Allview P7 Xtreme – review

11/05/2014

Am avut ocazia în ultimele săptămâni să testez Allview P7 Xtreme pe îndelete. Este primul smartphone cu procesul MediaTek octa-core și conectivitate dual-sim pe care am avut ocazia să-l testez. P7 Xtreme suportă două cartele microSIM. Inițial am crezut că este un telefon single sim / un singur slot era pentru SIM pe lateral, dar în locașul respectiv este loc pentru 2 microSIM-uri, puse cu ceva atenție.

MediaTek a început a livra procesoare performante în categoria mid-range încă de la modelul MTK6589 la 1.2 GHz pe ARM Cortex-A7 + PowerVR SGX544 în rolul de accelerator grafic. Și acum este capabil a rula majoritatea aplicațiilor și jocurilor din Google Play. MTK6589T la 1.5 GHz a fost un update al platformei abordate de către majoritatea companiilor ce au în portofoliu telefoane Android dual-sim.

Allview-P7-Xtreme (19)

Cu procesorul octa-core MediaTek / MTK6592 pe ARM Cortex-A7 se trece la un alt nivel. Este implementat un accelerator grafic nou, Mali-450. În review-ul lui P7 Xtreme găsiți mai multe detalii legate de experiența de utilizare furnizată de acest ansamblu hardware. În momentul de față vă spun doar că a fost o supriză plăcută.

Allview P7 Xtreme are câteva elemente ce-l individualizează față de celelalte telefoane dual-sim: lentile rotative, procesor MediaTek octa-core, suport pentru două cartele SIM în format microSIM.

Detalii complete pentru Allview P7 Xtreme:

SmartphoneDate tehnice Allview P7 Xtreme
Ecran Sharp IGZO de 4.7 inch cu rezoluție 1280×720 pixeli, rezistent la zgârieturi
Procesor MediaTek 6592 octa-core la 1.7 GHz pe ARM Cortex-A7
Memorie 1 GB RAM, 16 GB spațiu de stocare, fără slot pentru microSD
GPU Mali-450MP4
Sistem de operare Android 4.2 Jelly Bean
Conectivitate 3G cu viteze de până la 42 Mbps, Wi-Fi b/g/n, Wi-Fi direct, Wi-Fi hotspot, bluetooth 4.0, microUSB, USB on-the-go
Cameră foto și video 13 Megapixeli, autofocus, LED flash, lentile rotative, geo-tagging, touch focus, detecție a feței și a zâmbetului, panorama, HDR, filmează la 1080p
Baterie 2200 mAh
Greutate 143.1 gr.
Grosime 8.5 mm

Design

Allview-P7-Xtreme (9)

În pachet alături de smartphone se află încărcătorul pe USB 2.0, cablu microUSB – USB 2.0, căști de tip in-ear pe fir lat, folie de protecție pentru ecranul de 4.7 inch, agrafă pentru slotul ce susține cele două cartele microSIM, cablu pentru conectarea unui stick flash de memorie / telefonul dispune de USB on-the-go, cod de activare pentru Bitdefender Mobile Security, certificat de garanție, manual de utilizare în mai multe limbi străine.

Allview P7 Xtreme mizează pe o carcasă unibody. Nu se oferă acces la bateria de 2200 mAh. De la prima vedere iese în evidență prin forma sa, ceva mai îngust și lung față de alte telefoane de 4.7 inch. Asta îl face mai ușor de cuprins, dar ceva mai greu de atins cu degetul în partea superioară a display-ului. Sunt zone destul de mari în partea superioară și inferioară a ecranului. În partea superioară se află și segmentul rotativ al camerei de 13 Megapixeli, iar la bază sunt tastele capacitive care de data aceasta nu au mai fost înghesuite precum la Allview X1 Xtreme.

Colțurile telefonului sunt drepte, plastic mat și rigid pe lateral și în spatele smartphone-ului. Nu scoate vreun zgomot pe la vreo îmbinare mai nefericită. Ansamblul rotativ mi s-a părut destul de ușor de rotit și pare a fi rezistent la o utilizare îndelungată. Logo-ul Allview este inexistent în partea frontală ci doar este sugerat pe spate prin sigla lor și prin denumirea Xtreme by Allview.

Apreciez plasticul mat ce dă un grip foarte bun și mă bucur că s-a renunțat la plasticul lucios și alunecos în stilul celui folosit la Allview X1 Xtreme. Este un pic mai lunguieț decât mi-aș fi dorit, dar aceasta-i una dintre puținele concesii făcute în cazul lui P7 Xtreme.

