Darius a testat vârful de gamă cu procesor Intel și conectivitate 3G, Allview VIVA i10G. Mi-a revenit sarcina în a întoarce o tabletă low-cost pe toate părțile. Se numește VIVA i7 și este una dintre cele mai ieftine modele de 7 inch cu procesor Intel de tip dual-core. Mai sunt alte două tablete cu specificații similare în oferta E-BODA și UTOK.

Allview VIVA i7 arată cât au evoluat tabletele Android pe formatul de 7 inch. Acum 2 ani de zile nu găseai vreo tabletă în această plajă de preț de sub 350 lei. Acum sunt zeci de modele, iar specificațiile unei tablete de 7 inch în 2012 erau de-a dreptul modeste ( TN de 7 inch cu rezoluție 480×800 pixeli, procesor single core, 512 MB RAM, 4 GB spațiu de stocare, Wi-Fi, fără bluetooth etc).

Allview-VIVA-i7 (1)

Am structurat datele hardware pentru Allview VIVA i7:

specificatii-Allview-VIVA-i7

Design

Allview-VIVA-i7 (7)

În pachet alături de tableta VIVA i7 se află și manualul de instrucțiuni, certificatul de garanție, codul de activare pentru Bitdefender Mobile Security, cablu microUSB – USB 2.0 și încărcător pe USB 2.0. Folia de protecție este deja montată pe ecranul de 7 inch.

Tableta este destul de ușoară, 268.1 gr. și grosimea nu trece de pragul a 10 mm. Cred că Allview VIVA i7 este și cea mai ușoară tabletă de 7 inch testată până la momentul actual și mi-au trecut prin mână câteva zeci de tablete Android pe acest format. Sigla Allview nu o găsiți în partea frontală ci doar logo-ul stilizat pe spate + denumirea sa completă. Marginile nu sunt generoase. O poți folosi în anumite sarcini și cu o singură mână. Diferența între modurile landscape și portrait este pregnantă. Cred că are formatul 16:9.

De menționat ar fi plasticul rugos de pe spate ce contribuie la un grip sănătos. Nu ai impresia că alunecă din mână în niciun moment. Apreciez și faptul că au mers pe un plastic cauciucat mat care nu adună amprentele și praful. Camera de 2 Megapixeli nu se profilează dincolo de linia carcasei. Pot spune că mi-a plăcut și încă de la prima vedere, nici nu poți emite pretenții prea mari pentru un device cu preț de puțin peste 300 lei.

Ecran și sunet

Allview-VIVA-i7 (15)

IPS de 7 inch cu rezoluție 1024×600 pixeli. Uite că IPS-urile au ajuns a fi implementate și pe tablete low-cost și nu doar în segmentele mid-range și high-end. Da. Sunt sigur că se va găsi vreun cârcotaș să comenteze că nu are 1280×800 pixeli sau cine știe ce altă rezoluție, dar de fiecare dată la VIVA i7 trebuie luat în calcul și prețul.

Display-ul mi-a plăcut, culori plăcute, unghi destul de bun de vizualizare. Cu siguranță nu se compară cu TN-urile de acum ceva timp care și la maxim de luminozitate erau puțin lizibile sub lumina ceva mai puternică din mediul înconjurător. Nu am ce să-i reproșez la capitolul ecran. Da. Să zic că reflectă spațiul ambiant puțin mai tare sub acțiunea razelor de soare. Mă rog, o astfel de reacție este întâlnită și la produse din categoria de top. Ar mai fi ceva, dar asta ține mai degrabă de rezistența tabletei. Când apeși pe spatele său, ceva mai puternic, te alegi cu puncte de presiune pe display. Asta pentru că tableta este fabricată din plastic. De aceea nu ar strica un plus de atenție.

