Smartphone

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunţat în urmă cu doar câteva ore că inspectorii săi au descoperit un comerciant online ce vindea telefoane mobile şi accesorii pentru care nu plătea taxe şi impozite.

Site-ul cu pricina a comercializat în perioada 2019 – 2021 produse în valoare totală de aproape 43 de milioane de lei fără ca acestea să fie înregistrate şi declarate. Prin această ilegalitate a fost cauzat un prejudiciu total de aproximativ 12 milioane de lei reprezentând taxa pe valoare adăugată (TVA), impozitul pe profit şi impozitul pe veniturile microîntreprinderilor.

Reprezentanţii firmei livrau comenzile personal în Bucureşti, iar în ţară au fost livrate peste 17.000 de colete cu plata ramburs prin intermediul firmelor de curierat. Toate produsele erau trimise cu opțiunea de verificare a coletului la livrare și erau însoțite de înscrisuri cu aparență de factură, cumpărătorii fiind în imposibilitatea de a beneficia de drepturile legale și de garanție. În toată această perioadă comerciantul a acceptat doar plata în numerar.

ANAF nu menţionează clar numele site-ului, însă se pare că acesta ar fi phonegsm.ro. În prezent pe site apare menţiunea “Website-ul este în construcţie ! Pagina nu poate fi accesată”.

Pentru a încerca recuperarea prejudiciului, ANAF va sesiza organele de urmărire penală.

Acum când vedeţi astfel de site-uri fantomă cu preţuri sub cele ale pieţei, iată şi o posibilă explicaţie pentru acestea.