Ecran și sunet

Allview-P7-Xtreme (26)

Sharp IGZO de 4.7 inch cu rezoluție 1280×720 pixeli, rezistent la zgârieturi, taste capacitive la baza display-ului cu rol de back, ieșire pe ecranul de start și mai multe detalii când ești într-o aplicație sau customizare a ferestrelor de pe pagina de pornire.

IGZO este acronimul de la Indium gallium zinc oxide. Este un material compozit de tip semiconductor ce permite o densitate mai mare a pixelilor și promite o conductivitate de 40 de ori mai mare.  În 2012, Sharp a fost prima companie ce a furnizat paneluri IGZO-TFT. Tehnologia IGZO permite un consum mai mic de energie și un aperture ratio mai mare, răspuns mai prompt din partea touchscreen-ului / timpi de răspuns mai mici.

Display-ul este unul dintre punctele PRO de la P7 Xtreme. Impresionează în ce privește luminozitatea, unghiurile de vizualizare, culorile plăcute. Și ajută bateria de 2200 mAh printr-un consum mai redus de energie. Touch-ul funcționează într-un mare fel. Tehnologia IGZO mi s-a părut superioară IPS-urilor HD testate până acum.

Sunetul provine de la un speaker poziționat pe spatele smartphone-ului. Punctează bine la claritate, volum, suficient de mult bass pentru un astfel de difuzor. Reglarea volumului se face în mod intuitiv din lateral dreapta, iar jack-ul de 3.5 mm îl regăsiți la baza telefonului. Căștile incluse în pachet livrează un sound imersiv, nu simți nevoia să cumperi altele din comerț.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Allview-P7-Xtreme (29)

Elementele ce-l definesc pe Allview P7 Xtreme: MediaTek 6592 octa-core la 1.7 GHz + Mali-450MP4 + 1 GB RAM + 16 GB spațiu de stocare din care 10.2 GB oferiți în mod real. Nu are slot pentru microSD și spațiul de stocare s-ar putea să fie considerat prea mic. Corect, nu poți pune 7 – 8 jocuri mari din Google Play, muzică etc. Din experiența mea cu LG Nexus 4 de 16 GB și spațiul ăsta de stocare mi se pare suficient (câteva sute de melodii, 2 – 3 jocuri mai mari, fișiere). Lipsa microSD-ul este o concesie făcută la P7 Xtreme.

Rulează Android 4.2 Jelly Bean cu Berry UI. Am instalat Nova Launcher din secunda doi în care m-am conectat la magazinul de aplicații Android. Sunt câteva modificări prin secțiunea de setări, dar nu majore. Nu sunt nici prea multe aplicații preinstalate de către Allview.

P7 Xtreme impresionează prin lipsa lag-ului de orice fel, prin viteza cu care se descurcă pe partea de browsing, nu există joc sau aplicație din Play Store pe care telefonul sub brand românesc să nu le ruleze. Totul merge brici, ca să folosesc un termen mai popular.

Mă așteptam ca procesorul MediaTek să ofere ceva întârzieri prin meniu. Mai ales că activează cele opt core în funcție de sarcinile pe care i le trasezi. Am rămas uimit cât de sprinten este, iar în zona testelor de benchmark veți remarca că MediaTek a făcut treabă bună. Qualcomm are un rival care crește în mod susținut, mai ales calitativ. Este suficient de puternic ca să ruleze și clipuri 4K.

Dintre aplicațiile preinstalate pe Allview P7 Xtreme:

Bitdefender Mobile Security – cod de activare pentru 3 luni la versiunea full;

Autovit – acces de pe smartphone către cel mai mare site de anunțuri auto din România;

Economizor – pentru un plus de autonomie, întrerupe diverse funcții pentru un plus în ce privește orele de utilizare oferite de către smartphone. Se activează by default la o valoare prestabilită;

Lanternă – nu mai sunt nevoie de precizări suplimentare;

Manager aplicațiii – ștergere și mutare de aplicații, definirea setărilor implicte etc;

Radio FM;

Sygic – navigator de tip GPS gratuit pentru o lună de zile;

Teme, Schimbări UI – pentru cei interesați de customizarea interfeței grafice Berry.

