Compania brașoveană și-a pus mari speranțe în Allview X4 Soul Infinity, un smartphone din categoria mid-range ce dorește să iasă în evidență prin designul său, dar și prin asistentul vocal în limba română, de ce nu și prin raportul preț / specificații, prin raportul display / corp, prin faptul că poți face upgrade hardware spre o versiune superioară.
Alături de Alex de la Mobilissimo mi-am dat cu părerea legată de X4 Soul Infinity în două episoade: aici și aici. Detalii legate de întreaga gamă aveți într-un articol separat. Sunt mai multe variante cu litere ce fac diferența și bineînțeles, specificații distincte:
-
- Allview X4 Soul Infinity L – 999 lei, procesor MediaTek quad-core, 2 GB RAM și 16 GB spațiu de stocare, cameră Sony de 13 Megapixeli și cameră frontală de 5 Megapixeli;
- Allview X4 Soul Infinity S – 1199 lei, procesor MediaTek octa-core, 3 GB RAM și 16 GB spațiu de stocare, cameră Sony de 13 Megapixeli și cameră frontală de 8 Megapixeli;
- Allview X4 Soul Infinity N – 1399 lei, procesor MediaTek octa-core, 4 GB RAM și 32 GB spațiu de stocare, cameră de 16 Megapixeli și cameră frontală de 8 Megapixeli;
- Allview X4 Soul Infinity Z – 1449 lei, procesor MediaTek octa-core, 4 GB RAM și 32 GB spațiu de stocare, cameră duală de 13 + 5 Megapixeli și cameră frontală de 8 Megapixeli.
L-am primit la review pe Allview X4 Soul Infinity N.
Review video
Specificații
Design
În pachet dați de smartphone, certificat de garanție și manual cu instrucțiuni de utilizare, cablu USB type-C – USB, căști de tip in-ear pe jack de 3.5 mm cu design similar cu ceea ce oferă Apple alături de iPhone-urile sale, încărcător ce alimentează la 5V / 2A. Căștile, cablul și încărcătorul sunt pe alb.
Allview X4 Soul Infinity N pot spune că iese în evidență prin designul său. Nu am găsit detalii exacte legate de raportul display / corp. Aș spune că raportul este de peste 75 – 77%, nu-l simți ca pe un smartphone cu diagonală de 5.7 inch, ci mai degrabă de 5.2 – 5.3 inch. Formatul display-ului de 18:9 îl aduce în linie cu trendul din 2017 (LG G6, Samsung GALAXY S8, Huawei Mate 10 Pro etc).
Logo-ul Allview se află în partea frontală, sub ecranul. Lipsesc tastele capacitive și s-a mers pe soluția touch buttons – controale configurabile după dorința clientului. Carcasa unibody este rigidizată de o structură metalică ce iese în evidență pe lateral. Spatele lui X4 Soul Infinity a fost îmbrăcat într-un plastic tratat special, imită sticlă. De fapt, îmi este și teamă ca nu cumva să mă înșel și de fapt să aducă sticlă. Știu de când am vorbit cu echipa Allview că mizează pe un plastic mai altfel. Amprentele nu ies chiar așa repede în evidență, cum se întâmplă pe sticlă și nici nu trebuie să-ți faci griji că o cădere pe spate a terminalului va duce la un eventual defect ce necesită un drum la service (cel mai probabil, la X4 Soul Infinity N se alege cu o zgârietură).
X4 Soul Infinity N este un smartphone elegant și bine construit, compact pentru dimensiunile ecranului și ușor de utilizat cu o singură mână, nu simți că ar aluneca la o utilizare ușor neatentă.
Ecran și sunet
IPS de 5.7 inch cu rezoluție 1440×720 pixeli și aspect 18:9, protejat cu sticlă Dragontrail Glass, 2.5D Incell cu laminare completă. Cred că s-a mers pe un ecran de proveniență Sharp, dar sunt la bursa zvonurilor în lipsa unui detaliu sosit pe canal oficial.
Ecranul aduce o luminozitate bună, unghi larg de vizualizare, culori plăcut fără a fi suprasaturate și un negru afișat destul de intens, de ai zice că ai de-a face cu un AMOLED. Aduce software-il MiraVision și sunt trei moduri: Standard, Vivid și un mod ce poate fi configurat de către client. Sunt multe funcții pe aici: filtru pentru lumina albastră, lumină adaptivă în funcție de mediul ambiant etc.
Rezoluția de 1440×720 pixeli îl ajută în a obține o autonomie mai bună din acumulatorul de 3000 mAh. Cred că o rezoluție mai mare, ar fi fost excelentă. Înțeleg că un panel cu 2160×1080 pixeli care să aducă și aspectul 18:9 costă mai mult și cumva ar fi ieșit din bugetul setat pentru acest terminal.
