Alături de ASUS TUF A15 și A17 am avut ocazia în cadrul unui pre-brief înainte de CES 2020 să-l descopăr pe ASUS ROG Zephyrus G14 – cel mai puternic laptop de gaming pe 14 inch, dacă ținem cont de comunicatul ASUS.

Specificații complete pentru ASUS ROG Zephyrus G14: 

Pe site-ul ASUS sunt prezentate două configurații, iar diferența este dată de placa grafică dedicată: NVIDIA GeForce RTX 2060 sau NVIDIA GeForce GTX 1660 Ti. Ajunge și în România din februarie 2020, iar prețurile vor porni de la 4999 lei.

Sunt câteva elemente pe care ASUS le scoate în față pentru Zephyrus G14:

Design – în primul rând se referă la dimensiunile notebook-ului de gaming: 1.6 kg și grosime de 17.9 mm. Divizia ROG a ASUS ține să precizeze că performanțele nu ar fi fost compromise, deși vorbim de dimensiuni ce amintesc de un ultraportabil de acum câțiva ani. Apropo, ar atinge o autonomie de 10 ore în funcție de scenariile de utilizare (pentru un un laptop de gamimg mi se par valori de-a dreptul suprarealiste).

Apropo, cântărește 1.6 kg fără matricea LED personalizată aflată pe capac. Dacă se optează și pentru matricea LED crește greutate la 1.7 kg, după cum se vede și în tabelul de mai sus. Matricea LED mi se pare un gimmick ce mi-aș fi dorit să-l văd adus mai de mult pe laptopuri. Majoritatea companiilor se opresc la un LED luminos, în cel mai bun caz. Matricea LED adusă pe ASUS ROG Zephyrus G14 poate fi personalizată, poate să afișeze notificări, ceasul etc. Display-ul AniMe Matrix folosește 1215 LED-uri (fiecare LED are 256 de niveluri de control pentru luminozitate). Pot fi aduse GIF-uri, efecte în funcție de muzica redată etc. Notificările pentru mail, data + ora și nivelul bateriei urmează a fi aduse printr-un update în această primăvară.

Încorporează o balama denumită ErgoLift ce înclină tastatura într-un unghi ce se dorește a fi confortabil (partea de jos ridică partea din spate a carcasei când capacul este d eschis, de aici și un plus pentru o aerisire cât mai bună la baza notebook-ului).

Ecran – aici sunt 2 opțiuni: panel IPS cu rezoluție de 1920×1080 pixeli și rată de refresh la 120Hz sau panel IPS cu rezoluție 2560×1440 pixeli și rată de drefresh la 60Hz. Poți alege rata de refresh mai mare sau rezoluție mai ridicată, în funcție de preferințele și scenariile de utilizare preponderente. Este sincronizata rata de refresh a plăcii video cu rata de refresh a ecranului pentru a reduce latența la minim, la fel și pentru tremurul de imagine. Înțeleg că ajută mult și grafica integrată Radeon ce sosește la pachet cu noile procesoare AMD Ryzen 4000.

Performanțe – ASUS pune mare preț pe răcirea încorporată și pachetul hardware eficientizat spre a oferi performanțe pe o durată îndelungată de timp. Despre balamaua ErgoLift ce aduce un plus de spațiu la bază am scris la capitolul design. Amintesc aici și de grilele din spate + lamele radiatoarelor ce au fost realizate astfel încât să direcționeze aerul în sus, alte două grile pe flancuri – toate cu lamele din cupru cu grosime de 0.15 mm (209 lamele îm total).

Radiatoarele sunt alimentate cu energie termică dintr-o rețea de 5 heat-pipe-uri (procesor, placă grafică, VRM). Praful și alte particule sunt atrase în ventilatoare, dar se bazează pe o răcire cu auto-curățare (am scris despre această tehnologie și la TUF-urile de gaming A15 și A17). Sunt așa-numitele tunele anti-praf ce redirecționează particulele în afara carcasei.

Ventilatoarele n-Blade sunt gândite să deranjeze acustic cât mai puțin, sunt realizate dintr-un polimer cu cristale lichide (81 de lamele cu lungime cuprinsă între 50 și 51.2 mm). Apropo de zgomot, ASUS afirmă că și în modul Turbo nu se depășesc 45 dB. Sunt trei moduri de utilizare ce pot fi accesat direct de pe tastatură (Turbo, Performance și Silent – Turbo pentru viteză maximă, Performance – echilibru, Silent – sarcini mai ușoare, multimedia).

Procesorul AMD din seria Ryzen 4000 dispune de 8 nuclee și 16 fire de execuție. Memoria RAM poate fi adusă până la un maxim de 32 GB de tip DDR4-3200 pe 2 canale, iar stocarea pe un SSD de tip NVMe urcă până la 1 TB.

Încărcare pe USB type-C, conectivitate, tastatură și sunet – sunt două soluții de încărcare: adaptor sau USB type-C. Primul alimentează la 180W, iar al doilea la 65W. Pe USB Type-C se poate realiza și încărcarea unui smartphone etc (până la 3A). Pe partea de conectivitate au adus Intel Wi-Fi 6 sau 802.11AX ce atinge viteze teoretice de până la 2.4 Gbps. Alt element important pe partea de conectivitate ar fi cititorul de amprentă adus în butonul de pornire. Tastatura beneficiază de tehnologia ROG Overstroke, N-key pentru apăsarea simultană a mai multe taste și o bună înregistrare. Sunetul dispune de certificare Dolby Atmos pentru difuzoarele integrate (două tweetere pentru înalte aflate deasupra tastaturii, două difuzoare pentru joase aflate sub laptop ce folosesc și spațiul creat de către balamaua ErgoLift drept cutie de rezonanță ad-hoc).

Material video realizat de ASUS pentru ROG Zephyrus G14: 

Galerie de imagini cu ROG Zephyrus G14: 

ASUS ROG Zephyrus G14 – primele impresii;

L-am văzut pentru doar câteva minute și nu am avut ocazia să-i testez performanțele. Ați văzut că se insistă mult pe dezvoltarea tehnologică de la interior, ne-au oferit până și componentele să le studiem. Au încredere că prin tehnologia încorporată va reuși să ofere peformanțe bune spre foarte bune la utilizare intensivă, indiferent că vorbim despre un laptop de 1.6 – 1.7 kg cu grosime de sub 18 mm.

Panoul cu peste 1000 de LED-uri mi se pare a fi un diferențiator față de concurență. Bineînțeles, cine nu-l dorește nu este nevoit să-l achiziționeze. Apreciez și că avem parte de un laptop de gaming fără luminițe RGB în exces. Îl poți aduce cu tine la birou, dar și în sesiunile de gaming de acasă, fără absolut nicio problemă.

Componentele integrate în Zephyrus G14;

Nu sunt fan al tastelor argintii, dar presupun că m-aș obișnui în timp. Tasta de space mi se pare a fi dimensionata așa cum trebuie (am două tastaturi la care Space-ul funcționează defectuos, exact spațiul mărit la ASUS ROG Zephyrus G14 a fost punctul slab, observ că ASUS a acordat o atenție specială și a mărit zona de impact).

Putem extinde discuția în rubrica de comentarii.

ROG Zephyrus G15 – hands-on, imagini realizate cu OnePlus 7T;

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.