Allview și-a propus prin X5 Soul PRO să vină cu o propunere solidă în segmentul mid-range. L-am primit la test și experiența de utilizare formată în ultimele zile am prins-o în articolul de față.

Allview X5 Soul PRO iese în evidență printr-un display mare cu decupaj în partea superioară, prin procesorul MediaTek Helio P60 de tip octa-core cu 4 nuclee pe ARM Cortex-A73 ce are și elemente de AI integrate, prin camera duală cu 16 + 5 Megapixeli și f/2.0 cu detecție de fază. Mai sunt destule tips & tricks la nivel software (recunoaștere facială cu scanare IR, asistent vocal în limba română etc). La pincte mai puțin bune aș scoate în față greutatea telefonului de peste 200 gr. – în contextul în care oferă un acumulator de doar 3000 mAh, lipsă OIS – dar în aceeași linie sunt mai toate telefoanele mid-range indiferent de companiile ce le scot la vânzare (A-list, B-list etc) și să nu-i cer prea mult, filmare la 1080p (aici este o limitare din hardware, MediaTek MT6771 nu suportă 2160p.

 

Prețul la precomandă a fost în jurul a 1350 – 1500 lei, a fost și un voucher de 10% pe care compania brașoveană l-a trimis spre cei interesați într-o etapă inițială de teasing.

Review

Specificații

 

Design

În pachet dați de smartphone, încărcător ce alimentează la 5V / 2A, două folii de protecție, căști pe jack de 3.5 mm, adaptor de la jack de 3.5 mm la USB type-C, manual cu instrucțiuni de utilizare, cablu USB type-C – USB, certificat de garanție. M-aș fi așteptat să găsesc căști pe USB type-C și nu pe jack de 3.5 mm + adaptor. După cum v-ați dat seama nu dispune de jack de 3.5 mm.

Allview X5 Soul PRO are decupaj în partea superioară a ecranului. Acolo au făcut loc pentru camera frontală de 16 Megapixeli + senzorul IR pentru recunoaștere facială. Avem până la urmă și o motivație pentru notch. Mă rog, vedeți că seamănă destul de tare cu cel de pe iPhone X.

Din start spun că nu-l simți ca pe un smartphone de 210 gr. Partea spate ai zice că este îmbrăcată în sticlă, un șasiu destul de rigid. Aș spune că avem un telefon elegant, un produs destul de matur ce ar putea concura pe partea de design cu produse dintr-o categorie de preț superioară. Camera duală cu 16 + 5 Megapixeli aproape că este în linie cu partea spate, tot acolo se află și cititorul de amprentă.

Raportul ecran / corp este de 82.8%, nu sunt taste de tip capacitiv ci touch buttons ce merg a fi configurate după preferințele utilizatorului în setările terminalului. Logo-ul Allview se regăsește în partea spate, nicio informație legată de brand în partea frontală (element cu care sunt de acord).

X5 Soul PRO este un telefon elegant, ce impresionează în mod plăcut prin atenția la detalii. Nu i-am găsit niciun punct slab în cele câteva zile de utilizare. Mă rog, plasticul de pe spate îl face alunecos și necesit o husă pentru un plus de grip. Asta se întâmplă la mai toate smartphone-urile moderne ce au sticlă sau plastic lucios. Se vede clar că a preluat mai multe elemente de la iPhone X (decupajul cu formă similară, marginile laterale, poziționarea camerei duale). Personal, nu mă interesează prea tare acest aspect, importantă este experiența în utilizarea de zi cu zi. Allview are un senzor IR în decupaj, nu doar difuzor + cameră precum alte telefoane mobile mid-range.

Ecran și sunet

Avem un display IPS de 6.2 inch cu rezoluție 2246 x 1080 pixeli, aspect 18.7 : 8, 402 ppi, protejat cu sticlă Corning Gorilla Glass 3, raport display / corp de 82.8%. Apropo, telefonul are fix aceeași diagonală cu Samsung GALAXY S8 Plus, dar pare a fi ceva mai lat și mai puțin lung față de sud-coreean. Au cam aceelași format în linii mari.

Ar fi fost excelent dacă se miza pe un panel AMOLED, în contextul acumulatorului de 3000 mAh, dar sunt sigur că nu s-ar fi încadrat în prețul de 1350 – 1400 – 1500 lei.

IPS-ul de pe X5 Soul PRO merge a fi reglat ca tonalitate: Rece, Cald, Neutru. Are și filtru pentru lumina albastră și merge a fi programat când să intre în mod automat cu acest filtru presetat.

