Allview a lansat deja noua serie Soul X6, cu vârful de lance X6 Xtreme și modelul de bază X6 Mini. Noi am rămas datori cu recenzii care să acopere întreaga gamă Soul X5. Emil a prezentat anul trecut modelul Soul X5 Pro, iar eu o să le testez pe celelalte 3 modele din gama Soul X5.
Încep cu modelul entry level, ce vrea să atragă în primul rând prin prețul de comercializare. Pentru asta, Allview Soul X5 Mini a trebuit să facă câteva compromisuri, iar eu vă voi spune în continuare dacă sunt prea multe pentru a merita achiziția.
Specificații pentru Allview Soul X5 Mini
Design
Allview Soul X5 Mini a ajuns la noi în cutia de retail sigilată. Înăuntru, pe lângă telefon, am mai găsit încărcătorul pe USB, un cablu microUSB – USB 2.0, o pereche de căști în genul Apple EarPods, o agrafă pentru slotul sim, o husă de protecție din silicon fumuriu, o folie de protecție pentru ecran, certificat de garanție, manual de utilizare și ghid de pornire rapidă:
Pe cutia produsului vedem un stiker ce semnalizează protecție la 360 de grade – 360 Protection. Asta se referă la husa și la folia de protecție pentru ecran din pachet. Mai mult, pe ecranul telefonului este gata aplicată o folie din fabrică, doar că în cazul exemplarului primit de noi aceasta a fost cam strâmb montată.
Allview Soul X5 Mini pare că ar avea spate din sticlă și margini din metal, dar este vorba de fapt despre plastic în ambele cazuri. Acesta va rezista mai bine la o eventuală cădere, dar se va și zgâria mult mai repede dacă nu folosești husa de protecție.
Bine ar fi să ții mereu această husă montată, întrucât astfel vor fi protejate și lentilele camerei foto duale, al cărei modul iese ușor în relief față de profilul general al telefonului.
Chiar dacă are margini generoase pe toate laturile din jurul ecranului, cu una chiar mare sub display, unde ar fi avut loc fără probleme butoane capacitive, Allview Soul X5 Mini rămâne un smartphone compact după standardele actuale.
Construcția și finisările sunt bune pentru zona unde concurează acest telefon, dar lipsa metalului și a sticlei pentru carcasă înseamnă o rigiditate structurală mai slabă. Allview Soul X5 Mini flexează ușor atunci când îl forțezi, dar nu scote niciun zgomot când face asta.
Ecran și sunet
Allview Soul X5 Mini este un smartphone entry-level, dar care adoptă un ecran la modă, ce are în zona superioară un breton. Acesta este mare, ocupând o bună parte din lățimea display-ului, fiind intruziv și de-a dreptul deranjant.
În rest, ecranul este bun. Reproduce culori destul de vii, plăcute, are un contrast suficient de ridicat și o luminozitate asemenea. Nu-i perfect în lumina naturală puternică, dar putem să-i iertăm asta. Unghiurile de vizualizare sunt foarte largi, de-a dreptul surprinzătoare pentru gama de preț unde se situează Allview Soul X5 Mini.
Sunetul extern iese din spatele grilei din stânga, de pe latura de jos a telefonului. Are un volum maxim scăzut, iar calitatea este mediocră.
Prin jack-ul de 3.5 mm situația rămâne asemănătoare. Volumul maxim nu este impresionant, iar frecevnțele joase cam lipsesc. Audiția nu este dezastruoasă, dar dacă ești pretențios pe partea de sunet nu vei găsi în nicun caz ceea ce trebuie la Allview Soul X5 Mini. Nici căștile din pachet, cu design ce amintește clar de Apple EarPods, nu impresionează, oferind o calitate medie.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Aici aș spune că este adevărata problemă la Allview Soul X5 Mini. Ansamblul hardware se bazează pe un procesor pe 28 nm, mult în urmă față de ceea ce ne-am dori să vedem în 2019. Procesorul este un MediaTek MT6739 de tip quad-core ce rulează la maxim 1.3 GHz. Pe partea grafică este ajutat, pe cât poate un astfel de accelerator, de un GPU PowerVR Rogue GE8100.
