Mergem mai departe cu un nou review, la un smartphone care a suscitat mult interes pe final de 2013 și aș spune că-și menține actualitatea și în 2014. Allview X1 Soul este primul smartphone single sim al companiei brașovene, au urmat Allview X1 Soul Mini și Cosmote Smart Xceed.

Allview s-a poziționat ca un brand specializat pe telefoanele dual-sim, de la feature phone-urile low-cost cu preț de 99 lei și până la telefoane Android mid-range în genul lui Allview P6 Quad și Allview V1 Viper. Au reușit să intre cu X1 Soul și X1 Soul Mini și în oferta Cosmote prin magazinele Germanos. Allview X1 Soul este un smartphone cu specificații high-end la preț ofertant. A coborât sub pragul a 1500 de lei.

Să trecem în revistă care-i sunt specificațiile hardware detaliate:

Smartphone

Date tehnice

Allview X1 Soul

Ecran

IPS JDI de 5 inch cu rezoluție FHD / 1920×1080 pixeli protejat cu sticlă Gorilla Glass 3

Procesor

MediaTek quad-core la 1.5 GHz pe ARM Cortex-A7

Memorie

2 GB RAM, 32 GB spațiu de stocare

GPU

PowerVR SGX544

Sistem de operare

Android 4.2 Jelly Bean

Conectivitate

3G cu viteze în download la viteze de până la 21.6 Mbps, Wi-Fi b/g/n, bluetooth 4.0, Wi-Fi direct, Wi-Fi hotspot, Wi-Fi display, microUSB, jack de 3.5 mm, A-GPS

Cameră foto și video

13 Megapxieli, LED flash, HDR, geo-tagging, detecție a feței și a gesturilor, filmează la 1080p cu 30 fps, cameră frontală de 5 Megapixeli

Baterie

2000 mAh

Greutate

129.4 gr.

Grosime

7.9 mm

Design

Allview-X1-Soul-review-Gadget (9)

În pachet alături de smartphone dați de încărcător pe USB 2.0, cablu microUSB – USB 2.0, căști cu fir lat de tip intraauricular, codul pentru activarea Bitdefender Mobile Security, folie de protecție pentru display-ul de 5 inch, manual de instrucțiuni, certificat de garanție, ventuză cu rol de suport pentru smartphone.

Telefonul uimește prin designul cizelat de la primul contact. Lasă impresia de smartphone premium și nu de telefon Android din categoria mid-range. Da. Știu. Seamănă mult cu iPhone 5 / 5S, colțuri ușor rotunjie, multe linii drepte, speaker poziționat la bază. Mă rog, un iPhone dintr-un plastic rezistent și plăcut la atingere.

Spatele lui Allview X1 Soul este mat, muchiile drepte nu dau un grip prea bun. S-a întâmpla la un moment dat să-mi scape din mână și a circulat razant în jur de 2 metri pe parchet. Spre norocul meu nu a prins nicio zgârietură. A rezistat cu brio. Pe partea de grip aș spune că X1 Soul nu punctează așa bine. Atenție la cum îl folosiți și neapărat trebuie utilizată o husă după achiziție spre a-i proteja marginile drepte.

Merge pe ideea de carcasă unibody, fără capac al bateriei. Slotul pentru cartela microSIM îl găsiți pe lateral, iar în cutie dați de agrafa necesară în procesoul de scoatere a slotului din lăcașul dedicat. În partea frontală nu a fost poziționat niciun element de personalizare, doar logo-ul Allview și sigla Soul abia vizibile pe spate. Camera de 13 Megapixeli se profilează puțin de tot pe spate, LED-ul flash lângă ea.

Allview X1 Soul este un smartphone cu un design ce mizează pe linii simple, drepte, materiale și finisare de top. Nu scoate niciun sunet când îl strângi în mână, nu dai de îmbinări mai puțin reușite. Este mai bine fabricat decât LG Nexus 5, spre exemplu.

Ecran și sunet

Allview-X1-Soul-review-Gadget (13)

IPS de 5 inch cu rezoluție la 1920×1080 pixeli produs de către JDI / Japan Display Inc. Și uite că așa am dat de unul dintre cele mai bine calibrate ecrane de 5 inch FHD. Nu am ce să-i reproșez, culori plăcute, naturale. Remarci calitatea display-ului în clipurile video în formatul 1080p, pe YouTube, în jocurile cu grafică mai elaborată. Unghiul de vizualizare ajunge la valori mari, luminozitate bună și lizibilitatea se păstrează și sub acțiunea razelor solare dacă este setat pe maxim.

