Realitatea virtuală devine din ce în ce mai populară, mulți dintre marii producători de dispozitive mobile și de entertainment au ales să ofere ochelari speciali ce te introduc într-o lume 3D. Unii ochelari VR sunt compatibili doar cu anumite smartphone-uri, alții pot oferi conținut și lucrează independent de alt dispozitiv, iar cei mai accesibili pot fi numiți universali.

Dintre aceștia din urmă fac parte și Allview Visual VR2, ochelari de realitate virtuală ce sunt compatibili nu doar cu smartphone-uri Allview, ci cu orice telefon cu diagonala între 4 și 6 inch. Mai trebuie doar să integreze giroscop pentru o experiență completă.

Specificații pentru Allview Visual VR2

  • lentile optice asferice;
  • reglarea focalizării pentru fiecare lentilă în parte și reglarea distanței dintre lentile;
  • câmp vizual de 102 grade;
  • efect vizualizare: ecran de 100 inch de la 3 m distanță;
  • curele de fixare pe cap din poliester și piele;
  • suportă redare video 3D cu împărțire ecran stânga-dreapta;
  • dimensiuni: 194 x 117 x 127 mm;
  • greutate: 263 grame;
  • dispozitive compatibile: smartphone-uri cu diagonala ecranului între 4 și 6 inch;
  • smartphone-uri Allview compatibile: P8 Energy PRO, P8 Energy, X3 Soul PRO, X3 Soul, X2 Soul Xtreme, X2 Soul PRO, X2 Soul, X2 Soul mini, X1 Xtreme, X1 Xtreme mini, V1 Viper S4G.
  • configurație minimă necesară a smartphone-ului: procesor quad-core, 1 GB de memorie RAM, senzor giroscopic, Android 4.4 sau mai nou;
  • configurație optimă: ecran 5.5 inch cu rezoluție Full HD 1920 x 1080 pixeli.

Design

Allview Visual VR (6)

Allview Visual VR2 vin într-o cutie de carton ce mai conține un accesoriu pentru lentile, o lavetă din microfibră, manual de utilizare și certificat de garanție.

Ochelarii arată în esență ca oricare alții, fiind doar câteva detalii ce-i fac să se deosebească de concurență. În principiu, nu vei avea nicio problemă în a realiza ce sunt și ce fac din primul moment în care îi vezi.

Sunt confecționați în întregime din plastic, cele trei curele ce permit fixarea pe cap sunt din poliester elastic și piele. Pot fi ajustate după preferință și se prind prin velcro.

Buretele ce vine în contact cu fața utilizatorului, de jur împrejurul ochilor este din burete moale. Aș spune că sunt destul de confortabili, cu toate că nu-i vei putea purta mai mult de 20 – 25 de minute continuu. Greutatea proprie a ochelarilor plus cea a smartphone-ului va trece de multe ori de 400 de grame, ceea ce nu-i tocmai puțin de purtat pe cap cu orele. Asta nu e o problemă doar pentru Allview Visual VR2, ci pentru mai toți ochelarii VR.

Pentru a introduce un smartphone în ochelari este nevoie să desfacem fanta din față, cea realizată din plastic transparent, ușor închis la culoare. În funcție de telefon poți alege să-l fixezi pe ce doi suporți reglabili din plastic sau poți folosi în plus accesoriul din pachet cu două găuri rotunde. Nu am înțeles exact care și cum este mai bine de utilizat.

Allview Visual VR (15)

Smartphone-ul este ținut pe poziție prin forța de apăsare a unui burete rotund de pe capacul transparent. Deși pare o soluție prea simplă, funcționează foarte bine în a ține telefonul nemișcat.

Una peste alta, Allview Visual VR2 nu dau impresia de produs ieftin, plasticul nu pare dintre cele mai slabe calitativ, se fixează ușor pe cap, iar telefonul este ținut bine în suportul său.

Utilizare

Allview Visual VR (8)

Fiindcă sunt ochelari, să spunem, universali, ce funcționează cu smartphone-uri cu ecrane de la 4 la 6 inch, Allview Visual VR2 se adresează unei mase largi de utilizatori. Telefonul pe care îl aveți trebuie să încorporeze senzor giroscopic pentru ca experiența să fie întreagă.

După ce ai fixat smartphone-ul la locul lui, cu ecranul împărțit pe din două așezat fix la mijlocul ochelarilor, te poți apuca să reglezi lentilele.

Avem reglaj al distanței dintre lentile și focalizare separată pentru fiecare lentilă. Trebuie doar să deșurubezi sau să înșurubezi fiecare lentilă până vei avea cea mai clară imagine. Precizez că o densitate cât mai mare a pixelilor ecranului smartphone-ului (ppi) este de dorit pentru ca pixelii să nu fie pefect vizibili. Unul dintre dezavantajele de a avea ecranul la doar câțiva cm de ochi și de a-l vedea în plus și prin lentile.

Pentru a intra în lumea 3D este necesar fie să accesezi clipuri video preferate, jocuri 3D sau poze, fie să instalezi diferite aplicații. Una dintre ele este Fulldive și poate fi instalată simplu, prin scanarea codului QR de pe ochelari.

Allview Visual VR (11)

Cu Fulldive ai acces la YouTube 360, la câteva joculețe, clipuri video și poze 3D. Cu siguranță în câțiva ani vom avea la dispoziție mai mult conținut.

Pentru a naviga în Fulldive trebuie doar să miști capul până când cursorul ce permite selectarea comenzii ajunge pe butonul virtual dorit. Din această cauză un senzor giroscopic este obligatoriu pentru o experiență completă.

Preț  

Allview Visual VR2129 lei pe Allview.ro. În cazul în care ai unul dintre smartphone-urile compatibile (P8 Energy PRO, P8 Energy, X3 Soul PRO, X3 Soul, X2 Soul Xtreme, X2 Soul PRO, X2 Soul, X2 Soul mini, X1 Xtreme, X1 Xtreme mini, V1 Viper S4G) beneficiezi de un discount de 50 de lei față de prețul de mai sus.

Concluzii

Allview Visual VR (18)

Allview Visual VR2 nu sunt singurii ochelari de realitate virtuală pe care îi puteți cumpăra. Nu sunt nici cei mai ieftini, dar aș spune că prețul lor este corect. Dacă mai ai și un smartphone Allview compatibil atunci mai scazi 50 de lei.

Trebuie doar să știți că momentan nu există prea mult conținut, deși aș spune că se văd evoluții considerabile față de acum doi ani. Așadar, dacă vreți să experimentați lumea 3D cu ochelari VR, Allview Visual VR2 pot fi o soluție optimă la un preț decent.

Puncte PRO și CONTRA pentru Allview Visual VR2:

PRO

  • simplitate în utilizare;
  • compatibili cu o gamă largă de smartphone-uri;
  • design simplu, construcție solidă, materiale corecte.

CONTRA

  • greutate ansamblu ochelari – smartphone cam mare, după 20 – 25 de minute devin incomozi.