Apple mi se pare că ia una dintre cele mai drastice decizii și aș spune că s-a realizat un precedent pe care s-ar putea să-l vedem aplicat și de către brandurile concurente.

Războiul pornit de către Rusia în Ucraina a dus la o sumă de decizii din partea companiilor ce au prezență în una dintre cele mai mari țări din lume.

Apple a oprit vânzările de iPhone-uri + alte produse de sub brandul său din Rusia. A luat și decizia să nu facă alte exporturi.  Au justificat decizia ca fiind o reacție la războiul pornit în Ucraina.

Sunt o sumedenie de alte companii europene și nu numai ce au luat diverse decizii cu impact mai mare sau mai mic asupra Rusiei.

Totuși, Apple pe segmentul tech a luat cea mai drastică măsură. Și mă aștept să nu fie singurul brand ce merge în această direcție. Bineînțeles, asta nu înseamnă că iPhone-urile nu ar putea ajunge în Rusia. Au graniță cu China, piața la negru sau gri va funcționa mai departe etc. Nu se compară cu prezența oficială, dar soluții se vor găsi.

Rusia reprezintă 2% din vânzările Apple la nivel global și vânzările anuale se ridicau în jurul a 7 miliarde dolari (Apple face în jur de 365 miliarde dolari / an). Pe segmentul smartphone, iPhone-urile au 13% din piața rusească și se află pe locul 3. Au limitat și funcționarea Apple Pay pe teritoriul Rusiei. Apple Maps pe teritoriul Ucrainei nu mai raportează zonele cu aglomerație și incidentele din trafic ca măsură de precauție și siguranță.

Alte decizii luate cu impact asupra Rusiei din zona tech:

  • Facebook, Google, Twitter și TikTok nu mai permit ad-urile rulate de către presa de stat din Rusia sau de către alte canale de propagandă (RT și Sputnik);
  • Nokia nu mai trimite echipamente de rețea în Rusia;
  • Danish Maersh nu mai face livrări în Rusia (una dintre cele mai mari companii de transport maritim din lume). Aceeași decizie a fost luată și de către MSC;
  • Netflix nu are de gând să adauge canale TV din Rusia (era o cerință a autorităților din Rusia să adauge 20 de canale TV).
Sursa: Npr.org

Categorii: telefoane-mobile

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.