Sunetul cade în sarcina unui difuzor aflat la bază ( sunt două grile în jurul portului USB type-C, dar un singur speaker). Nu impresionează prin volum și nici prin nivelul de bass. Aș spune că avem un sound ușor metalic. Cu siguranță, nu vei pierde niciun apel. Jack-ul de 3.5 mm se află tot la bază, iar reglarea volumului se face din lateral dreapta. Căștile din pachet sunt de tip in-ear, cu design în genul a ceea ce aduce Apple lângă iPhone-urile sale de generație mai nouă. Aici se schimbă treaba în ce privește calitatea sunetului. Se aude puternic și cu mult bass, fără distorsiuni la nivel maxim. Căștile ce-l însoțesc pe X4 Soul Infinity N sunt de bună calitate și te scutesc de o achiziție separată. Mă bucur că nu au pus căști modeste în pachet.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Folosește procesorul MediaTek 6750 cu 4 x ARM Cortex-A53 la 1.5 GHz și 4 x ARM Cortex-A53 la 1.0 GHz, arhitectură 64-bit, 4G cu viteze de până la 300 Mbps în download prin agregare de spectru ( TDD + FDD-LTE). Știe VoLTE și VoWiFi. Allview a adăugat maximul de memorie – 4 GB pe LPDDR3 la 667 MHz, 32 GB spațiu de stocare de tip eMMC 5.1 și slot pentru cardurile microSD de până la 128 GB.
Informații relevate de CPU-Z;
Acceleratorul grafic este Mali-T860 cu două nuclee de procesare. Este un procesor ce se situează în segmentul de bază al categoriei mid-range.
Pentru utilizatorul de rând contează mai puțin specificațiile hardware, ci mai degrabă cum funcționează telefonul. Avantajul lui X4 Soul Infinity N este că merge pe soluția FastPass adusă și pe alte telefoane ale companiei brașovene, adică avem Android în stadiu nativ fără modificări la nivel de interfață grafică. Singura modificare din launcher-ul nativ este dată de modul prin care este accesat sertarul cu aplicații, fără swipe de la bază în sus ci printr-un control dedicat în colțul din dreapta. Lipsește interfața Allview ce împărțea notificările în plan superior și setările rapide prin accesare cu swipe de la bază.
Notificările și setările rapide le găsiți prin swipe din partea superioară. Interfața se vede clar că este Android Nougat fără modificări (setările propriu-zise, setările rapide, meniul de apelare etc).
Noutatea principală, elementul ce-l scoate în evidență este dat de asistentul vocal în limba română denumit Avi. În launcherul stoc îl găsiți într-o poziție centrală.
Ce știe să facă Avi?
- apelează contacte;
- trimite mesaje;
- navighează spre o anumită destinație;
- activarea sau dezactivarea a diverse setări ( pornește Wi-Fi, oprește bluetooth);
- deschiderea unor aplicații (deschide camera foto și video, căutări pe Google);
- setează alarma, află cum este vremea etc.
Este un feature interesant ce s-ar putea să cucerească o nișă. Cu siguranță, este o direcție în care Allview trebuie să meargă ca să țină pasul cu concurența sa. Mă aștept la o integrare și mai puternică în viitoarele generații + înțelegere a contextului, să fie mai mult față de ideea de asistent vocal.
Aplicații preinstalate pe Allview X4 Soul Infinity N;
Aplicații Google: Calendar, Chrome, Drive, Duo, Căutare Google, Play Music, Play Store, Hărți, Căutare vocală, Google Foto, YouTube.
Alte aplicații: Allview Selfcare, Bitdefender Antivirus, Calculator, Camera, Clock, Contacte, Descărcări, File Manager, radio FM, Mesaje, Muzică, Smart Eye Protection, Sound Recorder, Update OTA.
Putem spune că bloatware-ul este inexistent. Se mișcă fluent la nivel de interfață grafică și rulează mai toate jocurile și aplicațiile din Google Play, în condiții optime. Da, un procesor MediaTek de generație mai nouă ar fi întregit peisajul. Totuși, nu-l vei simți submotorizat.
Android Nougat pe X4 Soul Infinity N;
Performanță
Nu iese în evidență prin cine știe ce rezultate, dar în utilizarea de zi cu zi nu contează așa tare ce valori a scos în testele de benchmark.
Teste de benchmark rulate pe X4 Soul Infinity N;
Conectivitate
În afară de Wi-Fi ac nu prea-i lipsește nimic. Aduce 4G cu viteze de până la 300 Mbps în download prin agregare a două benzi de frecvență, 50 Mbps în upload. Știe atât FDD-LTE, cât și TDD-LTE (mă aștept la un moment dat să-l găsim listat pe X4 Soul Infinity N și în oferta Digi Mobil).
