Culoarea aurie se pare că este la modă în ultimul timp, cel puțin în opinia celor de la Allview. Spun asta nu doar din cauza telefonului pe care îl analizăm azi, ci și uitându-mă la celelalte modele de la aceeași companie care stau la rând spre a fi testate. Încă trei vor veni în săptămânile ce urmează și toate sunt aurii.
Asta nu înseamnă că puteți să le cumpărați numai în această nuanță și din partea mea chiar nu prea contează cum au ajuns la mine, în ce variantă de culoare. Important este să vedem cu se descurcă fiecare în parte, fiindcă aspectul este oricum perceput în mod diferit de fiecare, oarecum subiectiv.
Începem seria recenziilor pentru telefoane Allview aurii cu V2 Viper X. Acest model nu prea îl mai găsim prin stocurile magazinelor, cel mai probabil fiind înlocuit cu varianta Allview V2 Viper X+, care dublează memoria RAM, păstrând în rest fiecare specificație identică cu a modelului de bază.
Specificații pentru Allview V2 Viper X:
Design
Allview V2 Viper X a ajuns la noi în cutia de retail, una foarte aspectuoasă, de formă triunghiulară, așa cum am mai întâlnit și la alte smartphone-uri din gama companiei brașovene. Înăuntrul pachetului, pe lângă smartphone, mai avem încărcătorul pe USB, un cablu USB – USB Type-C, căști intraauriculare, folie de protecție pentru ecran, manual de utilizare, certificat de garanție și cod pentru activarea antivirusului preinstalat. Toate accesoriile din cutie sunt de culoare albă.
Seria Viper de la Allview este una care a dorit întotdeauna să atragă prin design, în special prin grosimea redusă a dispozitivelor. V2 Viper X nu face excepție și se prezintă cu doar 7.2 mm grosime, simțindu-se într-adevăr bine în palmă.
Ce nu mi-a plăcut este însă lungimea totală prea mare pentru un smartphone cu ecran de 5.5 inch. Cu 154 mm nu avem de-a face tocmai cu un telefon compact, iar asta se simte în încercarea de a-l folosi cu o singură mână. Nici capacul spate din plastic lucios nu te ajută printr-un grip bun, așa că ceva atenție în manipularea lui Allview V2 Viper X este necesară.
Capacul spate este lucios după cum am spus, dar prezintă și un design cu model în romb. Asta cel mai probabil pentru a încerca să ascundă puțin zgârieturile iminente. Totuși, nu-i prea reușește această manevră și, după numai 2 – 3 săptămâni de folosire mai mult pe acasă, fără să-l plimb mereu după mine, spatele lui Allview V2 Viper X a adunat câteva zgârieturi. Ce-i drept nu sunt prea evidente, iar asta tocmai din cauza modelului în romb.
În rest, nu sunt prea multe de spus despre designul lui Allview V2 Viper X. Aveți o galerie destul de cuprinzătoare la sfârșitul materialului, eu o să insist asupra unor detalii.
Avem LED de notificare în stânga camerei frontale, ce se poate aprinde în verde, albastru sau roșu. Cele trei butoane capacitive de la baza ecranului nu sunt iluminate din spate. Datorită formei ușor curbate a capacului, telefonul nu se așează pe senzorul camerei principale, ceea ce este un lucru de apreciat.
Construcția lui Allview V2 Viper X este solidă, smartphone-ul nu scoate niciun fel de zgomot nedorit oricum l-am strânge în mână. Finisările sunt chiar reușite, iar materialele, chiar dacă nu de top, reușesc să nu transforme acest terminal într-unul cu aspect ieftin.
Ecran și sunet
Trecem la unul dintre elementele care mi-a plăcut la Allview V2 Viper X. Singurul lucru pe care l-aș putea critica în dreptul ecranului este rezoluția, dar doar așa cum este ea afișată pe hârtie, în specificații. În viața reală foarte, foarte rar mi-ar fi plăcut o rezoluție Full HD pentru display. Imaginile și textele sunt bine conturate și cu 720p.
Culorile sunt exact așa cum mă așteptam de la un display AMOLED, ce se pare că vine direct de la Samsung. Nuanțele sunt foarte intense, poate puțin chiar prea vivide, fără însă a ajunge să deranjeze. Luminozitatea este suficientă, dar nu de neegalat. În lumina directă a soarelui sunt ceva probleme de lizibilitate.
Unghiurile de vizualizare sunt foarte largi, răspunsul tactil suficient de sensibil, iar per total ecranul lui Allview V2 Viper X este de apreciat.
