Tablete

ASUS România mi-a pus la dispoziție tableta ASUS Slider pentru o recenzie detaliată. Primele impresii legate de tabletă le găsiți – aici. Spun din start că o văd mai degrabă o alternativă pentru un netbook și mai puțin ca o tabletă. ASUS Slider aduce și o tastatură qwerty fizică pe lângă tastatura touch. Mecanismul de slide amintește de unele telefoane Nokia, în special cu Nokia E7.

I. Design, ecran și sunet

Au abordat o altă linie de stil față de ASUS Transformer ce avea muchii ascuțite și un model tridimensional pe carcasa din spate ce da un grip bun. Au ales să ofere margini rotunjite, forme care să placă și să stea bine în mână. Când o țineți în mod portrait veți observa că marginile de sus și jos sunt puțin arcuite. Tastatura qwerty fizică își spune cuvântul la grosime. Grosimea de 17.3 mm amintește mai degrabă de un netbook decât de o tabletă. Finisările lui ASUS Slider sunt excelente. Se vede atenția la detalii. Fiind o tabletă care cu tastatura qwerty deschisă stă bine pe orice birou, nu au uitat și pe spate sunt montate 5 protecții ca la un laptop, Slider nu va sta direct pe birou și sunt preîntâmpinate zgârieturile, dar este dată și o aderență mai bună, împiedicând alunecarea tabletei.

Mecanismul de slide necesită un timp de acomodare. Aș recomanda să o țineți cu o mână de spate și cu una să trageți de locașul situat chiar în zona camerei foto frontale. M-am obișinuit rapid în cele din urmă. Nici nu prea aveau cum să-l implementeze altfel ținând cont și de dimensiuni.

Ecranul este de tip IPS LCD de 10.1 inch cu rezoluție 1280×800 pixeli și 16 milioane culori. Se vede bine. Mi-a impresia că nu adună grăsimea degetelor la fel de repede ca și ASUS Transformer. S-ar putea să fie doar o impresie de-a mea, dacă nu mă înșel au display identic ca tehnologie.

Sunetul vine de la două boxe micuțe montate chiar pe tastatura qwerty și de aceea când o deschideți se va auzi mai bine decât atunci când tastatura qwerty este pliată. Jackul de 3.5 mm este poziționat la bază lângă portul ubs 2.0. Sunetul oferit via căști de tip in-ear este puternic și clar, poate că are prea multe frecvențe înalte față de bass.

II. Hardware

A devenit un fel de refren pentru tabletele cu HoneyComb în 2011 să aducă Tegra 2 cu dual-core la 1 GHz, 1 GB RAM și procesare grafică oferită de ULP GeForce GPU. Spațiul de stocare este de 32 GB plus microSD de până la 32 GB. Adunate ajung la o ofertă respectabilă – 64 GB. Pentru mare parte dintre voi și cei 32 GB oferiți standard sunt ok.

Am făcut o serie de teste de benchmark și rezultatele le găsiți mai jos:

Quadrant Standard Edition – 1.509 puncte;

AnTuTu Benchmark – 4.890 puncte;

NenaMark2 – 18.5 fps.

[nggallery id=202]

III. Sistem de operare, interfață, aplicații

Am citit că se va face sau poate s-a făcut update la Android 3.2 HoneyComb. Modelul meu avea 3.1 HoneyComb după cum vedeți și din screenshoturile de mai jos. Apropo, față de Samsung Galaxy Tab 10.1 se poate obține mult mai ușor un screenshot nefiind necesară instalarea unui soft. Intrați la Setări/Screen și bifați opțiunea Screenshot. Nu trebuie decât să apăsați butonul dedicat în sistemul de operare Android HoneyComb pentru Aplicații recente.

Interfața HoneyComb este similară pe toate tabletele testate și nu am sesizat diferențe notabile. Android Ice Cream Sandwich 4.0 se trage direct din HoneyComb. Nu mai există butoane capacitive la baza tabletei și totul este în interfață. La ASUS Slider am dat în partea superioară de un buton ce permite un restart direct al tabletei, util dacă ți se blochează și nu mai răspunde la comenzile de tip touch.

