Diverse

Evoluţia macroeconomică imprevizibilă din ultimele luni a atins puternic bursa din întreaga lume, aproape toate companiile listate cunoscând scăderi ale valorilor de piaţă mai mult sau mai puţin brutale.

În primele zile din 2022 întreaga presă internaţională anunţa că Apple a devenit prima companie din istorie cu o capitalizare bursieră de 3000 miliarde de dolari. De atunci şi până în prezent lucrurile au evoluat în jos pentru mărul muşcat, săptămâna aceasta Apple având o capitalizare de 2307 miliarde de dolari (-23% în doar 10 luni).

Totuşi, nici ceilalţi giganţi nu au avut o evoluţie mai bună, mai mult chiar, pe 2 noiembrie 2022 companii precum Alphabet (Google), Amazon şi Meta (Facebook) au avut împreună o capitalizare bursieră de 2306 miliarde de dolari, adică sub cea a Apple. De la începutul anului şi până în prezent acţiunile Alphabet (Google) au scăzut cu peste 40%, Amazon a pierdut peste 44% din valoare, în timp ce Meta (Facebook) a atins un record istoric negativ şi a scăzut cu mai bine de 73%.

Se pare că luna ianuarie 2022 a fost una etalon, astfel că cine a vândut atunci a fost foarte inspirat, iar cei care au cumpărat, ei bine, au trecut de la vilă cu piscină la apartament cu 3 camere.

Sursa: marketwatch.com