E foarte enervant atunci când folosești o aplicație, de multe ori gratuită, și vrei să folosești o anumită funcție la accesarea căreia ești întâmpinat de un mesaj în care ți se spune că aceasta costă și este disponibilă ca In-App Purchase. Să nu mai spun de jocurile gratuite dar care oferă avantaje mari celor ce cumpără itemuri în interiorul aplicației, creând un dezechilibru între aceștia și cei ce nu doresc să cheluite bani pentru jocul respectiv. În multe cazuri unele itemuri sunt disponibile doar contra cost, ceea ce face un joc gratuit practic imposibil de terminat fără bani.
Sincer, cel puțin din punctul meu de vedere, prefer ca dezvoltatorul să îmi ceară bani pentru instalarea aplicației de la bun început, și nu după ce o folosesc și vreau o funcție sau un item nou. Dar și asta e o strategie de marketing, întâi să te agațe și după ce te prinde bine să îți ceară bani pentru a continua. Mă face să mă gandesc la modul în care operează dealerii de heroină, ce oferă prima doză gratuit, ca a doua să i-o ceri tu. Știu că este o comparație puternică însă trebuie să ținem cont că există foarte mulți utilizatori dependenți de anumite jocuri și chiar decese în urma sesiunilor exagerat de lungi. Dar să revenim la ale noastre.
În urmă cu câteva zile am descoperit un site ce vine în ajutorul utilizatorilor Android ce doresc să evite aplicațiile ce oferă In-App Purchases – www.noiapapps.com. În momentul descoperirii acestuia nu știam dacă să vă scriu despre el sau nu, gândindu-mă că am dat peste acesta cam târziu, însă în urma unei verifirări am observat că domeniul a fost înregistrat pe data de 8 Iulie 2015.
Websiteul este cât se poate de simplu, oferind o listă cu aplicații ce nu percep bani în interiorul acestora. Clasificarea este bazată pe categorii, asemănătoare cu cele din Play Store, și după costul aplicației (gratuită sau contra cost). Include chiar și o opțiune de a vota aplicațiile sau jocurile pentru o sortare în funcție de popularitate.
După cum spuneam, www.noiapapps.com este destinat utilizatorilor Android, însă majoritatea aplicațiilor și a jocurilor au variante aproape identice pentru iOS și chiar Windows Phone, ceea ce înseamnă că poți folosi această listă informativ indiferent de platforma mobilă pe care o folosești.