Este unul dintre smartphone-urile mele principale, iar de peste 2 luni l-am utilizat de-a lungul timpului, ori de câte ori am avut timp. Asta în contextul în care testăm multe telefoane mobile pe site, iar pe fiecare în parte îl transform în daily driver pentru câteva zile.
Allview X4 Soul este cel mai puternic smartphone din portofoliul companiei brașovene, iar după standardele din 2017 îl putem considera drept un terminal mid-range cu un design ce amintește direct de iPhone 7 Plus. Avem o altă dispunere a camerei duale, dar carcasa zici că a fost luată de la Apple, ca materiale și finisare nu-i veți găsi puncte slabe (o scăpare, element minor: tastele capacitive nu sunt luminate).
Să trecem direct la subiect și să pornesc recenzia propriu-zisă, mai întâi cu partea legată de datele hardware în prezentare cât mai completă.
Specificații
Design
În pachet dați de smartphone, cablu microUSB – USB, adaptor microUSB – USB 2.0, căști de tip in-ear pe jack de 3.5 mm, dopuri de protecție suplimentare, agrafă pentru slotul dedicat SIM-ului și cardului microSD, folie de protecție + instrucțiuni de aplicare, certificat de garanție, ghid de utilizare.
Aduce aminte destul de mult de iPhone 7 Plus, doar că nu avem camera duală în colțul din stânga sus, ci în partea central-superioară. Carcasa metalică de tip unibody nu are spații din plastic, elementele de conectivitate sunt integrate în arc band-urile din partea superioară și de la bază, ușor vizibile în spatele dispozitivului.
Allview X4 Soul este un smartphone elegant, bine construit, maximă atenție la detalii și o singură scăpare în opinia mea – tastele capacitive Aplicații recente și Back nu sunt iluminate. Mă rog, ar mai fi și camera duală se profilează puțin de tot, dincolo de linia generală a spatelui. În cele peste două luni de utilizare fără husă, nu am adunat vreo zgârietură fină pe lentilele camerei duale.
În partea frontală nu avem logo-ul Allview, logo-ul abia vizibil în spatele terminalului. Carcasa din aluminiu pot considera că a fost excelent finisată. Fără absolut nicio problemă, X4 Soul stă alături de telefoanele mobile din categoria premium. Nu sunt îmbinări nefericite, nu sunt materiale de proastă calitate.
Gripul este decent, colțuri ușor rotunjite, carcasa metalică nu adună zgârieturile în ritm alert. Repet, eleganță și stil. Nu trebuie să mă credeți pe cuvânt, îi puteți face un hands-on în magazinele de retail clasic, iar dacă considerați că nu am dreptate, veniți aici cu un comentariu explicit. Mai multe detalii descoperiți și în galeria dedicată de imagini, atât pachetul de retail, cât și dispozitivul în sine.
Ecran și sunet
X4 Soul integrează un panel IPS de 5.5 inch cu rezoluție 1920×1080 pixeli, laminat, protejat cu sticlă 2.5D de la Corning Gorilla Glass ( nu am găsit detalii legate de versiune, dar presupun că avem Corning Gorilla Glass 3). Telefonul are folie de protecție aplicată din fabrică + altă folie de rezervă în pachetul de retail, poți spune că ești acoperit din acest punct de vedere.
Display-ul de pe Allview X4 Soul aduce o luminozitate bună, culori afișate în mod plăcut, fără a fi suprasaturate sau prea șterse. Nu sunt moduri presetate, între care să poți alege în funcție de preferințe. Avem luminozitate adaptivă, retroiluminare spre a reduce din consumul de energie.
La baza display-ului sunt tasta fizică ce are și rol de cititor de amprentă, dar și tastele capacitive cu rol de Back și Aplicații recente, de la dreapta spre stânga, din păcate – tastele capacitive nu sunt iluminate. În timp, te obișnuiești cu poziționare și le accesezi cumva din instinct.
Sunetul cade în sarcina unui difuzor poziționat la bază. Se aude destul de puternic și clar, din păcate fără prea mult bass. Se rezolvă această problemă când sunt conectate căștile din pachet, de tip in-ear. Avem amplitudine mare, mult bass și reproducere fidelă a întregului spectru audio. Apropo, la bază sunt stilizate grile ce duc cu impresia că avem difuzoare duale, dar de fapt doar în spatele unei grile se află un speaker ca atare. Reglarea volumului se face din lateral dreapta, taste clar definite pentru Up și Down, jack-ul de 3.5 mm îl integrează în partea superioară. Apropo, telefonul este pe negru, iar căștile din pachet pe alb / argintiu.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Câteva din specificațiile hardware integrate de către Allview X4 Soul: procesor MediaTek Helio P10 cu 4 x ARM Cortex-A53 la 2.0 GHz și 4 x ARM Cortex-A53 la 1.0 GHz, Mali-T860MP2 în poziția de accelerator grafic, 4 GB RAM și 64 GB spațiu de stocare, slot combo ( dual-sim sau single sim + slot pentru cardurile microSD de până la 128 GB).
Avem un ansamblu hardware suficient de puternic să ruleze orice aplicație sau joc din Google Play, de la cele ce au cerințe grafice mai mari și până la serviciile uzuale ( mail, YouTube, Chrome etc). Un neajuns în opinia mea, mai ales în această categorie de preț, Android 6.0 Marshmallow când se fac 10 luni de la lansarea lui 7.0 Nougat.
Informații furnizate de CPU-Z pentru Allview X4 Soul;
Am încredere în compania brașoveană că vor aduce 7.0 Nougat pe X4 Soul ( X3 Soul Style primește update în al doilea trimestru din 2017, de la 6.0 Marshmallow spre 7.0 Nougat și asta pentru un terminal cu hardware inferior lui X4 Soul – procesor, memorie RAM etc). X4 Soul Style debutează direct cu 7.0 Nougat. Ar fi o mutare inspirată și logică.
Sunt conștient că 7.0 Nougat ar întregi peisajul, dar între 6.0 Marshmallow și 7.0 Nougat nu este nicio diferență în ce privește modul în care rulează aplicațiile și jocurile. Nougat are alte animații etc. Mă rog, nu duc discuția mai departe. Aș deschide cutia Pandorei.
Avem 6.0 Marshmallow cu interfața Visual UI 1.1. Setările rapide sunt accesibile în stilul iOS, prin swipe de la bază în partea superioară, iar notificările în partea superioară, prin swipe-ul specific Android, de sus în jos. Setările rapide pot fi personalizate de către fiecare utilizator în parte. Acolo găsești funcții precum Bluetooth, Locație, Luminozitate, Lanternă etc.
Notificările pot fi customizate, oferi permisiune sau nu ca aplicațiile să aducă notificări în panelul dedicat. Există opțiunea split screen, pentru cei ce doresc afișarea a două aplicații în mod concomitent pe display-ul terminalului. Edge Bar este o opțiune ce merge a fi setată, ai shortcut către 6 aplicații, în lateral stânga sau dreapta, în funcție de locul în care utilizatorul alege să fie afișat.
Setările sunt grupate în:
Wireless și rețele – Date Mobile, Setări SIM, Wi-Fi, Bluetooth, Mai Multe ( Mod avion, rețele mobile – Rata de utilizare a datelor, Tethering & hotspot mobil, VPN și Wi-Fi direct);
Setări de bază – Ecran, Profiluri Audio, Nu deranjați, Securitate, Centru notificare și control, Aplicații;
Altele – Setări avansate și Despre telefon. Setările avansate sunt organizate în Semne Inteligente, Suspendă, Bară margini, Protecție inteligentă a ochilor, Înfrumusețare globală, Lumină LED, Memorie și USB, Încărcare inversă și OTG, Memorie, Baterie, Locație, Conturi, Google, Limbă și metodă de intrare, Creare copie de rezervă și resetați, Data și ora, Planificare Pornire / Oprire, Accesibilitate, Imprimare.
Semne inteligente oferă mai multe opțiuni, pe care cine dorește le activează:
Răspuns inteligent – ridicați telefonul la ureche pentru a răspunde automat în cazul unui apel;
Pauză alarmă – rotire a telefonului;
Iluminarea inteligentă a ecranului – camera frontală detectează că priviți ecranul și îl menține activ;
Pornire la apăsarea dublă a display-ului – în stilul a ceea ce aduce LG și ASUS pe unele modele din portofoliu ( double tap pentru a accesa ecranul de blocare / deblocare).
Edge Bar-ul sau Bara margine poate fi activată / dezactivată, iar accesul către ea se realizează printr-un swipe pe stânga sau dreapta pe cititorul de amprentă încorporat în tasta fizică centrală.
Protecția inteligentă a ochiilor este cumva un substitut al filtrului pentru lumina albastră. Merge a fi setată perioada de timp, efectul de protecție ( Redus, Mediu sau Înalt). LED-ul merge a fi activat / dezactivat. Sunt și șase teme presetate, dar nu avem un magazin cu opțiuni ca atare.
Recunosc că din prima am trecut pe launcher-ul Nova, iar după o perioadă m-am obișnuit cu setările rapide ce sunt accesate diferit față de ceea ce aduce un Android nativ. Interfața grafică adusă de Allview pe X4 Soul se descurcă decent, fără lag, fără întârzieri în preluarea comenzilor. Nu avem un super-procesor, dar nu simți că duce lipsă de putere de procesare, indiferent de ceea ce ai face pe dispozitiv.
Aplicații preinstalate pe Allview X4 Soul:
Aplicații Google – Chrome, Cărți Play, Căutare vocală, Chioșc Play, Drive, Duo, Gmail, Căutare Google, Google Foto, Google Plus, Hărți, Jocuri Play, Magazin Play, Muzică Play, YouTube, Snapseed;
Aplicații Microsoft: Excel, OneNote, OneDrive, Outlook, PowerPoint, Word, Skype;
Alte aplicații: Actualizare sistem, Administrator Sistem – optimizare a proceselor derulate în fundal, Allview Selfcare, Bitdefender Antivirus, Cameleon – aplicație pentru camera foto și video, Ceas, Compas, Contacte, Descărcări, E-mail, Explorator fișiere, Înregistrare sunet, Lumea copiilor – util când telefonul ajunge pe mâna juniorului, Manager SIM, Planificator călătorie, Radio FM, Spațiu Privat – aici aduci fișiere, fotografii sau contacte pe care nu dorești să le vadă alt utilizator ocazional al telefonului ( datele sunt criptate și accesibile doar prin scanarea cu cititorul de amprentă), Muzică, Notițe, Video și Video Editor, Vreme și Teme.
În general, aplicațiile preinstalate sunt utile. Mă refer aici spre exemplu la suita Microsoft, dar și la aplicațiile specifice Visual UI 1.1. Am uitat să precizez că telefonul nu se încălezește excesiv la utilizarea în forță.
Interfața Android 6.0 Marshmallow pe Allview X4 Soul;
Performanță
A trecut prin mai multe teste de benchmark, iar rezultatele sunt notate în tabel:
Teste de benchmark rulate pe X4 Soul;
Conectivitate
Folosește un slot combo și avem două scenarii de utilizare: telefon dual-sim sau telefon single sim + slot pentru cardurile microSD de până la 128 GB. În ce privește spectrul acoperit:
2G – 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz;
3G – 850 / 900 / 1900 / 2100 MHz;
4G – FDD pe 800 / 900 / 1800 / 2100 / 2600 MHz și TDD pe 1900/ 2300/ 2500/ 2600 MHz.
Știe 4G pe tehnologiile existente atât la Orange, Vodafone și Telekom, cât și pe frecvența TDD de la Digi Mobil.
Este capabil de viteze în download de până la 300 Mbps și în upload de până la 50 Mbps. Alte elemente de conectivitate încorporate: bluetooth 4.0, Wi-Fi în standardele a/b/g/n pe 2.4 și 5 GHz, Wi-Fi direct, A-GPS. În ce pribețte senzori încorporați: senzor de proximitate, accelerometru, senzor magnetic, senzor de lumină, giroscop.
În partea superioară se află jack-ul de 3.5 mm, în lateral dreapta dați de power și reglarea volumului, la bază de portul microUSB și difuzorul terminalului, la stânga de slotul combo ce necesită o agrafă spre a fi accesat.
În apelurile de voce se aude puternic și clar, fără distorsiuni. Nu am avut probleme în ce privește conexiunea la internet pe Wi-Fi sau 4G. De cele mai multe ori îl folosesc cu abonamentul Digi Mobil, backup-ul meu la nivel de date mobile.
În SpeedTest a obținut un maxim de 66.99 Mbps la download și 67.02 Mbps la upload. Sunt valori mai mici pentru că nu avem Wi-Fi ac, măcar are și acoperire pe 5 GHz – spectru mai liber, mai ales în orașele românești cu blocuri de apartamente pline de routere ce știu strict Wi-Fi n pe 2.4 GHz.
Cameră foto și video
X4 Soul aduce o cameră principală de tip dual, iar senzorul integrat provine din ograda Sony – IMX258 cu 13 Megapixeli + 5 Megapixeli de tip fixed focus. Filmează la 1080p cu 30 fps, iar camera frontală este de 13 Megapixeli. Camera secundară analizează adâncimea de câmp și în modul Image PRO promite un efect bokeh în stilul a ceea ce primești pe camerele de tip DSLR.
