Allview Soul X5 – review

24/08/2019

A trecut mult timp de la recenzia pentru Allview Soul X5 Mini, atunci când vă promiteam că voi reveni cu impresiile și pentru celelalte telefoane din gama X5. Din păcate, abia acum am reușit să mă mobilizez și să vă aduc review-ul pentru Allview Soul X5, un terminal încadrat inițial în zona mid-range, dar care între timp, odată cu reducerea serioasă a prețului, a ajuns în liga entry level.

Specificații pentru Allview Soul X5:

Specificatii Allview Soul X5

Design

Pe Allview Soul X5 l-am primit în cutia de retail sigilată, acolo unde am mai găsit, frumos aranjate, și încărcătorul pe USB, cablul microUSB – USB 2.0, căștile in-ear, husa de protecție din silicon transparent, folia de protecție pentru ecran, agrafa pentru slotul sim, certificatul de garanție și ghidul de utilizare:

Așa cum am mai întâlnit și la alte telefoane Allview în ultimul timp, și în cazul Soul X5 este promovat pe cutie mesajul ”360 Protection”. Asta înseamnă că ai direct din pachet o husă și o folie din plastic pentru ecran, una suplimentară celei ce vine gata aplicată din fabrică.

Allview Soul X5 este un smartphone cu display cu notch, unul foarte generos ca dimensiuni. Chiar și cu acesta prezent, marginea de sub ecran nu este cea mai îngustă, ba din contră. Aici este propus un model cu romburi sub sticla de protecție.

Spatele telefonului este îmbrăcat și el în sticlă. Modulul oval al camerei duale este amplasat în colțul din stânga-sus și se profilează extrem de puțin în afară. Central, în imediata apropiere a camerei principale, vedem senzorul pentru amprentă.

Marginile sunt realizate din metal, ce-i conferă telefonului o rigiditate structurală foarte bună. Nimic nu se simte prost fabricat, atât materialele, cât și finisările sunt de foarte bună calitate, mai ales când ne raportăm la prețul actual al smartphone-ului.

Raportul de 19:9 al display-ului îl face pe Allview Soul X5 să se simtă îngust și să poată fi folosit destul de ușor cu o singură mână. Gripul nu este cel mai bun, dar parcă nici foarte alunecos nu am simțit telefonul. Utilizarea husei de protecție din pachet este totuși recomandată.

Ecran și sunet

Încă de la parcurgerea specificațiilor pot spune că nu am înțeles de ce s-a optat pentru o rezoluție HD+ pentru display. Ecranul de 5.86 inch, cu aspect 19:9, propune o rezoluție de 1520 x 720 pixeli, de unde rezultă o densitate de circa 287 ppi. În practică, nu am găsit nicio problemă cu conturarea bună a oricărui fel de conținut.

Asta înseamnă că avem de-a face cu un panel de bună calitate, lucru dovedit și de culorile afișate natural, vii și plăcute. Contrastul este optim, iar luminozitatea suficient de înaltă. Doar în lumina puternică a soarelui sunt ceva probleme. Unghiurile de vizualizare sunt largi, nici către extreme nu apar diferențe majore în afișarea culorilor sau scădere a contrastului.

Chiar dacă rezoluția este doar HD+, dar fiindcă în realitate aceasta nu pune deloc probleme, pot fără nicio ezitare să trec ecranul lui Allview Soul X5 la puncte pro.

Pe partea de sunet extern, Allview Soul X5 folosește un difuzor amplasat pe latura de jos. Pe aici iese un sunet surprinzător de bun calitativ. Înaltele sunt foarte fine, iar mediile foarte bine redate, vocea fiind clară. Bass, ca la aproape orice smartphone, nu este suficient, dar măcar nici la volum maxim nu apar distorsiuni deranjante. Intensitatea sunetului este la un nivel cel puțin satisfăcător.

Allview Soul X5 nu face parte dintre smartphone-urile ce au renunțat la jack-ul de 3.5 mm. De aici iese un sunet surprinzător de bun. Toate frecvențele sunt corect reproduse, iar volumul maxim este suficient de înalt cât să mulțumească pe toată lumea. 

Căștile din pachet sunt de bună calitate, redau mult bass. Chiar dacă acesta pare forțat, nefiind acel bass adânc, căștile tot vor fi apreciate de majoritatea utilizatorilor. Cu o pereche de căști mai pretențioase, ai parte de o experiență multimedia foarte bună alături de Allview Soul X5. 

