Retelistica

ANCOM a furnizat o statistică interesantă. În prima jumătate a anului 2016, internetul fix din țara noastră a generat un trafic total de 2.6 milioane TB. Consumul mediu lunar a ajuns la 101 GB per utilizator. 

Din toate conexiunile de internet din România:

  • 56% au viteze de peste 100 Mbps, 31% cu viteze cuprinse între 10 – 100 Mbps și 13% sub 10 Mbps;
  • 3.1 milioane conexiuni în mediul urban și 1.2 milioane conexiuni în mediul rural;
  • majoritatea conexiunilor de peste 100 Mbps se află în mediul urban, 2.1 milioane conexiuni de acest fel în mediul urban și 0.3 milioane în perimetrul rural;
  • conexiunile FTTH au ajuns la 570.000, creștere de 70% față de aceeași perioadă din 2015;
  • conexiunile de internet la punct fix prin tehnologii mobile – creștere de 66% față de jumătate lui 2015, dar nu s-a specificat și valoare absolută. A devenit o soluție pentru cei ce nu pot avea internet prin cablu.

Nu am avut niciodată curiozitatea să văd ce trafic înregistrez în fiecare lună pe internetul fix. Asta pentru că nu există grija de la internetul mobil. Mă rog, 10 GB la Orange și 10 GB la Digi Mobil în 3G și 30 GB în 4G = verificare a traficului de date în zero momente peste lună. Am ajuns să fac browsing spre laptop de la telefon, în timpul lecțiilor când vreau să încarc vreun clip de pe YouTube, material legat de materiile pe care le predau.

Categorii: retelistica

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează OnePlus 7T, Canon 70D pentru fotografiile făcute la recenziile de pe site și laptopurile ASUS ROG G551 și ASUS Zenbook UX310UQ. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.