Allview X2 Soul – review

30/05/2014

Update: Allview X2 Soul a primit Android 4.4 KitKat. Mai multe detalii aici

A sosit la review în ultima perioadă și Allview X2 Soul. A fost trimis un sample de test și nu pachetul de retail, așa cum Allview pot spune că m-a obișnuit de când colaborăm. Le mulțumesc că s-au grăbit să am acest model pe masa de teste și am avut ocazia în ultimele zile să-l întorc pe toate fețele, să-l utilizez la maxim și să relatez impresiile formate.

Am testat Allview X1 Soul, X1 Xtreme și P7 Xtreme și pot confirma că sunt telefoane care livrează o experiență de utilizare ce poate fi încadrată în zona de top. Nu mai pun linkuri către review-urile fiecăruia, le găsiți printr-un simplu search pe site. Allview luptă cam de unul singur în categoriile mid-range și low-cost, mă refer la telefoanele mobile sub brand local. Evolio face pași timizi cu modelul X6 pe care am avut ocazia să-l folosesc, dar parteneriatul dintre Gionee și Allview ajută mult compania brașoveană și sunt cu 1 – 2 clase peste ce livrează phabletul Evolio, la momentul ăsta. O să fac un articol comparativ între X1 Xtreme și Evolio X6, ambele din categoria phablets cu display de 5.5 inch și specificații hardware destul de puternice.

Allview-X2-Soul (6)

Să revin la X2 Soul. Folosesc prima generație de Soul și dacă nu aș fi mulțumit de experiența de utilizare livrată aș trece fără nicio problemă la alt smartphone Android etc. Mă rog, am atâtea telefoane la test încât revin la X1 Soul puțin cam rar față de cum mi-aș dori.

Allview X2 Soul are toate atuurile ca să fie considerat un flagship care impresionează atât vizual cât și atunci când începi a-l utiliza în diverse aplicații, browsing, jocuri, captură foto și video etc. Veți vedea pe parcursul recenziei la ce mă refer.

Date hardware complete pentru Allview X2 Soul:

SmartphoneDate tehnice Allview X2 Soul
Ecran Super AMOLED de 5.5 inch cu rezoluție 1920×1080 pixeli, 441 ppi, protejat cu sticlă Corning Gorilla Glass 3
Procesor MediaTek 6592 octa-core la 1.7 GHz pe ARM Cortex-A7
Memorie 2 GB RAM, 16 GB spațiu de stocare și fără slot pentru microSD
GPU Mali-450
Sistem de operare Android 4.2 Jelly Bean, a primit update la Android 4.4 KitKat
Conectivitate 3G cu viteze de până la 42 Mbps în download, Wi-Fi hotspot, bluetooth 4.0, microUSB, USB on-the-go, jack de 3.5 mm, A-GPS și radio FM
Cameră foto și video 13 Megapixeli, autofocus, LED flash, touch focus, detecție a feței și zâmbetului, cameră frontală de 5 Megapixeli
Baterie 2300 mAh
Greutate 129 gr.
Grosime 5.55 mm

Design

Allview-X2-Soul (13)

A sosit sub formă de sample pentru review și nu în pachetul de retail, dar aș face pariu că alăturu de smartphone-ul X2 Soul mai dați în cutie de cablu microUSB – USB 2.0, încărcător pe USB 2.0, agrafă pentru SIM, folie de protecție pentru display-ul Super AMOLED de 5 inch, cod de activare pentru Bitdefender Mobile Security, manual de utilizare și certificat de garanție.

Telefonul este îmbrăcat în sticlă atât în partea frontală cât și pe spatele său. S-a optat pentru Corning Gorilla Glass 3. Rama metalică contribuie la rigiditatea smartphone-ului cu grosime de 5.55 mm. Am uitat să punctez prima senzație pe care o lasă. Majoritatea prietenilor când l-au văzut pentru prima dată au exclamat: Wow, cât de subțire este…

Îi înțeleg, aceeași senzație mi-a lăsat și mie. Ca design se duce direct în categoria premium și concurează cu orice alt smartphone de top de la cine vreți voi, de la HTC și până la iPhone-ul celor de la Apple.

Camera de 13 Megapixeli iese puțin în profil alături de LED-ul flash, dar senzorul nu pare a fi ușor de zgâriat. Sticla de pe spate cât și cea frontală adună amprentele mai repede decât un plastic mat în genul celui implementat la Allview P7 Xtreme, dar dacă țineți telefonul într-o husă din catifea se șterge de fiecare dată când este pusă în protecția din fibră. Ar merge și ceva accesorii șic pentru X2 Soul, iar Allview știu că a livra câteva suprize plăcute pentru unele modele de ale sale.

