În ultima perioadă am consumat bateria HTC-ului meu cu un joc de tipul tower defence care pot spune că m-a acaparat complet. Castle TD se numeşte şi este unul dintre puţinele jocuri care merită nota maximă la capitolul „creare de dependenţă”. Trebuie să recunosc totuşi că eu sunt un mare fan al jocurilor din această categorie, iar dacă şi voi aveţi aceeaşi plăcere, vă garantez că acest joc este unul splendid.
Complexitatea jocului nu este una deosebită, dar multitudinea de levele compensează cu desăvârşire. Tot ce trebuie făcut este să vă apăraţi de diferiţi monstruleţi care încearcă să pătrundă „fraudulos” în castelul vostru. Pentru a face acest lucru aveti la dispoziţie 4 tipuri de turnuri şi 3 categorii de puteri magice. Cele 4 categorii de turnuri sunt:
–turnul colibă – acest turn trage doar cu săgeţi şi este cel mai slab (se foloseşte în special la începutul jocului)
–turnul lavă – acest turn se utilizează pentru încetinirea monştrilor
–turnul laser – este cel mai util dintre cele 4 turnuri deoarece are putere şi precizie ridicată
–turnul rachetă – la un nivel ridicat de update-uri este foarte bun, deşi pe alocuri este haotic deorece are precizia destul de scăzută
Toate cele 4 categorii de turnuri pot primi diferite update-uri care le transformă în adevărate „maşinării de război”
Vă spuneam că sunt şi 3 categorii de puteri magice. Acestea sunt:
–soldăţeii – pentru doar 70 mana, primiţi 2 soldăţei care să lupte parte-n-parte cu monstruleţii şi care de asemenea au rol de a-i încetini pe aceştia. Atenţie ! Soldăţeii pot fi upgradaţi atât la hp, puterea loviturii cât şi durata de existenţă (aceştia dispar după câteva zeci de secunde).
–gheaţa – pentru 90 mana reuşiţi să îi ingheţaţi pe toţi monstruleţii, lucru care permite turnurilor să îi atace în momente statice. Această putere este foarte folositoare în zonele cu multe turnuri upgradate.
–ploaia de foc – pentru 110 mana puteţi ataca mulţimea de monstruleţi cu o adevărată artilerie de foc. Aceasta poate deveni mai puternică prin upgrade-uri pe parcursul jocului.
Aţi văzut probabil că pentru cele 3 puteri magice aveţi nevoie de mana. Mana este energia necesară utilizării acestor puteri. La început aveţi un nivel scăzut de mana, dar pe parcurs puteţi upgrada această mana, atât la capitolul lungime, cât şi la capitolul rapiditate de refacere. Mana este extrem de importantă pentru cele 3 puteri magice.
Pe lângă aceste 3 puteri magice, aveţi la dispoziţie şi 4 categorii de puteri speciale, care le puteţi utiliza în condiţiile cele mai urgente. Acestea sunt: Death Fog (încetineşte pentru o perioadă toţi monstruleţii), Meteor Rain (ploaie de meteoriţi ce atacă toţi monstruleţii existenţi pe planşă), Elite Army (soldaţi upgradaţi la maxim ce se vor răspândi pe toată harta) şi Extra Lives (îţi oferă 5 vieţi suplimentare imediat). Aceste 4 categorii speciale sunt destul de scumpe, de aceea trebuie utilizate cu cap şi doar la nevoie.
Că tot v-am vorbit peste tot de upgrade-uri, acestea se pot realiza cu ajutorul cristalelor. Aceste cristale le câştigaţi fie prin trecerea la nivele superioare, fie prin achiziţionare din Google Play. Monstruleţii din joc devin pe parcurs din ce în ce mai puternici, ajungând de la simple maimuţici, până la adevărate bestii greu de ucis.
Grafica jocului este una simplistă, dar atrăgătoare, iar sound-ul este unul mediocru. Din fericire (sau nu), nu aceste două caracteristici sunt atracţia jocului, ci game play-ul. Trebuie să te mişti foarte repede să faci upgrade-urile, spaţiile dintre turnuri sunt suficiente astfel încât să nu ai probleme de confuzie, iar deciziile strategice trebuie luate rapid şi eficient. Jocul are foarte multe hărţi (peste 15 în modulul normal), iar fiecare hartă are câte 3 misiuni.
Castle TD este disponibil în mod Gratuit în Google Play, iar pentru a-l putea juca aveţi nevoie de un smartphone cu o variantă de Android mai nouă de 2.2 Froyo. Ca dimensiuni, jocul are 16 MB, peste 5 milioane de descărcări din magazinul Google Play şi o notă medie dată de utilizatori de 4,5 (maxim fiind 5) din peste 7.000 de voturi. Nota jocului este 9, pentru sound-ul dezamăgitor pe alocuri şi pentru că în timpul liber nu te lasă să-l laşi din mână :)).