ASUS a redefinit standardele în domeniul tabletelor de 7 inch prin 2 modele devenite hit la nivel mondial: Google Nexus 7 în edițiile pe 2012 și 2013. ASUS MeMO Pad 7 ME176C este tableta în care compania taiwaneză și-a spus speranța că va reuși să concureze tabletele low-cost ce au inundat piață. Și asta în contextul în care ASUS nu a făcut o concesii în ce privește calitatea fabricației, autonomia, specificațiile hardware.

ASUS-MeMO-Pad-7-ME176C (5)

Pe parcursul review-ului veți trage concluziile legate experiența de utilizare oferită de ASUS ME176C, dacă merită a fi luată în calcul ca alternativă la tabletele no name de 150 – 170 euro. Încep cu detaliile hardware:

TabletăDate tehnice ASUS MeMO Pad 7 ME176C
Ecran IPS de 7 inch cu rezoluție 1280×800 pixeli și 216 ppi
Procesor Intel Atom Z3745 de tip quad-core la 1.86 GHz
Memorie 1 GB RAM, 8 / 16 GB spațiu de stocare
GPU Intel HD Graphics
Sistem de operare Android 4.4.2 KitKat
Conectivitate Wi-Fi b/g/n, bluetooth 4.0, microUSB, jack de 3.5 mm, A-GPS și GLONASS
Cameră foto și video 5 Megapixeli, autofocus, geo-tagging, cameră frontală de 2 Megapixeli
Baterie 15 Wh / autonomie promisă de până la 9 ore
Greutate 295 gr.
Grosime 9.6 mm

Design

ASUS-MeMO-Pad-7-ME176C (2)

În pachet dați de tabletă, cablu microUSB – USB 2.0, încărcător pe USB 2.0, ghid rapid de utilizare. Presupun că în retail dați de aceleași elemente. Lipsesc căștile pe jack de 3.5 mm, dar un astfel de accesoriu costă infim. Nu sunt nici alte huse sau elemente care să atragă atenția. ASUS și-a dorit să livreze un produs care că coste puțin și să fie achiziționat pentru ce știe la nivel hardware și software.

ASUS ME176C sosește în mai multe variante de culoare și nu s-au ferit să abordeze culori puternice. Modelul sosit la review avea spatele îmbrăcat într-un roșu plăcut. Adevărul că m-am săturat de tabletele îmbrăcate exclusiv în alb și negru. Colțurile sunt ușor rotunjite, logo-ul ASUS în partea frontală sub display-ul de 7 inch. Nu există taste capacitive ci controale direct pe display, touch buttons. Doar Samsung a mai rămas cu soluția tastelor fizice și capacitive.

Consider ASUS MeMO Pad 7 drept o tabletă corect pentru categoria sa de preț. Dă impresia de device rezistent în timp, deși plasticul este materialul rege. Nu scoate sunete ciudate pe la vreo îmbinare mai nefericită. Solidă, rezistentă, simplă – elemente ce definesc tableta ASUS. Sincer, mi-aș fi dorit să preia designul lui Nexus 7 2012 cu textura aceea pe spate, rama din aluminiu. Știu. Cer prea mult.

Ecran și sunet

ASUS-MeMO-Pad-7-ME176C (15)

IPS de 7 inch cu rezoluție 1280×800 pixeli. Mă bucur că nu s-au lăcomit aici și să livreze vreun 1024×600 pixeli. Ecranul îl consider a fi destul de bun, luminozitate ok, culori bune, unghi de vizualizare amplu. La bază sunt controalele amintite mai sus, back, ieșire pe ecranul de start și aplicații recente. Adoptă stilul Android 4.4.2 KitKat.

Sunetul provine de la un speaker situat pe spatele tabletei, la bază. Livrează un sound puternic, clar, bine definit, și la volum maxim își păstrează calitatea. Jack-ul de 3.5 mm îl găsiți în partea superioară, iar reglarea volumului se face din lateral dreapta. În funcție de căștile utilizate veți avea o supriză plăcută, sunet ce se evidențiază prin bass, prin claritate. ASUS a făcut o treabă bună.

Hardware, sistem de operare și aplicații

ASUS-MeMO-Pad-7-ME176C (18)

A sosit la review împreun că TF103C ce încorporează același procesor quad-core de ultimă generație de la Intel. Am făcut primul review la ME176C pentru că am considerat-o mai atractivă pentru piața românească, preț mai mic și tabletele de 7 inch fac grosul volumului pe această nișă.

Ce încorporează ASUS ME176C pe partea hardware?

Intel Z3745 de tip quad-core la 1.86 GHz, 1 GB RAM, 8 GB spațiu de stocare și slot pentru microSD de până la 64 GB. Rulează Android 4.4.2 KitKat cu o interfață grafică a companiei taiwaneze. Mi-a plăcut UI-ul gândit de ASUS. Nu agață deloc în meniu, se mișcă sprinten, iar icoanele alese amintesc mai degrabă de Android L. În capturile de ecran vă dați seama mai bine la ce mă refer. A și primit un update consistent de firmware, 110 MB.

Am instalat câteva jocuri și le-a rulat fără nicio problemă: Riptide GP2, Real Boxing și Need for Speed: Most Wanted. Procesorul Intel împreună cu acceleratorul grafic Intel HD Graphics este suficient de puternic pentru mai toate aplicațiile și jocurile existente în magazinul Android. Am remarcat că se încălzește puțin în partea superioară, pe spate, în zona camerei de 5 Megapixeli. Presupun că acolo se află partea de CPU + GPU. Nu aș vrea să mă gândesc cum s-ar fi încălzit dacă spatele era fabricat din metal, plasticul disipă căldura mai bine.

Dintre aplicațiile preinstalate pe tableta ASUS ME176C:

Do it Later – setezi remindere pentru diverse activități pe care dorești să le faci peste zi;

File Manager – nu mai are nevoie de vreo descriere;

WebStorage – stocare în cloud din partea ASUS;

AudioWizard – moduri de utilizare customizabile pentru sunetul tabletei: Power Saving Mode, Music Mode, Movie Mode, Recording mode, Gaming Mode, Speech Mode

Splendid – setezi display-ul în funcție de preferințe;

Amazon Kindle – librărie de cărți, fără suport pentru România;

Flipboard – conținut preluat din surse distincte și afișat într-un mod intuitiv, un fel de revistă digitală;

Mirror – se folosește de camera frontală de 2 Megapixeli pentru a oferi un efect de oglindă;

PowerSaver – pentru cei interesați de autonomie mai mare;

Omlet Chat – chat într-un mod interactiv și distractiv;

Party Link – permite conectarea la device-urile din apropiere și share-ul de imagini;

Zinio – aplicație cu reviste în format digital.

Mi-a plăcut mult cum se descurcă în browsing și în streamingul de conținut de pe YouTube. Din acest punct de vedere suportă comparație cu orice tabletă Android din categoria de top.

Performanță

Screenshots-ASUS-ME176C (31)

Am rulat câteva teste de benchmark pe ASUS MeMO Pad 7 generația 2014, iar rezultatele le-am structurat în tabel. Observați că procesorul Intel își face datoria cu brio și impresionează în unele aplicații de test.

TabletăTeste de benchmark ASUS MeMO Pad 7 ME176C Vonino Sirius Evo QS / Rockchip quad-core la 1.6 GHz pe ARM Cortex-A9 + Mali-400 + Android 4.2 Jelly Bean
Quadrant Standard 16761 puncte 5295 puncte
AnTuTu Benchmark 32748 puncte 17768 puncte
NenaMark 1 58.5 fps 63.2 fps
NenaMark 2 59.6 fps 63.2 fps
CF-Bench 29387 puncte 13079 puncte
Vellamo Browser – aplicația are un bug și nu am reușit să-l rulez până la final;Multicore – 1465 puncte;METAL – 1141 Puncte. HTML5 – 1708 puncte;METAL – 460 puncte
3DMark Ice Storm – 9596 puncte;Ice Storm Extreme – 5557 puncte;Ice Storm Unlimited – 13832 puncte Ice Storm – 3339 puncte;Ice Storm Extreme – 2463 puncte;Ice Storm Unlimited – 3264 puncte.
Linpack Single Thread – 245.127 MFLOPS;Multi-Thread – 412.388 MFLOPS. Single Thread – 46.24 MFLOPS;Multi-Thread – 68.50 MFLOPS.
HTML5test 448 puncte cu browserul integrat 303 puncte cu browserul integrat

Conectivitate

ASUS-MeMO-Pad-7-ME176C (13)

Cele mai importante elemente de conectivitate sunt Wi-Fi-ul în standardele b/g/n și bluetooth-ul de ultimă generație. În partea superioară dați de jack-ul de 3.5 mm și portul microUSB, în lateral dreapta de reglarea volumului și butonul de power, la bază nu se află niciun port și în stânga dați de slotul pentru microSD, ne protejat de vreun plastic sau cauciuc și predispus a acumula praf și scame, în timp.

Conexiunea la internet prin Wi-Fi merge brici. Nu am testat să văd dacă portul microUSB îmi permite conectarea unui stick 3G (cablu microUSB – USB + stick 3G pe USB). Sunt toate șansele să meargă plus că oricând prin funcția Wi-Fi hotspot de pe un smartphone poți oferi internet către tabletă.

Cameră foto și video

ASUS-MeMO-Pad-7-ME176C (9)

5 Megapixeli, fără LED flash și cameră frontală de 2 Megapixeli. Aplicația face fotografiile rapid și aș considera că livrează fotografii decente în această categorie de preț. Am făcut câteva imagini cu tableta ASUS și le-am pus în galerie. Vă formați o impresie după ce le parcurgeți mai în detaliu.

Autonomie

 

Un alt punct PRO major la ASUS ME176C și un diferențiator față de liga tabletelor de buget, autonomia livrată se situează la valori foarte bune. La o utilizare cu display-ul pe luminozitate maximă și fără a sta în continuu pe tabletă te duce 1 – 2 zile fără probleme. Am reușit să am 7 – 8 ore de autonomie cu multe teste de benchmark, jocuri, browsing, download de aplicații. Recunosc că nu am stat cu tableta în continuu, în brațe.

Preț

ASUS MeMO Pad ME176C – 689 lei la eMAG.

Concluzii

ASUS-MeMO-Pad-7-ME176C (21)

ASUS ME176C este o alegere inspirată. Se adresează celor care doresc o tabletă completă la un preț foarte bun. Nu este genul de tabletă pe care o schimbi peste 3 luni și cu care mergi în service în fiecare săptămână. Procesorul Intel quad-core impresionează și ca mod de utilizare duce tableta la concurență cu produse și de 2 ori mai scumpe.

Mi-aș permite să vă recomand această tabletă de 7 inch pe baza raportului preț / specificații. Sunt sigur că o să apară și comentarii legate de o comparație cu Google Nexus 7 2012, preț de 399 lei în urmă cu ceva timp prin oferta eMAG. Uitați-vă la testele de benchmark cu cele 2 tablete, Nexus-ul începe să-și arate vârsta.

PRO

– hardware puternic, compatibilitate cu majoritatea aplicațiilor și jocurilor din Google Play;

– mai multe variante de culoare, unele destul de puternic și crește adresabilitatea device-ului către tineri și adolescenți;

– sunet bine calibrat;

– funcționare fără pic de lag, Android cu interfață adusă de ASUS ce lasă o aromă de Android L plus că rulează Android 4.4.2 KitKat din fabrică.

– autonomie excelentă.

CONTRA

– nu am ce să-i reproșez și asta pentru că nu am cum să nu iau în calcul și prețul de 689 lei. Aș putea spune că mi-aș fi dorit să ofere și căști în pachet, dar nu se mai atingea acel cost de comercializare. Plus că o pereche de căști nu costă prea mult. Poate mi-aș fi dorit să fie și mai subțire, dar ăsta-i deja un moft. Cântărește doar 295 grame.

Există și o variantă de ASUS ME176C cu 16 GB spațiu de stocare, cameră de 2 Megapixeli și frontală de 0.3 Megapixeli, dar nu am găsit-o listată și în magazinele românești.

Review-ul video: