Diverse

Disputa dintre Statele Unite ale Americii şi Huawei trece la un alt nivel, americanii scoţând un nou as din mânecă. Departamentul de Comerţ a modificat din mers regulile jocului şi va interzice tuturor producătorilor străini să vândă către Huawei atât timp cât aceştia folosesc tehnologie americană.

Cei mai vizaţi sunt producătorii de cipuri, iar pe lângă aceştia vor avea mari probleme şi cei ce produc alte componente electronice pentru Huawei. Practic orice partener actual Huawei este vizat, atât timp cât pe fluxul de producţie se utilizează tehnologie sau echipamente americane.

Să luăm un exemplu: TSMC. Ştim că Huawei îşi proiectează singură procesoarele, Kirin, dar compania chineză nu are capacitatea de a le şi produce. Aici intră în scenă TSMC. Din păcate pentru Huawei, linia de producţie a TSMC foloseşte tehnologie americană, una cu drept de folosinţă pe bază de contracte, iar dacă acestea sunt încălcate, TSMC riscă sancţiuni foarte mari, chiar pierderea licenţelor.

Acest exemplu funcţionează pentru orice partener Huawei care foloseşte un minim de tehnologie, echipamente, procese cu licenţă americană. În acest caz Huawei ar trebui fie să îşi schimbe partenerii, dacă există această opţiune, fie să îi ajute financiar să înlocuiască tot ce vine cu ştampila Made in USA cu altceva care să fie cel puţin la fel bun. Vor putea face aşa ceva ? Greu de spus, fiecare companie în parte va trebui să vadă cât de mare este dependenţa de americani. Dacă vorbim de procente mici, poate că da, dar acolo unde dependenţa este mare, costurile ar putea fi uriaşe (dacă există alternativă, pentru că şi acele echipamente, tehnologii, procese ar trebui să fie realizate la rândul lor fără implicare americană).

Noua regulă impusă de Statele Unite ale Americii a intrat în vigoare pe 15 mai, dar companiile au o perioadă de graţie de 120 zile să finalizeze contractele aflate acum în derulare.

Sunt sigur că în curând vom avea un răspuns din partea Chinei, unele zvonuri susţinând că mai multe companii americane ar putea fi interzise în această ţară (Apple de exemplu). Lucrurile par a se complica şi mai mult, iar evoluţia acestui conflict este mai mult decât imprevizibilă.

Sursa: reuters.com

Categorii: huawei

Despre autor

Cosmin Mușat

Editor la Gadget.ro din anul 2012, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 7 Pro și Acer Aspire V3-571G.