La baza ecranului sunt trei taste capacitive iluminate cu rol de Back, Ieșire pe ecranul de start și Mai multe detalii, de la dreapta spre stânga.

Sunetul provine de la un speaker poziționat la bază. Sunt două zone în care ai spune că sunt micuțele boxe ale telefonului, dar doar una singură ascunde speaker-ul propriu-zis. Include un amplificator Yamaha. Se aude puternic, clar, ceva cam ascuțit pentru gustul meu la volum maxim. Jack-ul de 3.5 mm a fost dispus în partea superioară.

Căștile incluse în pachet sunt cu fir lat și de tip intraauricular. Nu ai nevoie de alte căști din comerț, căștile lui X1 Soul sunt excelente și mi-aș dori să găsesc soluții concurente și de la companiile de renume. Căștile negre și rotunde ar trebui să fie de domeniul trecutului, cel puțin în categoriile mid-range și high-end. Reglarea volumului se face din lateral dreapta, ușor de accesat de cele mai multe ori.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Allview-X1-Soul-review-Gadget (14)

Sunt câteva elemente care definesc pe Allview X1 Soul: procesor MediaTek 6589T quad-core la 1.5 GHz pe ARM Cortex-A7, PowerVR SGX544 accelerator grafic, 2 GB RAM, 32 GB spațiu de stocare, fără slot pentru microSD. Punctele PRO ar fi cantitatea de memorie RAM suficientă pentru orice aplicație sau joc din Google Play, responsabilă și de viteza cu care X1 Soul rulează interfața Android Jelly Bean și cei 32 GB spațiu de stocare grupați în două partiții: 7.35 GB / Sistem și memoria internă de 24.65 GB.

Prefer o astfel de soluție cu spațiu de stocare mai mare în dauna unui slot pentru microSD. Suntem în 2014, memoria nu mai este așa scumpă. Un slot pentru microSD necesită un lăcaș dedicat și strică din frumusețea unui smartphone cu design unibody, este predispus a se strica în timp și asta mai ales dacă sunt schimbate cardurile etc. Spațiul de stocare din X1 Soul mi se pare arhisuficient chiar și pentru un utilizator care lucrează cu sute de melodii, filme, aplicații mari din Google Play, jocuri etc.

Rulează Android 4.2.1 Jelly Bean cu Berry UI. Da. Recunosc. De când am început a-mi seta telefonul spre a-l utiliza zi de zi am trecut direct pe Nova Launcher. Nu-mi place Berry UI și recomand această soluție către oricine. Mai multe detalii în clipul video de la final.

Sunt câteva aplicații preinstalate: Bitdefender Antivirus, Notițe, OfficeSuite, Proximity Project, Radio FM, Schimbări UI, Screen Off and Lock – Configurar, Teme. În rest sunt aplicațiile specifice unui smartphone Android.

Mai sunt câteva mici schimbări prin meniul de setări: culoarea albă de fundal în loc de negrul specific Android Jelly Bean nativ. Zona de setării a fost împărțită în Setări comune (Wi-Fi, Conexiuni date, Bluetooh, Ton de apel, Afișare, Blocarea ecranului, Actualizări de sistem, Economizor baterie) și Toate setările. Aveți o galerie dedicată cu screenshots.

Telefonul Allview punctează decisiv în browsing, nu are pic de lag. Merge brici cum s-ar spune într-un limbaj mai popular. Hardware-ul se dovedește suficient de puternic spre a livra conținut plăcut pe display-ul FHD.

Performanță

Screenshot_2014-02-04-15-04-25

L-am trecut prin furcile caudine a câteva teste de benchmark:

Smartphone

Teste de benchmark

Allview X1 Soul

LG Nexus 5

Quadrant Standard

4728 puncte

7393 puncte

AnTuTu Benchmark

15348 puncte

20100 puncte

CF-Bench

14548 puncte

14064 puncte

NenaMark 1

55.9 fps

59 fps

NenaMark 2

33.8 fps

58.9 fps

Vellamo

HTML5 – 1514 puncte

METAL – 544 puncte

HTML5 – 1221 puncte

METAL – 948 puncte

3DMark

Ice Storm – 3698 puncte;

Ice Storm Extreme – 1883 puncte;

Ice Storm Unlimited – 2879 puncte

Ice Storm – Maxed out;

Ice Storm Extreme – Maxed out;

Ice Storm Unlimited – 14796 puncte.

