Apple A9 și testul bateriei în configurațiile Samsung și TSMC pe iPhone 6S și 6S Plus #chipgate

08/10/2015

Mi se pare o strategie ciudată a Apple, în sensul că mare parte din specificațiile telefonului sau anumite elemente importante ajungi a le afla abia după ce smartphone-urile sale sunt disecate de către publicațiile de profil. 

Mai întâi să vedem ce ansamblu hardware animă pe iPhone 6S și 6S Plus:

CPU + GPU + memorie RAM + spațiu de stocare = procesor Apple A9 de tip dual-core la 1.84 GHz, PowerVR GT7600, 2 GB RAM și 16 / 64 / 128 GB spațiu de stocare.

Elementul central este dat de procesorul Apple A9 pe care compania americană îl aduce în două variații: Samsung și TSMC. Cel al Samsung mizează pe un proces de litografiere pe 14nm, iar cel al TSMC pe 16nm. De aici și diferențe legate de dimensiunile fizice: 96 mm pătrați vs 104.5 mm pătrați.

Au și început a fi făcute teste pe iPhone 6S și 6S Plus cu variațiile ușor diferite ale Apple A9, iar rezultatele indică un spor de performanță pentru A9 produs de Samsung și baterie mai bună pentru A9 în creația TSMC. Diferențele pe autonomie urcă și până la 2 ore. Mi se pare o valoare de-a dreptul respectabilă, de care ai ține cont în procesul de achiziție.

Apple nici nu-și pierde timpul să puncteze ce procesor primești pe 6S și 6S Plus, să fie un element distinctiv cât de mic pus pe cutia smartphone-ului. Exista o aplicație denumită Lirum în App Store, dar din câte am găsit în online, Apple deja a scos-o din magazinul său de aplicații.

Detalii pe această temă găsiți în materialele: Unu, Doi, Trei, Patru. Puteți intra de pe 6S și 6S Plus spre a afla ce variație de CPU aveți pe site-ul creat de un japonez.

Putem spune că avem un #chipgate la orizont?

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.