Allview Viva Q10 PRO reprezintă ultima adiție din portofoliul de tablete cu ecran de 9.7 inci al companiei brașovene. Mai există în aceeași categorie Allview Viva i10G și Impera i10G, ambele cu specificații apropiate între ele, dar cu sisteme de operare diferite – Android sau Windows.
Modelul pe care îl vom analiza astăzi vine cu un ansamblu hardware mai rar întâlnit de noi. Chipset-ul Allwinner A31 aduce în prim plan un procesor quad-core la 1.20 GHz pe Cortex-A7 și un accelerator grafic PowerVR SGX 544. Cei 2 GB de RAM întregesc un peisaj ce ar trebui să ofere o experiență în utilizare decentă. Va fi oare așa? Parcurgeți mai departe acest review pentru a afla.
Specificațiile Allview Viva Q10 PRO
Design
Pachetul în care a sosit tableta Allview Viva Q10 PRO mai conținea un încărcător, un cablu microUSB – USB 2.0, un cablu microUSB – USB OTG, manual de utilizare, certificat de garanție și cod pentru activarea Premium pentru o perioadă limitată de timp a antivirusului preinstalat.
Ca aspect Allview Viva Q10 PRO nu pare să dorească a impresiona prin artificii de design și totul este păstrat în linii normale. Pe partea din față nu există niciun element care să atragă atenția și lipsesc chiar și tastele capacitive, acestea fiind înlocuite de touch buttons direct pe ecran.
Pe spatele tabletei vedem sigla companiei brașovene în mijloc, iar mai jos (în modul landscape) sunt trecute câteva informații printre care și denumirea dispozitivului.
Materialele sunt reprezentate în totalitate de un plastic de bună calitate. Construcția este solidă și doar dacă încercăm în mod evident să scoatem ceva zgomote neplăcute de la îmbinări vom reuși asta. Finisările sunt atent lucrate, nu există lufturi sau muchii care să deranjeze optic sau tactil, iar asta întregește senzația de lucru bine făcut.
Ecran și sunet
Unul dintre primele elemente hardware care atrage atenția este ecranul. La Allview Viva Q10 PRO acesta se prezintă bine pe hârtie, impresionând în primul rând prin rezoluția de 2048 x 1536 pixeli. Densitatea rezultată este suficientă tot timpul, neexistând momente în care să-ți poți dori mai mult de 264 ppi de la o tabletă de 9.7 inci.
Culorile sunt foarte plăcute, fiind vii, dar nu suprasaturate. Chiar mi-au plăcut în mod deosebit. Unghiurile de vizualizare sunt largi și permit ca mai mulți utilizatori să privească display-ul în același timp fără să fie dezamăgiți de ceea ce văd.
Singura problemă pe care o am cu ecranul lui Allview Viva Q10 PRO este în dreptul luminozității. Aceasta este în mod evident prea scăzută. Ca să vă faceți o idee, nici măcar în întuneric total nu simți nevoia să cobori sub 100% din intensitatea luminoasă. Acest aspect este cu atât mai neplăcut în mediul exterior, unde, adăugând și reflexia ridicată a sticlei ecranului, nu vei vedea mare lucru din ce afișează ecranul.
Sunetul extern este redat prin două difuzoare stereo ce se află plasate cumva între laterala de jos (în mod portrait) și spatele tabletei, mai exact sunt situate pe partea curbată. Acestea oferă un sound bun calitativ, dar mă așteptam la mai mult pentru intensitatea maximă. Nu este rea deloc, doar că atunci când vezi două difuzoare, speri la mai bine.
Prin jack-ul de 3.5 mm sunetul este foarte bun. În compania unor căști de calitate vei savura fiecare melodie preferată. Volumul maxim este suficient și toate frecvențele sunt redate corect.
Hardware, sistem de operare și aplicații
După cum v-am anunțat încă de la început, ansamblul hardware este puțin mai neobișnuit decât până acum. Nu avem un procesor Qualcomm, MediaTek sau Intel, ci unul Allwinner. Acesta este de tip quad-core la 1.20 GHz și este susținut pe partea grafică de un GPU PowerVR SGX 544MP. Memoria RAM este de 2 GB, iar spațiul de stocare măsoară în mod real aproximativ 11.63 GB (1.97 GB Internal Memory și 9.66 GB Device Memory). Iarăși nu înțeleg de ce se alocă atât de puțin spațiu memoriei necesare instalării aplicațiilor.
Revenind la procesor, acesta nu reușește să ofere o experiență plăcută în utilizare. Lagul este prezent în multe situații de utilizare. Tranzițiile prin meniu agață mai mereu și astfel se completează o imagine dezamăgitoare.