BrowserMark 2.0

1684 puncte

3038 puncte

HTML5test

404 puncte cu browserul integrat

487 puncte

Conectivitate

Allview-X1-Soul-review-Gadget (8)

3G cu viteze de până la 21.6 Mbps, Wi-Fi în standardele b/g/n, bluetooth 4.0, Wi-Fi display, Wi-Fi direct – câteva dintre elementele de conectivitate incluse de X1 Soul. Ar fi fost de bun augur să includă un modem 3G mai performant, de peste 40 Mbps în download. Și cel de 21.6 Mbps își face treaba, dar un plus de viteză nu strica.

În partea superioară regăsiți jack-ul de 3.5 mm, butonul de power. La bază este portul microUSB, în lateral dreapta dați de tasta gândită pentru reglarea volumului și slotul pentru microSIM în stânga.

Un alt punct PRO ar fi legate de apelurile de voce și micuțul speaker integrat: sunet clar, puternic, înțelegi ce spune interlocutorul și când zgomotul de afară-i persistent.

Cameră foto și video

Allview-X1-Soul-review-Gadget (12)

13 Megapixeli, filmează la 1080p și cameră frontală de 5 Megapixeli pentru cei pasionați de fotografiile de tip selfie. Apropo, am făcut și eu câteva astfel de imagini, X1 Soul se descurcă bine.

Fotografiile sunt de calitate, focusează bine și ies imagini de efect și cu setările pe automat. Interfața camerei foto & video se deschide rapid.

VIDEO

Autonomie

Screenshot_2014-02-06-11-25-27

Bateria de 2000 mAh este insuficientă în a livra autonomie de 1 zi în condiții de utilizare intensivă, sincronizări în fundal și luminozitate pe reglaj maxim. Dacă este reglată luminozitatea la 50%, utilizare moderată și activate setările de economisire a energiei se atinge pragul unei zile fără a fi nevoie ca smartphone-ul să fie pus la încărcat.

Preț

eMAG – 1499 lei;

Concluzii

Allview-X1-Soul-review-Gadget (23)

Allview X1 Soul este un smartphone complet și poate rivaliza fără probleme cu telefoane de top în genul lui Samsung GALAXY S4, LG G2, HTC One sau Sony Xperia Z. Apropo, mi s-a părut superior lui Sony Xperia Z și cu peste 4 – 500 de lei mai ieftin. Pierde în fața celorlalte telefoane, le depășește în anumite puncte, dar una peste alta se clasează sub ele. Asta dacă prețul de 1499 lei nu este luat în calcul, modelele amintite trec pragul a 2000 de lei.

Până și LG Nexus 5 se luptă de la egal la egal cu Allview X1 Soul. LG-ul are Android nativ, baterie dezamăgitoare și camera pe aceeași lungime de undă ca impresie formată, hardware de top. Allview X1 Soul are o cameră foto mai bună și nu doar ca număr de megapixeli, la fel și camera frontală, design mai bine pus la punct decât LG Nexus 5 care costă cât un high-end, dar lasă impresie de telefon mid-range ca materiale și finisare.

Găsiți Allview X1 Soul și în oferta Cosmote prin magazinele Germanos, pentru cei interesați de un preț mai mic în combinație cu un abonament. Am structura punctele PRO și CONTRA:

PRO

– design ce impresionează prin simplitate și finisare de top;

– display ce punctează la luminozitate, culori plăcute, luminozitate;

– sunet puternic, clar;

– 32 GB spațiu de stocare, suficient de puternic pentru majoritatea aplicațiilor și jocurilor din Google Play;

– rezultate bune în ce privește fotografiile făcute cu camera de 13 Mgpx cât și cu camera frontală de 5 Mgpx.

CONTRA

– bateria de 2000 mAh nu livrează o autonomie rezonabilă, pe luminozitate maximă nu trece testul unei zile de utilizare în condiții intensive;

– prea aproape ca preț de LG Nexus 5.

Nota finală

Allview-X1-Soul-review-Gadget (19)

8.68 din 10 și un rezultat notabil pentru X1 Soul în categoria smartphone-urilor de top.

Smartphone

Allview X1 Soul

Design

9.5

Display

9.5

Sunet

9

Hardware, sistem de operare și aplicații

8.5

Conectivitate

8.5

Cameră foto și video

9

Autonomie

7.5

Preț

8

Nota finală

8.68

Review-ul video este în procesare și-l veți găsi în câteva ore pe site.