Software

Așa cum ne-au obișnuit în ultimii ani cei de la Google, I/O 2015 a început cu prezentarea următoarei versiuni a sistemului de operare mobil și anume Android M, versiune pe care Sundar Pichai a descris-o ca pe o întoarcere la funcțiile elementare. Dacă în Android Lollipop s-au axat pe modernizarea interfeței grafice, prioritatea celor de la Google pentru M este îmbunătățirea experienței în utilizare. Dar cum?

Permisiile aplicațiilor

Modul în care Android administrează permisiile aplicațiilor a fost schimbat total. Și chiar dacă noul mod seamănă cu cel aplicat de Apple în iOS, mi se pare ca o evoluție logică și firească față de modul cum acestea au fost tratate până acum. În primul rând acestea au fost simplificate prin reducerea lor la câteva categorii principale, mari și late: locație, cameră, microfon, contacte, telefon, sms, calendar și senzori.

Android M si primele informatii de la Google I/O 2015

În al doilea rând, permisiile necesare rulării unei aplicații vor fi cerute atunci când aplicația se va folosi de acestea, și nu înainte de instalare. Astfel, vom putea acorda aceste permisii atunci când și dacă aplicația va avea nevoie de ele și nu va trebui să le acceptam direct pe toate la instalarea acesteia. Mai mult, procesul de instalare și cel de actualizare a aplicațiilor vor fi simplificate, analiza și acceptarea permisiilor fiind eliminate din acestea.

Android M si primele informatii de la Google I/O 2015

Tot aici au introdus și posibilitatea de a analiza și modifica ulterior permisiile aplicațiilor, dar și posibilitatea de a identifica ce aplicații au permisii către una din categoriile de mai sus. Ce este de reținut este faptul că numai aplicațiile compilate folosind noul SDK vor profita de acest nou mod de administrare al permisiilor.

Experiența web

Legătura dintre aplicații și web nu a fost una foarte bine gândită în Android până acum. Ca dezvoltator de aplicații, dacă aveai nevoie să încarci o pagină web în interiorul aplicației tale, până acum aveai doar două variante – deschide pagina într-un browser separat sau folosește Webview. Prima variantă nu este una bună estetic, fiind necesar practic să treci dintr-o aplicație în alta. A doua variantă este ceva mai bună, însă implică practic construirea unui browser nou în interiorul aplicației, operațiune ce consumă mult timp și efort.

În Android M cei de la Google au introdus o a treia variantă, și anume Chrome Custom Tabs. Acestea permit dezvoltatorilor de aplicații să încarce o fereastră de Chrome peste aplicația lor, fereastră asupra căreia poate fi aplicat un design personalizat pentru ca aceasta să pară integrată în aplicație. Mai mult de atât, folosind Chrome Custom Tabs vei avea acces la parolele salvate în browser, la datele salvate pentru formulare (autofill) cât și de siguranța oferită de Chrome.

Android M si primele informatii de la Google I/O 2015

App links – legături către aplicații

Am nevoie de un exemplu pentru a explica această nouă funcție. Dacă în aplicația Facebook selectam un link către un video găzduit pe Youtube, întâi se va deschide o fereastră Chrome care va analiza linkul și mă va întreba dacă doresc să accesez acel link folosind Chrome sau aplicația Youtube. Prin Android M cei de la Google vor să elimine acești pași oferind dezvoltatorilor de aplicații posibilitatea de a rezerva anumite formate de linkuri astfel încât, de exemplu, un link de Youtube să fie preluat automat de aplicația cu același nume, eliminând dialogul “Open with”. Și pentru ca aceste asocieri dintre diferite tipuri de linkuri și aplicații să fie corecte, Android va verifica legătura dintre aplicația care pretinde că deține acel tip de linkuri și serviciul respetiv (Youtube, Twitter etc.) printr-o semnătură digitală.

Android Pay

Cei de la Google au profitat de această ocazie și pentru a anunța noul serviciu de a efectua plăți, și anume Android Pay, prin care vor să simplifice și să securizeze modul în care facem plăți. Pentru a putea folosi această funcție telefonul tău va trebui să ruleze cel puțin Android 4.4 KitKat și să dispună de conexiune NFC. Această funcție a fost prezentată ca una nouă, motiv pentru care am văzut pe multe siteuri și forumuri de profil cum lumea îi ceartă că i-au copiat pe cei de la Apple. Însă în afară de nume, nu se diferențiază prea mult de Google Wallet, ce este disponibil încă din anul 2011, dacă țin minte bine. Ba mai mult, Google Wallet chiar include mai multe funcții decât Android Pay, cum ar fi posibilitatea de a transfera diferite sume între utilizatori. Probabil au mizat mai mult pe o rebranduire. Oricare ar fi motivele, ca și în cazul Apple Pay și Samsung Pay, probabil va trebui să mai trecem peste câteva versiuni majore ale sistemului de operare până aceste opțiuni vor fi disponibile și în țara noastră.

Suport pentru citirea amprentelor

Cum tot mai mulți producători aleg să includă cititoare de amprente în terminalele lor, cei de la Google doresc să standardizeze utilizarea acestora în Android M, ce va permite nu numai deblocarea deviceului folosind amprenta, ci și posibilitatea de a face cumpărături securizate atât în mediul online cât și în cel real.

Energie și încărcare

Android M include o nouă funcție numită Doze, menită să reducă consumul de energie atunci când terminalul se află în standby. Astfel, Android, cu ajutorul senzorilor, își va putea da seama când deviceul nu este folosit pentru perioade lungi de timp, cum ar fi atunci când dormim, și îl va introduce în starea de “dozing”, reducând procesele din background.

Android M si primele informatii de la Google I/O 2015

Conform celor de la Google, un test realizat pe două tablete Nexus 9, una cu Android 5 Lollipop iar cealaltă cu Android M, ambele încărcate cu aceleași aplicații și aceleași conturi, a arătat că varianta cu Android M rezistă până la de două ori mai mult în standby decât cea cu Lollipop.

Legat de încărcare, Android M va aduce suport nativ pentru portul USB Type-C ce va permite încărcarea deviceurilor de la 3 până la de 5 ori mai rapidă decât prin portul micro USB și va oferi posibilitatea de a transfera energie între terminale.

Android M si primele informatii de la Google I/O 2015

Dave Burke, VP of engineering, spune că acestea sunt doar câteva din sutele de modificări aduse lui Android M. Acesta a mai menționat pe scurt și despre noile capabilități de selecție a cuvintelor plus un meniu rapid pentru scurtăturile Cut/Copy/Paste, și simplificarea controlului volumului, amintind amuzat de eșecul din Lollipop.

Pe lângă modificările evidente, în Android M au fost rezolvate și câteva mii de buguri ce vor face experiența Android să fie una cât mai naturală și lipsită de evenimente nedorite.

O dată exactă pentru lansarea oficială Android M nu a fost dată, ci doar o perioadă, și anume în al treilea sfert al anului curent, așa cum era și de așteptat. Până atunci sunt disponibile variante developer preview pentru Nexus 5, Nexus 6, Nexus 9 și Nexus Player. Voi publica ceva mai târziu și un tutorial despre cum poți instala această variantă pe deviceurile amintite.

Ce părere ai despre acestea? La ce funcție anume te așteptai de la noua versiune Android? Te aștept în secțiunea de comentarii.