Recunosc că am tot lăsat timpul să treacă și nu m-am apucat să scriu recenzia telefonului meu de zi cu zi – Allview X2 Xtreme. În linii generale pot spune că l-am ales pentru că are display mare de tip AMOLED, are suficientă putere de procesare pentru jocurile și aplicațiile din Google Play, 64 GB spațiu de stocare, dual-sim + slot pentru cardurile microSD de până la 128 GB, 4G în frecvență Digi Mobil + LTE-ul specific țării noastre, cameră Sony de 24 Megapixeli.

L-am folosit în ultimele luni, iar recenzia veți vedea că nu-i unidirecțională, X2 Xtreme are certe puncte PRO, dar și elemente CONTRA. De fapt, nu există niciun smartphone căruia să nu-i găsești un cusur, putem extinde discuția în rubrica de comentarii.

Allview-X2-Xtreme (13)

Momentan, X2 Xtreme este flagship-ul companiei brașovene, un produs cu pretenții în zona premiu. Strict pe diagonala de 6 inch nu a avut rival până la apariția lui Huawei Mate 8, doar că există un ecart de preț consistent între cele două phablets. Allview trebuie să aibă curaj, să iasă din zona low-cost și să tatoneze mid-range și high-end, chiar și cu mai mult tupeu față de ce au făcut până acum. Destul cu discuțiiel adiacente, să încep recenzia propriu-zisă.

Specificații Allview X2 Xtreme;

specificatii-Allview-X2-Xtreme

Design

Allview-X2-Xtreme (7)

În pachet dați de smartphone, căști albe de tip in-ear cu dopuri de rezervă, încărcător de 2A, cablu microUSB – USB, dar și microUSB – USB ce permite andocarea unui stick flash cu spațiu de stocare suplimentar, tag-uri NFC configurabile, ghid de utilizare, certificat de garanție, cod de activare pentru varianta full a Bitdefender Mobile Security pe o perioadă limitată, folie de protecție pentru ecranul de 6 inch pe lângă cea montată din fabrică.

Observați că are o sumedenie de accesorii. Nu-i lipsește decât o husă dedicată, dar găsiți destule în comerț, la prețuri modice. Plus că eu l-am folost pentru peste 4 luni fără husă, iar carcasa din plastic nu a strâns nicio zgârietură.

Allview X2 Xtreme-ul meu a sosit în culoarea aurie, nu este un auriu țipător care să atragă atenția, deranjant. Observați și din galeria de imagini că arată decent. Șasiul lui X2 Xtreme este din aluminiu, iar capacul spate din plastic. Capacul se deschide puțin cam greu, necesită puțină atenție, iar poziționarea sa aduce obișnuitele zgomote la îmbinare. Totuși, dual-sim + microSD, poziționezi cartelele și cardul și cam gata, nu prea ai de ce să-l deschizi în ritm continuu.

În ce privește dimensiunile și feelingul, smartphone din categoria phablet achiziționat pentru că are un display generos, capacul spate dă un grip foarte bun și nu ai senzația că alunecă din mână. L-am strecurat fără probleme în buzunarul jeanșilor, nu incomodează. Cele puțin peste 200 de gr. nu aș spune că le simți, mai ales că-l văd ca pe un smartphone dedicat publicului masculin. Spatele lui X2 Xtreme este ușor curbat, cei 9.6 mm fiind atinși în punctul central, marginile sunt mai înguste, de aici și senzația că pică bine în mână.

Logo-ul Soul by Allview este abia stilizat pe spate, fără a fi intruziv într-un fel. Cu excepția capacului prins poate prea rigid, nu prea am ce să critic și X2 Xtreme inspiră ideea de soliditate, de produs făcut să reziste.

Ecran și sunet

Allview-X2-Xtreme (20)

Allview a optat pentru un panel AMOLED de 6 inch cu rezoluție 2560×1440 pixeli, 490 ppi, raport display / corp ajunge la 73.8%. La baza ecranului sunt trei taste capacitive cu rol de Back, Ieșire pe ecranul de start și Aplicații Recente.

S-a mizat pe un display de top, un AMOLED de proveniență Samsung cu rezoluție mare. Are culori plăcute, fără a fi suprasaturate, unghi bun de vizualizare, răspuns prompt la preluarea comenzilor, folie de protecție montată din fabrică + folie de rezervă în pachet, luminozitate ridicată. Sub acțiunea razelor de soare trebuie să urci luminozitatea la un minim de 50 – 60% spre a avea lizibilitate a caracterelor afișate.

