Există o mică diferenţă între cele două Asus Eee PC 1018P pe care le am în teste. Legat de "teste" nu găsesc un termen mai potrivit, nici "review" nu îi tocmai ok. Să trecem la lucrurile cu adevărat importante.
La prima vedere te impresionează calitatea şi nivelul la care  a fost realizat. Nu ştiu dacă vă mai aduceţi aminte dar Asus sunt cei care au iniţiat "nişa" netbookurilor. Anul 2010 nu a fost unul prea bun pentru acest segment deoarece un inamic a apărut la orizont şi mă refer la tablet pc-uri. Aştept cu interes intrarea lor în forţă şi în lumea tabletelor.
Asus Eee PC 1018P date tehnice:
– display de 10,1 inch cu rezoluţia maximă 1024×600 pixeli;
– procesor Intel Atom N475, memorie ram 2 Gb DDR3, hdd de 320 Gb;
– placă video integrată Intel GMA 3150;
– webcam de 0,3 Megapixeli;
– Wi-Fi în standardele b, g şi n, bluetooth 3.0, două porturi usb 3.0 şi unul 2.0, ieşire VGA, card reader;
– greutate – 1,1 Kg, baterie cu 4 celule Li-Polymer eco-friendly care se laudă cu o autonomie prelungită de 9 ore;
cititor de amprente – un feature mai rar întâlnit în această clasă. Am şi eu o chestie de acest fel pe laptopul de la serviciu (HP 6710b) şi când era activată funcţia mereu dăm fără să vreau. Utilă pentru cei care vor să păstreze datele din netbook în siguranţă maximă;
– sistem de operare Windows 7 Starter preinstalat şi Office 2010 ce necesită doar o activare online.
Design:
Este un netbook care costă peste 1500 de lei şi ca aspect nu ai ce să reproşezi. Să îmi scuzaţi limbajul care numai tehnic nu este atunci când spun că vine îmbrăcat într-o carcasă de aluminiu cu o culoare neagră mată care mi-a plăcut. Fiind din metal este mereu un pic cam rece. :)
În partea dreaptă sunt cele două porturi USB 3.0 fiind şi primul netbook ce aduce această tehnologie ce în 2011 cred că va fi prezentă la mai toate laptopurile. Diferenţa faţă de USB 2.0 este clară. Detalii aici.
L-am avut la serviciu pentru o prezentare video şi deşi are Office preinstalat nu era activat, nu aveam conexiune la internet pe el dar am descărcat repede ceva de pe pc-ul din sala de info şi în mai puţin de 2 minute proiectam conţinutul în ppt.
Tastatura din cauciuc este superbă. Nu se aude vreun zgomot la tastatare şi necesită o perioadă minimă de obişnuinţă.
Performanţe:
Netbookul de care vă scriu ca şi întreaga nişă sunt create special spre a oferi mobilitate, autonomie extinsă, randare a paginilor web. Browsingul funcţionează frumos şi nu văd de ce nu s-ar descurca. Poţi lucra şi documente office având o putere rezonabilă (procesor de peste 1,8 Ghz, 2 Gb DDR3), viziona clipuri HD la 720p graţie plăcii video, stocare suficientă de 320 Gb. Cu siguranţă nu vă gândeaţi la jocuri video de ultimă generaţie sau editare video de top.
Are bluetooth 3.0 şi tare rău îmi pare că nu am avut timp să conectez Asus 1018P la Nokia N8 (ambele compatibile cu acest standard) şi să transfer spre test galeria foto şi video de la NetCamp 2010 care se ridica la peste 3 Gb, un fişier video avea 800 de Mb.
Autonomie:
Sunt obişnuit ca un laptop să decedeze ca baterie după 2 – 2,5 h maxim. Aici 1018P îşi arată menirea şi rezistă eroic spre 4 – 5 h. Din păcate pe partea inferioară se încălzesc destul de rapid şi puternic astfel încât nu poţi să îl ţii în braţe pe picior (de aceea există standuri cu cooler integrat).
Concluzie: Mi-aş cumpăra un netbook pentru conferinţele la care particip. Niciun tablet pc nu poate face acest task la fel de bine ca acest gadget micuţ. Marele "dezavantaj" este preţul. La o sumă similară îţi cumperi laptop de bază dar …
Asus 1018P este un netbook la care nu s-au făcut compromisuri ca design, date tehnice (Wi-Fi şi în standard n, usb şi bluetooth 3.0).
Galerie foto cu Asus 1018P (scuze pentru calitatea imaginilor şi pentru viitor în prim plan este un aparat foto):

Categorii: arhiva
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.