Adăugăm în ecuație o memorie RAM de 2 GB și un spațiu intern de stocare de 16 GB, dintre care disponibili utilizatorului doar circa 10.3 GB, și obținem un ansamblu hardware nu modest, ci de-a dreptul limitat în a rula orice aplicație sau joc, fie ele de bază.
Capturi de ecran din aplicația CPU-Z cu informații despre Allview Soul X5 Mini:
Asta înseamnă că sunt probleme chiar și în interfață, unde avem parte de lag tot timpul, comenzile sunt preluate cu întârziere, tranzițiile agață mereu, iar timpii de așteptare la instalarea sau încărcarea aplicațiilor sunt lungi spre foarte lungi.
Totul se desfășoară greoi mai ales când activezi asistentul personal AVI, care se pare că folosește destul de multe resurse când rulează în fundal.
Sistemul de operare este un Android 8.1.0 Oreo lăsat curat, aproape în stadiu nativ de către cei de la Allview. Nu avem nici mult bloatware, aplicațiile preinstalate sunt la minim. Sunt doar 26 de aplicații în total, incluzând aici și cele de nelipsit precum Telefon, Contacte, Mesaje, Ceas, Calculator, Calendar. Google mai plusează cu Chrome, Drive, Duo, Gmail, Foto, Hărți, Magazin Play, Muzică Play și YouTube. De la Allview găsim Actualizări sistem, Asistent Allview AVI și MiraVision.
Galerie cu capturi de ecran din interfața Allview Soul X5 Mini:
Performanță
Așa cum este de așteptat, Allview Soul X5 Mini nu reușește să obțină scoruri demne de laudă, ba din contră. În testele rulate de noi se clasează în mod clar printre cele mai slabe telefoane testate în 2019.
Conectivitate
Aici, așa cum din nou este de așteptat, Allview Soul X5 Mini oferă baza. Este un telefon dual sim cu slot combo ce poate accepta fie două cartele nano sim, fie doar una și un card microSD. Pe ambele cartele sim oferă conectivitate 4G LTE în TDD și FDD, dar nu simultan. Sunt acoperite pe 4G toate frecvențele de la toți operatorii din țara noastră.
Allview Soul X5 Mini mai aduce Wi-Fi în stadarde 802.11 b/g/n cu posibilitate de hotspot, Bluetotooh 4.2 cu suport A2DP și LE, localizare prin A-GPS și GLONASS, dar și radio FM.
Portul microUSB este pe latura de jos, pe stânga avem butoanele pentru reglarea volumului și cel Power, sus este jack-ul de 3.5mm, iar pe dreapta avem slotul cartelelor sim.
Senzorul de amprentă este prezent pe Allview Soul X5 Mini pe spate, central către partea superioară. Este ușor de atins, bine poziționat. Din păcate are o rată de recunoaștere foarte scăzută, în mai puțin din jumătate din încercări recunoaște amprenta salvată. Atunci când în sfârșit o face, are o întârziere evidentă, durează și mai bine de o secundă până deblochează ecranul.
În apelurile de voce este ok, semnalul este corect recepționat, suficient de stabil. În difuzor vocea este destul de clară și la un volum ce nu pune probleme.
Cameră foto și video
Dacă a adus ecran cu notch, atunci Allview Soul X5 Mini trebuia să vină și cu cameră duală, nu? Sincer, mai bine nu. Asta fiindcă avem un ansamblu format dintr-un senzor principal de 13 Megapixeli asistat pe partea de adâncime de câmp de un senzor VGA, de 0.3 Megapixeli. Camera frontală este de 5 Megapixeli.
