Aplicații ce-ți furau datele de identificare îndepărtate din Google Play

18/04/2012

Google Play are peste 400.000 de aplicații, iar o mică parte dintre ele sunt gândite spre a-ți fura datele personale. McAfee a descoperit unele dintre ele. Prin intermediul aplicațiilor respective se promiteau trailere la filme animate japoneze, jocuri video și filme porno. 

Ca să evitați astfel de situații neplăcute trebuie să fiți atenți atunci când instalați aplicația și să citiți cu atenție permisiunile pe care le cere și mai ales două dintre ele:

– read contact data;

– read phone state and identity. 

Aplicațiile indicate de McAfee copiau ID-ul telefonului, numărul de telefon, informațiile din contactele stocate în memoria smartphone-ului. Făcea aceste operații când pe display se afișa o imagine albă și se spunea că se încarcă clipul respectiv. Peste 70.000 de descărcări s-au efectuat. Din păcate nu s-a oferit și o listă cu denumirile acestor aplicații ca să se cunoască mai bine dacă este cazul sau nu să-ți faci probleme că o serie de date din smartphone ți-au fost copiate fără acordul tău.

Pentru a preveni ca astfel de aplicații să fure date din telefon trebuie să fiți atenți ca să:

– descărcați aplicații doar dintr-un magazin de aplicații recunoscut;

– verificați care sunt cerințele aplicației înainte de instalare;

– atenție de la ce dezvoltator de aplicații faceți descărcarea. Versiunile gratuite ale unor aplicații celebre ar trebui să fie de la același dezvoltator ca și versiunile plătite.

Sursa: rightmobilephone.co.uk
Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.