Smartphone

În 2016 au fost lansate la nivel mondial câteva sute de noi modele de smartphone-uri, însă Apple cu 4-5 modele active în piaţă a reuşit să acapareze 79.2% din profitul global generat de vânzările de telefoane inteligente.

Anul trecut întreaga industrie a obţinut un profit de 53.7 miliarde de dolari, iar partea Apple din această sumă este de 44.9 miliarde. Este foarte clar că Apple produce foarte ieftin şi vinde foarte scump, însă brandul şi seriozitatea companiei sunt factorii esenţiali care contribuie la obţinerea unor asemenea cifre ameţitoare.

Divizia de smartphone-uri Samsung a obţinut în 2016 un profit de 8.3 miliarde de dolari, adică 14.6% din întreg profitul generat de această industrie, în timp ce Huwei, Oppo sau Vivo au fost pe un plus foarte mic (1.6%, 1.5%, respectiv 1.4% din profitul global).

Chiar dacă procentul de aproximativ 80% sună extraordinar pentru Apple, în realitate situaţia companiei americane se înrăutăţeşte de la lună la lună (în 2015 Apple acapara 92% din profitul industriei). Ritmul de scădere este alarmant, aşa că la 10 ani de la lansarea primului iPhone aşteptăm ceva “revergorant”.

Sursa: 9to5mac.com