Sunetul provine de la două speakere poziționate pe spatele smartphone-ului, neobturat cu telefonul pus pe masă / birou. Se aude clar, puternic, fără a transmite vibrații în carcasă la volum maxim. Pe jack-ul de 3.5 mm cu căștile din pachet = audiție imersivă, reproducere fidelă a întregului spectru, o bucurie pentru urechile posesorului.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Allview-X2-Xtreme (19)

Configurația hardware de pe Allview X2 Xtreme – MediaTek Helio X10 de tip octa-core la 2 GHz, 3 GB RAM și 64 GB spațiu de stocare + slot pentru cardurile microSD de până la 128 GB, accelerator grafic PowerVR G6200.

Informații furnizate de CPU-Z;

Procesorul l-aș încadra în segmentul mid-range, dar performanțele sale sunt ajutate de cantitatea mare de memorie RAM și spațiul de stocare arhisuficient pentru 99% din utilizatori. Nu-i așa că nu v-ați supăra dacă toate telefoanele de top ar veni cu 64 GB by default în varianta de bază?

Este capabil a rula orice joc sau aplicație din Google Play în condiții optime?

Da, fără nicio problemă. Asta pentru chiar și jocurile cu grafică complexă nu solicită telefoanele Android high-end la un nivel maxim. Hardware-ul este cu un pas în fața software-ului, cel puțin în lumea Android.

Nu are lag și nu agață în meniu. Nu-s prieten cu interfața Berry UI ce modifică Android-ul destul de puternic. De aceea am și instalat Google Now, launcher-ul pe care Google îl oferă în Google Play. Cu Google Now, X2 Xtreme aduce puțin o organizare a la Nexus, mai pe placul meu. Notificările și setările rapide sunt în stilul Berry UI, notificările accesabile printr-un swipe de sus în jos, iar setările rapide de la bază spre partea superioară.

Rulează Android 5.1 Lollipop și sper că la un moment dat va face pasul spre Android 6.0 Marshmallow, deși nu am informații oficiale în acest sens. A primit câteva update-uri OTA pe partea de firmware.

Aplicații preinstalate pe Allview X2 Xtreme;

Bitdefender Mobile Security – antivirus pentru Android ce are în pachet și un cod de activare a versiunii full pe o perioadă limitată;

Chameleon – cu ajutorul camerei foto poți produce o temă unică la nivel de culoare pentru smartphone-ul din dotare;

Notes – notițe salvate în memoria smartphone-ului;

Theme Park – mai multe teme preinstalate, specifice Berry UI;

Suita de aplicații Google: Căutare Google, Chrome, Gmail, Maps, YouTube, Drive, Play Music, Hangouts, Photos, Google Plus, Play Books, Play Newsstand;

X2 Xtreme sosește cu un power management ce ajută și la eliberarea fișierelor reziduale, dar și cu două moduri de utilizare ce prelungesc autonomia, detalii la capitolul dedicat. Cititorul de amprentă este rapid și precis, poți seta diverse gesturi pe care să le faci pe ecranul smartphone-ului și prin intermediul cărora să ai parte de shortcuts către anumite funcții: dublă apăsare și ai ecranul deblocat, pauză pentru alarmă cu telefonul întors cu display-ul în jos etc.

Interfața Android 5.1 Lollipop de pe X2 Xtreme;

 

Performanță

L-am pus la lucru, iar rezultatele obținute le aveți în tabel.

teste-benchmark-Allview-X2-Xtreme

Galerie de screenshots cu testele de benchmark;

Conectivitate

Allview-X2-Xtreme (4)

Știe 4G cu viteze de până la 150 Mbps în download, 50 Mbps în upload.

Benzile acoperite:

2G – 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz pe SIM 1 și SIM 2;

3G – 900 / 1900 / 2100 MHz;

4G – 1900 / 2100 / 2600 MHz în banda 38.

Este un smartphone dual-sim, 4G pe un SIM și 2G pe al doilea. Alte elemente de conectivitate: Wi-Fi în standardele a/b/g/n/ac, dual-band pe 2.4 și 5 GHz, bluetooth 4.0, Wi-Fi direct, Wi-Fi hotspot, radio FM, A-GPS.

În partea superioară regăsiți jack-ul de 3.5 mm, la bază se află portul microUSB, în lateral dreapta sunt poziționate reglarea volumului, power și tasta dedicată pentru camera foto și video, o raritate în 2016. Aș fi preferat ca reglarea volumului să fie în lateral stânga, o poziționare mai pe placul meu, fără a încurca power cu reglarea intensității acustice.

