Apple a prezentat iPhone SE 3 / iPhone SE (2022), dar și cel mai puternic chipset dezvoltat de către compania americană. Se numește Apple M1 Ultra.
Apple a apelat la o tehnologie denumită UltraFusion prin care a conectat două procesoare M1 Max. Asta ar putea fi o explicație simplistă pentru ce se află în spatele lui Apple M1 Ultra.
Lățimea de bandă ar ajunge la 2.5TB/s. Este redusă latența și limitările ce ar fi cauzate de o lățime de bandă redusă. Avem un chipset cu 20 nuclee, GPU cu 64 nuclee, iar motorul neural are 32 nuclee la rândul său. Au fost dublate valorile din dreptul lui M1 Max.
Compania americană nu s-a sfiit să arunce cu valori legate de performanță:
- performanță cu 90% mai bună față de Intel Core i9-12900K la același consum de energie (ar atinge valorile de performanță ale procesorului Intel, dar la un consum cu 100W mai mic – nu s-a specificat în ce aplicație, joc etc);
- GPU-ul consumă cu 200W mai puțin față de NVIDIA GeForce RTX 3090 și ca performanță afirmă că ar fi peste placa grafică dezvoltată de către NVIDIA (nu s-a specificat sarcina alocată spre a veni cu aceste valori);
- lățimea de bandă pentru memorie ajunge la 800GB/s, există posibilitatea de configurare a M1 Ultra cu până la 128 GB de memorie unificată (memorie ce poate fi accesată integral de către CPU și GPU).
Noul chipset este capabil să redea 18 stream-uri de conținut 8K ProRess 422 în același timp, suport pentru până la 5 ecrane, 4 dintre ele pot fi cu rezoluție 6K Pro Display XDR, iar al 5-lea cu rezoluție 4K.
În ce privește software-ul, MacOS Monterey și toate aplicațiile îl văd ca un singur procesor și folosesc întreaga putere de procesare adusă la pachet în sarcinile trasate.
Apple M1 Ultra este inclus în Mac Studio (urmează un articol dedicat).