ASUS ROG G771 – review

31/01/2015

În ultimele săptămâni am avut ocazia să testez ASUS ROG G771, laptop de gaming în ediția Republic of Gamers și cu un preț ceva mai așezat. Au și fost ceva promoții în ultima perioadă ce aduceau ROG G771 pe la 4100 de lei. Trebuie să punctez câteva elemente.

  1. Laptopurile din gama ROG sunt optimizate pentru jocuri, dar se potrivesc și altor activități ce necesită putere de procesare (editare foto, video, randare grafică, multimedia fără compromis etc).
  2. Prețul este ceva mai mare din mai multe motive (hardware de top, design, notebook gândit a oferi o răcire mai bună, componente de bună calitate). Mai simplu spus, plătești pentru calitatea oferită.

Aș spune că un ASUS ROG G771 devine un fel de investiție care se amortizează în timp. Vânez un astfel de laptop în 2015 pentru partea de editare foto și video, dar aștept să coboare sub pragul a 4000 de lei.

ASUS-ROG-G771 (4)

Destul cu considerentele personale, să prezint datele hardware pentru ASUS ROG G771-ul ajuns la review.

specificatii-ASUS-ROG-G771

Design

ASUS-ROG-G771 (5)

L-am primit de la filială locală a ASUS și nu pot spune exact care este conținutul pachetului de retail. S-ar putea să fie accesorii în plus. Teoretic, te alegi cu laptopul, încărcător dedicat, instrucțiuni de utilizare.

Amintește mai mult de laptopurile din seria N decât de cele din gama ROG. Aș spune că se situează la mijloc (elemente vizuale preluate de la ROG-uri și designul lui ASUS N751. Capacul metalic afișează logo-ul Republic of Gamers, pe roșu + sigla ASUS neiluminată, argintie. Am uitat să precizez că negru este culoarea dominantă, iar roșul joacă rol de culoare secundară, contribuie la partea de stil.

Marginile ecranului sunt îmbrăcate într-un plastic mat, negru. Tastatura este iluminată pe roșu, dar fără a afecta vizual, neintruzivă, deși vorbim de o culoare puternică. Palm restul atrage amprentele și praful, în ritm alert. Nu strică să ai o cârpă moale prin apropiere și din când în când să-l mai ștergi.

Cântărește 3.32 kg, dar vorbim de un notebook gândit să ofere putere de procesare și performanță, nu să fie ultraportabil, mai ales că vorbim de un laptop cu display de 17.3 inch. Nici nu știu dacă sunt laptopuri pe această diagonală ce coboară sub 3 kg. Dimensiunile sale sunt de 418 x 284 x 37 mm. Capacul de la bază este fabricat dintr-un plastic rigid.

ASUS ROG G771 se individualizează clar față de alte laptopuri de 17.3 inch. Chiar și persoanele cu mai puține cunoștințe în domeniu, îl recunosc a fi dintr-o gamă de gaming cu accente destul de puternice și pe partea de entertainment.

Ecran și sunet

ASUS-ROG-G771 (18)

IPS de 17.3 inch cu rezoluție 1920×1080 pixeli. Impresiile sunt la superlativ. Cred că o astfel de rezoluție pe un laptop este exact ce trebuie. La cum se scalează Windows 8.1 pe rezoluțiile de tip UHD, nu aș căuta un astfel de notebook în 2015. IPS-ul pus de către ASUS punctează foarte bine la unghi de vizualizare, luminozitate, calitatea a culorilor afișate. Este perfect pentru jocuri, dar și pe partea de entertainment. Mă bucur că au mers pe un astfel de ecran și nu s-au gândit să pun un panel tactil care aducea control prin gesturi, dar ecranul ar fi oferit glare și o oglindire mai directă a spațiului ambiant.

Display-ul lui ASUS ROG G771 este unul dintre punctele PRO pentru acest laptop, după cum era și normal. Ai putere de procesare, acces la jocuri de ultimă generație, logic să ai și un ecran de bună calitate.

Difuzoarele sunt poziționate deasupra tastelor și livrează un sound puternic, clar, suficient de mult bass. Se vede expertiza companiei taiwaneze în domeniu. În lateral dreapta dați de jack-ul de 3.5 mm pentru căști sau pentru o sursă audio distinctă.

Hardware, sistem de operare și aplicații

ASUS-ROG-G771 (16)

Am folosit laptopul împreună cu cele 2 monitoare ale mele: 24 în mod portrait și 27 inch în mod landscape. Mi-a plăcut că am putut să fac un setup astfel încât să am toate cele 3 ecrane active (laptop + cele 2 monitoare). Laptop-ul meu de zi cu zi nu poate să redea conținut decât pe maxim 2 surse externe, oprind display-ul său.

Recunosc că nu l-am folosit la potențialul maxim, ROG G771 s-a descurcat excelent în toate activitățile pe care le desfășor, mai ales pe partea de online, browsing, multimedia și am încercat câteva jocuri mai noi, spre a scrie în cunoștință de cauză.

Elemente hardware implementate pe ASUS ROG G771: procesor Intel Core i7-4710HQ la 2.5 GHz ce urcă cu Turbo Boost la 3.5 GHz, 16 GB memorie RAM de tip DDR3, SSD de 256 GB + HDD de 1 TB, placă grafică dedicată NVIDIA GeForce GTX 860M cu 4 GB de tip GDDR5.

Am remarcat că modurile de utilizare și alimentarea cu energie contribuie mult la performanțele oferite. ROG G771 ajunge a oferi putere maximă atunci când este alimentat și când normal se merge pe setările maxime / High Performance. Rulează orice joc sau aplicație în condiții optime. Nu am întâmpinat probleme de vreun fel. Totuși, am parcurs mai multe recenzii făcute pentru G771 de către cei ce au mai multe cunoștințe în domeniu și acolo se specifica că în anumite situații duce jocurile la nivel mediu, iar la maxim oferă în anumite situații și lag. Nu sunt un împătimit al jocurilor și din experiența mea pot spune că a dus Photoshop în condiții optime, iar editarea clipurilor la 1080p a fost mai plăcută ca niciodată.

Atunci când este în sarcină, zgomotul se menține destul de redus. Nu deranjează. Contează și dacă accesezi conținutul stocat pe HDD-ul de 1 TB.

Rulează Windows 8.1 și nu sunt prea multe de spus la acest capitol. De când au pus acel înlocuitor de buton de Start Menu clasic pot spune că mi-a fost mai ușor să-l folosesc, iar în compania lui ASUS G771 a fost o experiență de vis, nu aveam niciun motiv să nu mă pun la birou și să lucrez pentru site.

Performanță

A trecut prin câteva teste de benchmark:

teste-benchmark-ASUS-ROG-G771

Conectivitate

ASUS-ROG-G771 (11)

Wi-Fi ac ar fi un prim element de luat în calcul și se adaugă rețea pe 10 / 100  / 1000 Mbps, bluetooth 4.0, . În lateral dreapta dați de jack-ul de 3.5 mm, 2 x USB 3.0, blu-ray disc. Pe stânga sunt poziționate 2 x USB 3.0, HDMI, miniDisplayPort, răcirea + portul pentru alimentarea cu energie.

În partea frontală, spre stânga găsiți și cititorul de carduri. Apropo, pe fir am reușit să ating 496 Mbps la un test făcut cu SpeedTest din cei 500 promiși de către Fiberlink 500, iar prin Wi-Fi ac s-a oprit pe la 300 Mbps, rezultat destul de bun.

Nu-i lipsește nimic la partea de conectivitate. Sper că nu mai este vreun vizitator pe aici care tânjește după conectorul VGA.

Tastatură și touchpad

ASUS-ROG-G771 (20)

Tastatura are tastele WASD clar definite / accentuate, cele mai uzitate taste în jocuri. Totuși, tastele de direcție puteau fi mai bine scoase în evidență și de dimensiuni mai generoase, mai ales că spațiul nu lipsește deloc.

Tastele sunt iluminate pe roșu, fără a deranja vizual. M-am adaptat rapid și câteva articole le-am redactat fără a utiliza tastatura dedicată.  Îmi place plasticul plăcut la atingere și încorporat de tastele lui G771.

Touchpad-ul putea fi mai generos. Recunoaște gesturi de tip multi-touch, precis, click dreapta și stânga nu sunt gălăgioase, dacă-mi permiteți o astfel de exprimare.

Autonomie

Contează modul de utilizare presetat, luminozitatea și activitățile derulate pe notebook. Aș spune că se situează între 2 – 6 ore. În primul scenariu de utilizare cu jocuri mai complexe și luminozitate mai mare, în al doilea cu modul Power Saver, browsing și YouTube în mod extensiv.

Preț

1. Asus G771JM-T7043D cu procesor Intel® Core™ i7-4710HQ 2.50GHz, Haswell™, 16GB memorie RAM, 2 x 1TB + 512GB SSD – 7499 lei la eMAG;

2. Asus G771JM-T4039D cu procesor Intel® Core™ i7-4710HQ 2.50GHz, Haswell™, 8GB memorie RAM, 1TB – 4799 lei la eMAG.

Concluzii

ASUS-ROG-G771 (23)

ASUS ROG G771 merită suma investită în el. Aș putea spune că este un laptop din seria N, dar îmbunătățit. Punctează la toate capitolele și am structurat punctele sale PRO și CONTRA, rețeata devenită clasică pe Gadget.ro.

PRO

– design plăcut, se face remarcat de la prima vedere;

– display de top, unghi larg de vizualizare, nu reflectă spațiul ambiant, culori plăcute, luminozitate mare;

– hardware suficient de performant pentru mai toate jocurile și aplicațiile existente la momentul actual;

– sunet bine calibrat, suficient de mult bass;

– autonomie rezonabilă dacă ne raportăm la performanțele sale.

CONTRA

– nu i-am găsit niciun punct slab. Am înțeles că în unele jocuri cu grafică complexă ar avea un lag perceptibil dacă detaliile sunt date la maxim.

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.