În apelurile de voce se descurcă foarte bine, îți auzi interlocutorul fără nicio problemă și calitatea se păstrează în ambele direcții. Pe Wi-Fi ac a obținut viteza maximă de 161.54 Mbps la download și 148.47 Mbps la upload prin SpeedTest.

Cameră foto și video

Allview-X2-Xtreme (8)

S-a mers pe un senzor de ultimă generație, 24 Megapixeli cu OIS, dual-LED flash, detecție de fază, filmare la 2160p cu 30 fps, cameră frontală de 8 Megapixeli cu autofocus, un pachet ce ar trebui să fie pe placul celor dornici de captură foto și video la o calitate cât mai ridicată.

Livrează X2 Xtreme pe măsura așteptărilor?

Da, în proporție de 80 – 90 din situațiile în care-l folosești. Ai momente în care se descurcă impecabil și mai puține alte momente în care-și arată limitele. Pe timp de noapte și în situațiile cu puțină lumină ai parte de mult zgomot, situație comună multor telefoane de top, dar parcă mi-aș fi dorit mai mult de la senzorul de 24 Megapixeli cu OIS. Când ai persoane în mișcare, nu reușește a capta ceea ce trebuie. În alte momente, rămâi impresionat de ce scoate când ai lumină contrastantă, întuneric. Aveți câteva imagini explicite în galeria dedicată.

Totuși, cu puțină atenție, pe modul Manual sau cu setările care trebuie, X2 Xtreme se descurcă, iar fotografiile sunt suficient de bune spre a fi share-uite în social media (Facebook, Instagram etc).

Apropo, recomand folosirea aplicației Google Camera, o puteți descărca din Google Play. Aplicația preinstalată are o multitudine de opțiuni, le descoperiți în galeria dedicată de screenshots.

Galerie de screenshots cu interfața camerei;

Fotografii făcute cu Allview X2 Xtreme;

Autonomie

Bateria de 3500 mAh își arată limitele în fața ecranului de 6 inch cu rezoluție 2560×1440 pixeli, iar X2 Xtreme are nevoie de o baterie externă ca să te treacă peste zi, mai ales la o utilizare intensivă, în stilul meu. La utilizare moderată atingi 12 – 14 ore între reîncărcări fără nicio problemă.

Noroc că are două moduri de eficientizare a consumului de energie, unul ce permite obținerea unei autonomii ușor mai mari și fără a sacrifica performanțele la modul drastic, iar Extreme Mode transformă telefonul în unul de tip 2G, iar cu 15% în acumulator mai poți duce până la câteva ore bune, doar cu apeluri și SMS, restul notificărilor dezactivate. La capitul autonomie i-aș da nota 5 spre 6, din 10.

Preț

Allview X2 Xtreme – 1849 lei la eMAG.

Concluzii

Allview-X2-Xtreme (25)

Allview X2 Xtreme este un phablet interesant, iar în lunile următoare mă aștept să-l vedem la promoții cu grad de atractivitate ridicat. Ai spațiu de stocare din belșug, performanțe la un nivel superior, conectivitate bună. Este unul dintre puținele telefoane Android cu display de 6 inch și specificații situate la granița între mid-range și top.

Am structurat punctele PRO și CONTRA.

PRO

  • spațiu de stocare din belșug;
  • display AMOLED cu rezoluție ridicată și afișare a culorilor într-un mod plăcut;
  • dual-sim + 4G în Digi Mobil + Wi-Fi ac;
  • audiție imersivă pe jack-ul de 3.5 mm;
  • cititor de amprentă rapid;
  • Extreme Mode te salvează când bateria rămâne pe ultimii 15 – 20% și ai nevoie în a prelua apeluri și mesaje importante;
  • în mâinile unui cunoscător, camera de 24 Megapixeli livrează fotografii de bună calitate, în lumină corectă se descurce bine spre foarte bine și fără a fi avizat în ale fotografiei.

CONTRA

  • autonomie modestă;
  • momente în care camera de 24 Megapixeli nu livrează ceea ce te-ai aștepta, cred că un update de firmware ar rezolva din situațiile cu probleme;
  • Android 5.1 Lollipop când 6.0 Marshmallow ar fi fost binevenit;

Partea de unboxing și primele impresii;

Galerie de imagini cu  X2 Xtreme;

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.