Apple nici nu cred că a realizat cât de mult îi va afecta faptul că au încetinit unitățile mai vechi de iPhone (iPhone 6, iPhone 6S și chiar iPhone 7). Unele state se gândesc să aducă compania americană în fața sălilor de judecată, clienții sunt nemulțumiți și își varsă năduful în social media și pe site-urile de specialitate.
Aș spune că este un adevărat fiasco pentru Apple la nivel de imagine publică. Efectul aș spune că se va vedea în 2018 și în anii următori. Mă rog, la câte sute de miliarde dolari au prin conturi sunt sigur că vor fi capabili să pună în mișcare o adevărate mașinărie de PR și să șteargă urmele unui astfel de scandal, așa cum Samsung a reușit să-l îngroape pe Note7.
Apple a publicat pe site-ul său o scrisoare prin care-și cere scuze față de clienții săi. În mărinimia sa, compania americană oferă un bonus de 50 dolari pentru cei ce au de la iPhone 6 spre generațiile mai noi. Acest bonus poate fi utilizat spre a cumpăra un acumulator nou (de fapt, o reducere de 50 dolari din prețul de 79 dolari cât costă în service-urile Apple să treci pe o baterie nouă). Plătești 29 dolari în loc de 79 dolari pentru un acumulator nou.
Lista smartphone-urilor afectate:
- iPhone 6;
- iPhone 6 Plus;
- iPhone 6s;
- iPhone 6s Plus
- iPhone SE;
- iPhone 7;
- iPhone 7 Plus
Schimbările au început să fie implementate de la iOS 10.2.1, în urmă cu peste 1 an de zile pentru primele 5 modele, iar de la iOS 11.2 pentru 7 și 7 Plus.
De fapt, care era problema Apple?
Unele unități de iPhone 6 și 6S se opreau în mod brusc, căderi neașteptate ale capacității acumulatorului de la 20 – 30 – 40% spre 0% în doar câteva secunde.
Apple a intervenit și printr-o combinație de factori, printre care și scăderea frecvenței procesorului și GPU-ului a reușit să stopeze acest efect din ce în ce întâlnit. Ei nu recunosc asta în mod explicit ci spun că și-au dorit prin această mutare să prelungească viața acumulatorului. Ei consideră acumulatorul drept un consumabil. Update-ul respectiv aduce o funcționare modestă a telefonului, de la blocarea flash-ului în realizarea de imagini și până la scăderea intensității difuzorului, luminozitate redusă a ecranului etc.
Din punctul meu de vedere, nicio explicație nu stă în picioare. Apple are telefoane mobile din categoria premium, o baterie care să funcționeze decent pe 2 – 3 ani de zile nu este un deziderat de neîndeplinit. Nu este ca și cum am fi în primul an de când s-au inventat smartphone-urile, până și Apple are o experiență de peste 10 ani în domeniu. Ar putea să investească în tehnologia bateriilor sau de ce nu, să aleagă un acumulator mai mare pe care să-l pună în smartphone-urile sale. După cum vedeți, doar iPhone-urile cu baterii liliputane sunt afectate.
Update: Nici măcar nu sunt în stare să ofere o schimbare de acumulator în mod gratuit. Bonusul de 50 dolari este de fapt o parte din profitul Apple din cei 79 de dolari plătiți pentru întreaga operațiune de schimbare. Bateria în sine nu costă mai mult de 5 – 6 dolari.