Opinie

Nu sunt fan Google, Microsoft, Apple sau Blackberry. Nu am o plăcere în a vorbi de un anumit device sau producător, de bine sau de rău. Utilizez ce este mai bun pentru mine, conform scenariului meu de utilizare.

Cu toate acestea trebuie să recunosc că am avut așteptări enorme pentru evenimentul Apple de aseară. Mă gândeam chiar că, dacă Apple va lansa niste produse „FTW”, voi trece din nou în ecosistemul său. Însă nu mai este cazul, m-am liniștit.

Haideți să analizăm la rece device-urile anunțate aseară – 09.09.2014 – fără nici o tentă de „trash-talk”.

iPhone 6. Este „ok”, subțirel și finuț. Specificații tehnice mediocre. Camera foto m-a dezamăgit total. Mă tot gândesc ce aș putea scrie despre el; singurul termen care îmi vine în minte e „mediocru”. Există telefoane mai subțiri, mai ușoare, rezistente la contactul cu apa și – să-mi fie cu iertare, fiecare cu gusturile lui – chiar mai arătoase. A, da, era să uit, are ecran de 4.7″.

iPhone 6 Plus. Dacă iPhone 6 îmi inspiră mediocritate, iPhone 6 Plus îmi inspiră „târziu”. Nu aduce nimic nou, iar specificațiile tehnice sunt „ok”. Mă străduiesc să găsesc ceva „WOW” însă, pe bune, chiar nu reușesc. Note 4 a reușit să-mi smulgă un „eh…măcare are stylus”, însă iPhone 6 Plus efectiv nu îmi oferă nimic nou sau superior. Mi s-a părut hilar faptul că Apple a încercat să marketeze funcțiile de orientare a ecranului și split-screen. Prin 2011 mi s-au părut interesante însă mă uit la calendar și trag concluzia că suntem pe la sfârșitul lui 2014.

Apple Watch. Până acum avem „mediocru” și „târziu”. Haideți să adăugăm și „jenant”. Nu pot să-i spun „fail” deoarece e posibil să se vândă, deci haideți să rămânem la „jenant”. Apple vrea să-mi bage sub nas o variantă mai rotunjită și – sensibil – mai subțire a Sony SmartWatch, lansat în 2012. Din nou, gusturile nu se discută, însă personal consider că Moto 360 arată mult mai bine.

Inovație? O…rotiță. Fără supărare, e hilar. O rotiță atât de utilă încât a fost (aproape) neutilizată pe parcursul întregii prezentări. Măsurarea pulsului? Desen pe ecran? No comment, vezi anii 2011, 2012. Recunoști că așteptai o baterie care să țină două zile? Ghinion, nu primești. Dacă ai fi primit cu siguranță Apple s-ar fi lăudat cu acest aspect.

Mă așteptam ca măcar UI-ul să fie „WOW”, însă trebuie să fim realiști: Android Wear e cu mult înainte. Haide mă’ Apple, vrei să mă convingi că „glow” și „drop-shadow” sunt încă trendy? Cât despre utilitate și uzabilitate, Siri nu mai reprezintă de mult un concurent pentru Google Now, diferențele de performanță sunt izbitoare.

Partea cea mai tristă este disponibilitatea: începutului lui 2015. Adică prin martie, zic eu. Am un sentiment că până atunci vom avea deja vești despre generația a doua a device-urilor cu Android Wear; asta înseamnă că Apple nu e doar „cu puțin în urmă” ci va fi în urmă cu o întreagă generație.

NFC? 2011. Apple Pay? Nu are rost să ne pierdem timpul. Vezi Apple TV, Passbook, iWork, iTunes Radio, Game Controller. Ai mai auzit ceva de ele? Eu nu.

Prin 2012 afirmam că Apple s-a transformat din demi-zeu în muritor. Astăzi Apple s-a transformat în cel mai mare, cool si trendy stalker al pieței IT.

iphone-nexus