ASUS este printre puținele companii de top din segmentul de tablete care se mișcă rapid în ce privește unitățile de test. ASUS Transformer Pad TF103CG a debutat la Computex 2014, în Taipei și la doar câteva zile distanță am fost invitat să ridic Transformer Pad-ul pentru review. Mi-aș dori să văd o astfel de promptitudine și din partea altor nume mari din industrie: HP, Dell, Acer și lista cuprinde nume cunoscute, cu afaceri de ordinul milioanelor de euro în țara noastră.

Până la urmă este interesul lor și din păcate nu știu să beneficieze de dorința unor site-uri tech locale în a-și informa publicul. Trecem mai departe și ne concentrăm pe elementele pozitive. ASUS Transformer Pad TFT103C este o tabletă Android cu procesor Intel quad-core de ultimă generație, iar prețul de pornire pleacă de la 1399 lei.

ASUS-Transformer-Pad-TF103CG (23)

Am structurat datele hardware pentru tableta sosită la recenzie, ASUS Transformer Pad TF103CG. Am rămas plăcut suprins să descoperă că dispune de ambele tipuri de conectivitate: 3G și Wi-Fi în standardele a/b/g/n.

Trebuie să precizez câteva aspecte legate de partea hardware. ASUS TF103CG este versiunea cu 3G și Intel Z2560 de tip dual-core la 1.6 GHz + tehnologia Hyper-Threading și alte 2 nuclee virtuale + PowerVR SGX544MP2 pe post de accelerator grafic. ASUS TF103C dispune de noul CPU Intel quad-core la 1.86 GHz, dar pe partea de conectivitate oferă Wi-Fi și fără 3G / 4G. Mi s-a promis la review și această variantă a tabletei ASUS.

Tabletă Date tehnice ASUS Transformer Pad TF103CG
Ecran IPS de 10.1 inch cu rezoluție 1280×800 pixeli, 149 ppi, multitouch și recunoaște până la 10 degete
Procesor Intel Atom Z2560 de tip dual-core la 1.6 GHz
Memorie 1 GB RAM, 8 / 16 GB spațiu de stocare și slot pentru cardurile microSD de până la 64 GB
GPU PowerVR SGX544MP2
Sistem de operare Android 4.4.2 KitKat
Conectivitate Wi-Fi a/b/g/n, dual-band, bluetooth 4.0, microUSB, jack de 3.5 mm, USB on-the-go, A-GPS și GLONASS
Cameră foto și video 2 Megapixeli, cameră frontală de 0.3 Megapixeli
Baterie 19 Wh
Greutate 550 gr. / tableta și 1.1 kg – tableta + tastatura dock adițională
Grosime 9.9 mm

Design

ASUS-Transformer-Pad-TF103CG (11)

Am primit pachetul complet (tabletă + tastatura dock). Alături de tabletă dați de încărcător, cablu microUSB – USB 2.0, agrafă pentru slotul cartelei SIM, ghid de utilizare rapidă. Nu sunt prea multe de zis la acest capitol. Aș spune că este o tabletă clasică ca formă și trageți aceeași concluzie pe baza imaginilor din galeria localizată la final de review.

Logo-ul ASUS îl regăsiți stilizat subtil în colțul din partea stângă, sus. Marginile display-ului de 10.1 inch mi s-au părut destul de generoase și la impresia de tabletă robustă contribuie și grosimea de 9.9 mm. Totuși, coboară ca greutate la 550 gr. Plasticul de pe spate este cel care ajută mult. ASUS a mers pe mâna unui plastic atent finisat, nu este lucios și dă un grip bun. Când strângi tableta în ambele mâini nu scoate vreun zgomot pe la vreo îmbinare mai nefericită, iar plasticul mi-a amintit prin calitate de HTC One X.

O ramă din aluminiu înconjoară device-ul și contribuie la senzația de rezistență, de produs fabricat cu atenție la detalii, în stilul cu care ASUS ne-a obișnuit. ASUS TF103CG este o tabletă bine realizată, clasică ca formă și tastatura dock îi aduce un plus în utilizare. Mi-aș fi dorit să fie un pic mai subțire, în rest nu am ce să-i reproșez la acest capitol.

