În urmă cu aproape o lună de zile Razer prezenta în premieră tehnologia Sensa HD Haptics, una care promite să ofere un nou nivel de feedback din partea perifericelor de gaming. Momentan sunt două produse Razer care integrează Sensa HD Haptics, anume căștile Kraken V4 Pro și perna de scaun Freyja.

Nu am făcut câte un review pentru fiecare, deoarece căștile sunt destul de asemănătoare cu cele prezentate pe larg aici, iar la perna de scaun cel mai mult ar fi de povestit tocmai despre Sensa HD Haptics. Așa că vom trata această tehnologie la pachet, cum s-ar spune. Chiar și așa, merită aduse și alte câteva detalii pentru fiecare dintre cele două produse Razer.

Căștile Kraken V4 Pro vin într-o cutie ceva mai mare, asta fiindcă au alături și un modul de control și conectivitate, pe lângă alte accesorii ca săculeț de transport, ceva cabluri și pliante.

Modulul dispune de un ecran OLED monocrom, de o rotiță de control care poate fi și apăsată și de încă un buton pe partea frontală, în timp ce pe spate sunt două porturi USB-C (unul pentru conexiunea cu PC, celălalt pentru console) și un jack audio de 3.5 mm.

Meniul de setări integrate direct în modul este simplu de parcurs, practic doar din rotiță ajungi destul de rapid la majoritatea reglajelor, fiind 6 meniuri principale:

Căștile Razer Kraken V4 Pro, deși pot părea la prima privire identice ca design cu versiunea non Pro, sunt de fapt o idee mai diferite. În primul rând sunt mai grele, tocmai datorită motorașelor care imprimă feedback-ul haptic, câte unul pentru fiecare cupă. În plus, la varianta Pro este mult metal folosit la construcție – parte din cupe, elementele de prindere a cupelor de banda de pe cap, care este și ea metalică. Astfel, Razer Kraken V4 Pro sunt mai solide, mai rigide, le simți mai zdravene.

Chiar și cu greutatea în plus, spuma cu memorie din spatele pielii ecologice care îmbracă cupele și de sub materialul textil de pe interiorul benzii de cap aduce cu sine un confort maxim la purtare.

Sunt destul de multe butoane pe cele două cupe, plus mufă USB-C și rotiță de control al volumului, dar te obișnuiești cu ele. Microfonul este retractabil în cupa stângă, mecanismul fiind același cu cel de la Razer Kraken V4.

Din punct de vedere al sunetului, nu aș spune că sunt mari deosebiri între căștile de față și cele non Pro. Parcă totuși Kraken V4 Pro se aud o idee mai bine, dar poate fi doar o impresie.

Însă aceste căști vor să impresioneze pe altă direcție, anume pe feedback-ul haptic. Funcția Sensa HD Haptics poate fi controlată (activată în trei trepte sau oprită) direct de pe un buton de pe cupa dreaptă, dar mai bine ar fi să instalezi aplicațiile Razer Synapse 4 și Razer Chroma. Aici sunt toate opțiunile disponibile, nu doar cele pentru Sensa HD Haptics.

Capturi de ecran din aplicațiile Razer Synapse 4 și Razer Chroma cu căștile Kraken V4 Pro și perna de scaun Freyja:

Trecând la partea de feedback, cum simți intervenția Sena HD Haptics pe căștile Razer Kraken V4 Pro? Ei bine, inițial este ușor ciudat cum vibrează ușor, în ritmul muzicii sau a oricărui alt sunet redat de căști. În funcție de cât de tare este volumul din căști și de cât de puternic este fiecare sunet din melodie sau efect sonor, vibrațiile sunt mai intense, mai scurte sau mai lungi. Totuși, sunt în perfect acord cu sunetul redat de căști, așa că poți crede chiar că bass-ul este cel care provoacă vibrațiile. Dar nu este așa, cele două motorașe liniare dezvoltate de Razer sunt cele care reușesc să introducă acest feedback grozav.

Ideea este că în primele minute de utilizare a căștilor Razer Kraken V4 Pro cu Sensa HD Haptics activat ești poate prea concentrat asupra feedback-ului, dar apoi totul se leagă, să zic așa. Sunetul este acompaniat ideal de acele vibrații foarte exacte și diferite de fiecare dată, dar în perfect acord cu sunetul. Iar asta chiar creează o experiență unică. Nu spun că este neapărat ceva cu care dacă te obișnuiești nu mai poți reveni la căști clasice, să le zic. Dar, din partea mea, Razer Sensa HD Haptics face diferența.

În ceea ce privește perna de scaun Razer Freyja, aceasta vine în cutie alături de adaptor de alimentare cu nu mai puțin de 6 accesorii cu pini pentru 6 tipuri diferite de prize, dongle foarte mic pentru conectivitate de tip RF 2.5GHz între pernă și PC, ghid de pornire rapidă și un set de stickere Razer.

Perna Razer Freyja se potrivește pe o multitudine de scaune, cel puțin aceasta este părerea mea. Nu este nevoie neapărat să fie scaune de gaming, exemplul perfect este cel pe care am încercat eu perna.