Are o luminozitate decentă, culorile sunt plăcute și nu par a fi suprasaturate sau șterse. În directa acțiune a razelor de soare se descurcă slăbuț pe partea de lizibilitate, unghiul de vizualizare ceva mai slab față de ceea ce am testat până acum, dar doar dacă te uiți mult din lateral. Un telefon îl ai perpendicular în față, iar în această situație nu sunt probleme cu X5 Soul PRO. Ecranul îl consider mediu spre bun, albul este redat frumos, nu are tonalități care să bată spre galben, cum întâlnești pe anumite modele mid-range.

Sunetul cade în sarcina unui difuzor aflat la bază, în dreapta portului USB type-C. Se aude puternic și cu destul de mult bass, recomand a fi pus pe la un maxim de 80 – 90%, la 100% parcă distorsionează puțin. Căștile din pachet sunt decente, dar au nevoie de adaptor de la jack de 3.5 mm la USB type-C (îl găsiți în pachet). Am testat cu căști in-ear pe USB type-C dedicat și pot să spun că avem altă poveste, una bună spre foarte bună. Are mult, mult bass și amplitudine mare. Zici că ai un Beats ascuns pe undeva pe acolo. Recomand achiziția de căști pe USB type-C, ca să scăpați de grija adaptorului.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Vedeta este procesorul MediaTek Helio P60 / MT6771 pe structură big.LITTLE cu 4 x ARM Cortex-A73 la 2.0 GHz și alte 4 nuclee pe ARM Cortex-A53 la 2.0 GHz, acceleratorul grafic Mali-G72 MP3, 4 GB RAM și 64 GB stocare. Aici la stocare trebuie să fac o mică paranteză și să spun că acesta era spațiul de stocare de pe unitatea de review, Soul X5 Pro din comerț are 32 GB stocare cu posibilitate de expansiune prin slotul combo (dual-sim sau single sim + slot pentru cardurile microSD de până la 256 GB).

Informații furnizate de CPU-Z;

Helio P60 este propunerea MediaTek în segmentul mid-range, un procesor ce dorește a lupta cu perechea Qualcomm Snapdragon 660 / 630. A fost prezentat la MWC Barcelona 2018, acceleratorul grafic rulează la 800 MHz, procesorul este fabricat într-un proces de litografiere pe 12nm. Integrează un APU dual-core pe partea de AI și rețea neurală.

Aș spune că este de departe și cel mai puternic smartphone pe care Allview l-a avut în portofoliul său. Este cu adevărat rapid în orice aplicație sau joc, se descurcă prompt la descărcarea de conținut din Google Play, nu are pic de lag în meniu etc.

Rulează Android 8.1 Oreo cu o interfață personalizată numită Visual UI 3.0. Sunt câteva tips & tricks ce merită a fi discutate, unele cu grad mai mare sau mai mic de utilitate pentru user. Prin swipe de la bază în sus ai sertarul cu aplicații. Setările rapide au o interfață ușor schimbată față de Android-ul în stadiu nativ, dar poți customiza ce să aduci în spațiul respectiv. Setările propriu-zise au primit o secțiune nouă denumită Facilități.

Facilități = Clonare Date, Deep Face ID, Bokeh Cameră Frontală, Selfie de Grup, Album de Selfie-uri, Bokeh Cameră Principală, Gest Ecran Notch, Mod Navigare Nou, Încărcare Wireless.

Detalii în capturile de ecran pentru fiecare dintre funcțiile menționate:

Deep Face ID folosește senzorul IR din decupaj. Vă recomand să testați ca să nu spuneți că sunt plătit să spun asta. De la iPhone X nu am mai întâlnit un telefon care să aibă o recunoaștere facială atât de bună. Funcționează parcă și mai bine față de telefonul Apple, nu necesită un gest suplimentar pentru a avea acces la ecranul de start. Jos pălăria pentru ce s-a reușit din acest punct de vedere.

Gest Ecran Notch – prin swipe din colțul din stânga poți să activezi / dezactivezi Notch-ul. Nu trebuie să intri în setări etc. Pur și simplu, pe ecranul de start prin swipe-ul amintit ai decupajul sau îl faci să dispară. Nu am găsit soluție mai rapidă la concurență, o idee ce mi-aș dori să o văd preluată și în altă parte. Când aveți funcția activată, recomand colțul din dreapta pentru setările rapide.