Ecranul de bună calitate face echipă reușită cu sunetul, atât cel extern, cât și cel intern.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Mai toate smartphone-urile Allview lansate în ultimii ani au folosit chipset-uri MediaTek, iar Allview Soul X5 nu face excepție. În acest caz este vorba despre procesorul MediaTek Helio P22 de tip octa-core cu 4 nuclee ce rulează la maximum 2.0 GHz și alte 4 tactate la 1.5 GHz. Toate sunt pe arhitectură Cortex-A53.

Procesorul este ajutat pe partea grafică de un GPU PowerVR GE8320, care însă nu este unul pe care să te poți baza din plin în cazul jocurilor cu grafică complexă. Pentru jocuri simple este mai mult decât suficient, dar în niciun caz nu este recomandat pentru titluri gen PUBG sau Real Racing 3, ca să dau doar două exemple.

Memoria RAM este de 4 GB, arhi-suficientă pentru astfel de telefon, în timp ce spațiul intern de stocare este de 32 GB, dintre care utilizatorului îi sunt puși la dispoziție 23.61 GB. 

Capturi de ecran din aplicația CPU-Z cu informații despre Allview Soul X5:

Sistemul de operare ce lucrează în spatele Allview Soul X5 este un Android 8.1.0 Oreo, lăsat de compania brașoveană aproape în stadiu nativ. Marile deosebiri se regăsesc la ecranul de deblocare, la zona de setări rapide, dar și la cea cu toate setările, unde și-au făcut apariția mai multe meniuri și sub-meniuri decât la un Android pur.

Ce este de reținut este faptul că interfața se mișcă fluid, fără lag sau alt fel de probleme. Totul se întâmplă prompt, dar mai apar mici întârzieri atunci când activezi asistentul personal AVI cu toate funcțiile pe care acesta le oferă. Până la urmă AVI este poate unul dintre motivele pentru care vei alege un Allview Soul X5, așa că utilizarea sa va presupune acceptarea unui anumit compromis în ceea ce privește experiența de utilizare.

Aplicațiile preinstalate pe Allview Soul X5 sunt doar câteva la număr. Pe lângă cele din suita Google – Chrome, Drive, Duo, Gmail, Foto, Hărți, Magazin Play, Muzică Play, Snapseed, YouTube, mai găsim doar Actualizare sistem, Administrare sistem, Browser, Busolă, Explorator fișiere, Muzică, Notițe, Teme, Video și Vreme. În total sunt doar 36 de aplicații preinstalate, care le includ și pe cele uzuale precum Telefon, Mesaje, Ceas, Calculator, Calendar ș.a.m.d. 

Galerie cu capturi de ecran din interfața Allview Soul X5:

Performanță

Fără a fi un campion al testelor de benchmark, Allview Soul X5 dovedește că este suficient de performant pentru sarcini uzuale.

Rezultate teste de benchmark Allview Soul X5

Conectivitate

Allview Soul X5 este un terminal dual-sim ce acceptă o cartelă nano sim și una micro sim sau una micro sim alături de un card de memorie microSD de până la 256 GB.

Conectivitatea 4G+ este acceptată pe ambele cartele simultan, iar benzile cunoscute de Allview Soul X5 sunt:

4G+ – FDD 800 / 850 / 900 / 1800 / 1900 / 2100 / 2600 MHz și TDD 1900 / 2300 / 2500 / 2600MHz;

3G – UMTS 850 / 900 / 1900 / 2100MHz;

2G – 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz.

Wi-Fi există în standardele 802.1 a/b/g/n/ac, dual-band pe 2.4 și 5 GHz, în timp ce versiunea Bluetooth este 4.2. Localizarea se face prin A-GPS și GLONASS și nu lipsește nici radio FM. 

Portul microUSB este pe latura de jos, jack-ul de 3.5 mm este sus, pe stânga avem slotul sim combo, iar pe dreapta sunt butoanele pentru reglarea volumului și cel power.

Senzorul de amprentă de pe spate este ușor de găsit, amplasat corect. Rata de recunoaștere este foarte ridicată, iar timpul de răspuns este rapid.

Semnalul GSM este recepționat stabil, iar calitatea apelurilor este bună.

Cameră foto și video

Ca orice smartphone care se respectă, Allview Soul X5 se laudă cu cameră principală duală. Senzorul de bază este unul de 16 Megapixeli cu f/2.0, acompaniat de unul de 5 Megapixeli ce ajută la determinarea adâncimii de câmp, spre a putea fi obținut un bokeh cât mai reușit.

Interfața aplicației Camera este un pic cam aglomerată, cu prea multe moduri de captare puse în meniul slide. De la modul Noapte, Video, Înfrumusețare față, la cel Foto, apoi la HDR, Panoramă și în final Selfie de grup, sunt cam multe acolo. Deasupra sunt câteva setări rapide de bază.

Capturi de ecran din interfața aplicației Camera de pe Allview Soul X5:

Pozele captate pe timp de zi sau în lumină suficientă sunt de bună calitate, mai ales când ne raportăm la prețul actual de comercializare. Detaliile sunt bine conturate, culorile, deși un pic suprasaturate, arată bine, iar contrastul destul de bun.

Modul HDR chiar face diferența în cadru, recuperând suficient de multe detalii atât din zonele luminoase, cât și din cele întunecate.

Poze cu și fără HDR făcute cu Allview Soul X5:

Modul Bokeh blurează fundalul în trepte de la 1 până la 7, dar nu reușește rezultate satisfăcătoare. Nu-i nici pe departe un model din acest punct de vedere, separarea subiectului nu este deloc precisă.

Poze făcute cu modul Bokeh activat / dezactivat cu Allview Soul X5:

Camera frontală captează poze reușite cu suficientă lumină, dar nu este una de top. Sigur că nici nu ne așteptam la asta, însă este suficient de performantă pentru un astfel de telefon.

Pe partea video, Allview Soul X5 poate filma la o rezoluție maximă Full HD 1080p cu până la 30 de fps. O face bine pe partea de culori, contrast și detalii, chiar și ca interval dinamic, însă am observat că autofocusul este blocat. În sensul că de la doar un metru, un metru și ceva avem focusul la infinit și imediat ce ne apropiem de un subiect la mai puțin de atât, acesta rămâne în afara punctului de clar. Ciudat comportament, care totuși nu va încurca decât dacă vrei neapărat să filmezi ceva de aproape.

Galerie de fotografii realizate cu Allview Soul X5 (primele două sunt cu camera frontală):

Autonomie

Autonomie Allview Soul X5

Cu bateria de 3000 mAh și ecranul cu rezoluție HD+, Allview Soul X5 reușește să ofere o autonomie mai mult decât decentă. O zi de dimineața până seara nu este deloc greu de atins, asta dacă nu ai de gând să folosești chiar non-stop telefonul. 

În sarcini uzuale, cu luminozitatea ecranului pe auto, este posibil să prinzi și mai bine de o zi și jumătate, ceea ce nu este deloc rău.

În testul nostru, în care rulăm continuu Playlist-ul Unboxing de pe canalul YouTube Gadget.ro, cu luminozitatea ecranului la maximum, prin conexiune Wi-Fi la internet, Allview Soul X5 a consumat o baterie plină până la 9% din capacitate în 8 ore și 41 de minute. Rezultat mai mult decât satisfăcător, chiar dintre cele bune. 

Preț

Allview Soul X5600 de lei pe eMAG.ro

Concluzii

Dacă aș fi testat Allview Soul X5 la debut, atunci când prețul gravita în jurul sumei de 1.000 de lei, altele ar fi fost concluziile. Însă în condițiile în care acum acest smartphone costă aproximativ 600 de lei, pot afirma că reprezintă o alegere corectă. Probabil nu cea mai bună, nu o afacere sigură, dar cu siguranță nu vei putea spune că ai plătit mai mult decât trebuia.

Cele mai importante plusuri și minusuri pentru Allview Soul X5: 

PRO

  • calitate bună de fabricație;
  • husă de protecție, folie suplimentară pentru ecran și căști decente direct în pachetul de retail;
  • ecran ce oferă culori vii, plăcute, contrast echilibrat și luminozitate suficientă;
  • sunet bun atât prin difuzorul extern, cât și prin jackul de 3.5 mm;
  • cameră principală ce oferă rezultate bune pentru această categorie de preț;
  • autonomie bună.

CONTRA

  • notch și margine de sub ecran prea mari;
  • autofocus ciudat pe filmare;
  • chiar dacă la început totul se derulează fluent, odată cu activarea câtorva aplicații ce rulează în fundal, interfața se mișcă mai greoi.

 

 

Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.