Software

În cu urmă cu două zile, dis-de-dimineață, am primit notificare pe LG Nexus 5 privind disponibilitatea Android 5.0 Lollipop. Știu că update-ul OTA a fost livrat treptat, iar Nexus 5-ul meu achiziționat de la RCS-RDS a primit noul software conceput de către Google. Puteam să-l instalez și mai devreme, mai ales că imaginea de fabrică a fost livrată de către Google, dar vă spun sincer că nu am avut timp și într-un fel din lene am așteptat să primesc notificare pe smartphone.

Update-ul are în jur de 4 – 500 MB și telefonul bootează cu 5.0 după un restart. Toată operațiunea a durat câteva minute. Sunt păstrate aplicațiile instalate, mesajele, fotografiile, clipurile video, documentele din memoria smartphone-ului etc. Nu am avut nicio problemă.

Android-5.0-Lollipop-LG-Nexus-5 (1)

479 MB permit trecerea de la Android 4.4 KitKat la Android 5.0 Lollipop;

Android 5.0 Lollipop = limbajul de design Android L aplicat pe îndelete;

Este o schimbare majoră, la fel de mare ca trecerea de la 2.3 Gingerbread la 4.0 Ice Cream Sandwich (4.1 Jelly Bean fiind mai degrabă un design îmbunătățit al lui 4.0 ICS). Mai totul este nou: animația de boot, ecranul de blocare / deblocare, notificările activabile dintr-un swipe de sus în jos, meniul cu setările telefonului, meniul cu aplicațiile puse pe device, dialer-ul, tastatura, modul în care sunt afișate aplicațiile ce rulează în fundal etc.

După 2 zile de utilizare aș putea spune că atât de multe schimbări mă obosesc și într-un fel mi s-a făcut dor de Android 4.4 KitKat-ul cu care mă obișnuisem (simplitate maximă, viteză și operabilitate). În timp o să mă obișnuiesc cu 5.0 Lollipop și o să apreciez implementarea Android L. Momentan, mi se pare colorat, prea dezorganizat. Este o opinie personală și aveți tot dreptul să credeți altfel.

Sunt foarte multe animații noi și în anumite momente ai impresia că Nexus 5 se chinuie să țină pasul cu software-ul. Săptămâna viitoare testez și Motorola Nexus 6 cu Android 5.0 și sunt sigur că acolo nu o să fie o problemă de acest fel (Snapdragon 805 + Adreno 420 + 3 GB RAM vs Snapdragon 800 + Adreno 330 + 2 GB RAM).

Android-5.0-Lollipop-LG-Nexus-5 (13)

Noul meniu cu aplicațiile de pe smartphone-ul Android;

Noua tastatură Android mi s-a părut a fi mai aerisită și după un minim timp de acomodare am ajuns a scrie mai rapid decât pe precedenta generație. La baza ecranului sunt trei controale de tip touch buttons direct pe ecranul de start, back, ieșire pe ecranul de start și aplicații recente, de la stânga la dreapta. Din păcate nu există posibilitatea de a rearanja, în stilul LG G2 & LG G3. Gmail adoptă o interfață nouă, ce nu-mi place de niciun fel. Este un Messenger care funcționează cu mailuri în loc de mesaje. Mă rog și aici fiecare trage concluzii pro sau contra, după feeling-ul personal.

Bateria mi s-a părut a se consuma în același ritm, cel puțin în ultimele 48 de ore de utilizare. Și oricum Nexus 5 nu este cumpărat pentru autonomie. Experiența Android 5.0 are nevoie și de aplicații aduse la Android L de către dezvoltatori existenți în Google Play (Facebook și Instagram par a fi rupte din alt film). Erau multe persoane ce criticau iOS 8 că ar fi prea colorat etc, să încerce 5.0 Lollipop și mai vorbim după aceea. Apropo, interacțiunea cu notificările și mesajele de pe ecranul de blocare / deblocare trece la un alt nivel. Poți să răspunzi unui mesaj fără a mai debloca telefonul.

Screenshots cu Android 5.0 Lollipop pe LG Nexus 5:

Categorii: android
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro, Canon 70D și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.