Ecran și sunet

ASUS-Transformer-Pad-TF103CG (29)

IPS de 10.1 inch cu rezoluție 1280×800 pixeli. Și aici se merge pe un element devenit clasic, rezoluția HD pe un ecran de 10.1 inch. Totuși, tableta ASUS se evidențiază printr-un display luminos, unghi larg de vizualizare și culori plăcute. Abia aștept să testez din nou tablete ASUS din gama premium cu rezoluție FHD, am rămas cu amintiri plăcute din acest punct de vedere. ASUS TF103CG se descurcă destul de bine în ce privește ecranul, nu reflectă spațiul ambiant într-un mod deranjant și ăsta-i un punct important pentru mine, mai ales că această tabletă cu 3G o să fie utilizată de multe ori și în afara biroului sau locuinței, la drum.

ASUS-Transformer-Pad-TF103CG (9)

Pe partea de sunet sunt două speakere situate în lateral stânga și dreapta, cu tableta în mod landscape. De aici și un efect stereo interesant. Livrează un sound puternic, bine calibrat, fără a transmite vibrații în carcasă, chiar și la nivel maxim. Jack-ul de 3.5 mm a fost dispus în lateral dreapta, iar reglarea volumului se face de la o tastă poziționată în lateral stânga / de fiecare dată iau în calcul, tableta în mod landscape.

Hardware, sistem de operare și aplicații

ASUS-Transformer-Pad-TF103CG (32)

Câteva elemente hardware definesc tableta ASUS TF103CG – Intel Z2560 de tip dual-core la 1.6 GHz + PowerVR SGX544MP2 + 1 GB RAM, 8 sau 16 GB spațiu de stocare și slot pentru microSD de până la 32 GB. Rulează Android 4.4.2 KitKat cu interfață grafică gândită de către compania taiwaneză. Recunosc că este un Android frumos customizat. Pun ASUS alături de companiil care știu să livreze o interfață grafică fără lag, bloatware inexistent și funcții care extind funcționalitatea device-ului, fără să-l îngroape în zeci de funcții pe care de multe ori nu le accesezi niciodată.

Merge destul de bine, procesorul Intel dual-core cu tehnologie Hyper-Threading beneficiază pe lângă cele două nuclee reale de alte două nuclee virtuale și în CPU-Z a ajuns a fi listat drept un procesor quad-core, deși nu este un astfel de CPU în adevăratul înțeles al termenului.

Tableta ASUS este suficient de puternică ca să ruleze orice aplicație sau joc din Google Play. Au fost momente când m-aș fi așteptat să fie și mai rapidă, dar nu vorbim de o device monstru din punct de vedere al specificațiilor. La 1699 lei te alegi cu tabletă de 10.1 inch + tastatură dock + 3G / slot microSIM dedicat. Am pus cartela Digi Mobil și a funcționat fără nicio problemă.

Dintre aplicațiile preinstalate pe ASUS TF103CG:

Do it Later – reminder pe care-l poți configura în funcție de preferințele tale;

Expert de configurare – setări pentru diferite conturi, fuse orare, elemente pe care le customizezi din această aplicație;

Expert instalare automată – mai multe moduri de utilizare: Economisire energie, Mod muzical, Mod film, Mod înregistare, Mod joc, Mod vorbire;

Oglindă – folosește camera frontală spre a oferi o imagine de tip oglindă a celui care folosește device-ul;

PowerSaver – mod de folosire a tabletei și de setare a unor elemente spre a avea un plus de autonomie;

Splendid – setare în detaliu a display-ului cu panel IPS de 10.1 inch;

WebStorage – stocare în cloud din partea ASUS;

SuperNote – alternativă la Evernote inclusă by default, funcționează destul de bine;

Story – colecții de fotografii sub formă de album, ușor de editat și share-uit.

La nivel de UI nu sunt prea multe de spus. Printr-un swipe de sus în jos se activează singura zonă de notificări, destul de comprehensivă. Meniul cu aplicațiile și widget-urile sunt la locul obișnuit. Apreciez culorile plăcute și ideea de interfață grafică în ton cu vremurile, flat design. În secțiunea Performanță veți vedea că procesorul Intel este destul de puternic, rezultate mai bune decât mă așteptam.

Performanță

ASUS-TF103CG-screenshots (24)

Am trecut tableta ASUS prin câteva teste de benchmark, iar scorurile obținute le-am notat în tabel:

Tabletă Teste de benchmark ASUS Transformer Pad TF103CG
Quadrant Standard 9379 puncte
AnTuTu Benchmark 19428 puncte
NenaMark 1 59.4 fps
NenaMark 2 60.2 fps
CF-Bench 8775 puncte
Vellamo Browser – nu am reușit să obțin un rezultat concret / Qualcomm mai are de pus la punct suita sa de benchmark, ultimul update mi se pare nefinisat, grosier.Multi-Core BETA –  994 puncte;

METAL – 758 puncte.

