Allview X3 Soul Mini – review

27/05/2016

Acum ceva timp vă anunțam că urmează o serie de 4 smartphone-uri Allview, toate având culoarea carcasei aurie. Am analizat deja 3, între timp a mai sosit și al 5-lea, dar azi vorbim pe larg despre Allview X3 Soul Mini.

Și acesta, ca toate cele prezentate până acum, poate fi ales și în alte nuanțe. În cazul de față telefonul mai este disponibil și pe Silver sau Grey. Oricum ar fi la exterior, fiecare se va comporta în esență la fel, așa că dacă sunteți interesați de un Allview X3 Soul Mini parcurgeți mai departe tot materialul.

Specificații pentru Allview X3 Soul Mini:

Specificatii Allview X3 Soul Mini

Design

Allview X3 Soul Mini (9)

Cutia în care a sosit Allview X3 Soul Mini mai conține un încărcător pe USB, un cablu microUSB – USB 2.0, folie de protecție pentru ecran, agrafă pentru slotul sim, manual de utilizare, certificat de garanție și un flyer Bitdefender cu cod de activare a antivirusului preinstalat.

Deși vorbim despre o variantă mini, a trecut de mult vremea în care un dispozitiv încadrat în această zonă avea ecranul mai mic de 5 inch. Allview X3 Soul Mini nu se abate de la noile reguli și aduce fix 5 inch pentru diagonala display-ului.

Telefonul este suficient de compact, cu toate că nu bate recorduri la capitolul raport ecran / corp. Deși cu ecranul stins putem crede că avem de-a face cu un smartphone de tip edge to edge pe lateral, nu este cazul de așa ceva. Odată display-ul trezit la viață observăm că există o margine neagră destul de generos dimensionată de jur împrejur. Acest aspect poate deranja sau poate fi trecut cu vederea, în funcție de preferințele fiecăruia.

Așa cum v-am spus avem o folie de protecție a ecranului în pachet, dar mai există una gata montată pe telefon. Însă nu pe display, ci pe spatele dispozitivului. Vă recomand să o lăsați acolo până se umple de zgârieturi și ajunge să strice aspectul lui Allview X3 Soul Mini.

Din punct de vedere al construcției nu am mare lucru de reproșat. Telefonul se simte solid în mână, chiar dacă greutatea mică, de numai 129 grame, poate lăsa impresia de fragilitate. Sunt câteva zone în care finisările puteau fi mai atent lucrate, însă per ansamblu avem un dispozitiv bine realizat.

Materialele sunt bune pentru zona asta de preț, dar nu impresionează. Ce mi-a plăcut în mod deosebit este marginea metalică ușor curbată ce se îmbină frumos direct cu sticla de pe față, una de tip 2.5D.

Chiar dacă poate părea că lentila camerei spate poate suferi zgârieturi când telefonul este așezat pe spate, nu-i cazul să vă facețui griji. Numai inelul din jurul senzorului atinge suprafața de contact, iar lentila este astfel protejată.

Concluzia de la finalul acestui capitol: Allview X3 Soul Mini arată bine, construcția din metal place, materialele sunt bune, iar construcția este bine realizată cu doar câteva scăpări la finisările de detaliu. Greutatea mică și marginea metalică fac telefonul să stea bine în palmă, chiar dacă mai sunt și momente în care ai impresia că-l poți scăpa din mână.

Ecran și sunet

Allview X3 Soul Mini (16)

În ultimul timp, majoritatea smartphone-urilor pe care le-am testat s-au prezentat la apel cu ecrane bune sau uneori chiar foarte bune. Asta demonstrează că s-a ajuns la un nivel înalt de dezvoltare pe partea de display-uri.

Nici Allview X3 Soul Mini nu vrea să mă contrazică și aduce un panel IPS de bună calitate, ce prezintă culori vii, unghiuri largi de vizualizare și contrast bun. Singurul minus ar fi luminozitatea maximă ce putea fi la cote mai înalte. Din cauza asta nici lizibilitatea în lumina soarelui nu este prea strălucită.