Au început să apară mai multe aplicații optimizate pentru tabletele HoneyComb și rezoluția lor de 1280×800 pixeli. Am remarcat două jocuri: Sprinkle și Trial X2 HD. Cele mai utile din punctul meu de vedere sunt Google Docs, Google Reader, Feedly, Blogger, Gmail.

Cea mai bine pusă aplicație a YouTube este în HoneyComb. Uimește grafica abordată și te invită să petreci minute bune în a vizualiza clipuri pe cel mai utilizat site de video sharing world wide.

Se descurcă excelent în browsing și aș zice că merge mai bine decât unele netbookuri sau laptopuri de generație mai veche.

[nggallery id=200]

IV. Conectivitate

În primul rând să parcurgem dispunerea conectorilor și ASUS Slider oferă câteva suprize. La bază se află un port usb 2.0 și un jack de 3.5 mm. ASUS Slider nu oferă 3G și îmi pare rău că nu am apucat să văd dacă merge 3G printr-un stick usb de la RCS&RDS. Pe lateral, dar superior veți găsi butonul de power cu rol în blocarea și deblocarea rapidă a ecranului, butoanele pentru reglarea volumului și cel pentru restart în caz că s-a blocat, slotul pentru cardurile microSD de până la 32 GB. În lateral dreapta sunt poziționate un port microHDMI și mufa pentru încărcător. Tot prin aceasta și prin cablul aferent se poate face și conexiunea cu calculatorul pentru transfer de fișiere.

Se adaugă: Wi-Fi b/g/n, bluetooth 2.1, GPS. Conexiunea via wi-fi se face fără probleme și nu a pierdut semnalul indiferent de poziția în care a fost ținută.

Tastatura qwerty fizică este dispusă pe 5 rânduri, iar rândul de sus este mai greu de accesat, uneori lovești marginea ecranului. Este ușor înghesuită și aici mă refer la butoanele din cele două margini. Necesită un timp de acomodare, iar ulterior ajungi să o apreciezi. Tastatura qwerty touch are dimensiuni apreciabile și la fel este dispusă pe 5 rânduri. Mi-ar fi plăcut să văd o tastatură qwerty touch despicată. De multe ori ținând cont de cei 10.1 inch în diagonală nu ajungi la anumite litere cu degetul mare. Eu pe acestea le folosesc. :)

V. Cameră foto și video

Nu aș cumpăra o tabletă pentru funcția foto și video, mai ales când are 10.1 inch în diagonală, dar ASUS nu a dorit să lase loc de discuții și a pus un senzor de 5 Megapixeli cu autofocus care filmează HD, fără led flash și o cameră secundară de 1.2 Megapixeli pentru cei dornici să facă apeluri video via Google Talk sau Skype, presupun că mai sunt și alte aplicații în Android Market care oferă posibilitatea de a efectua video calling.

Aveți  o serie de mostre foto și video.

[nggallery id=201]

VI. Autonomie

Am observat că în stand-by nu pierde energie mai deloc. Am lăsat-o aproape 2 zile și a rămas la 90%. Totuși, nu se poate compara cu ASUS Transformer care împreună cu tastatura dock stabilește repere în rândul tabletelor din 2011. Bateria se încarcă repede. Nu se oferă acces la ea. Per total, cu luminozitatea la maxim și rulând aplicațiii plus browsing într-un ritm moderat a ținut întreaga zi. Nu uitați că am spus moderat și nu intensiv.

Preț

eMAG.ro– 2.299 lei

evoMAG.ro – 2.399 lei.

Concluzii

ASUS Slider este o propunere interesantă, o alternativă viabilă la un netbook. ASUS a ales să inoveze față de concurență care a încercat să copieze rețeta Apple. Au punctat serios în 2011 cu ASUS Transformer, iar Transformer Prime este cea mai dorită tabletă de test la sfârșit de an, prima tabletă quad-core. Apreciez și update-urile HoneyComb aduse rapid.

Pozitiv: 

– tastatura qwerty;

– experiența oferită de Android HoneyComb în combinație cu Tegra 2;

– finisare, port usb 2.0 pentru a conecta un mouse.

Negativ: 

– pierde la portabilitate cu cele 970 gr. și 17.3 mm grosime;

– lipsa 3G.

[nggallery id=199]