Divizia Republic Of Gamers a celor de la ASUS, a prezentat o multitudine de produse cu ocazia CES 2023, iar acum câteva zile ne-a arătat o bună parte dintre perifericele ASUS ROG de acolo și la noi în țară.
În cadrul evenimentului am avut șansa de a lua un prim contact cu tastaturi mecanice compacte, cu un maus pe cât de banal la prima vedere, pe atât de special, cu primul monitor OLED de gaming din lume cu eran de 42 inch, precum și cu un router mesh extrem de interesant.
Prima ce mi-a atras atenția a fost tastatura mecanică ROG Azoth. Este un model compact, în format 75%, ce vine și cu suport Mac OS. Elementul prin care se distinge este cu siguranță ecranul OLED de 2 inch, pe care pot fi afișate diferite animații, complet personalizabile, precum și informații de status, pentru setările audio și de monitorizare a sistemului. Lângă ecran este și un buton cu trei căi, pentru controlul volumului audio și pentru Mute.
Switch-urile mecanice sunt proprietare, de tip ROG NX. Sunt pre lubrificate pentru actuări mai line și cât mai silențioase și există în cutia de retail un recipient suplimentar cu soluție de lubrifiere Krytox GPL-205-GD0. Iluminarea RGB este per key și poate fi customizată din aplicația Armoury Crate.
Conectivitatea pentru tastatura ROG Azoth poate fi asigurată în trei moduri – wireless RF 2.4 GHz, cu tehnologie SpeedNova, Bluetooth 5.1 sau prin cablu, așa cum am văzut și la mausul ROG Chakram X.
Ce pot să spun eu în cele câteva minute de contact, este că tastatura ROG Azoth este pe cât se poate de solidă, mai ceva ca o cărămidă. Actuarea se simte într-un mod unic, extrem de fluidă și cu foarte puțin zgomot.
Cam la fel pot să spun și despre cele două modele de tastaturi ROG Falchion Ace, una de culoare albă, cealaltă neagră. Aici se opresc deosebirile, în rest vorbim despre aceeași tastatură extrem de compactă, una în format 65%, dar care are dimensiuni de tip 60%. Asta fiindcă practic nu există ramă în jurul tastelor, cele de pe margini pare că stau în aer. Chiar și așa, ROG Falchion Ace este incredibil de robustă, grație unui șasiu metalic. Este oferit direct din pachet un capac din plastic ce poate acoperi tastele, pentru ca la transport să nu existe șanse de deteriorare, dar care poate fi folosit și ca bază.
Înclinarea tastaturii se poate regla pe 3 trepte, în timp ce pe laterala din stânga există o zonă capacitivă ce permite reglarea volumului prin swipe.
Switch-urile sunt tot de tip ROG NX, lubrificate, dar există și un strat de spumă între mecanismul de apăsare a tastelor și șasiu, pentru actuare silențioasă. Iluminarea RGB este tot per key, în timp ce conectivitatea este prin cablu. Există două porturi USB-C pe ROG Falchion Ace și un buton switch ce face trecerea imediată între două dispozitive conectate simultan la tastatură.
Mausul ROG Harpe Ace Aim Lab Edition poate că anunță prea multe prin designul său, dar odată ce ai șansa de a interacționa cu el realizezi cât de bine studiat este. Asta fiindcă forma este pe cât se poate de ergonomică, rar mi s-a întâmplat ca un maus să pice atât de bine în palmă, în timp ce gripul dat de materialul de pe partea superioară este de top. În plus, este extrem de ușor, cântărind numai 54 de grame.
Specificațiile anunță un senzor ROG AimPoint de 36000 DPI, cu viteză maximă 650 IPS, accelerație de până la 50G și o rată de eșantionare de 1000 Hz (prin cablu și RF). Conectivitatea poate fi prin fir, prin Bluetooth 5.1 sau RF 2.4 GHz. Bateria Li-Ion integrată poate asigura o autonomie de până la 90 de ore fără iluminare sau până la 79 de ore cu sistemul RGB pornit.
La loc de cinste în cadrul prezentării a stat și primul monitor OLED de gaming din lume cu diagonală de 42 inch. Vorbim despre ROG Swift OLED PG42UQ, cu al său ecran 4K (3840 x 2160 pixeli) ce poate urca rata de refresh până la 138 Hz (prin overclock) și care promite un timp de răspuns GtG de doar 0.1 ms. Panoul 10-bit acoperă spectrul de culoare DCI-P3 în proporție de 98%.
Conectivitatea este asigurată prin DisplayPort 1.4 cu Display Stream Compression (DSC), HDMI 2.1 și un hub USB. Ca element special, am observat că pe latura de sus există o prindere de trepied, adică un filet de 1/4 inch unde poți monta o cameră de web mai performantă, spre exemplu.
În ultimul rând, fără a fi cel din urmă însă, vorbim despre routerul de tip mesh ROG Rapture GT6, ce poate fi cumpărat singur în pachet sau cu 2 noduri la cutie. Este disponibil în culorile negru sau alb și o singură unitate promite să acopere cu semnal Wi-Fi nu mai puțin de 270 mp.
ROG Rapture GT6 este un router de tip Wi-Fi 6 tri-band, ce poate crea simultan 3 rețele – una pe 2.4 GHz și două pe 5 GHz. Vine cu un port WAN de tip 2.5 Gigabit și nu mai puțin de 9 antene interne, dintre care una dispusă orizontal, spre a genera o acoperire cât mai extinsă.
Am primit deja o unitate ROG Rapture GT6 pentru test, așa că nu mai insist aici cu detalii, rămâne să le primiți pe toate într-un review pe care îl am deja în pregătire. Ce pot să vă spun de pe acum este că veți descoperi un router mesh pe cât se poate de unic, de special.
Mai trebuie amintit că toate produsele despre care am vorbit mai sus vor ajunge în țara noastră în perioada imediat următoare, ba chiar unele dintre ele cred că sunt deja disponibile în magazinele de specialitate.