Capturi de ecran din interfața aplicației Camera de pe Allview Soul X5 Mini:
Din punctul meu de vedere, mai bine foloseau doar un senzor pentru camera principală, unul de mai bună calitate. Doar în lumină naturală suficientă se descurcă onorabil Allview Soul X5 Mini, dar și atunci durează mult până se face autofocusul și mai mult până este salvată captura și poate fi surprins un alt cadru.
Iar atunci când activezi modul Blur… mai bine nu o faci. Iată cum arată poze făcute în modul Normal urmat de modul Blur:
Atenție, în pozele cu Blur am pus focusul pe subiect și în niciun caz așa cum a făcut-o telefonul. Așadar, lăsați modul Blur dezactivat mereu.
Ce puteți activa, în schimb, este modul HDR care, așa cum puteți vedea mai jos, aduce mai multe detalii atât în zonele luminoase, cât și în cele întunecate din cadru:
Nici camera frontală nu este prea grozavă. Doar în lumină corectă se descurcă decent, în rest nu reglează prea corect expunerea și își face apariția și mult zgomot de imagine:
Pe video este în același trend. Avem detalii insuficiente pentru o filmare Full HD, culorile sunt șterse, iar contrastul scăzut. Nici autofocusul nu-și face prea corect treaba.
Galerie de fotografii realizate cu Allview Soul X5 Mini:
Autonomie
Aici mă așteptam ca bateria de 3050 mAh să facă o figură mai frumoasă. În schimb, Allview Soul X5 Mini nu este un campion nici la autonomie. O zi de dimineața până seara este destul de greu de atins în condiții medii de utilizare. Dacă forțezi un pic te poți trezi fără energie în acumulator după doar 6 – 8 ore.
În testul nostru, în care rulăm continuu playlist-ul Unboxing de pe canalul Gadget.ro de pe YouTube, prin conexiune Wi-Fi la internet, cu luminozitatea ecranului la maximum, Allview Soul X5 Mini a descărcat o baterie plină până la 10% în 4 ore și 10 minute.
Preț
Allview Soul X5 Mini – 500 de lei pe eMAG.ro
Concluzii
Allview Soul X5 Mini nu este în nici un caz un telefon scump, ba din contră, este printre cele mai ieftine. Dar asta se simte în fiecare moment atunci când începi să-l folosești ca pe un smartphone, adică când rulezi orice aplicație.
Chiar dacă construcția sau ecranul nu sunt rele deloc, în momentul în care începi să navighezi prin interfață și te lovești la tot pasul de lag, realizezi că poate era mai bine să investești mai mult într-un nou smartphone. Camerele sunt decente pentru zona asta de preț, dar nu trebuie să cazi în plasa celor doi senzori de pe spate care promit fotografii artistice, cu Blur. Nici autonomia nu-i grozavă, însă nici dezastruoasă nu pot să o numesc.
Oricum, până la urmă trebuie să vă spun ceea ce am promis la început: sunt prea multe compromisuri făcute de Allview Soul X5 Mini pentru a fi un telefon ieftin? Da! Cu siguranță puteți găsi altceva măcar un pic mai bun în aceeași sumă.
Cele mai importante plusuri și minusuri pentru Allview Soul X5 Mini:
PRO
- contrucție corectă, cu materiale și finisări asemenea;
- ecran de bună calitate, ce oferă culori plăcute, luminozitate și contrast bune, dar și unghiuri foarte largi de vizualizare;
- folie de protecție pentru ecran gata montată din fabrică, plus încă una și husă din silicon direct din pachetul de retail.
CONTRA
- ansamblu hardware modest, mult sub ceea ce ar trebui să găsim la un smartphone fie el și de buget în 2019;
- lag și întârzieri la tot pasul, per-total experiență de utilizare slabă;
- senzor cu rată scăzută de recunoaștere a amprentei, dar și cu răspuns lent atunci când o face;
- pozele cu modul Blur activat sunt de cele mai multe ori de nefolosit;
- sunet la volum scăzut și de calitate medie atât prin difuzorul extern, cât și prin jack-ul de 3.5mm.