Difuzorul principal este amplasat pe spatele telefonului, către bază, aparent în zona centrală, dacă analizăm poziția grilei, dar ușor în stânga așa cum vedem după ce desfacem capacul. Sunetul pe care îl primim prin acest speaker este bun, cu o intensitate peste medie. Nu ai cum să nu auzi telefonul sunând, iar în muzică, filme sau jocuri se descurcă chiar bine. Nu avem destul bass, dar, în ansamblu, Allview V2 Viper X aduce un sunet echilibrat, de calitate prin difuzorul extern.
Când conectăm căștile in-ear ce vin direct în pachet primim un sunet bun, dar nu excelent. Dacă vreți o calitate superioară trebuie să apelați la niște căști mai bune, iar Allview V2 Viper X poate să ofere destul prin jack-ul de 3.5 mm.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Ajungem la capitolul unde se face diferența între varianta normală a lui Allview V2 Viper X și cea lansată ulterior, versiunea Plus. Compania brașoveană a suplimentat exact acolo unde era nevoie și anume la memoria RAM. Allview V2 Viper X, cel pe care îl analizăm azi, aduce parcă jumătate de măsură cu ai săi 1.5 GB de RAM. Nu sunt nici măcar 2, dar nici cei 3 GB de RAM, așa cum există la urmașul Plus.
În rest totul este identic între Allview V2 Viper X și varianta următoare, cea care adaugă particula ”+” în denumire. Avem același chipset MediaTek MT6753 cu procesor octa-core la 1.3 GHz pe Cortex-A53, accelerator grafic Mali-T720 și 16 GB spațiu de stocare (11.05 GB în mod real) ce poate fi extins cu card microSD de până la 128 GB.
Procesorul octa-core, chiar dacă nu dintre cele mai performante, este unul pe care îl apreciez. Reușește în majoritatea situațiilor să facă față cu brio. Puține sarcini îi pun probleme, iar jocurile complexe sunt bine redate, cu suficiente detalii și fără lag.
Sistemul de operare ce lucrează în spatele lui Allview V2 Viper X este Android 5.1 Lollipop. Peste acesta, Allview a ales să pună o interfață ce modifică radical aspectul nativ al sistemului de la Google. Începând cu ecranul de deblocare, trecând pe la zona de notificări, la cea de setări rapide și până la meniul cu setări, totul este diferit. Mărturisesc că necesită ceva perioadă de acomodare (mai ales zona de setări rapide ce se activează cu swipe de jos în sus), dar măcar totul decurge fără lag sau agățări la tranziții.
Foarte rar se întâmplă să mai apară ușoare ezitări, mici întârzieri, și asta doar când sunt executate mai multe sarcini simultan, gen atunci când sunt actualizări în fundal. Aici cu siguranță cei 3 GB de RAM de la versiunea Plus vor ajuta, precum vor ajuta și în multitasking.
Ca și aplicații preinstalate avem toată suita Google, cu Chrome, Gmail, Maps, Drive, YouTube, Hangouts, Fotografii, Google+, Cărți Play, Jocuri Play, Căutare Vocală, Muzică Play, Chioșc Play. Pe lângă ele mai avem Administrator sistem (gestionează și optimizează aplicațiile, memoria ș.a.), Allview Selfcare, Antivirus Bitdefender, Cameleon (schimbă culoarea fundalului în funcție de mediul exterior, folosind camera foto pentru a vedea cum este împrejurul tău), Compas, Explorator Fișiere, Facebook, Lanternă, Notițe, Radio FM, Teme, Vreme.
Performanță
Câteva teste de benchmark au fost rulate și de către Allview V2 Viper X, iar rezultatele sunt trecute în tabelul următor.
Conectivitate
Allview V2 Viper X este un smartphone dual sim în adevăratul sens al cuvântului. Adică nu folosește un slot de tip combo, ci are două locașuri pentru cartele micro sim și unul dedicat pentru cardul microSD.
Avem conectivitate 4G LTE cu până la 150/50 Mbps în download/upload, atât în FDD (800/1800/2100/2600 MHz), cât și în TDD pe 1900/2300/2600 MHz. La acestea se adaugă Wi-Fi 802.11 b/g/n, Wi-Fi Direct, Wi-Fi Display, bluetooth 4.0, GPS cu A-GPS și radio FM pentru conectivitatea fără fir. În contact direct ne putem conecta prin USB Type-C (pe laterala de jos) și jack de 3.5 mm (în partea de sus). Tastele pentru reglarea volumului și cea power sunt situate pe partea dreaptă.
Allview V2 Viper X nu mi-a creat probleme cu niciunul dintre elementele de conectivitate. Semnalul GSM este recepționat în mod normal, fără a impresiona sau dezamăgi. În apeluri, calitatea oferită de difuzor este medie, iar microfonul se descurcă așa cum ar trebui.
