Allview X1 Xtreme – review

18/04/2014

Allview este un brand cunoscut în țara noastră și produsele lor au ajuns a fi importate cu destul de mult succes și în alte state din vestul și sud-estul Europei. Îi cunoașteți în special pentru telefoanele și tabletele cu Android. Pe telefoane mobile au crescut enorm în ce privește calitatea și experiența de utilizare.

Ar fi interesantă o comparație între Allview P1 AllDro (display de 3.5 inch, procesor la 416 MHz + 216 MHz pe ARM9, 256 MB RAM, 512 MB ROM, cameră de 5 Megapixeli, baterie de 1500 mAh și Android 1.3) și Allview X1 Xtreme (monstru al specificațiilor hardware de la început de 2014 cu Qualcomm Snapdragon 800 quad-core la 2.2 GHz, 3 GB RAM, cameră de 16 Megapixeli, baterie de 2500 mAh, Android 4.2 Jelly Bean). Da. Știu. Prețurile sunt altele, iar la peste 1500 de lei trebuie să oferi un smartphone competitiv care să nu fie pus în umbră de o concurență formată din modele Android de top de la producători de renume cu investiții mari în research & development și marketing, publicitate etc.

Allview-X1-Xtreme-review (1)

Allview X1 Xtreme este al treilea smartphone single sim de la compania românească. Au mai fost două modele: Allview X1 Soul și Allview X1 Soul Mini. Denumirea completă pentru flagship-ul românesc este Allview X1 Soul Xtreme. L-am botezat într-un fel și am tăiat particula Soul ce ar face un nume prea mare.

Și acum să trecem în revistă care sunt specificațiile hardware complete pentru Allview X1 Xtreme:

Smartphone

Date tehnice

Allview X1 Xtreme

Ecran

IPS JDI de 5.5 inch cu rezoluție 1920×1080 pixeli, protejat cu sticlă Corning Gorilla Glass 3

Procesor

Qualcomm Snapdragon 800 la 2.15 GHz

Memorie

3 GB RAM, 32 GB spațiu de stocare

GPU

Adreno 330

Sistem de operare

Android 4.2 Jelly Bean

Conectivitate

3G cu viteze în download de până la 42 Mbps, Wi-Fi a/b/g/n/ac, Wi-Fi direct, Wi-Fi display, bluetooth 4.0, microUSB, jack de 3.5 mm, A-GPS

Cameră foto și video

16 Megapixeli cu tehnologia BSI, filmează la 1080p, cameră frontală de 8 Megapixeli ce filmează la 1080p

Baterie

2500 mAh

Greutate

150.5 gr.

Grosime

9.7 mm

Design

Allview-X1-Xtreme-review (9)

În pachet alături de smartphone regăsiți încărcătorul pe USB 2.0, cablu microUSB – USB 2.0, căști negre cu fir lat de tip in-ear, folie de protecție pentru display-ul de 5.5 inch și instrucțiuni de utilizare, 3 NFC tag-uri și instrucțiuni de setare / folosire, cod de activare pentru Bitdefender Mobile Security, agarafă pentru slotul cartelei microSIM, manual de utilizare în mai multe limbi străine, certificat de garanție.

Allview X1 Xtreme este un phablet de 5.5 inch cu colțurile drepte, nu sunt rotunjite precum la Samsung GALAXY S5 sau HTC One M8. X1 Xtreme este fabricat din plastic, plastic lucios care adună amprentele și aș recomanda ca împreună cu smartphone-ul să fie comandată și o husă de protecție care aduce un plus la capitolul grip și ajută în protecția față de zgârieturile fine, inevitabile pe termen lung.

