ASUS Padfone – review

03/10/2012

În ultimele săptămâni am avut ocazia să testez cel mai sofisticat gadget al ASUS – ASUS Padfone în formație completă alături de ASUS Padfone Station și ASUS Padfone Station Dock. De la HTC Evo 3D nu am mai stârnit așa reacții de uimire când le arătam sistemul ingenios pe care se bazează ASUS Padfone, modalitatea inedită de a-l transforma din smartphone în tabletă, din tabletă în notebook cât și în sens invers.

ASUS Padfone se poate spune că a deschis o nișă, iar compania taiwaneză a arătat că este loc de inovație și acolo unde nimeni nu se aștepta că mai poate sosi ceva complet nou. Cine se gândea că poți să iei conținutul de pe un telefon și să-l pui pe o tabletă de 10.1 inch în doar 2 – 3 secunde prin intermediul unui device adiacent – Padfone Station.

Haideți să parcurgem elementele hardware din spatele ASUS Padfone, prima generație:

Smartphone ASUS Padfone ASUS Padfone Station
Ecran Super AMOLED de 4.3 inch cu rezoluție 540×960 pixeli și 256 ppi, protejat de Corning Gorilla Glass, Anti-fingerprint coating 10.1 inch cu rezoluție 1280×800 pixeli
Procesor Qualcomm MSM8260A Snapdragon S4 dual-core la 1.5 GHz
Memorie 1 GB RAM, 16 / 32 / 64 GB spațiu de stocare în funcție de versiune și microSD de până la 32 GB
GPU Adreno 225
Sistem de operare Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich
Conectivitate 3G cu viteze de până la 21 Mbps, Wi-Fi b/g/n, Wi-Fi hotspot, bluetooth, microUSB, jack de 3.5 mm, GPS 2 x USB 2.0, cititor de card SD
Cameră foto și video 8 Megapixeli, autofocus, LED flash, geo-tagging, filmează la 1080p, cameră frontală de 0.3 Megapixeli
Baterie 1520 mAh 6600 mAh
Greutate 129 gr. 724 gr.
Grosime 9.2 mm 13.55 mm

Design

O să încep a vorbi de ASUS Padfone. Pachetul în care vine este negru, la interior dați de smartphone, baterie, încărcător pe microUSB, manual de instrucțiuni. Nimic în plus, nici măcar o pereche de căști pe jack de 3.5 mm. ASUS Padfone Station include tableta, o husă de protecție precum cele de la ASUS Zenbook, manual de instrucțiuni + stylus cu rol multifuncțional: stylus propriu-zis și headset bluetooth pentru a răspunde la apelurile telefonice când telefonul Padfone este inclus în Padfone Station și folosit pe post de tabletă.

ASUS Padfone Station Dock și aici mă refer la tastatura auxiliară cu baterie de 24.4 Wh, identic cu cel de la prima tabletă ASUS Transformer aduce pe lângă device-ul propriu-zis și nelipsitul manual de instrucțiuni.

Am trecut dincolo de o descriere rapidă a celor trei cutii negre ce însoțesc ASUS Padfone să fac referire la designul smartphone-ului. Arată foarte bine și remarci asta de la prima vedere, muchiile telefonului sunt metalice, spatele dintr-un plastic ce dă un grip foarte bun și nu scârțâie ca pe la unele telefoane din seria Samsung Galaxy, colțurile lui Padfone sunt rotunjite. Culorile care predomină sunt negru în partea frontală, un argintiu spre gri pe margine unde au utilizat metal și gri la plasticul de pe spate.

Logo-ul ASUS în partea frontală a fost poziționat la bază, majoritatea îl pun în partea superioară. În timp va deveni un reper și te va ajuta să-l manevrezi cu ușurință în poziția dorită. La ASUS Padfone mi-a plăcut atenția la detalii, controalele de pe margine nu sunt lăsate la întâmplare, locaș pentru a deschide capacul din plastic de pe spate ce acoperă bateria telefonului și slotul pentru SIM de dimensiune normală + microSD de până la 32 GB.

ASUS Padfone Station amintește puțin ca linie de design de ultrabook-urile Zenbook. Materialele utilizate sunt de calitate, slotul în care se pune Padfone elimină pericolul de a zgâria display-ul, modalitatea de încastrare a telefonului în Padfone Station mi s-a părut de o simplitate maximă.

Aspectul negativ la Padfone Station ar fi legat de greutate și grosime în zona în care va sta smartphone-ul unde ajunge la peste 13 mm, dar vorbim de un compromis inerent la un gadget atât de polivalent.

ASUS Padfone Station Dock este similar cu cel de la ASUS TF101, prima tabletă Transformer cu Android. Conectivitatea se face în mod identic, aduce câteva controale în plus. Bateria sa de 24.4 Wh se încarcă prin intermediul cablului de la Padfone Station și a încărcătorului de la Padfone Station Dock.

Ecran și sunet

ASUS Padfone integrează un display de 4.3 inch cu rezoluție qHD de 540×960 pixeli, tehnologie Super AMOLED. Contrastul este excelent, culorile sunt ușor saturate de zici că sunt date pe vivid ca la toate ecranele AMOLED, există persoane care le apreciază din acest punct de vedere și altele care critică și mizează pe telefoane ce afișează culorile puțin mai șteres, mai naturale. În acțiunea razelor solare se descurcă decent.

Butoanele capacitive lipsesc. ASUS a optat pentru o soluție similară cu aceea de la Samsung Galaxy Nexus, butoane touch incluse în display și în interfața Android a smartphone-ului. Prefer această soluție față de butoanele touch, dar sunt și cei care susțin tastele capacitive care, personal, cred că vor fi utilizate din ce în ce mai rar la smartphone-urile ce vor fi preznetate în viitorul apropiat (2013, 2014).

Boxa smartphone-ului Padfone se află în spate, lângă cameră foto. Când este dat la maxim se transmit ușoare vibrații în smartphone. Se aude excelent, foarte clar și destul de puternic. Reglarea volumului se face din două controale dedicate situate în partea stângă, acestea sunt inscripționate cu + și -. Nu sunt puse pe aceeași tastă. Sunt ușor de accesat și integrate plăcut în designul smartphone-ului. Jack-ul de 3.5 mm îl regăsiți în partea superioară, pe mijloc. Nu include căști pe jack de 3.5 mm în pachet, dar am testat sunetul oferit cu căștile Apple clasice. Sunetul impresionează și aici, mai ales prin claritate și volum.

ASUS Padfone Station se laudă cu un display de 10.1 inch cu rezoluție 1280×800 pixeli. Se desurcă relativ bine. Mă gândesc că mai degrabă îl veți utiliza într-un spațiu închis și fără prezența razelor solare. Padfone Station suferă de la efectul de glare, dar place când îl utilizezi într-un spațiu ceva mai întunecat.

Padfone Station nu se mulțumește cu boxa telefonului și aduce două boxe din care una de o dimensiune mai generoasă, iar cealaltă ceva mai mică. Mi s-a părut a fi cea mai gălăgioasă tabletă dintre cele pe care le-am testat până acum. Se transmit vibrațiile în carcasă când este dat la maxim, dar nu ar trebui să vă îngrijoreze pentru că Padfone Station nu reunește decât o baterie de 6600 mAh și nu vreun sistem extrem de complicat care să fie afectat. ASUS a făcut o treabă excelentă pe partea de sound.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Responsabil de performanțele lui ASUS Padfone este procesorul Qualcomm Snapdragon S4 MSM8260A dual-core la 1.5 GHz. Acesta lucrează cu 1 GB memorie RAM, 16 GB spațiu de stocare și microSD de până la 32 GB. Știți că vorbim de un procesor regăsit și pe HTC One S și HTC One XL, unul care a ieșit în evidență prin performanțele sale care se ridică fără probleme la nivelul unui quad-core și chiar depășesc Exynos quad-core sau Tegra 3 în unele teste de benchmark după cum veți vedea la capitolul performanță.

Iese în față pentru că utilizează ARM-Cortex A15 și Adreno 225, un GPU bine pus la punct. Și Adreno 220 avea capacități grafice excelente, dar nu era ajutat la fel de mult de CPU, Snapdragon S3 este și acum criticat.

Hardware-ul lui ASUS Padfone îi permite să ruleze orice aplicație din Google fără nicio problemă, interfața grafică portată de ASUS se mișcă exemplar. Rulează Android în versiune 4.0.4 Ice Cream Sandwich. Nu au umblat foarte mult la interfața grafică. Sunt o serie de aplicații pe  care le regăsiți din fabrică pe smartphone-ul taiwanez după cum urmează:

– @vibe Fun Center, Amazon Kindle, App Backup, App Locker, Block List, Calculator, Calendar, Camcorder, Camera;
– Clock, Downloads, Email, File Manager, FM Radio, Gallery, Gmai, Google+, Local, Maps, Messaging, Messenger, Mirror, Movie Studio, MyCloud, MyLibrary, MyNet, Navigation;
– Navigation, News &Weather, People, Phone, Play Music, Play Store, Polaris Office, Press Reader;
– Search, Settings, Setup Wizard, Sound Recorder, Stylus Headset Wizard, SuperNote, Talk, Tutorial, Voice Dialer, Watch Calendar, WebStorage, YouTube, Zinio.

Apropo, capturile de ecran / screenshot se fac foarte ușor prin apăsarea concomitentă a butonului de power din partea superioară și a celui de volum – de pe lateral dreapta.

Am uitat să precizez că aplicațiile sunt dispuse pe 4 coloane și 5 rânduri, iar navigarea printre ele se face printr-un swipe lateral. În partea superioară acestea sunt sortate: Aplicații, Cele doar pentru Padfone Station, Widgest și o scurtătură către magazinul de aplicații Google Play. În partea inferioară sunt butoanele touch integrate în display cu rol de Back. Home și Aplicațiile Recente. Sunt 5 home screen pe dekstopul de start, spații ce pot fi customizate cu diverse widgets, aplicațiile preferate, etc.

Se descurcă foarte bine în browsing, o adevărată plăcere să răsfoiești paginile web pe ASUS Padfone sau în tandem cu Padfone Station, aplicațiile se mișcă impecabil.

Performanță

Am făcut o serie de teste de benchmark, iar rezultatele le-am înregistrat în tabel. Am adăugat și rezultatele scoase de Samsung Galaxy S III – rula Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich și nu 4.1 Jelly Bean ce a sosit în urmă cu 2 – 3 zile și în țara noastră. Nu pot să confirm, dar și ASUS cred că trage tare să porteze 4.1 Jelly Bean și pe Padfone. În general, s-au mișcat rapid în a aduce cel mai nou software Android pe tabletelor lor, să vedem dacă vor face la fel și pentru smartphone-ul lor poziționat ca vârf de lance.

Smartphone
Teste de benchmark
ASUS Padfone Samsung Galaxy S III
Quadrant Standard 6121 puncte 5244 puncte
AnTuTu Benchmark 7265 puncte 9904 puncte
NenaMark1 42.1 fps 60 fps
NenaMark2 17.6 fps 58.8 fps
Vellamo A apărut o nouă aplicație mult mai complexă și rezultatele nu mai echivalează, aprox 2400 puncte 2042 puncte
BrowserMark 81203 puncte

Conectivitate

Include 3G cu viteze de până la 21 Mbps, Wi-Fi în standardele b/g/n, bluetooth, GPS. În partea superioară dați de jack-ul de 3.5 mm, butonul de power pentru pornirea și oprirea telefonului cât și cu rol în blocarea / deblocarea ecranului. Urmează portul microUSB și pentru conectarea la Padfone Station în lateral stânga, iar pe dreapta cum spuneam la capitolul Sunet se află tastele dedicate pentru reglarea volumului.

Padfone Station când este ținut în mod landscape dați în lateral stânga de o tastă pentru reglarea volumui + jack de 3.5 mm, în parte superioară de buton de power pentru pornire / oprire, mecanisumul pentru deschiderea capacului la locașul în care va fi inclus Padfone, similar cu cel de la unele portabile pentru deschiderea capacului. Au prevăzut orificii pentru camera foto și LED-ul flash.

ASUS Padfone Station Dock plusează cu 2 x USB 2.0 pe dreapta și stânga, cititor de carduri SD în partea dreaptă. Tastele sunt dispuse pe șase rânduri, touchpad de efect, tastatura place și necesită un timp de acomodare, tastele sunt micuțe, dar te obișnuiești în timp și ajungi a scrie în mare viteză.

Cameră foto și video

8 Megapixeli la camera principală + LED flash, autofocus și 0.3 Megapixeli la camera frontală pentru apelurile video via diferite aplicații din Google Play printre care cea mai cunoscută este Skype. Interfața aplicației foto se deschide rapid, simplă ca design. Vă las cu mai multe mostre foto și video ca să vă formați o opinie.

Autonomie

ASUS Padfone dispune de o baterie detașabilă de 1520 mAh care a prima vedere nu impresionează prin capacitatea sa. Qualcomm Snapdragon S4 pe tehnologie de 28nm consumă mai puțin decât procesoarele din generațiile anterioare, dovada că nici nu se încălzește smartphone-ul.  Padfone station dispune de 6600 mAh + 24.4 Wh din Padfone Station Dock. Rezultă un maxim de 17 ore de utilizare în redarea media. Vorbim de singurul device care și la cea mai lungă călătorie cu avionul din țara noastră spre Taiwan, China sau Japonia și nu-ți vei face probleme că rămâi fără baterie la device.

Concluzii

Foarte multe persoane m-au întrebat de ce acest smartphone nu este și separat, fără Padfone Station cu care costă peste 3000 de lei. Nu știu de ce ASUS a ales această politică, dar ei nu vând un simplu telefon ci un all-in-one (smartphone, tabletă, notebook). Au ales să comercializeze un concept și preferă să nu strice misiunea pentru care a fost gândit.

ASUS Padfone se descurcă excelent pe partea de telefonie, smartphone-ul ca atare uimește la design, display, materiale utilizate, dimensiuni compacte.

Să vedem notele pe care le primește la diverse elemente:

Smartphone ASUS Padfone
Design 9.5
Ecran 9
Sunet 10
Hardware 9
Sistem de operare și aplicații 9
Conectivitate (mai ales cu Padfone Station și Padfone Station Dock) 10
Cameră foto și video 8
Autonomie 8.5 fără Padfone Station, 9.5 cu ASUS Padfone Station și 10 cu Padfone Station Dock
Total 9.12

Am impresia că Padfone Station mai poate fi rafinat. Aș alege un display cu o tehnologie ceva mai nouă, grosime mai mică și să nu depășească 600 gr.

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.