Așa cum vedem din imaginile de mai sus, în cazul de față este un scaun office, unul cu spătar nu foarte înalt. Este adevărat că dacă acest spătar era o idee mai scurt, Razer Freyja nu cred că s-ar mai fi așezat conform.

Sunt trei curele elastice și reglabile cu ajutorul cărora perna se fixează pe scaun – două sunt pentru spătar, una pentru șezut. Cablul la care se atașează firul de alimentare ce vine din adaptorul de priză poate fi fixat într-o gaică elastică de pe curelușa de șezut.

Pe partea superioară a pernei de spătar vedem inscripția „Razer”, care, odată ce ai alimentat perna, se aprinde în verdele caracteristic brandului.

După ce montat perna pe scaun și ai alimentat-o de la priză, mai trebuie doar să introduci dongle-ul de conectivitate în PC și să pornești Razer Freyja de la butonul dedicat, cel Power. Sub acesta sunt butoanele pentru reglarea intensității feedback-ului haptic și un al patrulea buton pentru activarea conectivității Bluetooth, care permite împerecherea pernei cu dispozitive Android.

Din Razer Synapse 4 și Razer Chroma mai poți face ceva ajustări, dar nu sunt atât de multe opțiuni ca la căști, însă este absolut normal asta.

Razer Freyja propune două moduri de lucru, să le zic așa. Feedback-ul haptic poate fi sincronizat cu muzica, cu filmele, dar și cu alte sunetele ale PC-ului (Audio-to-Haptics) sau poate fi trecut pe modul Sensa HD Games. În acest al doilea mod sunt interpretate anumite acțiuni din joc, care sunt transferate în vibrațiile pernei. Totuși, jocurile trebuie să fie compatibile cu Sensa HD Haptics, iar acum, la doar câteva săptămâni de la lansarea Razer Freyja, nu sunt decât câteva titluri care suportă această tehnologie. Urmează alte jocuri în perioada următoare, iar în timp sunt sigur că vor fi multe compatibile, cum sunt sigur că vor urma și alte produse Razer care vor integra Sensa HD Haptics.

Cum simți cele 6 motorașe liniare (4 pe spătar + 2 pe șezut) care furnizează feedback-ul din pernă? În primul rând trebuie spus că toate 6 sunt la fel de puternice și chiar sunt puternice. Era limpede că nu vorbim despre ceva insignifiant, atât timp cât este nevoie de alimentare de la priză pentru perna Razer Freyja, deci necesarul de energie electrică nu a putut fi asigurat printr-un port USB, de exemplu, care să fie conectat la PC.

Deci, avem 6 motorașe care pot genera un feedback haptic destul de puternic. Fiecare zonă dintre cele 6 este independentă una de cealaltă și poate acționa diferit, în funcție de scenariu, să zic.

Eu nu am avut niciunul dintre jocurile compatibile cu Sensa HD Haptics, așa că am încercat această tehnologie strict cu muzică și filme. Bine, am jucat și F1 2022, dar acolo feedback-ul ține cont tot de sunetul din joc și nu de ceea ce se întâmplă efectiv…

În fine, cu muzică și filme, Razer Freyja te cam ține implicat. Adică, nu doar asculți muzica sau vizionezi filmul, ci le simți. Este foarte interesat cum se modifică modul, intensitatea, durata fiecărei vibrații, de la fiecare motoraș, în funcție de fiecare sunet din melodie / film. Este adevărat că cel mai tare reacționează Razer Sensa HD Haptics la sunetele de frecvență joasă (bass și mid-low), dar și la altele mai sunt introduse vibrații, uneori fine, alteori ceva mai stridente, dar mereu conform cu conținutul audio. Foarte interesant, plăcut, dar cumva nu neapărat ceva de-a dreptul spectaculos.

Cred că cel mai tare impresionează Razer Freyja în jocurile compatibile cu tehnologia Sensa HD Haptics. În astfel de titluri, cel mai probabil, perna va stimula mai tare jucătorul, îl va introduce și mai adânc în atmosfera de gaming.

Ce nu am înțeles, este de ce nu a fost introdusă și o funcție de masaj pentru perna de scaun Razer Freyja… Adică, ai 6 motorașe așezate tocmai bine pentru așa ceva și nu poți pune în aplicația Razer Synapse 4 câteva moduri predefinite de masaj?! Sper ca Razer să introducă în viitor, printr-un update software, această posibilitate. Ar extinde destul de mult posibilitățile de utilizare, deci, implicit, aria de clienți.

Oricum, Sensa HD Haptics de la Razer reprezintă ceva care merită experimentat, este cu adevărat altceva. Nu este o tehnologie deloc ieftină, mai ales că acum este disponibilă pe doar două dintre produsele Razer, dar niciodată noutatea nu a fost accesibilă din prima. Oricum, calitatea Razer este acolo, așa cum am descoperit de fiecare dată, deci atât Razer Kraken V4 Pro, cât și Razer Freyja putem spune că nu ne surprind neapărat prin prețurile afișate.

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.