Rezoluția HD 1280 x 720 pixeli este suficientă și reușește să contureze bine orice imagine sau font de text oricât de mic.

Sunetul extern este redat dintr-un singur difuzor. Pe laterala de jos a telefonului există două grile ce par că adăpostesc tot atâtea difuzoare, însă doar în spatele celei din dreapta există un speaker. El nu reușește să fie suficient de puternic și nici calitatea redată nu impresionează.

La fel se întâmplă și când vorbim de sunetul emis prin jack-ul de 3.5 mm. Intensitatea maximă este la cote prea joase, iar calitatea este medie. Nu vor fi probleme pentru cei mai puțin pretențioși pe partea audio, însă un pasionat de sunet ar trebui să caute în altă parte.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Allview X3 Soul Mini (15)

Chiar dacă vorbim de varianta Mini a lui Allview X3 Soul, consider că s-a făcut o diferențiere prea mare între cele două. Asta mai ales pe partea de memorie RAM. Cu numai 1 GB Allview X3 Soul Mini nu poate ține pasul cu un Android Lollipop cunoscut pentru setea de astfel de memorie.

Procesorul quad-core pe 64-bit, un MediaTek MT6735 tactat la 1.3 GHz, nu este tocmai rău, cum nici acceleratorul grafic nu este cel mai slab. Însă în multitasking, memoria RAM de 1 GB face ca totul să fie executat greoi.

Spațiul de stocare de 16 GB este în realitate de 11.67 GB. În cazul în care nu folosiți două cartele sim puteți suplimenta această memorie cu un card microSD de până la 128 GB.

Ce mi-a plăcut la Allview X3 Soul Mini este faptul că sistemul de operare este lăsat în stadiu aproape nativ. Android-ul 5.1 Lollipop nu prezintă practic nicio modificare, în afară de câteva icon-uri.

Totuși Allview le dă posibilitatea clienților de a-și personaliza smartphone-ul prin adăugarea încă din cutie a câtorva teme. Sunt în total 4: Bliss, Soul Light, Xtreme și Android – ultima este cea apreciată de mine.

În principiu sistemul de operare rulează fluent, dar, așa cum am spus deja, cantitatea de memorie RAM nu permite treceri foarte fluente prin aplicațiile ce rulează în fundal.

Aplicațiile preinstalate pe Allview X3 Soul Mini nu sunt extrem de numeroase și, pe lângă suita de la Google (cu nu mai puțin de 16 aplicații în total) mai avem doar Actualizări sistem, Allview Selfcare, Bitdefender Antivirus, Browser, Explorator fișiere, Facebook, Radio FM și Teme.

Performanță

Teste benchmark Allview X3 Soul Mini (1)Rezultatele testelor de benchmark prin care a trecut Allview X3 Soul Mini sunt notate în tabelul de mai jos.

Tabel teste benchmark Allview X3 Soul Mini

Conectivitate

Allview X3 Soul Mini (11)

Allview X3 Soul Mini este un smartphone cu conectivitate 4G LTE. El suportă atât benzile FDD, cât și TDD și acoperă tot spectrul de frecvențe 4G prezent în țara noastră, inclusiv pe cea de la Digi Mobil.

Avem conectivitate dual sim cu slot combo – 1 x micro sim + 1 x nano sim sau 1 x micro sim + 1 x card microSD. Pe lângă acest suport, Allview X3 Soul Mini aduce și Wi-Fi 802.11 b/g/n, Wi-Fi Direct, bluetooth 4.0, GPS cu A-GPS, radio FM, microUSB pe laterala de jos și jack de 3.5 mm în partea de sus. Butoanele pentru reglarea volumului și cel power sunt amplasate pe laterala dreaptă.

