Încep cu review-ul pentru ASUS MeMO Pad FHD 10 4G, deși mai logic ar fi să pornesc cu ASUS MeMO Pad FHD 10 cu Wi-Fi și fără conectivitate 4G. Mă rog, dacă aș respecta ordinea în care au fost anunțate. Am decis că merită un review distinct. Numele de cod pentru varianta 4G / LTE este ASUS ME302KL.

Cele două tablete coincid în ce privește display-ul (tehnologie, rezoluție), partea de software și diferă la nivel de hardware, designul de pe spatele tabletei cu protuberanțe la varianta Wi-Fi cu procesor Intel și fără astfel de elemente care să contribuie la un grip mai bun pentru cea cu Wi-Fi + 4G și procesor Qualcomm.

ASUS este una dintre companiile care a știut să mizeze din timp pe nișa tabletelor. Seria Transformer a fost apreciată și a avut priză la public. Google a ales ASUS în fabricarea lui Google Nexus 7 în ediția pe 2012 și 2013. ASUS știe să cosmetizeze Android-ul într-un mod frumos și se zvonește că vor pregăti versiunea Google Nexus 10 pe 10 inch, produsă inițial de către Samsung și Google. Apropo, Google Nexus 10 a fost singura tabletă de 10 inch care m-a impresionat în 2013, asta până când am testat tabletele mid-range MeMO Pad FHD 10 Wi-Fi și 4G.

Specificații pentru ASUS MeMO Pad FHD 10 4G:

Tabletă

Date tehnice

ASUS MeMO Pad FHD 10 4G

Ecran

IPS de 10.1 inch cu rezoluție 1920×1200 pixeli, 226 ppi

Procesor

Qualcomm Snapdragon S4 Pro quad-core la 1.5 GHz

Memorie

2 GB RAM, 32 GB spațiu de stocare și slot pentru microSD de până la 64 GB

GPU

Adreno 320

Sistem de operare

Android 4.2.2 Jelly Bean cu interfața ASUS Waveshare UI

Conectivitate

4G, Wi-Fi a/b/g/n, dual-band, bluetooth 3.0, microUSB, jack de 3.5 mm

Cameră foto și video

5 Megapixeli, autofocus și filmeză la 1080p, cameră frontală de 1.2 Megapixeli

Baterie

6760 mAh

Greutate

572 gr.

Grosime

9.9 mm

Design

ASUS-MeMO-Pad-FHD-10-4G (9)

În cutie veți da de tableta de 10.1 inch, încărcător și cablu microUSB – USB 2.0, manual de instrucțiuni. ASUS nu aduce accesorii în genul căștilor pe jack de 3.5 mm sau alte elemente. Simplitate.

Aș zice că ideea de simplitate se păstrează și în ce privește liniile de design. Colțurile lui ASUS MeMO Pad FHD 10 sunt ușor rotunjite, multe linii drepte. Marginile ecranului de 10 inch sunt generoase, negru lucios și adună amprentele rapid. Spatele au ales să-l facă din plastic. În funcție de cum reflectă lumina în spatele tabletei ai spune că este pe negru sau pe albastru închis. Logo-ul ASUS a fost poziționat central, pe spate și ușor stilizat pe una dintre marginile display-ului.

Față de alte tablete ASUS de 10.1 inch aș zice că este ceva mai lată, mai scurtă în lungime. Aici aș lua în calcul seria ASUS Transformer Prime. Spatele ceva mai moale contribuie la senzația de grip, nu iese în evidență neapărat la acest capitol, dar nici nu dă impresia că-ți va scăpa prea rapid din mâini.

Poți folosi tableta și cu o singură mână, dar nu pe o durată lungă de timp. Cele 572 gr. își spun cuvântul. Tabletele de 10 inch sunt considerate tabletele de acasă sau tabletele de birou și se pun mai puțin accent pe partea de portabilitate. În metrou sau într-un mijlco de transport în comun va fi mai ușor să manevrezi o tabletă de 7 inch și pe cea de 10 inch o recomand pentru partea de enertainment: filme, YouTube, browsing, editare foto și video la nivel de bază etc.

Ecran și sunet

ASUS-MeMO-Pad-FHD-10-4G (26)

IPS de 10 inch cu rezoluție 1920×1200 pixeli și o primă reacție de uimire. Impresionează de la prima vedere și mi se pare a fi unul dintre punctele PRO, de luat în seamă la achiziția lui ASUS MeMO Pad FHD 4G. Culorile sunt naturale, luminozitate pronunțată și simțeam nevoia să reduc luminozitatea pe timp de noapte. Era atât de puternică că deranja vizual. Unghiul de vizualizare este larg și nu reflectă spațiul ambiant într-un mod deranjant. Jos pălăria în ce privește display-ul.

Atenția ASUS s-a dus și spre partea de sunet. Sunt două fante pe spate care indică cele două difuzoare. Sunt mai multe setări în interfața tabletei pentru modul în care sunetul este redat de către device. Aveți câteva capturi de ecran în capitolul dedicat. Impresionează prin amplitudine, volum. Prima dată când am redat o melodie se auzea așa tare că instantaneu căutam locul din care se face reglarea volumului spre a da mai încet.

Aș zice că unele companii ar trebui să ia lecții de la ASUS pe sound. Se aude tare, clar, mult bass. Nu am ce să-i reproșez. Jack-ul de 3.5 mm este la bază, lângă el dați de tasta pentru reglarea volumului.

Hardware, sistem de operare și aplicații

ASUS-MeMO-Pad-FHD-10-4G (25)

Pe partea hardware am putea spune că este un Google Nexus 4 la scară. Atât telefonul Google făcut împreună cu LG cât și tableta ASUS mizează pe un procesor Qualcomm Snapdragon S4 Pro quad-core la 1.5 GHz, 2 GB memorie RAM, maxim 16 GB la smartphone și 32 GB la tabletă pentru spațiul de stocare. Diferența ar fi că tableta ASUS permite extensia spațiului de stocare cu slot pentru microSD, conectivitate 4G față de doar 3G la Nexus 4.

Qualcomm Snapdragon S4 Pro quad-core la 1.5 GHz + Adreno 320 GPU + 2 GB memorie RAM reprezintă un ansamblu suficient de puternic să ruleze orice aplicație din Google Play în condiții optime. Tableta a primit 4.2.2 Jelly Bean din fabrică cu interfața grafică ASUS Waveshare.

Nu este Android-ul în stadiu nativ precum pe Google Nexus 10 sau pe Nexus 7, dar ASUS face o treabă bună și interfața Waveshare este considerată destul de ok. Printr-un swipe de sus în jos ai acces la o serie de scurtături și la centrul de notificări. Nu sunt două zone distincte ca la 4.2 și 4.3 Jelly Bean în ediția Google. Pentru partea de multi-tasking la bază pe lână butoanele de tip touch pentru Back, Ieșire pe Ecranul de start, Aplicații Recente și mai dați de un control ce duce către prin apăsare sa aduce o multitudine de aplicații sub formă de widget direct pe ecran: AudioWizard, Browser, BuddyBuzz, Calculator, Calendar, Compass, Cronometru, Email, Player video etc. Poți alege orice widget, îl adaugi în listă și ai acces mai rapid către el în diverse situații de utilizare.

Merge a fi instalat orice joc din Google Play. Am încercat Riptide GP2 și experiența oferită este de-a dreptul imersivă vizual, dar și auditiv. Dintre aplicațiile preinstalate de către ASUS pe MeMO Pad FHD 10:

AOLink – te conectezi cu datele din contul ASUS și faci browsing prin fișiere de pe mai multe device-uri interconectate prin această aplicație;

App Backup – face backup la aplicațiile instalate și la datele adiacente. Le poți da restore când treci pe un alt device sau atunci când se face un resetare la datele din fabrică;

ASUS Artist – desenezi și salvezi în tabletă, share pe mai departe;

ASUS Story – creezi albume cu fotografii, clipuri video etc;

ASUS Studio – editare de fotografii;

ASUS To-Do – îți iei notițe și setezi remindere;

AudioWizard – diferite setări pentru sunet;

BuddyBuzz – aduci conturile de social media (Twitter, Facebook, Plurk, Weibo etc) și comunici într-un mod unificat;

MyBitCast – se folosește de ASUS WebStorage pentru a face backup la notițele luate pe device, instalezi MyBitCast și pe PC și le sincronizează automat. Aș zice că este un fel de Evernote de la ASUS;

Parental Lock – protejezi tableta de copil și setezi o parolă;

Power Saver – moduri de utilizare presetate pentru un spor de autonomie sau performanță, în funcție de situație;

Press Reader – nu cred că mai are nevoie de o descriere;

Splendid – reglare fină a display-ului în funcție de dorințele fiecăruia;

SuperNote Lite – un alt înlocuitor de Evernote;

Zinio – aplicație ce vă aduce conținut în format clasic (ziare, reviste) direct pe tabletă.

Acestea ar fi aplicațiile pe care ASUS le promovează pe tableta lor de 10 inch pe lângă cele clasice regăsite în o tabletă Android: Gmail, Google+, YouTube etc.

Performanță

Screenshot_2013-09-02-05-35-47

Și rezultatele din câteva teste sintetice de benchmark:

Tabletă

Teste de benchmark

ASUS MeMO Pad FHD 10 4G

Quadrant Standard

8369 puncte

AnTuTu Benchmark

21839 puncte

NenaMark 1

59.9 fps

NenaMark 2

60 fps

Vellamo

HTML5 – 1729 puncte

METAL – 720 puncte

CF-Bench

25176 puncte

3DMark

Ice Storm – 9720 puncte

Ice Storm Extreme – 5903 puncte

BrowserMark 2.0

1856 puncte

HTML5test

298 puncte cu browserul integrat

Conectivitate

ASUS-MeMO-Pad-FHD-10-4G (11)

Maxim. Nu-i lipsește nimic. 4G / LTE pentru ce interesați de cea mai nouă tehnologie existentă în România, Wi-Fi în toate standardele importante, dual-band pentru cei care au routere ce știu să livreze acces la internet și pe banda de 5 GHz pe lângă cea clasică de 2.4 GHz, bluetooth 3.0, A-GPS.

În partea superioară veți da de slotul descoperit pentru cardurile microSD și cel pentru cartela microSIM având o protecție ce se îndepărtează apăsând cu o agrafă, portul microUSB și microHDMI. În lateral dreapta au poziționat tasta de power, iar bază se află jack-ul de 3.5 mm și tasta pentru reglarea volumului. În lateral stânga nu dați de niciun conector.

Cameră foto și video

ASUS-MeMO-Pad-FHD-10-4G (2)

5 Megapixeli, autofocus și fără LED flash, filmează la 1080p. Nu este tocmai ușor să faci fotografii cu o tabletă de 10 inch, dar am văzut multe persoane încumetându-se să facă asta, deși rezultatele sunt, de obicei, mediocre.

Am făcut câteva capturi de ecran cu interfața dedicată senzorului de 5 Megapixeli din spate și celui de 2 Megapixeli din partea frontală. Sunt o mulțime de funcții integrate pe acolo. ASUS MeMO Pad FHD 10 se descurcă onorabil. Lipsește LED-ul flash care în anumite situații s-ar fi dovedit util.

Tableta ASUS face fotografii decente în condiții de luminozitate bună, se descurcă și la fotografiile făcute unui obiect aflat în imediata apropiere, macro. Suferă la fotografiile în lumină slabă, dar asta se întâmplă și la telefoanele din categoria de top.

Autonomie

Screenshot_2013-09-02-23-08-32

Baterie de 6760 mAh care oferă o autonomie impresionantă. Aș recomanda tableta ASUS și doar pentru acest capitol. Ei spun că s-ar duce spre 10h de utilizare. Am folosit tableta intensiv de-a lungul a mai multe ore și mă uitam la nivelul bateriei că nu vrea să coboare mai deloc. Ajunge fără probleme la 8h de autonomie. Este excelent având în vedere că dispune de display de 10.1 inch cu rezoluție 1920×1200 pixeli, procesor quad-core. ASUS dă clasă.

Preț

eMAG – 1899 lei în varianta cu 32 GB spațiu de stocare.

Vă spun de pe acum că merită fiecare leu investit.

Concluzii

ASUS-MeMO-Pad-FHD-10-4G (19)

ASUS MeMO Pad FHD 4G este promovată drept o tabletă mid-range care oferă multe la un preț ok. Aș zice că este mai mult de atât. Nu văd nicio diferență între tableta ASUS de 1800 lei și cele Android pe aceeași diagonală de peste 10 inch din categoria de top. Vă rog să nu faceți comparații între tabletele de sub brand românesc de 10 inch cu CPU quad-core și tableta ASUS care printre altele dispune și de conectivitate 4G. Comparațiile sunt de prisos. Mai bine te strângi la buzunar și cumperi un produs premium.

PRO

– display excelent ca ungi de vizualizare, reproducere a culorilor, luminozitate;

– sunet puternic, clar, suficient de mult bass, două micuțe boxe care-și fac datoria cu brio, setări pentru sunet în funcție de situațiile de utilizare;

– experiență Android fluentă, fără pic de lag, compatibilitatea cu toate aplicațiile și jocurile cu cerințe grafice complexe;

– conectivitate completă, 4G drept cireașa de pe tort;

– autonomie de top, una dintre tabletele care impresionează și aici;

– preț de best-buy.

CONTRA

– design ușor banal.

Nota finală – 9.42

Una dintre cele mai complete tablete de 10 inch cu Android testate în 2013.

Tabletă

ASUS MeMO Pad FHD 10 4G

Design

8.5

Display și sunet

10

Hardware, sistem de operare și Performanță

9.5

Conectivitate

10

Foto și video

9

Autonomie

9.5

Preț

9.5

Nota finală

9.42

Urmărește-ne pe Google News

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Samsung GALAXY Note20 Ultra, Canon 70D pentru fotografiile făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Strix Scar III. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.