Logo-ul Allview este sugerat subtil în partea spate, frontal nu dați de vreun element stilistic al companiei brașovene. Concluzia la capitolul design pentru X2 Soul este una singură, calitate de nivel premium și nu trebuie să mă credeți pe cuvânt. Așteptați să intre în stocurile magazinelor de retail și faceți un hands-on, apoi îmi confirmați sau infirmați în secțiunea de comentarii.

Ecran și sunet

Allview-X2-Soul (16)

Super AMOLED de 5 inch cu rezoluție 1920×1080 pixeli și o altă supriză plăcută din partea lui X2 Soul. Da. Este un panel Super AMOLED care s-ar putea să nu fie pe placul celor care vor culori mai naturale, Super AMOLED-ul aplică un mod vivid și nu impresionează ca unele IPS-uri la capitolul luminozitate. Totuși, un astfel de panel contribuie la o economie în ce privește consumul bateriei de 2300 mAh, livrează un negru real, nespălăcit precum la alte tehnologii aflate în spatele ecranurilor de telefoane. Și sunt destule persoane care preferă un display Super AMOLED în dauna unuia de tip IPS sau S-LCD.

La baza display-ului de 5 inch se află trei taste capacitive, de la stânga la dreapta cu rol de Mai multe detalii sau customizare a ferestrelor de ecranul de start, ieșire pe ecranul de start și funcția back. Mi s-au părut a fi destul de ușor de accesat. Aș fi preferat unele direct pe display pentru un plus la capitolul portabilitate, plus că butoanele tactile puteau fi customizate din software și aranjate după preferințe precum la LG G2 sau LG G2 Mini.

Sunetul provine de la un speaker poziționat pe spatele lui X2 Soul. Include standardul DTS Sound și tehnologia Yamaha, de aici un sound plăcut, destul de puternic, bine calibrat în ce privește întreaga plajă de frecvențe. Jack-ul de 3.5 mm îl găsiți la bază, pe lateral. Reglarea volumului se face din lateral stânga, ușor atipic, dar devine obișnuință și mi s-a părut destul de responsiv.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Allview-X2-Soul (21)

MediaTek 6592 octa-core la 1.7 GHz + Mali-450 GPU + 2 GB RAM + 16 GB spațiu de stocare și fără slot pentru microSD. Am mai testat Allview P7 Xtreme cu același CPU și GPU, dar cu un 1 GB RAM și mergea brici, fără pic de lag și cu performanțe similare unui smartphone din categoria de top, Evolio X6 are același CPU + 2 GB RAM, dar firmware-ul mi s-a părut ceva mai prost scris și livrează un pic de lag în anumite situații de utilizare. M-am gândit că rezoluția FHD pune MediaTek-ul 6592 mai abitir la lucru.

A fost nevoie să testez X2 Soul ca să-mi dau seama că un firmware bine scris face ca 6592 să fluiere fără probleme și pe un ecran cu rezoluție 1920×1080 pixeli. Nu am ce să-i reproșez. Cu excepția inexistenței unui slot pentru microSD, slot care s-ar fi dovedit de mare ajutor în contextul în care Allview X2 Soul se pretează la cât mai multe jocuri, multimedia, muzică etc. Instalezi 4 – 5 jocuri Android mai mari și deja ajungi a fi limitat. Un 32 GB spațiu de stocare ar fi fost de bun augur, dar bănuiesc că prețul urca prea sus.

Rulează Android 4.2 Jelly Bean, dar mi s-a spus că nu este varianta finală de software și bănuiesc, repet bănuiesc că X2 Soul urmează a debuta direct cu Android 4.4 KitKat. Ar fi un element PRO suplimentar.

Telefonul este capabil să ruleze orice aplicație sau joc din Google Play și nu cred că vreun joc lansat până la final de 2014, început de 2015 urmează a-i pune probleme din acest punct de vedere. Impresionează în browsing, pe partea de multimedia unde clipurile la 1080p sunt duse fără lag, fără întârzieri în meniu. Alături de 4.2 Jelly Bean am dat și de Berry UI care pe X2 Soul nu agață în vreun fel.

Dintre aplicațiile preinstalate pe Allview X2 Soul:

Bitdefender Mobile Security – antivirus pentru telefoanele și tabletele cu Android;

Camera atractivă – aplicație cu diverse filtre ce pot fi aplicate înainte de a capta imaginea, live preview înainte de a apăsa butonul de fotografiere;

Compas – nu cred că mai este nevoie de vreo descriere;

Economizor – un plus de autonomie în consumul energie stocată în bateria de 2300 mAh;

File Exploer – pentru a găsi fișierele de prin smartphone într-un mod mai rapid;

Radio FM;

Schimbări UI + Teme – oferite de către Berry UI și sunt teme preinstalate ce schimbă interfața, de la ecranul de blocare / deblocare, zona de efectuat apeluri și până la fonturile aplicațiilor;

Sygic – soft de navigație profesional, Vremea.

