S-ar putea să fie o impresie personală. Vorbim, totuși, de același procesor și accelerator grafic, cantitate de RAM și spațiu de stocare, versiune de sistem de operare.

Vă recomand să treceți peste Berry UI printr-un launcher dedicat în genul lui Nova Launcher. Veți vedea cum dispare ușorul lag din meniu, un plus de viteză în rularea aplicațiilor și browsing + customizare pe îndelete chiar și pentru un heavy user.

Ambele telefoane impresionează în mod plăcut. MediaTek a livrat un CPU quad-core la 1.2 GHz care a ieșit bine în testele de benchmark făcute de publicațiile tech la nivel internațional cât și pe plan local, se încadrează în categoria mid-range fără probleme. Rulează aplicații cu cerințe grafice elaborate fără probleme și aici mă refer la Real Racing 3, Need For Speed: Most Wanted etc.

Mai multe detalii legate de Allview P6 Quad veți regăsi în review-ul dedicat pe care-l am în draft de câteva zile bune. Vă las cu o serie de teste de benchmark făcute pe Allview P6 Quad:

Teste de benchmark

Allview P6 Quad

Quadrant

4092 puncte

AnTuTu

12432 puncte

Vellamo

HTML5 – 1372 puncte

METAL – 425 puncte

3DMark

Ice Storm – 2981 puncte

Ice Storm Extreme – 1490 puncte

NenaMark 1

57.4 fps

NenaMark 2

39.5 fps

CF-Bench

12335 puncte

Pe partea de conectivitate nu sunt diferențe decât în ce privește dispunerea conectorilor. În partea superioară la P5 Quad dați de jack-ul de 3.5 mm și portul microUSB, iar la P6 Quad doar de portul microUSB, iar jack-ul de 3.5 mm a fost coborât pe laterala de la bază. În dreapta la P5 Quad regăsiți tasta pentru reglarea volumului și controlul pentru pornire / oprire, iar la P6 Quad au dispus pe dreapta doar reglarea volumului cu taste dedicate pentru + și -, pe când la P5 este un singur control care trebuie apăsat în una dintre marginile sale pentru a crește sau scade volumul.

La baza lui P5 nu dați de niciun conector, iar la P6 cum vă spuneam a fost dispus jack-ul de 3.5 mm. În stânga la P6 dați de tasta de power, iar la P5 nimic.

Legat de camera foto și video veți da de un senzor identic. Am făcut fotografii cu P6 Quad și uimește printr-o interfață bine gândită, multiple opțiuni, fotografii și clipuri video de calitatate. Punct PRO pentru ambele telefoane. Să nu uita a specifica că sunt telefoane dual-sim ce oferă acces la bateria de 2100 mAh, capacul poate fi înlăturat ușor, acces la cele două SIM-uri și la slotul pentru microSD.

Autonomie

Allview-P5-Quad-Allview-P6-Quad (4)

Nu am testat din acest punct de vedere decât pe P6 Quad și aș zice că se încadrează la mijloc. Nici nu impresionează, dar nici nu-i un smartphone care după doar câteva ore de utilizare să te lase în pană, în sens figurat. Își face treaba și la autonomie contribuie decisivi doar setările pe care le folosești pe partea de sincronizare, luminozitate a display-ului etc.

Concluzii

Allview-P5-Quad-Allview-P6-Quad (15)

Allview P6 Quad este telefonul recomandat celor care nu doresc să facă vreun compromis în alegerea unui smartphone dual-sim, iar P5 Quad persoanelor cu mai puțină dare de mână, dar dornici să dețină un smartphone cu CPU quad-core și dual-sim ce oferă o experiență foarte plăcută în browsing, rulare aplicațiilor etc.

P6 Quad iese în față la design și display, iar P5 Quad printr-un preț de achiziție mai mic cu peste 300 de lei în contextul în care hardware-ul celor două telefoane este identic.

Alegerea mea ar fi P6 Quad, cel mai bun dual-sim de sub brand românesc la momentul actual.

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.