Performanță

Allview-P7-Extreme-benchmarks (3)

Rezultatele a câteva teste de benchmark:

SmartphoneTeste de benchmark Allview P7 Xtreme cu Android 4.2.2 Jelly Bean LG Nexus 5 cu Android 4.4 KitKat Samsung GALAXY S5 cu Android 4.4 KitKat
Quadrant Standard 14249 puncte 7393 puncte 22255 puncte
AnTuTu Benchmark 27808 puncte 20100 puncte 36264 puncte
CF-Bench 46531 puncte 14064 puncte 35224 puncte
NenaMark 1 59.9 fps 59 fps 59.6 fps
NenaMark 2 59.9 fps 58.9 fps 59.9 fps
Vellamo HTML5 – 2098 puncte;METAL – 687 puncte. HTML5 – 1221 puncte;METAL – 948 puncte. HTML5 – 1605 puncte;METAL – 1192 puncte.
3DMark Ice Storm – 6633 puncte;Ice Storm Extreme – 4623 puncte;Ice Storm Unlimited – 6633 puncte Ice Storm – Maxed out!Ice Storm Extreme – Maxed out;Ice Storm Unlimited – 14796 puncte. Ice Storm – Maxed out!Ice Storm Extreme – Maxed out!Ice Storm Unlimited – 18106 puncte.
Linpack Single Thread – 134.133 MFLOPS;Multi-Thread – 272.923 MFLOPS. Single Thread – 372.59 MFLOPS;Multi-Thread – 542.33 MFLOPS.
HTML5test 406 puncte cu browserul integrat 487 puncte cu Chrome pentru Android 502 puncte cu browserul integrat
BrowserMark 2.0 3860 puncte 3038 puncte 2860 puncte

 

Conectivitate

Allview-P7-Xtreme (4)

3G, Wi-Fi în standardele b/g/n, bluetooth 4.0, Wi-Fi hotspot se adaugă la elementele de conectivitate ce definesc smartphone-ul cu procesor octa-core. În partea superioară nu se află niciun conector, la bază dați de jack-ul de 3.5 mm și portul microUSB. În lateral dreapta se află tasta power și reglarea volumului, iar în stânga se află slotul pentru cele două cartele microSIM.

În ce privește calitatea apelurilor de voce aș spune că și aici se oferă o calitate nesperat de bună. Aș remarca o chestie. Camera rotativă de 13 Megapixeli are câte un mic difuzor pentru redarea apelurilor de voce. Există o diferență între ele, cel pe care se află și camera foto & video se aude mai slab față de cel de sine stătător, fără senzor și LED flash.

Cameră foto și video

Allview-P7-Xtreme (14)

13 Megapixeli, LED flash, filmează la 1080p. Livrează fotografii și clipuri video de calitate. I-aș reproșa doar faptul că nu prea știe să facă focus cum trebuie la fotografiile macro. LED-ul flash nu poate fi activat la fotografiile de tip selfie. Mecansimul ce permite rotația mi s-a părut destul de bine pus la punct, rezistent.

CLIP VIDEO

Câteva fotografii făcute cu Allview P7 Xtreme:

Autonomie

Screenshot_2014-05-03-12-06-54

La început credeam că bateria de 2200 mAh nu va reuși să ofere o autonomie cât de cât decentă, dar procesorul MediaTek este bine optimizat și nu iese în ce privește consumul de energie. Și display-ul Sharp reușește să impresioneze prin tehnologia IGZO și să fie eficient energetic. Am folosit smartphone-ul pe luminozitate maximă, cu activări în fundal, browsing, rețele sociale, puțin gaming și a trecut testul unei zile de autonomie, fără probleme. Stă bine de tot la capitolul autonomie.

Preț

Allview P7 Xtreme – 1299 lei la eMAG.

Concluzii

Allview-P7-Xtreme (32)

Allview P7 Xtreme mi se pare a fi cel mai bun smartphone dual-sim din ce am testat până acum. Este un smartphone atipic, cu slot pentru 2 cartele microSIM, procesor MediaTek octa-core și lentile rotative. Se adresează celor care pun stilul și performanța pe primul plan. Telefoanele dual-sim au crescut mult în ce privește experiența de utilizare, iar P7 Xtreme la 1299 lei oferă un feedback excelent. Aș spune că este un smartphone de top la preț de mid-range.

PRO

– display Sharp IGZO cu luminozitate bun, timp scurtă de răspuns, eficient energetic;

– procesor MediaTek octa-core suficient de puternic să ruleze orice aplicație sau joc din Google Play;

– design plăcut, materiale și finisare de calitate, mat, grip bun;

– cameră cu lentile rotative, fotografii destul de bune, filmează la 1080p cu suficient de multe detalii;

– autonomie excelentă.

CONTRA

– fără slot pentru microSD;

– 2 GB RAM l-ar fi transformat într-un smartphone și mai rapid;

– Berry UI, dar se rezolvă cu un launcher din Google Play.

Partea de unboxing și primele impresii. Urmează un review video ce va fi încorporat ulterior în locul clipului cu unboxing-ul.

httpvh://youtu.be/DyyFRivFSxo

Update: Review-ul video de la Allview P7 Xtreme: 

httpvh://youtu.be/66H_pPPuohU

Câteva fotografii cu Allview P7 Xtreme:

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.