Calitatea sunetului în apelurile de voce este foarte bună, asta și fiindcă Allview X3 Soul Mini suportă standardul HD Voice. Recepția semnalului GSM este medie, dar nu mi-a creat neplăceri așa cum nu a făcut-o niciunul dintre elementele de conectivitate.

Cameră foto și video

Allview X3 Soul Mini (7)

Senzorul principal de 13 Megapixeli al lui Allview X3 Soul Mini este unul de proveniență Samsung, model 3L2. Trebuie să recunosc că, pentru această gamă de preț, camera de pe spate oferă rezultate de apreciat.

Nu sunt cele mai bune fotografii, dar nivelul de detalii este suficient, culorile redate sunt foarte vii, poate uneori chiar suprasaturate, iar nivelul de zgomot de imagine este ținut oarecum sub control. Deși apare din ce în ce mai tare odată cu scăderea intensității luminoase nu face ca pozele să devină inutilizabile.

Interfața aplicației camerei foto nu este prea complicată, majoritatea funcțiilor sunt ușor accesibile.

Galerie cu capturi de ecran din aplicația camerei foto de pe Allview X3 Soul Mini:

În rest, puteți trage câteva concluzii și singuri despre cât de capabilă este camera de 13 Megapixeli de pe Allview X3 Soul Mini din galeria de mai jos. Aveți de asemenea și un clip video Full HD.

Clip video Full HD 1080p filmat cu Allview X3 Soul Mini

Autonomie

Screenshot baterie Allview X3 Soul Mini

Bateria de 2350 mAh pe care o încorporează Allview X3 Soul Mini nu mi-a inspirat prea multă încredere la început. Ea însă reușește să-ți ofere o zi de dimineața până seara în condiții medii de utilizare. Cu multă presiune pusă pe acumulator vei epuiza energia stocată în maximum 8 – 10 ore.

În testul în care rulăm continuu playlist-ul Unboxing de pe canalul de YouTube Gadget.ro cu luminozitatea ecranului la maximum, prin conexiune Wi-Fi la internet, lui Allview X3 Soul Mini i-au trebuit 5 ore și 15 minute în a ajunge de la o baterie plină la un procent de 9%. Nu unul dintre cele mai bune rezultate, dar se putea și mult mai rău după cum puteți observa în tabelul de mai jos.

Tabel autonomie Allview X3 Soul Mini

Preț

Allview X3 Soul Mini 699 lei la eMAG

Concluzii

Allview X3 Soul Mini (18)

Allview X3 Soul Mini nu pot spune că iese în evidență cu ceva anume. Este oarecum și greu să faci asta în zona de preț unde el concurează.

Nu pot spune că a dezamăgit cu adevărat la vreun capitol, singura mare bubă pe care i-am găsit-o ar fi memoria RAM de 1 GB care în combinație cu Android Lollipop nu face casă bună.

Designul plăcut, construcția de calitate (dacă nu analizezi în cel mai mic detaliu), ecranul bun și camera decentă te pot face să crezi că ai de-a face cu un smartphone ceva mai scump. Revin însă și spun: cu încă 1 GB la memoria RAM nu prea aș fi avut ce să-i găsesc ca punct negativ important lui Allview X3 Soul Mini.

Iată la sfârșit cele mai de seamă aspecte de apreciat sau mai puțin bune ale lui Allview X3 Soul Mini:

PRO

  • construcție metalică și design plăcut;
  • ecran de calitate;
  • cameră principală ce oferă rezultate bune pentru gama sa de preț.

CONTRA

  • se putea adăuga încă 1 GB la memoria RAM, sunt destui competitori care oferă 2 GB la aceleași prețuri;
  • atât sunetul extern, cât și cel redat prin jack-ul de 3.5 mm puteau fi ceva mai bune, însă asta nu înseamnă că sunt cele mai slabe pe care le-am întâlnit.
Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.