Cameră foto și video
Senzorul principal de pe Allview V2 Viper X vine de la Samsung, la fel ca panelul display-ului. Avem 13 Megapixeli dimensiunea maximă a pozelor, iar clipurile video pot fi captate la rezoluție Full HD.
De fapt, rezoluția maximă pentru fotografii poate fi de până la 64 Megapixeli, prin funcția Super Foto. Vă dați seama că este doar o extrapolare din software, întrucât un senzor de 13 Megapixeli nu poate face astfel de minuni. Rezoluția pozelor captate cu Super Foto activat este de 9312 x 6976 pixeli, dar nivelul de detalii este asemănător cu ceea ce primim de la imaginile normale, de 13 Megapixeli.
Camera foto se descurcă onorabil, reușind să reproducă culori intense, vii, și deloc departe de realitate. Detaliile sunt prezente și ele, iar uneori, în funcție de gradul de lumină din cadru, chiar peste ceea ce m-aș fi așteptat. Atunci când luminozitatea scade, apare din ce în ce mai tare zgomotul de imagine, dar și acesta este ținut în limite normale mai mereu.
Clipurile video Full HD sunt de bună calitate, ceea ce face ca rezultatele primite de la camera foto de 13 Megapixeli să fie, în ansamblu, de apreciat.
Galerie foto cu poze realizate cu Allview V2 Viper X. Pentru a putea fi urcate pe site, fotografiile au fost redimensionate la 2080 x 1560 pixeli, deci la circa 3.2 Megapixeli:
Autonomie
Ecranul HD de 5.5 inch cu panel AMOLED ar trebui să consume mai puțină energie electrică decât unul echivalent cu tehnologie IPS. Cam asta este în teorie. Credeați că urmează să spun că realitatea este alta? Ei bine, nu. Autonomia atinsă de Allview V2 Viper X este chiar bună și cu greu vei reuși să consumi toată energia stocată în acumulator în mai puțin de 12 – 14 ore. Folosit continuu și intens, tot va reuși să treacă de 6 – 7 – 8 ore.
Ca să vă faceți o idee mai bună, rulând playlist-ul Unboxing de pe canalul de YouTube al Gadget.ro, cu luminozitatea ecranului la maximum, prin conexiune Wi-Fi la internet, Allview V2 Viper X a ajuns la 10% după 7 ore și 40 de minute. Un rezultat la care sincer nu mă așteptam, mai ales cu o baterie de 3150 mAh.
Preț
Allview V2 Viper X – 1249 lei pe Allview.ro, dar cu mențiunea Stoc epuizat. Există la 1349 varianta Allview V2 Viper X+ cu 3 GB de RAM.
Concluzii
După ce am văzut și prețul este momentul să trag câteva concluzii. Allview are un obicei în ultimul timp să-și cam supraevalueze smartphone-urile. Asta dacă analizăm costurile inițiale, de lansare. Totuși, după cum bine știți cu toții, există mai mereu campanii promoționale, se oferă diferite vouchere ce fac ca prețurile să fie mai reduse, uneori chiar interesante. De exemplu, la data publicării acestui review, la Altex, varianta Dark Blue a lui Alview V2 Viper X costă puțin peste 1000 de lei, deci un cost mult mai așezat.
Aș spune că pentru circa o mie de lei Allview V2 Viper X este un smartphone bun, cu suficiente calități care să-l recomande. Mai mult, varianta îmbunătățită, Allview V2 Viper X+, este cea actuală și merită mai tare atenția noastră, cei 3 GB de RAM întregind un ansamblu hardware oricum destul de performant.
Care sunt principalele calități ale lui Allview V2 Viper X, dar și cele mai importante dezavantaje, vedeți mai jos:
PRO
- ecran de calitate, vibrant, ce oferă culori intense, contrast și luminozitate bune și unghiuri largi de vizualizare;
- autonomie bună;
- sistem de operare ce rulează în majoritatea timpului fluent, fără lag și cu destule opțiuni de modificare a aspectului (teme, culori, iconuri);
- 4G atât în TDD, cât și în FDD ce se poate activa pe ambele cartele (chiar dacă nu simultan);
- cameră principală ce oferă rezultate promițătoare atât pe partea foto, cât și video.
CONTRA
- capacul spate lucios este un magnet de urme, amprente, zgârieturi și nici nu oferă un grip prea bun;
- cu doar 1.5 GB de RAM este de preferat versiunea Allview V2 Viper X+ cu 3 GB RAM;
- chiar dacă rulează bine și permite multiple modificări, interfața Allview pusă peste Android-ul 5.1 Lollipop necesită timp de acomodare.