Nu se oferă acces la bateria de 2500 mAh, carcasă unibody din plastic. Aș parafraza o chestie de pe la anunțurile auto. Când un tip vrea să te convingă că mașina lui merge fără probleme trece: “Nu bate, nu troncăne”. Asta-i valid și în cazul lui Allview X1 Xtreme. Nu ai parte de vreun plastic care să scoată vreun zgomot ciudat, dă impresia de phablet rezistent, rigid. Mi-aș fi dorit să vină cu un spate mat care să dea un grip mai bun, colțurile drepte deranjează puțin, dar în timp te înveți cu smartphone-ul. Senzorul de 16 Megapixeli al camerei principale se profilează puțin, iar spatele este ușor bombat. Asta-l face să stea mai bine în mână. L-am utilizat cu o singură mână în multe situații și nu am avut impresia că urmează a-mi scăpa din mână.

Sigla Allview este ușor stilizată pe spatele lui X1 Xtreme și inexistentă în partea frontală. La baza display-ului de 5.5 inch sunt poziționate trei taste capacitive, ușor înghesuite. Nu pot spune că acest phablet epatează la capitolul design, dar se evidențiază față de alte produse concurente. Spre exemplu, LG G2 sau GALAXY S4 nu sunt fabricate din materiale mai bune sau cu atenție mai mare la capitolul finisare.

Ecran și sunet

Allview-X1-Xtreme-review (16)

IPS JDI de 5.5 inch cu rezoluție 1920×1080 pixeli cu panel OGS (touch și display-ul în același panel). Display-ul impresionează la capitole precum culorile, unghiul de vizualizare, nu reflectă spațiul ambiant, luminozitate mare. Aș critica doar lizibilitatea sub acțiunea razelor de soare, dar aici nici GALAXY S5 sau HTC One M8 nu stau prea bine.

La baza display-ului de 5.5 inch sunt trei taste capacitive cu rol de Back, Ieșire pe ecranul de start și Mai multe detalii / customizare a paginii de pornire. Aș spune că tastele capacitive sunt ușor înghesuite spre baza telefonului. În aproximativ două săptămâni pot spune că m-am obișnuit cu ele. Este ok pe de altă parte că nu le accesezi în mod accidental când folosești smartphone-ul în mod landscape.

Sunetul revine în sarcina unui speaker poziționat pe lateral. Livrează un sound puternic, bine calibrat, suficient de mult bass. Căștile incluse în pachet livrează un sunet imersiv, de top. Jack-ul de 3.5 mm îl regăsiți în partea superioară, iar reglarea volumului se face din lateral dreapta.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Allview-X1-Xtreme-review (20)

Elemente esențiale în cazul lui Allview X1 Xtreme: Qualcomm Snapdragon 800 quad-core la 2.15 GHz, 3 GB memorie RAM, 32 GB spațiu de stocare, Adreno 330 GPU, fără slot pentru microSD. Este unul dintre cele mai puternice procesoare existente la momentul actual în piață. Ar fi Snapdragon 801 cu rezultate mai bune. Apropo, Snapdragon 801 este o evoluție a lui Snapdragon 800, împart același accelerator grafic / Adreno 330. Sporul de performanță la Snapdragon 801 ar fi în jurul a 15%. Contează firmware-ul scris de către producător, câte aplicații și servicii a integrat peste Android etc.

Rulează Android 4.2 Jelly Bean cu Berry UI. Ca experiență de utilizare este wow. Nu are pic de lag, primul smartphone cu Berry UI care nu agață deloc prin meniu și merge brici. Totuși, nu am rezistat cu interfață pusă de ei și am trecut pe Nova Launcher pentru o organizare a interfeței grafice în stilul Nexus. Zona de setări este diferită, altă structură față de 4.2 Jelly Bean-ul nativ. Mai multe detalii pe această temă găsiți în clipul de tip review de la final de articol. Mă rog, nu ar fi prea multe de spus. Zona de setări este împărțită în două: Setări comune (Wi-Fi, Bluetooth, Ton de apel, Afișare, Actualizări de sistem, Blocarea ecranului și Toate setările / stil Nexus, doar că fundalul nu este negru ci alb și au alte icon-uri.

Ce este cu adevărat important la partea hardware și software?

