Tablete

Visual Fan ne-a trimis la review și una dintre ultimele lor tablete pe lângă Allview P5 Mini pe care-l oferim premiu, vă puteți înscrie până pe 27 ianuarie 2013. Să revenim la Speed City. Observați că au renunțat la denumirea AllDro. Speed City reprezintă urmașul tabletelor Speed din 2012 care uimeau prin prețul redus de achiziție și specificațiile destul de ok.

Allview Speed City este și prima tabletă dual-core ce coboară sub 499 lei. Apropo, rulează și una dintre cele mai noi versiuni Android – 4.1.1 Jelly Bean. Veți remarca pe parcursul review-ului că se descurcă destul de bine în rezolvarea a diverse task-uri și s-ar putea ca Allview Speed City să fie tableta low-cost cu de toate, de care aveai nevoie. Spun mereu și am să repet. Nu vă așteptați și nu o comparați cu tablete ce costă dublu, triplu, ș.a.m.d. Are punctele sale forte și slabe, la final de articol le găsiți individualizate. Nu-i cereți imposibilul.

Să trecem în revistă care-i sunt specificațiile tehnice:

Tabletă
Date tehnice
Allview Speed City
Ecran TFT capacitiv de 7 inch cu rezoluție 480×800 pixeli, de tip multitouch și aspect 16:9
Procesor Dual-core la 1.5 GHz
Memorie 1 GB RAM, 8 GB spațiu de stocare și slot pentru microSD
GPU Mali-400MP
Sistem de operare Android 4.1.1 Jelly Bean
Conectivitate 3G prin modem dedicat, Wi-Fi b/g/n, microUSB, miniHDMI, jack de 3.5 mm
Cameră foto și video cameră frontală de 0.3 Megapixeli
Baterie 3200 mAh
Greutate 327 gr.
Grosime 9.7 mm
Preț 499 lei

Design

Allview-Speed-City (20)

În pachet dați de tabletă cu bateria încorporată, cablu microUSB – USB 2.0 cu rol în conectarea tabletă și PC cât și în reîncărcarea acumulatorului de 3200 mAh. Mă bucur că nu mai este acel jack micuț din trecut cu încărcător dedicat și acum cu ajutorul unui încărcător pe microUSB rezolvi treaba.

Tableta mi-a plăcut de la prima vedere. Marginile ecranului de 7 inch sunt pe un negru, ușor lucios. Am îndepărtat două folii de protecție pentru display, spatele este fabricat din aluminiu. Dă impresia de device solid, o mică atenție la tabletele din aluminiu, se zgârie ușor. Asta-i valabil de la celebrul iPad până la Allview Speed City. Sunt o suită de huse pentru aceste tablete de 7 inch, se găsesc soluții pentru cineva care dorește să preîntâmpine orice fel de intemperie.

Logo-ul Allview este regăsit pe spate, nu-i intruziv deloc. Carcasa din metal de pe spate are o margine neagră în partea superioară, pe acolo cred că se realizează conexiunea via Wi-Fi. Bănuiesc că de aceea nu au optat pentru o carcasă 100% din aluminiu.

Spatele lui Speed City are o formă ușor ergonomică, marginile mai subțiri și partea centrală un pci mai groasă. Tableta de 7 inch cântărește doar 327 gr. și 9.7 mm la grosime. Nu uitați că spatele-i fabricat din aluminiu și tot au reușit să o facă ușoară. Stă bine în mână, ușor de manevrat în unele momente și cu o singură mână.

Allview Speed City nu-și trădează prețul redus în ce privește liniile de design, una dintre cele mai frumoase tablete de sub 200 de euro cu care m-am jucat (Speed City costă puțin peste 100 de euro și la unele promoții ajunge să coboare sub acest prag).