Sunetul provine de la un speaker poziționat pe spatele lui VIVA i7, la bază. Nu sunt prea multe de spus. Livrează un sunet puternic, clar, fără prea mult bass, destul de echilibrat pentru o tabletă de buget. La volum maxim îți zgârie puțin urechile, în sens figurat. Totuși, se aude puternic și asta contează. Reglarea volumului se face din lateral dreapta, iar jack-ul pentru căștile audio îl regăsiți în partea superioară. Cu căști de bună calitatea se descurcă onorabil. Tableta are și bluetooth, iar conectarea cu boxe ce dispun de un astfel de element de conectivitate asigură o audiție mai bună când ești la un grătar cu prieteni etc.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Allview-VIVA-i7 (18)

Motorul lui Allview VIVA i7 este un procesor Intel Z2520 de tip dual-core la 1.2 GHz, se alătură acceleratorul grafic PowerVR SGX540 pe care l-am văzut la lucru mai în detaliu când foloseam Samsung GALAXY Nexus, 1 GB RAM, 8 GB spațiu de stocare și slot pentru microSD de până la 32 GB.

Punctele PRO și de ținut minte: Intel dual-core, 1 GB RAM. Cu spațiu de stocare ar fi o mică problemă. 8 GB, dar când intri în meniu de setări ți se oferă doar… 3.5 GB. Un slot pentru microSD devine recomandat. Rulează Android 4.2 Jelly Bean și era de bun augur dacă venea direct cu Android 4.4 KitKat. Nu am idee dacă VIVA i7 va primi KitKat. Sunt auspicii în acest sens, dar Allview nu a făcut nicio precizare oficială. Peste 4.2 Jelly Bean a fost pus Berry UI și la nevoie poți alege să schimbi interfața grafică printr-un launcher dedicat.

Totuși, tableta în cele mai multe scenarii de utilizare mi-a oferit suprize plăcute. În primul rând că nu are lag și în al doilea rând că rulează majoritatea aplicațiilor și jocurilor din Google Play în condiții optime. Nu mă așteptam la o experiență de utilizare atât de bună din partea sa. Se vede că am subevaluat puterea de procesare încorporată

La nivel de UI trebuie să fac câteva precizări. Păstrează zona de notificări activabilă printr-un swipe de sus în jos. În stânga sunt concentrate notificările, iar în dreapta dați de shortcut-urile pentru diverse funcții plus acces rapid la setări. Meniul de setări nu este modificat față de modul în care arata la tabletele Nexus când aveau 4.2 JB. La baterie nu are implementat un mod pentru o eficiență mai mare a consumului de energie, un echivalent pentru power saver de pe laptopuri. La baza ecranului sunt controale de tip touch buttons (back, ieșire pe ecranul de start, aplicații recente și control dedicat pentru captura de ecran / screenshot).

Am instalat aplicații în genul Asphalt 8, Plants vs Zombies 2, Riptide GP2 și Beach Buggy Blitz și s-a descurcat foarte bine. Am pus și Need For Speed: Most Wanted, dar îmi cerea 2 GB spațiu de stocare și recunosc că mi-a fost lene să șterg aplicațiile instalate spre a-i face loc. La utilizare mai îndelungată se încălzește în partea stânga, cu tableta în mod landscape. Totuși, plasticul disipă căldură mai bine și nu am primit vreun restart sau probleme de gen.

Sunt puține aplicații preinstalate:

Bitdefender Mobile Security – cod de activare pentru o perioadă limitată a versiunii full, inclus în pachet;

APV PDF Viewer – citește documente în format PDF;

ES File Explorer și ES Task Manager – aplicații care din denumire oferă informații legat de funcțiile îndeplinite;

Are și un shortcut denumit Update OTA. De aici și speranța că următoarele update de firmware și software vor sosi Over-the-Air și nu trebuie descărcat vreun pachet de pe site-ul companiei brașovene, dezarhivat etc. Bloatware inexistent, excelent din punctul ăsta de vedere. Nu știu cum se face, dar în cele câteva zile de utilizare am rezistat și cu Berry UI. Asta pentru că nu are lag prin meniu, nu agață și nu am simțit nevoia de a instala Nova Launcher ce permite customizarea unor funcții și oferă o fluență mai mare în interfața grafică.