Da. Recunosc. Am pus Nova Launcher din momentul în care am transformat X2 Soul în telefonul meu de zi cu zi. Mai multe detalii legate de performanța flagship-ului brașovean în secțiunea următoare.

Performanță

Screenshot_2014-05-29-00-41-23

SmartphoneTeste de benchmark Allview X2 Soul
Quadrant Standard 12277 puncte
AnTuTu Benchmark 27438 puncte
NenaMark 1 55.7 fps
NenaMark 2 57.2 fps
CF-Bench 45929 puncte
Vellamo HTML5 – 2014 puncte;METAL – 661 puncte.
3DMark Ice Storm – 6977 puncte;Ice Storm Extreme – 4857 puncte;Ice Storm Unlimited – 7127 puncte
Linpack Single Thread – 138.567 MFLOPS;Multi-Thread – 278.788 MFLOPS.
BrowserMark 2.1 672 puncte
HTML5test 406 puncte cu browserul integrat

Conectivitate

Allview-X2-Soul (9)

Lipsește doar tehnologia 4G. În rest include 3G cu viteze în download de până la 42 Mbps, Wi-Fi în standardele b/g/n, fără Wi-Fi ac, Wi-Fi direct, Wi-Fi hotspot, bluetooth 4.0 etc. În ce privește dispunerea elementelor de conectivitate, în partea superioară dați de portul microUSB, în lateral dreapta de slotul pentru cartela microSIM ce necesită folosirea unei agrafe, la bază au poziționat jack-ul de 3.5 mm.

În lateral stânga sunt localizate tasta power și reglarea volumului, ușor atipic și ceva prea ușor de accesat. Se întâmplă ocazional să atingi respectivele taste de blue jeans, iar telefonul să se deblocheze.

În ce privește calitatea convorbirilor aș puncta pozitiv. Oferă un sunet clar, bine individualizat, iar semnalul în 3G și Wi-Fi pe partea de download și internet a fost fluent, fără vreo problemă de conectivitate.

Cameră foto și video

Allview-X2-Soul (11)

13 Megapixeli pentru camera principală și 5 Megapixeli la camera frontală, pentru cei pasionați de fotografiile de tip selfie. Sunt destule opțiuni ascunse prin meniul aplicației dedicată înregistrărilor video și fotografiilor.

Mai multe detalii vă formați prin intermediul galeriei de imagini făcute cu Allview X2 Soul:

CLIP VIDEO

Preț

Allview X2 Soul – la precomandă pe Allview.ro pentru 1499 lei.

Autonomie

Screenshot_2014-05-29-05-05-52

Bateria de 2300 mAh este pusă la lucru de către display-ul FHD și procesorul MediaTek octa-core. La utilizare intensivă și cu luminozitatea la maxim, sincronizări activate în fundal am reușit să ating trei sferturi de zi. Pe utilizare moderată te duce de dimineață până seara. Totuși, la capitolul autonomie stă ceva mai slab decât Allview P7 Xtreme cu al său panou IGZO de 4.7 inch și rezoluție HD.

Concluzii

Allview-X2-Soul (25)

Allview X2 Soul este cel mai subțire smartphone din țara noastră și impresionează vizual de la prima vedere. Materialele utilizate și finisarea îl încadrează în segmentul premium, iar prețul face parte din categoria mid-range. Are multe puncte PRO, dar și câteva elemente mai slabe. Trebuie să punctez că am testat un sample, iar software-ul nu este cel final, de aceea experiența de utilizare s-ar putea schimba la modelul final.

PRO

– design ce aduce efectul wow prin grosimea de 5.55 mm;

– display din categoria de top, culori ce impresionează vizual;

– hardware puternic, rulează orice aplicație sau joc din Google Play;

– sunet bine calibrat atât pe micuțul speaker din spatele smartphone-ului cât și pe jack-ul de 3.5 mm;

– face fotografii și clipuri video la o calitate destul de bună, camera frontală de 5 Megapixeli îl recomandă celor pasionați de fotografiile selfie.

CONTRA

– sticla din partea frontală și din spate adună amprentele în mod rapid;

– este predispus la zgârieturi accidentale și recomand achiziția unei huse dedicate;

– lipsă slot pentru microSD.

Recenzia video pentru Allview X2 Soul:

httpvh://youtu.be/ICYO-T6hbJw

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.