Ecran și sunet

Allview-Speed-City (8)

TFT capacitiv de 7 inch, multitouch, rezoluție 480×800 pixeli. Aici ar fi un punct în care se face un compromis. Se vede bine doar dacă ești poziționat cu privirea perpendicular pe tabletă, unghiul de vizualizare optim fiind mai restrâns. Vă dați seama că trebuiau să taie din costurile sale pe undeva. Nu sunt controale de tip capacitiv ci integrate în display, de acolo se reglează și volumul. Suferă de efectul de glare dacă lumina din cameră este foarte puternică. Am reușit să mă adaptez la display și în cele din urmă își face treaba.

Sunetul vine de la o micuță boxă dispusă în spate, la bază. Se dovedește destul de gălăgioasă, vibrațiile se transmit în carcasă. Pot spune că se aude decent, nu impresionează. Jack-ul de 3.5 mm îl regăsiți în partea superioară lângă butonul de power cu rol și în blocarea / deblocarea display-ului de 7 inch. Nu vine cu căști în pachet și am testat cu căștile de la P5 Mini. Soundul este mult mai ok. Vă reamintesc că la P5 Mini sunt de albe, de tip intraauricular.

Hardware, sistem de operare, aplicații

Allview-Speed-City (12)

Allview Speed City aduce un procesor dual-core la 1.5 GHz, 1 GB RAM, 8 GB spațiu de stocare + slot pentru microSD de până la 32 GB. Acesta ar fi unul dintre punctele sale forte, vis-a-vis de categoria de preț din care face parte.

Au optat pentru un procesor AMLOGIC Meson6 g12 de tip dual-core ARMv7 cu o frecvență ce oscilează între 96 și 1512 MHz, accelerator grafic Mali-400MP. Rezultă o combinație destul de puternice ce ar trebui să ruleze Android 4.1.1 în condiții bune.

Interfața pusă peste Android 4.1.1 Jelly Bean în cazul lui Speed City nu-i deloc intruzivă, amintește de UI-ul de pe telefoanele și tabletele Nexus. Se mișcă decent prin meniu, lag-ul este aproape inexistent, o tabletă sprintenă. Am întâmpinat mici probleme: la un moment dat nu vedeam aplicațiile achiziționate din Google Play. Apărea o eroare DF-BFA-21. Pe forumurile de specialitate era și soluția, intri la Apps și la Google Play data se dă o ștergere a datelor. Am reintrat în cont și erau toate aplicațiile la locul lor. Nu este doar o eroare pentru tabletele Allview ci pentru sistemul Android și Google Play, în general.

La un moment dat se blocase ecranul touch și nu mai răspundea comenzilor, după un restart – apăsați lung pe butonul de power – și-a revenit la normal și n-am mai avut probleme de gen. În browsing rulează fin. Recomand să folosiți Chrome sau Opera pentru Android, asta în dauna browserului ce vine by default și dezvoltat pe Webkit.

Tastatura qwerty preinstalată este specifică Allview, regăsită și pe unele telefoane de ale lor. În modul portrait nu iese cu nimic în evidență și când îi în landscape aduce literele pe stânga și dreapta cu cifrele în centru. Se poate opta pentru tastatura Android în meniul de Setări sau la vreo altă tastatură din Google Play.

Configurația hardware permite ca multe jocuri din Google Play să funcționeze fără probleme: Angry Birds, Temple Run, Temple Run: Brave, Fruit Shoot, Subway Surf, Ski Safari, etc. Am încercat Asphalt 6 și 7, dar la 6 îmi spune direct că device-ul nu-i compatibil, iar la 7 Heat după ce se instalează mă redirecționează către ecranul de start. YouTube nu vine preinstalat pe tabletă și l-am pus din Google Play, mă duce pe ecranul de start al aplicației și atunci când vreau să dau play la un clip afișează o eroare și iese din aplicație. Astfel de probleme se rezolvă printr-un update de firmware. Sper ca Allview să lanseze unul cât mai repede, în general se mișcă rapid la acest capitol și în mod constant apare câte un firmware nou pentru telefoanele și tabletele Visual Fan.