Funcționează ireproșabil, fără pic de lag / întârzieri în meniu. Față de telefoanele Android de top aș spune că X1 Xtreme integrează mult mai puțin bloatware, nu sunt zeci de aplicații sau servicii pe care să le consideri inutile și pe care să nu le poți înlătura decât prin root / custom ROM. Dintre aplicațiile preinstalate pe Allview X1 Xtreme:

Bitdefender Mobile Security – antivirus integrat și cod de activare inclus în pachetul de retail;

Cameră atractivă – interfață pentru camera de 16 Megapixeli cu tot felul de efecte inedite;

Economizor baterie – ce poate fi activat spre a crește durata de autonomie a smartphone-ului;

Compas, File Explorer, Lanterna, Notite, OfficeSuite / suită pentru a citi documentele Office (Word, PowerPoint, Excel);

Sygic – navigatie la nivel profesional, 1 lună în mod gratuit;

LED-ul de notificare din partea frontală poate fi activat / dezactivat din zona de setări pentru cei care spre exemplu se consideră deranjați.

Cred că este inutil să mai spun că rulează orice joc sau aplicație din Google Play fără nicio problemă. Și sunt sigur că acest deziderat urmează a fi păstrat pentru 1 – 2 ani de zile. Android nu evoluează așa rapid la nivel de software. Un dezvoltator de aplicații trebuie să țină cont de multitudinea de modele low-cost dacă vrea ca aplicația sa să aibă succes la public. Allview X1 Xtreme cu Snapdragon 800 și 3 GB RAM rules. Apropo, clubul smartphone-urilor Android cu 3 GB RAM este destul de select la momentul actual.

Pentru un telefon mi-aș fi dorit să văd Android 4.4 KitKat, deși nici 4.2 Jelly Bean nu este mai prejos. Asta și ca să nu mai fie discuții inutile din partea unora. Allview nu a declarat nimic legat de un eventual update de software, dar am așa o vagă impresie cum că X1 Xtreme urmează a face pasul spre 4.4 KitKat.

Performanță

Screenshots-Allview-X1-Xtreme (13)

A trecut prin furcile caudine ale testelor de benchmark și s-a descurcat excelent:

Phablet

Teste de benchmark

Allview X1 Xtreme

Quadrant Standard

19884 puncte

AnTuTu Benchmark

34660 puncte

CF-Bench

35584 puncte

NenaMark 1

62.1 fps

NenaMark 2

62.1 fps

Vellamo

HTML5 – 2840 puncte

METAL – 1188 puncte

3DMark

Ice Storm – Maxed out!

Ice Storm Extreme – Maxed out!

Ice Storm Unlimited – 17375 puncte

Linpack

Single Thread – 401.95 MFLOPS;

Multi-Thread – 826.79 MFLOPS.

HTML5test

488 puncte cu Chrome pentru Android

BrowserMark 2.0

2642 puncte

Conectivitate

Allview-X1-Xtreme-review (15)

Lipsește doar tehnologia 4G și asta când facem comparația cu telefoanele de top cu Android din categoria de preț în care se situează și Allview X1 Xtreme. Am înțeles că pe viitor s-ar putea să vedem și o versiune de X1 Xtreme cu 4G, nu este nimic oficial ci doar o discuție purtată de la MWC cu un oficial al companiei brașovene.

Cele mai importante elemente de conectivitate de la X1 Xtreme: Wi-Fi în standardele a/b/g/n/ac, Wi-Fi direct, Wi-Fi display, bluetooth 4.0, NFC. În partea superioară sunt poziționate jack-ul de 3.5 mm și butonul de power, în lateral dreapta dați de reglarea volumului, iar la bază de portul microUSB cu rol în încărcarea bateriei de 2500 mAh și pentru conexiunea pe fir la PC. În lateral stânga au poziționat slotul pentru microSIM ce trebuie accesat cu ajutorul unei agrafe.

A funcționat fără nicio problemă în ce privește conexiunea la internet via Wi-Fi sau 3G / viteze în download de până la 42 Mbps. Excelează și la sunetul oferit în apelurile de voce.

