În sfârșit, după o bună perioadă de timp a început și Google să-și dea seama că este nevoie de un sistem de operare cu o interfață grafică optimizată pentru ecrane mari. Android 12L este răspunsul Google pentru piața de tablete, smartphone-uri pliabile și Chromebook-uri.

Nu au mers în direcția Apple ce a preferat să aducă iPadOS, iar Android 12L este mai degrabă o funcție derivată din Android 12. Presupun că se feresc de fragmentarea adusă în urmă cu niște ani (În 2011 a fost lansat Android HoneyComb 3.0 ce era conceput special pentru tablet PC-uri, au renunțat la idee între timp).

Observați cum au fost împărțite setările rapide în Android 12L;

Motivația Google este legată de creșterea pieței de tablete din ultimul an, dar și de noul segment al smartphone-urilor pliabile ce încep a prinde tracțiune mai serioasă.

De fapt, ce este Android 12L?

Smartphone-urile pliabile și tabletele au nevoie de un software optimizat pentru ecran mare;

Teoretic, Android 12L presupune o experiență de utilizare mai bună pe ecrane mai mari, elemente de UI adaptate și compatibilitate crescută.

  • interfața actualizată pe ecrane mari pentru notificări, setări rapide, ecran de blocare, ecran de start și altele;
  • setările rapide și notificările sunt afișate pe două coloane spre a beneficia de spațiul mai mare de afișare + aplicațiile de sistem au fost optimizate pentru ecrane mari;
  • multitasking conceput spre a fi mai intuitiv – taskbar ce permite trecerea rapidă spre aplicațiile favorite + funcția de împărțire a ecranului mai ușor de accesat (va funcționa indiferent dacă aplicațiile sunt concepute sau nu spre a fi redimensionate);
  • elemente pe care Google le pune la dispoziția dezvoltatorilor de aplicații și producătorilor de dispozitive spre a face aplicațiile să arate mai bine și să ofere o experiență de utilizare îmbunătățită (ajustarea poziției pentru fereastra de inserare a literelor, aplicarea de colțuri rotunde customizabile etc).

Primul developer preview pentru Android 12 a devenit disponibil de astăzi în emulatorul oficial Android. Urmează a fi lansat și un developer preview pentru tableta Lenovo Tab P12 Pro. Înțeleg că până în decembrie vor sosi variante DP și pentru seria Pixel.

Sunt curios dacă de data asta vor reuși să livreze un software care să prindă, Honeycomb a fost un eșec. Google afirmă că în ultimul an au fost activate peste 100 de milioane de tablete noi cu Android, creștere de 20% de la an la an, iar ChromeOS a crescut în aceeași perioadă cu 92%. Sunt peste 250 de milioane de dispozitive Android cu ecran mare ce așteaptă un software optimizat.

Sursa: Android-Developers.googleblog.com

Categorii: android

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro, Canon 70D și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.