Dintre aplicațiile preinstalate:

– AllTV, Bitdefender Antivirus, AppInstaler, APV PDF, Browser, Calculator, Calendar, Camera;
– Clock, Downloads, Email, ES File Explorer, ES Task Manager, Gallery, Gmmail, HDMIswitch, Language, Movie Player, MultiLing Keyboard, Music;
– News, Notes, OfficeSuite, Play Store, Search, Settings, Stunnel.

M-a impresionat atunci când am dat să se facă vreo opt update-uri la aplicațiile de pe tabletă și a funcționat fără pic de lag. Aplicațiile de socializare funcționează fără probleme, testate Facebook și Twitter.

Performanță

Am făcut o serie de teste de benchmark, setul cu care v-am obișnuit de anul trecut:

Tabletă
Teste de benchmark
Allview Speed City
Quadrant Standard 4387 puncte
AnTuTu Benchmark 10347 puncte
NenaMark1 49.9 fps
NenaMark2 46.4 fps
CF-Bench 5601 puncte
Vellamo HTML5 – 1110 puncte;
METAL – 335 puncte
BrowserMark 2.0 856 puncte
HTML5test 390 puncte cu Chrome pentru Android

Conectivitate

Allview-Speed-City (10)

Speed City oferă Wi-Fi în standardele b/g/n, 3G printr-un modem dedicat ce va funcționa pe portul microUSB. Trebuie un cablu microUSB – USB 2.0 și acolo să fie conectat un modem de date în formă de stick. Este o soluție de compromis. În partea superioară este poziționat butonul de power și jack-ul de 3.5 mm. La bază dați de slotul pentru microSD de până la 32 GB, miniHDMI, microUSB și un buton similar cu cel de Power ce aduce o altă funcție, te aduce pe ecranul de start.

Volumul se reglează de la două butoane integrate în interfața Android, la baza display-ului. Poziționat alături de Back, ieșire pe ecranul de start, Aplicații Recente, etc.

Cameră foto și video

Nu sunt prea multe de spus la acest capitol, cameră frontală de 0.3 Megapixeli. Nu dispune și de o cameră principală, pe spatele device-ului. Nici nu i-am simțit lipsa, să fiu sincer. Camera frontală se dovedește utilă în serviciile ce permit apeluri video: Yahoo Messenger, Skype. Recunosc că nu a fost testat și acest feature.

Autonomie

Allview-Speed-City (4)

3200 mAh și o autonomie de 5 – 7h în funcție de serviciile și aplicațiile folosite. Ar fi fost ideal dacă avea o baterie mai mare de 4000 mAh, dar cum vă spuneam, trebuiesc făcute unele compromisuri spre a se atinge prețul final de 499 lei.

Concluzii

Allview-Speed-City (19)

Allview Speed City își îndeplinește rolul și anume acela de a furniza o experiență Android în condiții decente și asta la un preț fără concurență. Are certe puncte forte cât și zone slabe, imposibil de evitat în categoria sa.

PRO
– design plăcut, linii simple și elegante;
– tabletă ușoară cu doar 327 gr.;
– hardware puternic cu CPU dual-core, 1 GB RAM;
– spațiu de stocare suficient: 8 GB + microSD de până la 32 GB;
– conectivitate sporită: miniHDMI, Wi-Fi, microUSB, 3G prin modem dedicat;
– preț excelent în raport cu ceea ce oferă.

CONTRA
– display cu rezoluție redusă și unghi de vizualizare îngust;
– unele aplicații din Google Play nu sunt rulate în condiții optime, YouTube ar fi un exemplu. Un update de firmware presupun că va sosi să rezolve un astfel de neajuns;
– sunet destul de strident de la micuță boxă a tabletei;
– autonomie restrânsă.

Și un mic review video, aflat în procesare pe YouTube: