X8 Soul Style este un smartphone entry-level lansat din portofoliul companiei brașovene Allview. A fost prezentat în urmă cu câteva săptămâni și l-am văzut la lucru în ultimele zile, iar impresiile formate le-am prins în articolul de față.
Prețul recomandat de către producător este de 799 lei, iar în această sumă iese în evidență prin:
- display-ul mare de 6.82 inci;
- Android 11 fără modificări majore la nivel de interfață grafică (bloatware inexistent);
- camera principală cu trei senzori și AI;
- Wi-Fi ac;
- asistent vocal în limba română;
- baterie de…, 5500 mAh.
Sunt și compromisuri făcute pentru X8 Soul Style și aici m-aș referi la:
- TFT și rezoluție HD+;
- microUSB;
- 221 gr. și 9.5 mm în talie (bateria de 5500 mAh își cere tributul din acest punct de vedere).
Haideți să-i descoperim specificațiile detaliate și vă invit să parcurgeți secțiunile specifice unui review de smartphone pe Gadget.ro.
Specificații
Design
În pachet dați de smartphone cu folie de protecție din plastic aplicată din fabrică (puțină atenție când îi desfaceți folia de pe față ca să nu îndepărtați în proces și elementul de protecție aplicat), încărcător la 5V / 2A și cablu microUSB – USB, agrafă pentru slotul dedicat SIM-urilor și microSD-ului, husă de protecție din plastic transparent, certificat de garanție și manual cu instrucțiuni de utilizare.
Este un telefon mare, ecranul are puțin peste 6.8 inci. Au adus o baterie de 5500 mAh, iar de aici s-a ajuns ca întreg pachetul să cântărească peste 220 gr. și grosimea se oprește la 9.5 mm.
Folosesc un telefon cu display de 6.9 inci și m-am adaptat rapid la X8 Soul Style. Nu mi s-a părut că m-ar deranja pe termen lung etc. X8 Soul Style are spate din plastic, structură de rezistență din plastic, lucios pe spate și marginile laterale.
L-am testat în varianta de culoare denumită Dark Blue. Este ceva mai întunecat față de ce descoperi în imaginile de prezentare oficiale. Totuși, din punctul ăsta de vedere mi-a plăcut. Logo-ul Allview și alte marcaje din partea spate sunt pe un albastru mai deschis.
Camera din partea spate este însoțită de inscripția AI Camera și iese foarte puțin în relief. Camera de selfie-uri are 13 Megapixeli și a fost adusă într-un notch din partea frontală. Butonul de power are o textură specială și a fost colorat în roșu. Cititorul de amprentă se află în partea spate, ușor de accesat după ce te obișnuiești cu dispunerea sa.
Una peste alta, X8 Soul Style mi s-a părut a fi un telefon solid.
Ecran și sunet
Dacă nu aș fi citit specificațiile tehnice aș fi spus că avem un panel IPS, asta pentru că TFT-ul de pe X8 Soul Style este de bună calitate (în limitele unui telefon cu preț de 800 lei). Nu are moduri dedicate, dar poți alege să aplici Dark Mode sau să activezi luminozitate adaptativă (în funcție de mediul ambiant), să elimini notch-ul din software (cu ghilimelele de rigoare etc).
Are folie de protecție aplicată din fabrică. Ești scutit de o achiziție efectuată separat. Este un display ok, suferă sub acțiunea razelor de soare (asta se întâmplă și la smartphone-uri de 3 – 4 ori mai scumpe față de X8 Soul Style).
Sunetul cade în sarcina unui difuzor aflat la bază (sunt două grile, dar doar cea din dreapta microUSB-ului ascunde un difuzor). Este gălăgios, nu distorsionează deranjant la volum maxim, iar bass-ul nu iese prea tare în evidență. Jack-ul de 3.5 mm îl găsiți în partea superioară, iar reglarea volumului se face din lateral dreapta, deasupra butonului de pornire (trebuie apăsat puțin mai tare).
Am testat cu căști in-ear pe fir și bass-ul mi s-a părut a fi bine calibrat și prezent din plin. Nu are o amplitudine ieșită din comun, dar nici nu este cazul să ai parte de așa ceva spre a prezerva auzul pe o perioadă lungă de timp.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Este al doilea dispozitiv cu MediaTek Helio P22 ce-l testez în ultima perioadă. M-am jucat în urmă cu puțin timp cu Galaxy Tab A7 Lite ce folosește același ansamblu hardware. Este un CPU dezvoltat pe un proces de litografiere TSMC 12nm FinFET+, 8 nuclee pe bătrânul ARM Cortex-A53 la o frecvență maximă de 2 GHz, accelerator grafic PowerVR GE8320 la 650 MHz, 3 GB RAM și 32 GB spațiu de stocare + slot dedicat pentru cardurile microSD.
Informații furnizate de CPU-Z;
Rulează Android 11 cu patch-urile de securitate compilate la nivelul lui aprilie 2021. Îl ajută faptul că bloatware-ul este inexistent. Sunt mai puține aplicații preinstalate și față de telefoanele mobile din programul Android One.
Interfață este ușor de parcurs etc. Allview a renunțat de o bună perioadă de timp la customizările puternice la nivel de UI. Trebuie să specific că eu am testat un prototip, iar exemplarul ajuns acum în stocurile magazinelor se descurcă și mai bine, iar software-ul este și mai stabil etc.
Da. Nu este un smartphone conceput pentru gaming, pentru jocuri cu cine știe ce cerințe grafice, deși dacă vrei îți rulează și PUBG, dar setările trebuie să fie aduse la nivelul entry. Aș zice că pentru social media și joculețele din Play Store, se descurcă în condiții decente.
Aplicații preinstalate pe X8 Soul Style:
Aplicații Google: Căutare Google, Gmail, Maps, YouTube, Drive, YT Music, Google Foto, Files, Magazin Play, Duo, Asistent vocal Google, Note Keep;
Alte aplicații: Allview Avi (asistent vocal în limba română), Radio FM;
Nu mi s-a părut că telefonul agață în utilizarea de zi cu zi, chiar și atunci când se derulează procese în fundal (actualizări de aplicații). Poți activa DuraSpeed și taie aplicațiile din fundal pentru un plus de fluiditate, nu mi s-a părut că ar fi avut nevoie.
O să vorbesc puțin despre AVI (singurul asistent vocal în limba română adus pe un smartphone). Poți să te loghezi să-l folosești cu contul Google. Îl poți activa cu o apăsare pe butonul de pornire (cel colorat cu roșu din lateral dreapta).
Ce știe să facă AVI?
- ajută în comunicare (apeluri, mesaje etc);
- răspunde la întrebări legate de vreme, horoscop, echipa preferată etc);
- deschide aplicații și modificăr setări;
- redă știrile zilei;
- redă programul TV preferat;
- organizează activități și setează remindere;
- redă melodia preferată, trailerul etc;
- arată traseul către orice destinație.
Are nevoie de o suită de permisiuni (să fotografieze și să facă clipuri video, să acceseze imaginile stocate pe dispozitiv, acces la locație, apeluri telefonice, notificări, mesaje și contacte). Fără aceste permisiuni nu ar putea să realizeze ce am scris mai sus.
Dacă nu ești mulțumit de AVI poți să activezi asistentul vocal Google, ce la rândul său vine preinstalat, doar că nu are suport pentru limba română. Mi se pare că AVI este o funcție utilă, un diferențiator, iar pentru anumite persoane ar putea fi chiar de ajutor, mai ales dacă au probleme cu vederea sau, pur și simplu, doresc să facă diverse activități pe telefon în modul hands-free (la volan sau pe acasă etc).
Android 11 pe Allview X8 Soul Style;
Performanță
Repet, nu este un telefon de gaming. Avem un dispozitiv din segmentul entry, procesor MediaTek lansat în urmă cu ceva timp, fără să iasă în evidență prin cine știe ce cantitate de RAM și stocare (concesii făcute spre a obține prețul afișat).
Teste de benchmark rulate pe Allview X8 Soul Style;
Conectivitate
Este un telefon 4G cu suport pentru două cartele nanoSIM și slot dedicat pentru cardurile microSD. Dispune de Wi-Fi ac, dual-band pe 2.4 și 5 GHz, lipsește NFC-ul.
În partea superioară se află jack-ul de 3.5 mm, în lateral dreapta se află butonul de pornire, reglarea volumului, la bază dați de microUSB și difuzorul principal + altă grilă poziționată pentru design, în lateral stânga se află slotul pentru două cartele nanoSIM și microSD.
Am testat cu o cartelă Orange, iar pe semnal 4G full a atins 77.9 Mbps la download și 28.2 Mbps la upload. Pe conexiune Wi-Fi s-a oprit pe la 322 Mbps la download și 323 Mbps la upload (conexiune gigabit etc). Telefonul are funcții precum Apel 4G și VoWiFi, doar că în rețeaua Orange nu am văzut să se activeze.
Cititorul de amprentă se află în partea spate, unul clasic ce se descurcă impecabil (peste ceea ce primești la un cititor de amprentă integrat în display).
Cameră foto și video
Camera principală are trei senzori:
- wide de 13 Megapixeli;
- ultrawide de tip fixed focus de 5 Megapixeli;
- bokeh de 2 Megapixeli.
Face zoom 2x cu crop. Dispune de LED flash, funcții AI și filmează la 1080p cu 30 fps. Are mai multe funcții de înfrumusețare, pentru cei ce fac mai multe selfie-uri (camera frontală dispune de 13 Megapixeli).
Își face focusul rapid și imaginile mi se pare a fi decente pentru un telefon de 7 – 800 lei.
Galerie de imagini realizate cu Allview X8 Soul Style;
Autonomie
Bateria este mai mare față de ce primești la alte modele concurente. Au adus un acumulator de 5500 mAh, iar alături de o rezoluție HD+ a display-ului, fără cine știe ce luminozitate ridicată și cu un chipset ce dispune doar de nuclee pe ARM Cortex-A53 se descurcă bine și îți aduce până la două zile de autonomie în condiții de utilizare medii.
Chiar și utilizat în regim intens, nu prea ai cum să-l aduci de la 100% în zona roșie la sub 15 – 20% din capacitatea acumulatorului.
Încărcare de la 0 – 100% pentru bateria de 5500 mAh necesită…., 3 ore și 20 de minute. În testul Gadget.ro a obținut…, 14 ore și 20 minute (luminozitatea setată la valoarea maximă, redare a playlist-ului Unboxing de pe canalul nostru de YouTube pe conexiune Wi-Fi).
Preț
Allview X8 Soul Style cu 3 GB RAM și 32 GB stocare – 799 lei pe Allview.ro.
- display mare;
- sunet bine calibrat (difuzorul de la bază, dar mai ales ce livrează pe jack-ul de 3.5 mm);
- Wi-Fi ac, dual-sim, cititor de amprentă clasic în partea spate;
- software fără bloatware;
- autonomie mare;
- mai mult RAM și stocare ar fi ajutat;
- lipsă NFC;
- port microUSB când un USB type-C ar fi fost de bun augur;
Da. Ar fi fost excelent dacă venea direct cu 4 GB RAM și 64 GB stocare, dar la 799 lei este destul de greu pentru compania brașoveană să aducă un dispozitiv cu mega-specificații.
Se descurcă decent în majoritatea aplicațiilor și jocurilor, nu agață în meniu, bloatware-ul l-aș considera aproape inexistent, iar adiția unui asistent vocal nativ în limba română mi se pare de bun augur.