Interfața camerei foto și video de pe X4 Soul;
Dacă ar fi să cataloghez performanțele – pentru fotografie aș folosi Bine spre Foarte Bine, iar pentru capitolul video – Modest spre mediu. În low-light aș spune că avem situații cu zgomot de imagine, iar pe video mi-aș fi dori un frame rate mai bun, chiar și o filmare cu 2160 sau măcar 1080p cu 60 fps.
Cu lumină cât de cât ok, livrează imagini corecte, fără suprasaturare, dar cu suficient de multă culoare, o reflecție plăcută a mediului fotografiat. În fotografiile de tip portret aduce acel efect bokeh ce pare a fi mai natural, fără a fi postprocesat la maxim cu se întâmpla în 2016 pe LG G5, spre exemplu. Îmi place sharpness-ul din imagini, nivelul de detalii prins. Totuși, avem și momente în care autofocusul se realizează cu întârziere, mai ales la obiectele aflate în imediata apropiere, la doar câțiva centimetri distanță de obiectiv sau momente în care nu știe să facă o analiză corectă și îți întunecă spațiul ambiant prea tare sau arde nori etc. Sunt defecte ce ar putea fi remediate printr-un update de firmware.
Nu trebuie să mă credeți pe cuvânt, este suficient să analizați imaginile din galerie. Să le descărcați la dimensiunea originală și să faceți zoom de pe un PC. Sunt o sumedenie de moduri prinse în aplicația camerei foto și video: Profesionist, Scenă auto, Imagine PDF, Panoramă, Filmare Lentă, GIF, Noapte, Time lapse, Recunoaștere text, Scanare, Memo, Scaner card, Traducere, Foto oricând ( subiect în mișcare).
Asta pe lângă modurile principale prinse în interfața a la iOS – Video, Înfrumusețare față, Foto și Bokeh. În Modul Bokeh analizează adâncimea de câmp și îți permite să reglezi zoom-ul pe întreaga imagine sau pe o anumită porțiune.
Clip făcut cu Allview X4 Soul;
Clip făcut pe timp de noapte cu Allview X4 Soul;
Fotografii făcute cu Allview X4 Soul;
Autonomie
Are o baterie de 3000 mAh, la un display FHD de 5.5 inch și cu un procesor MediaTek octa-core pe arhitectură big.LITTLE. În testul de utilizare mediu spre intens, a oferit o zi de autonomie, de dimineața până seara.
În testul Gadget.ro (redare a playlistului Unboxing de pe canalul de YouTube pe luminozitate maximă) a obținut 7 ore și 16 minute.
În ce privește alimentarea cu energie, se încarcă de la 0 – 100% în 89 de minute, cu încărcătorul din pachet. 1 minut de alimentare cu energie = 1.12 procente din acumulator. Valoare pe care aș putea să o consider ok.
Preț
Allview X4 Soul – 1599 lei la eMAG.
Concluzii
Allview X4 Soul este un smartphone interesant. Impresionează în mod pozitiv în capitole importante: design, display, cameră foto etc. Unul dintre elementele ce-i scad din atractivitate este dat de prețul afișat la raft. Totuși, mă aștept să intre în diferite promoții în perioada imediat următoare.
Cine caută un smartphone dual-sim, cu cameră duală și design ce amintește de iPhone 7 Plus, s-ar putea să-l adauge în short list pe X4 Soul. Una peste alta, nu este un produs rău, avem un smartphone mid-range cu certe puncte PRO, dar și câteva elemente ce ar fi mers a fi îmbunătățite.
Am structurat punctele sale PRO și CONTRA.
PRO
- design elegant, linii ce amintesc direct de iPhone 7 Plus – atenție la detalii și materiale de bună calitate;
- calitate ridicată pe jack-ul de 3.5 mm;
- display cu luminozitate ridicată, culori plăcute, unghi larg de vizualizare;
- suficient de puternic ca să ruleze orice aplicație sau joc din Google Play;
- rezultate bune la nivel de cameră foto;
CONTRA
- cred că pe la 1300 – 1400 lei ar crește gradul de atractivitate;
- în materialele video realizează focusul lent, ușoare întârzieri – una peste alta, rezultate modeste la acest capitol;
- Android 6.0 Marshmallow când 7.0 Nougat ar fi fost binevenit. Sper că va primi update, dar nu am informații în acest sens din partea companiei brașovene;
- difuzorul se aude parcă prea metalic;
- lipsă Wi-Fi ac;
- taste capacitive ce nu sunt retroiluminate;
- lipsă filmare la 2160p.