Performanță

Screenshot-Allview-VIVA-i7 (20)

A trecut prin furcile caudine ale testelor de benchmark și nu s-a făcut deloc de rușine:

teste-benchmark-Allview-VIVA-i7


Conectivitate

Allview-VIVA-i7 (12)

Wi-Fi în standardele b/g/n + bluetooth reprezintă nucleul central. În partea superioară dați de jack-ul de 3.5 mm și portul microUSB, în lateral dreapta sunt poziționate tasta power și reglarea volumului, la bază niciun element de conectivitate, iar în lateral stânga se află slotul pentru microSD de până la 32 GB.

Nu am avut probleme în ce privește conexiunea la internet prin Wi-Fi. Am remarcat că oprește conexiunea by default când intră în stand-by spre a oferi un plus de autonomie, dar reprornește rapid și nu ai parte de un lag remanent, supărător.

Cameră foto și video

Allview-VIVA-i7 (6)

2 Megapixeli și cameră frontală de 0.3 Megapixeli. Aș fi preferat să mențină camera de 0.3 Megapixeli ce se dovedește utilă în apelurile video, dar cea de 2 Megapixeli mai bine era lipsă și mergea pe un acumulator mai mare. Calitatea fotografiilor este mediocră, dar nu aș cumpăra VIVA i7 pentru camera de 2 Mgpx.

Fotografii făcute cu Allview VIVA i7:

Autonomie

Screenshot_2014-09-08-11-05-36[1]

Bateria de 2500 mAh ai zice că este preluată de la un smartphone de 4.5 – 5 inch și pusă pe o tabletă de 7 inch destul de puternică ca hardware. Allview nu se sfiește să declare pe site-ul oficial că ar atinge 3.5 ore. Probabil că ajunge la o astfel de valoare cu VIVA i7 în sarcini mai ușoare, luminozitatea la minim.

Cu luminozitatea la 50%, browsing, descărcat de aplicații, jocuri și utilizare ceva mai intensivă m-am oprit între 2 – 2.5 ore. Acesta este cel mai mare compromis făcut pentru VIVA i7. Există și un revers al medaliei la bateria de 2500 mAh. Fiind de capacitate mică se reîncarcă rapid la valoare maximă și mult mai ușor realimentezi tableta de la o baterie reîncărcabilă (dacă ai un acumulator de capacitate mare, alimentezi chiar de mai multe ori pe VIVA i7).

Preț

Tableta Allview VIVA i7 – 309 lei la eMAG.

Concluzii

Allview-VIVA-i7 (22)

Allview VIVA i7 este o tabletă cu un raport preț / speificații destul de bun. Mi-aș fi dorit un acumulator de 4000 mAh spre a avea o autonomie rezonabilă. În rest nu am ce să-i reproșez pentru categoria sa de preț. Am structurat punctele sale PRO și CONTRA.

PRO

– display de bună calitate, culori plăcute, unghi larg de vizualizare;

– hardware destul de  puternic, merg fără probleme și aplicații sau jocuri cu cerințe grafice mai mari;

– nu are lag prin meniu, sprintenă la nivel de interfață grafică;

– una dintre cele mai ușoare tablete de 7 inch din țara noastră.

CONTRA

– cei 8 GB promiși în specificațiile hardware se transpun în 3.5 GB reali;

– autonomie modestă, bateria de 2500 mAh este depășită de hardware-ul implementat;

– apar puncte de presiune pe display când apeși mai puternic plasticul din spatele tabletei.

Partea de unboxing și primele impresii. Urmează și un review video, din această seară îl găsiți încorporat în articol, în locul unboxing-ului.

Câteva fotografii făcute lui Allview VIVA i7: