Retelistica

ANCOM (Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii) a anunţat că în urma unei ample campanii de măsurare a acoperirii naţionale cu servicii de voce, niciun operator telecom nu şi-a îndeplinit obligaţia de a acoperi cu acest tip de serviciu cel puţin 98% din populaţia ţării.

Campania s-a desfăşurat în perioada ianuarie – iulie 2018, iar în cadrul acesteia au fost măsurate un număr de 12.786 localități, locuite de 19.818.427 persoane din totalul de 20.121.587 de locuitori aflați pe întreaga suprafață a țării, conform recensământului populației şi al locuințelor (Institutul Național de Statistică 2011). Acoperirea cu servicii de voce a fost calculată ca raportul dintre suma populației acoperite și suma populației măsurate.

“Campania de măsurători a ANCOM s-a derulat pentru a verifica în ce măsură operatorii de telefonie mobilă respectă obligaţia de acoperire cu servicii de voce a zonelor locuite de cel puțin 98% din populația României, obligație asumată prin licenţe. Rezultatele campaniei de măsurători privind acoperirea cu servicii de voce sunt următoarele: Orange România – 97.56% din populație, Telekom România Mobile Communications – 96.8% din populație și Vodafone Romania – 97.80% din populație. Pentru că niciunul dintre operatorii de telefonie mobilă nu a atins valoarea stabilită prin licențe şi ținând cont de gradul de îndeplinire a obligației, ANCOM a sancționat contravențional Orange România și Vodafone România cu avertisment și Telekom România Mobile Communications cu amendă în cuantum de 500.000 de lei”, a declarat Sorin Grindeanu, președintele ANCOM.

Interesant este că deşi niciunul din cei trei operatori nu şi-a îndeplinit obligaţiile, doar Telekom a fost amendat. Explicaţia bănuiesc că vine din procente, acolo unde operatorul magenta nu a depăşit pragul de 97%.

În ceea ce priveşte RCS & RDS acesta nu a fost încă luat în calcul deoarece deţine reţea 3G (fără 2G) doar în banda de 2100 MHz, iar pentru aceasta termenul de realizare a acoperirii de 98% este până pe 5 aprilie 2019.

Sursa: ancom.org.ro

Categorii: retelistica

Despre autor

Cosmin Mușat

Editor la Gadget.ro din anul 2012, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 7 Pro, Acer Aspire V3-571G și Nikon D3300.