Jocul Real Racing 3 poate fi jucat, dar va rula greoi și nu va oferi momente prea plăcute utilizatorului. Temple Run 2 sau Subway Surfers nu-i pun atât de multe probleme lui Allview Viva Q10 PRO și pot fi jucate în condiții decente.
Sistemul de operare instalat pe tabletă este Android 4.4.2 KitKat fără vreo modificare din partea producătorului. Nu există nicio diferență între acest OS și cel nativ, așa cum a fost el conceput de către Google. Doar ecranul de deblocare și butonul de acces către meniul cu toate aplicațiile sunt schimbate.
Din nefericire, chiar dacă avem un Android KitKat curat, acesta, după cum v-am spus deja, nu rulează decât cu lag și foarte greoi. Păcat!
Aplicațiile preinstalate sunt extrem de puține la număr: Player 4K, Actualizare, Bitdefender Antivirus și Selfcare (shortcut către varianta mobilă a site-ului Allview). La cele trei adăugăm suita numeroasă de la Google.
Performanță
La capitolul performanță se poate vedea mai clar ceea ce am afirmat mai sus despre ansamblul hardware. Rezultatele din testele sintetice poate că nu relevă realitatea mereu, dar de această dată o fac. Un procesor MediaTek echivalent acestui Allwinnner sunt sigur că s-ar fi descurcat mai bine.
Toate scorurile din testele de benchmark rulate de Allview Viva Q10 PRO sunt trecute în tabelul de mai jos:
Conectivitate
Allview Viva Q10 PRO nu se pate lăuda cu prea multe elemente de conectivitate. În afară de modulul Wi-Fi 802.11 b/g/n nu există alte conexiuni fără fir. Cât despre cele prin contact direct, avem parte de micro HDMI, microUSB 2.0 și jack de 3.5 mm.
Toate acestea sunt dispuse pe laterala de sus a tabletei (în mod portrait), lângă butonul power. Tastele pentru reglarea volumului se află poziționate în dreapta-sus, iarăși când ținem dispozitivul în mod portrait.
Nu am întâmpinat probleme cu niciunul dintre elementele de conectivitate pe care le-am folosit și le-am utilizat pe toate în afară de cel micro HDMI.
Cameră foto și video
Dacă vă doriți să faceți poze cu o tabletă de 9.7 inci și greutate de aproape 600 de grame, vă urez succes. Chiar și dacă vei reuși să o ții nemișcată pe Allview Viva Q10 PRO tot nu vei avea rezultate prea bune pe partea foto-video.
Ambele camere pot oferi poze la maximum 2 Megapixeli, dar calitatea dezamăgește. Oricum, nu cred că se aștepta cineva ca o tabletă să exceleze la acest capitol.
Mai jos aveți câteva fotografii captate cu Allview Viva Q10 PRO și toate sunt lăsate la rezoluția maximă de 2 Megapixeli.
Autonomie
Chiar dacă se laudă cu un acumulator de capacitate mare – 8200 de mAh, Allview Viva Q10 PRO nu reușește să impresioneze nici aici. Pusă serios la lucru nu va depăși 3 – 4 ore, dar într-un scenariu mai light probabil că va ajunge și la cele 6 ore promise în fișa tehnică.
În plus, durează enorm de mult să încarci bateria de la 0 la 100%. Mai bine de 12 ore cred că a durat mereu, dar nu sunt sigur că nu a fost și mai mult. Pur și simplu, de fiecare dată pierdeam noțiunea timpului când așteptam ca tableta să se încarce. În mod sigur nu este de vină încărcătorul, deoarece acesta oferă la ieșire 2500 de mAh.
Preț
Allview Viva Q10 PRO – 799 lei la eMAG.
Concluzii
Chiar dacă atunci când parcurgi specificațiile tehnice ale Allview Viva Q10 PRO această tabletă promite multe, realitatea se dovedește a fi alta. Dacă ecranul ar fi avut o luminozitate mai mare, acesta ar fi fost cu siguranță principalul element PRO. Așa, rămânem decât cu o construcție solidă și un sunet bun emis atât prin difuzoarele stereo cât și prin jack-ul de 3.5 mm.
Nu mai insist prea mult cu concluziile, pentru că acestea pot fi trase și de către voi dacă ați parcurs întreaga recenzie. În plus, aveți mai jos principalele puncte PRO sau CONTRA ale tabletei Allview Viva Q10 PRO:
PRO
– construcție solidă cu materiale și finisări bune;
– sunet bun emis prin difuzoarele stereo, dar și prin jack-ul de 3.5 mm.
CONTRA
– ansamblu hardware ce arată bine doar pe hârtie;
– sistem de operare ce rulează greoi și cu lag;
– autonomie redusă a bateriei.