Aduce Wi-Fi în standardele b/g/n, dual-band pe 2.4 și 5 GHz, bluetooth 4.0. În partea superioară se află slotul pentru SIM și cardurile microSD, în lateral dreapta dați de power și reglarea volumului. La bază de portul USB type-C și speaker, dar și de jack-ul de 3.5 mm. În lateral stânga nu găsiți niciun element de conectivitate.
În SpeedTest pe Wi-Fi a obținut valori în jurul a 70 Mbps în download și upload. Sunt valori bune pentru un smartphone cu Wi-Fi n. Recunosc că mi-aș fi dorit să văd Wi-Fi ac, dar procesorul MediaTek 6750 nu dispune de un astfel de feature. Cititorul de amprentă funcționează ireproșabil și-l găsiți în spatele termoinalului, sub camera de 16 Megapixeli (ușor de accesat de către utilizator).
În apelurile de voce se descurcă impecabil, sunet clar și puternic, cu o voce bine individualizată. Apropo, oare cine mai vorbește la telefonul mobil în 2017? Bineînțeles, o glumă forțată. Suntem din ce în ce mai interesați de datele mobile și mai puțin de calitatea convorbirilor, alte elemente contează cu adevărat în alegerea unui smartphone.
Cameră foto și video
16 Megapixeli cu autofocus și dual-LED flash, cu un senzor ce se profilează puțin de tot dincolo de linia generală a carcasei spate (senzor protejat cu sticlă de safir). Camera frontală aduce 8 Megapixeli de tip FF (fixed focus).
Interfața camerei foto și video de pe X4 Soul Infinity N;
Știe HDR, Picture in Picture cu activare concomitentă a camerei principale și frontale, realizează fotografii panoramice etc.
Rezultatele le consider bune. Mai sunt momente în care încearcă să ardă fundalul și cumva supraexpune. Se descurcă în limitele clasei din care face parte, celelalte telefoane mid-range de la companii cu renune global se descurcă similar.
Fotografii realizate cu X4 Soul Infinity N (am prins o vreme urâtă, iar sfârșitul toamnei nu mai aduce cadre spectaculoase).
Autonomie
Bateria de 3000 mAh este ajutată de procesorul eficientizat în ce privește consumul de energie, dar și de rezoluția de 1440×720 pixeli. Trece testul unei zile de utilizare fără absolut nicio problemă, aș spune că se duce și spre 1.5 – 2 zile la utilizare medie spre moderată.
În testul Gadget.ro a obținut 7 ore și 6 minute (redare a playlistului Unboxing de pe canalul nostru de YouTube pe luminozitate setată la maxim și conexiune Wi-Fi), cu încărcătorul din pachet se încarcă de la 0 – 100% în 84 de minute.
Preț
Allview X4 Soul Infinity N – 1399 lei pe Allview.ro.
Concluzii
X4 Soul Infinity este un smartphone interesant. Are câteva elemente ce-l scot în evidență: raportul display / corp, designul ce punctează pozitiv, Android nemodificat, asistent vocal în limba română, posibilitate de upgrade hardware.
Nu trebuie să ne ascundem după deget și trebuie precizat că prețul este ceva cam mare. Înțeleg că avem un efort depus de compania brașoveană în ce privește designul (pe spatele său scrie – Designed în UE), asistentul vocal în română a necesitat o investiție la nivel de R&D.
Mi-aș fi dorit să văd un alt procesor, deși cu 6750 aș spune că se descurcă decent. Aș mai fi adăugat Wi-Fi ac și o cameră cu OIS, dar și un display cu rezoluție mare. Presupun că toate aceste elemente l-ar fi făcut mult mai scump.
Cred că X4 Soul Infinity N pe la 1100 – 1200 lei devine mai atractiv. Presupun că-l vom vedea la un cost cât mai bun de Black Friday sau prin decembrie 2017 / ianuarie 2018. Una peste alta, Allview face un pas important în concurența cu smartphone-urile mid-range de la companiile mari. Asta arată cât de mult au evoluat și brandurile mai mici din industrie.
PRO
- compact pentru display-ul de 5.7 inch;
- design plăcut, cu reflecții interesante în spate;
- căști de bună calitate și sound bine calibrat pe jack-ul de 3.5 mm;
- interfață fluentă și aerisită, Android în stadiu nativ;
- rezultate bune ale camerei principale de 16 Megapixeli și camera pentru selfie-uri se descurcă bine spre foarte bine;
- autonomie bună.
CONTRA
- difuzor modest, sunet parcă prea metalic;
- o rezoluție mai mare a display-ului ar fi fost binevenită (deși pe display-ul de 5.7 inch cu rezoluție 1440×720 pixeli nu se observă pixeli, puteți sta liniștiți din acest punct de vedere;
- preț măricel.