ASUS ET2210 – all-in-one pc – review

14/05/2012

Este primul all-in-one pc pe care am avut ocazia să-l văd la lucru și mă uit de mult la această nișă. iMac-urile sunt cele mai cunoscute, dar din punctul meu de vedere sunt prohibitive ca și preț. Oferta cu Windows este destul de redusă, dacă s-ar face o comparație cu laptopurile. Presupun că și piața de desfacere este mult mai mică.

ASUS își pregătește o intrare puternică cu modele precum ET2210. Ca premiera să fie și mai interesantă – ET2210 primit avea Windows 8 în versiunea Consumer Preview care se spune că este gândit mai mult pentru monitoarele cu touch, ET2210 are un astfel de display. Majoritatea celor care l-au văzut au fost surprinși și le-a plăcut ideea de a scăpa de mouse și tastatura clasică spre a controla informația afișată pe ecran. Ca și cum ai avea la dispoziție o tabletă uriașă.

Înainte de a trece la o analiză mai detaliată să vedem care-i hardware-ul de pe all-in-one pc-ul taiwanez:

All-in-one pc ASUS ET2210
Ecran 21.5 inch sau 54.6 cm în format wide screen 16:9 cu rezoluție 1920×1080 pixeli și tehnologie LED-backlight
Procesor Intel Core i3-2120 la 3.30 GHz
Memorie 4 GB memorie RAM
Spațiu de stocare 1 TB spațiu de stocare
Placă video NVIDIA GeForce GT 520M cu 1 GB memorie dedicată
Conectivitate rețea LAN 10/ 100/ 1000Mbps, Wi-Fi b/g/n, DVD-RW, HDMI in, HDMI out, 2 x USB 3.0, 3 x USB 2.0, RJ-45, cameră web
Sunet 2 x 2 W cu Sonic Master și DTS Surround Sensation UltraPC, jack pentru microfon și pentru căști sau un sistem audio distinct
Greutate 8.3 kg
Dimensiunile 543x432x209 cm (WxHxD)
Sistem de operare Windows 8 Consumer Preview pe 64-bit
Incluse Tastatura și mouse ASUS fără fir

Detaliile complete pot fi accesate pe pagina oficială.

Design

ASUS merge cu produsul său spre segmentul premium și ne aduce un all-in-one pc fabricat din materiale de calitate. În cutie dați de un monitor de 21.5 inch ceva mai gros și mai greu, încărcătorul și manualul cu instrucțiuni. Îl pui pe birou și-l pornești. Marginile ecranului de 21.5 inch sunt negre și lucioase, la bază sa se află difuzorul cu două boxe a 2 x 2 W. Piciorul este fabricat din metal. Spatele este acoperit cu un material de o textură și culoare diferită.

Impresionează prin stabilitate. Zici că a fost lipit pe masă și asta pentru că piciorul a fost gândit ingenios și fără să ocupe o suprafață mare dă un grip bun față de spațiul pe care-i dispus. Butonul de power este dispus jos, în partea dreaptă. Când este pornit se luminează alb și nu deranjează ochiului.

În spate a fost inscripționat logo-ul ASUS ca și în partea frontală unde-l găsiți între cele două boxe de sub ecran. Tot pe spate, în dreapta, se află jack-ul pentru încărcător. Fără să fie conectat la o sursă de energie nu ar funcționa. În stânga sunt: 3 x USB 2.0, HDMI in, HDMI out, RJ-45. Un port USB va fi utilizat întotdeauna dacă alegeți să utilizați tastatura și mouse-ul cu care vine la pachet și pe care uitasem să le amintesc când scram de conținutul cutiei.

Pe lateral stânga dați de 2 x USB 3.0, eSATA, slot pentru cardurile SD, jack pentru microfon și pentru un sistem audio distinct sau pentru căști. În lateral dreapta a fost dispus DVD-RW-ul.

Se potrivește pe birou, ocupă foarte puțin spațiu față de un pc clasic și pare mai degrabă un simplu monitor cu o grosime ceva mai mare, materiale frumoase. Au făcut o treabă bună și impresionează de la prima vedere.

Ecran și sunet

Aduce un display cu tehnologia LED backlight de 21.5 inch și rezoluție 1920×1080 pixeli cu 16 milioane culori. Are un unghi larg de vizualizare. Aș reproșa efectul de glare, se reflectă spațiul din jur în ecran. Ar fi mers unul mat. Culorile afișate sunt plăcute. Monitorul poate fi configurat după plăcerea sau gusturile fiecăruia. În partea dreaptă sub ecran găsiți o serie de controale. Într-un mod intuitiv se poate merge prin meniul său. Sunt mai multe moduri presetate: Cool, Warm, sRGB, Normal și User Mode – acolo unde personalizezi modul în care sunt afișate culorile după plac.

Este un display diferit de altele de 21.5 inch și asta pentru că dispune și de touch. Sunt recunoscute două puncte de presiune și de aici rezultă că maxim degete pot fi recunoscute. Combinația cu Windows 8 care și în versiunea Consumer Preview este optimizat pentru touch se dovedește de bun augur. Apare și o tastatură qwerty touch la nevoie. Cât timp folosești ecranul de start specific Windows 8 este o adevărată plăcere. Sunt sarcini la care vei apela la tastatură și mouse, mai ales acelea ce necesită precizie. Touch-ul este complementar și de bun augur. Sper ca mai toate monitoarele să înglobeze și touch în viitorul apropiat.

Sunetul vine de la 2 boxe – 2 x 2 W – situate la baza ecranului. O grilă argintie protejează boxele și le integrează într-un mod plăcut sub aspect vizual. Se aude bine și sunetul oferit este clar, puternic și cu ceva bass. Jack-urile pentru microfon și căști sunt puse pe lateral stânga. Este bine că în imediata apropiere se află și un port USB – unele căști au nevoie de USB 2.0 spre a se alimenta și mai ales cele care oferă un bass pronunțat de-ți vibrează casca pe ureche.

Sistem de operare, aplicații și performanță

Cum am spus și până acum rulează Windows 8 Consumer Preview, dar când dai în modul Desktop vei descoperi interfața cu care te-ai obișnuit în Windows 7 cu schimbări pe care le consider minore. Ecranul de start a fost redesenat complet și acolo găsești o sumă de aplicații. A apărut chiar și un magazin de aplicații, dar este în formă incipientă și nici nu a ajuns să depășească 100 de item-uri.

Interfața Metro din Windows 8 amintește de Windows 7.5 Mango cât și de Xbox 360. Se dorește o experiență similară indiferent că ești pe smartphone, desktop pc sau consolă de jocuri. Navighezi prin aplicații printr-un swipe lateral. Ca să faceți o captură de ecran prin combinația Windows key + PrtScn. Fotografiile sunt salvate direct în My Pictures și primesc un nume în mod automat.  Apropo, tasta Windows a ajuns a avea un rol destul de importat. Cu ajutorul ei faci schimbarea spre ecranul de start sau în desktop mode cât și ieși de urgență dintr-o aplicație.

Îmi place Windows 8, dar mai mult contează cum va fi primit de public. Din luna iunie vom primi un Beta preview care se va apropia de varianta finală. Este ok că atunci când faci trecerea din Windows 7 spre Windows 8 nu mai trebuie să instalezi niciun driver pentru că le recunoaște automat. Bootează și mult mai repede. La Asus ET2210 cu Intel Core i3 și 4 GB memorie RAM și placă video cu memorie dedicată de 1 GB de la NVIDIA erau nevoie de 35 de secunde ca să pornească și 14 secunde ca să se închidă complet. Când spun pornească mă refer la distanța în timp de când a fost apăsat butonul de power până când apare interfața specifică Windows 8.

Ca să rulezi Windows 8 trebuie să ai un cont de live sau hotmail. Vei beneficia și de un spațiu de stocare în cloud. Era de 25 GB și acum dacă îți faci cont nou sunt doar 7 GB și poți plăti pentru o capacitate sporită. La ASUS ET2210 nu prea ai nevoie – 1 TB spațiu de stocare și ajunge pe o perioadă îndelungată. Nu înțeleg de ce este o discrepanță destul de mare între valoarea de 1 TB și spațiul propriu-zis – 931 GB. La fel se întâmplă și la stick-urile USB.

All-in-one pc-ul primit la test nu este gândit pentru gaming ci mai ales pe partea de entertainment. Se conectează ușor la internet, oferă un display mare cu touch care-l face să fie pregătit pentru Windows 8. Notele din Windows Experience Index:

– Procesor – 7.2 – notă excelentă;
– Memoria RAM – 7.9 – altă notă f. bună;
– Grafică – cât de pregătit este pentru interfața Windows Aero – 4.7;
– Grafică pe partea de gaming – 6.3;
– HDD – 5.9.

[nggallery id=285]

Punctează bine la trei elemente: procesor, memoria RAM și grafică pe partea de gaming. Ar fi fost interesant cum s-ar descurca dacă ar avea un SSD. Nu este gălăgios și din acest punct de vedere mi-a amintit de un laptop. Se aude când se face răcirea, dar nu deranjează și nu aduce un sunet specific unităților de calculator.

Conectivitate

În afară de VGA oferă tot ce ți-ai putea dori de la Wi-Fi în standardele b/g/n, rețea clasică via RJ-45 cu viteze de 10 /100 / 1000 Mbps, dvd-rw, cameră web,  2 x USB 3.0, 3 x USB 2.0, HDMI in și HDMI out, slot pentru cardurile SD și jack-urile pentru microfon și căști. Nu i se poate reproșa nimic.

Mi-a plăcut modul în care au acoperit porturile de pe lateral stânga și dvd-rw din dreapta. S-au gândit să ofere un design cât mai plăcut fără să fie elemente care să deranjeze, să ajungi a fi concentrat pe conținutul afișat. Spre exemplu lumina de la butonul de power nu este intruzivă și la fel nici led-ul aproape imperceptibil ce spune că procesorul rulează.

Tastatură și mouse

În pachet găsiți și un mose plus o tastatură. Ambele sunt wireless și merg pe un singur receptor ce va sta permanent într-un port USB. Pe mouse se spune că nu funcionează la o distanță mai mare de 1 metru față de receptor. Este micuț și funcționează bine. Mi-a luat puțin timp pentru adaptare. Tastatura este micuță, simplă și eficientă.

Ambele dau impresia de soliditate și de lucru făcut să reziste în timp, a o utilizare îndelungată.

Preț

Nu l-am găsit disponibil în România. Revin cu detalii.

Concluzii

ASUS ET2210 este un all-in-one pc puternic cu multe puncte pozitive și va fi interesant prețul la care va fi comercializat în țara noastră. Nu cred că va coborî sub 3.000 de lei. Să vedem care sunt punctele foarte și cele slabe:

Puncte forte
– design cu materiale de calitate;
– display cu tehnologie LED backlight și touch cu 2 puncte de presiune;
– procesor, memorie RAM și grafică pentru gaming care se comportă bine;
– conectivitate maximă.

Puncte slabe
– lipsa unui port VGA;
– aș scrie de preț că va fi mare față de hardware-ul inclus, dar s-ar putea să nu fie deloc așa.

Dacă ar fi disponibil în România ar deveni instant cel mai performant all-in-one cu Windows – mă refer la categoria sa cu Intel Core i3 și display de 21.5 inch.

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.