Cameră foto și video

Allview-X1-Xtreme-review (5)

16 Megapixeli și filmează la 1080p, LED flash, cameră frontală de 8 Megapixeli ce știe să filmeze la 1080. Senzorul principal include tehnologia BSI și promite fotografii de calitate și într-un spațiu cu lumină mai slabă. Aplicația camerei foto & video se deschide rapid. Organizarea sa mi s-a părut intuitivă, iar mai multe detalii găsiți în review-ul video.

Face fotografii destul de bune în condiții de lumină adecvată, dar pe întuneric nu se descurcă așa bine. Nici măcar Samsung GALAXY S5 sau iPhone 5S nu fac minuni într-un astfel de mediu. LED-ul flash este anemic în fotografii, în rest și singuri puteți realiza cât de bine sau rău stă X1 Xtreme la acest capitol prin galeria de imagini făcută cu acest phablet:

Autonomie

Screenshots-Allview-X1-Xtreme (36)

Bateria de 2500 mAh este pusă la lucru de către hardware-ul de top, display-ul IPS de 5.5 inch. Se descurcă nesperat de bine, dar nu trece testul unei zile de utilizare în condiții intensive. Fără notificări în fundal și cu luminozitatea pe 50%, ceva browsing și apeluri, 1 – 2 jocuri pe câteva minute și trece pragul a o zi de autonomie. O baterie de 3000 – 3500 mAh ar fi făcut minuni.

Vă spun sincer că mă așteptam ca bateria să se ducă mai rapid de atât, adică după 3 – 4 ore de utilizare în condiții mai puternice să fie deja sub 10%. Cu modul de economisire a bateriei se ating valori de ordinul a 2 – 3 zile, fără internet prin 3G, exclusiv pe partea de apeluri, mesaje, internet ocazional.

Preț

eMAG – 1969 lei;

Concluzii

Allview-X1-Xtreme-review (25)

Allview X1 Xtreme este un phablet care merge fără nicio problemă în categoria telefoanelor de top cu Android. Are certe puncte PRO, dar și elemente care-l trag în jos. Prețul de 1900 – 2000 lei este puțin cam mare și am primit numeroase comentarii în care era comparat cu Samsung GALAXY Note 3 și LG G2. Totuși, este prețul de pornire și deja a pierdut în jur de 30 de lei (de la 1999 lei la 1969 lei) și sunt sigur că va fi ajustat în viitorul apropiat. Plus că-l găsiți și în oferta Cosmote, iar la prelungire de abonament sau încheiere de contract nou te alegi cu un smartphone subvenționat.

Sunt puține telefoane Android cu 3 GB RAM, iar cei care folosesc un telefon cu acest software știu cât de important este RAM-ul pentru un așa consumator de resurse cum este sistemul de operare powered by Google.

Allview X1 Xtreme este cel mai puternic smartphone sub brand românesc și nu are niciun rival în momentul de față pe segmentul telefoanelor high-end. Poate concura fără nicio problemă cu orice alt telefon de top cu Android. Anumite capitole s-ar putea să le câștige, altele să le piardă. Totuși, joacă în liga mare.

PRO

– display de top, culori plăcute și naturale, luminozitate mare;

– hardware high-end la momentul actual: Snapdragon 800 quad-core + Adreno 330 GPU + 3 GB RAM + 32 GB spațiu de stocare;

– fără pic de lag / întârzieri în meniu, bloatware minim față de telefoanele Android de top de la Samsung, LG, Sony, HTC etc;

– sunet puternic, bine calibrat;

– fotografii și clipuri video de calitate, cu excepția momentului în care fotografiezi sau filmezi într-o lumină slabă / seara.

CONTRA

– plastic lucios pe spatele său, adună amprentele rapid, se rezolvă cu o husă;

– lipsă 4G;

– autonomie modestă / contează mult și scenariul de utilizare.

Review-ul video de la Allview X1 Xtreme / Aflat în procesare pe YouTube:

httpvh://youtu.be/2SwJacE2KC0

Câteva fotografii cu Allview X1 Xtreme: 

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.