Mod Navigare Nou – prin swipe de la bază ai Aplicații Recente, Ieșire pe ecranul de start și Back (swipe pe direcția în care se află fiecare buton în mod normal). Această funcție este utilă pentru cei ce vor să aibă mereu ecranul full, fără spațiu ocupat de touch buttons.

În secțiunea Aplicații Recente poți alege să închizi toate aplicațiile din fundal și să eliberezi din memoria RAM ocupată. Mi-a plăcut că a recunoscut AnTuTu Benchmark că rulează în fundal și consumă multă baterie & resurse și imediat i-a tăiat macaroană, dacă-mi permiteți expresia.

AVI este asistentul vocal în limba română și cu această ocazie pot să spun că a crescut mult față de etapa inițială, a primit funcții noi și este o direcție în care eram sceptic în ce privește capacitatea Allview de a realizau un produs cu adevărat util, dar aș spune că au reușit cu brio.

În galeria de screenshots găsiți funcțiile sale cheie, mai trebuie să învețe să pronunțe ă, ș, ț. :)

AVI are nevoie de 8 permisiuni, detalii în capturile de ecran: 

Aplicații preinstalate pe Allview Soul X5 Pro:

Aplicații Google: Chrome, Drive, Duo, Gmail, Căutare Google, Google Foto, Maps, Muzică Play, Magazin Play, Snapseed, Vreme;

Alte aplicații: Actualizare sistem, AVI, Browser, Busolă, E-mail, Explorator fișiere, Lanternă, Notițe, Radio FM, Teme, Video, Înregistrare sunet. 

Aș spune că bloatware-ul este aproape inexistent.

Screenshots cu Android 8.1 Oreo pe Soul X5 Pro;

Performanță

L-am trecut prin testele de benchmark uzuale pe site și rezultatele le-aș considera notabile, avem un CPU mid-range în adevăratul înțeles al termenului, rezultatele sunt la nivelul unui CPU flagship de la început de 2018.

Teste de benchmark rulate pe X5 Pro;

Conectivitate

Știe 4G cu viteze de până la 300 Mbps în download prin agregarea a 2 benzi din spectru, 100 Mbps în upload. În ce privește spectrul pe 2G, 3G și 4G:

2G – 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz;

3G – 850 / 900 / 1900 / 2100 MHz;

4G – LTE band 1(2100), 3(1800), 5(850), 7(2600), 8(900), 20(800), 38(2600), 39(1900), 40(2300).

Sunt acoperiți și cei ce folosesc Digi Mobil, dar și concurența de la Orange, Vodafone și Telekom. Apropo, la precomandă pe Soul X5 Pro îl veți avea și la Digi Mobil – 1399 lei cu orice abonament din portofoliu.

Alte detalii pe parta de conectivitate: Wi-Fi în standardele a/b/g/n/ac, dual-band pe 2.4 și 5 GHz, bluetooth 4.2, A-GPS, GLONASS și GALILEO pe partea de localizare, radio FM. În partea superioară nu se află niciun element de conectivitate, în lateral dreapta dați de power și reglarea volumului, la bază de portul USB type-C, iar în stânga se află slotul combo (dual-sim sau single sim + slot pentru cardurile microSD de până la 256 GB). Cititorul de amprentă se află în partea spate, dar nu prea-i simți nevoia cu Deep Face ID-ul ce funcționează atât de bine (merită setat cititorul pentru aplicațiile bancare ce nu acceptă recunoașterea facială).

În apelurile de voce se aude clar și puternic. M-a impresionat prin viteza cu care descarcă conținut, în browsing-ul pe YouTube etc. Wi-Fi ac-ul ajută din plin. În SpeedTest a obținut un rezultat foarte bun pentru un smartphone mid-range – 242 Mbps la download și 290 Mbps la upload pe conexiune gigabit prin Wi-Fi ac. 

Cameră foto și video

Spun direct că am avut parte de o supriză plăcută. Cred că pe la 1400 – 1500 lei, Soul X5 Pro aduce una dintre cele mai bune camere foto. Aș zice că a împrumutat ceva din setup-ul lui Samsung GALAXY S8 Plus, mult sharpness în imagini, culori plăcute, analiză bună a imaginilor ce au spații în lumină și altele în întuneric, un HDR făcut pe o tonalitate plăcută fără suprasaturare la maxim, neașteptat de bun și în low-light. Selfie-urile au mod de înfrumusețare față, util pentru fete (vine cu machiaj la pachet).

Soul X5 Pro are o cameră de 16 + 5 Megapixeli, cu f/2.0 și LED flash, zoom 2xcameră frontală de 16 Megapixeli cu f/2.0. De fapt, nu cred că senzorul propriu-zis îl face să fie așa bun la acest capitol ci mai degrabă ISP-ul de la procesorul MediaTek Helio P60.

Zoom 1 și 2x;

Captura de imagine se face pe repede înainte, instantaneu. Filmează la 1080p cu 30 fps, limitare dată de CPU și nu înțeleg de ce MediaTek nu a pus 2160p pentru că hardware-ul cu nuclee pe ARM Cortex-A73 ar fi suportat fără absolut nicio problemă. Face un bokeh frumos, aduce un pic de zgomot de imagine pe low-light, dar perfect nu se descurcă nici telefoane mobile de 2 – 3 ori mai scumpe. 

Selfie fără și cu înfrumusețare față;

Fotografii făcute cu Allview Soul X5 Pro (aici le găsiți la dimensiunea inițială, fără resize – link valabil pentru 7 zile, descărcați-le și faceți zoom – o să vedeți că-și păstrează calitatea neașteptat de bine);

Autonomie

Baterie de 3000 mAh în contextul unui telefon de peste 200 gr. și cu ecran de 6.2 inch… Aspect inedit – încărcare wireless pe standard Qi (testat pe stand wireless Samsung, dar ar trebui să funcționeze pe orice stand compatibil). În pachet găsiți un încărcător pe 5V / 2A. Lipsește încărcarea rapidă pe fir.

Se încarcă wireless de la 0 – 100% în 2h și 40 de minute;

Se încarcă pe fir de la 0 – 100% în 1h și 15 min;

În testul Gadget.ro (conexiune Wi-Fi la internet și redare a playlist-ului Unboxing de pe canalul nostru de YouTube) a obținut 6h și 40 de minute. Dacă luminozitatea este setată pe modul Automat trece testul unei zile de utilizare de dimineața până seara, neașteptat de bine pentru o baterie de 3000 mAh. Cu luminozitatea la maxim și gaming în regim aproape continuu nu oferă mai mult de 4 – 5h. 

Preț

Allview Soul X5 PRO – 1499 lei cu boxa V-bass la pachet pe site-ul Allview.ro.

Concluzii

Allview Soul X5 Pro este cel mai bun produs din oferta companiei brașovene. Nu este un telefon perfect, dar pentru 1400 – 1500 lei aș spune că avem de-a face cu o propunere solidă cu certe puncte PRO, cu puține elemente CONTRA (inevitabile pentru această categorie de preț).

Are și destule elemente inedite, neregăsite pe alte telefoane concurente în această gamă de preț (Deep Face ID cu funcționare impecabilă, AVI – asistentul vocal în limba română ce a primit funcții noi și devine din ce în ce mai util în mod real, încărcare wireless, matrice neurală și elemente de AI din partea procesorului integrat etc).

PRO

  • ansamblu hardware cu destul de multă putere de procesare, capabil să ruleze orice aplicație sau joc din Google Play;
  • Deep Face ID cu cea mai bună funcționare din ce am găsit în universul Android la momentul actual, scannerul IR ajută multă;
  • cameră foto cu rezultate bune spre foarte bune, de nivel mediu în low-light;
  • sunet cu mult bass pe USB type-C, amplitudine mare;
  • diferite tips & tricks cu funcții utile (navigare prin swipe fără taste touch buttons, activare / dezactivare rapidă a notch-ului, îmbunătățire a selfie-urilor etc);
  • conectivitate bună (pe partea de localizare are suport și pentru sistemul european – GALILEO, Deep Face ID + cititor de amprentă, 4G pe FDD și TDD-LTE, dual-sim, radio FM etc);
  • încărcare destul de rapidă a bateriei pe fir (deși în comunicat nu se specifică nimic în acest sens).

CONTRA

  • ar fi fost excelent dacă venea direct cu 64 GB stocare, precum unitatea primită la review;
  • lipsă filmare la 2160p, limitare dată de MediaTek pe Helio P60 (probabil să nu concureze prea tare cu alte procesoare din portofoliu);
  • baterie de doar 3000 mAh la un telefon de peste 200 gr.;
  • căști pe jack de 3.5 mm + adaptor în pachet când telefonul suportă căști pe USB type-C, accesorii de acest fel trebuiau puse în pachetul de retail;
  • lipsă jack de 3.5 mm (înțeleg că acesta este trendul și că pe viitor nu mai avem acest element integrat pe telefoane mobile).