Linpack Single Thread – 113.377 MFLOPS;Multi-Thread – 244.444 MFLOPS.
3DMark Ice Storm – 6464 puncte;Ice Storm Extreme – 3630 puncte;

Ice Storm Unlimited – 5755 puncte.

HTML5test 465 puncte cu Chrome pentru Android

Conectivitate

ASUS-Transformer-Pad-TF103CG (10)

Punctul PRO major este dat de conectivitate 3G. Nu dispune de funcția de apel, slotul a fost conceput pentru cartele de tip microSIM. A funcționat fără probleme în rețeaua Digi Mobil, setările și le-a făcut în mod automat.

Se adaugă Wi-Fi în standardele a/b/g/n, tabletă dual-band pe 2.4 și 5 GHz, bluetooth 4.0. În ce privește dispunerea elementelor de conectivitate: în partea superioară dați de butonul de power, la bază se află trei zone de contact pentru conexiunea cu tableta dock, în lateral stânga se află tasta pentru reglarea volumului, slotul pentru cardul microSD de până la 32 GB, descoperit și portul microUSB cu dublu rol.

În lateral dreapta au poziționat jack-ul de 3.5 mm și slotul pentru microSIM ce necesită folosirea unei agrafe pentru accesare. Nu am avut probleme pe partea de accesare a internetului, atât prin tehnologia 3G cât și prin Wi-Fi. Carcasa din plastic nu obturează semnalul în vreun fel.

Cameră foto și video

ASUS-Transformer-Pad-TF103CG (27)

Nu cumperi tableta ASUS Transformer Pad TF103CG pentru capacitățile sale foto și video. Asta spune tot și aș dori să nu mai dezvolt subiectul. Nu are LED flash și nici autofocusul nu impresionează. Mă rog, nu aș cumpăra o tabletă de 10.1 inch pentru ce știe pe partea de fotografie și clipuri video.

Am făcut câteva fotografii cu camera de 2 Megapixeli. În locul celor de la ASUS aș fi pus camera principală în locul celei frontale de 0.3 Megapixeli, pentru cei care doresc să facă apeluri video, în mod special.

Tastatură dock

ASUS-Transformer-Pad-TF103CG (20)

Tastatura dock este un accesoriu de tip must have pentru ASUS Transformer Pad TF103CG. Altfel te alegi cu acele orificii inestetice pentru cuplarea la acest dispozitiv, fără a avea și un rol practic. Impresia lăsată de dock aș spune că mai degrabă se duce în zona premium, metal, finisare ireproșabilă.

Aduce o tastatură qwerty fizică pe 6 rânduri, taste bine definite și ușor de accesat, touchpad sensibil. Se adresează celor pasionați de blogging, de scris un mail cu multe caractere, plus de precizie față de tastatura touch. Dock-ul extinde conectivitatea printr-un port USB 2.0 full. Aș fi apreciat și mai mult acest accesoriu dacă oferea și un cititor de carduri SD și o baterie externă inclusă pentru un plus la capitolul autonomie. ASUS a mers pe o rețetă mai simplă față de generațiile anterioare.

Autonomie

ASUS-TF103CG-screenshots (38)

Autonomia este un alt element PRO pentru această tabletă 3G. Îți aduce peste 12 ore, în condiții de utilizare normale, fără a sta pe tabletă în continuu. ASUS și-a făcut bine temele, iar procesorul Intel nu golește acumulatorul în ritm accelerat.

Preț

ASUS TF103CG + tastatură dock – 1699 lei;

ASUS TF103CG fără tastatură dock – 1449 lei.

Concluzii

ASUS-Transformer-Pad-TF103CG (33)

ASUS Transformer Pad TF103CG este o tabletă de drum lung. Și mă refer aici la capacitatea sa de a se conecta la rețeaua 3G și de a furniza internet și în vârf de munte, în funcție de acoperire, dar și prin tastatura dock rezistentă și impresia de device serios pe care o lasă de la prima utilizare.

Nu este o tabletă de jumătate de an și să o schimbi că a rămas în urmă la nivel de cerințe hardware. Aș recomanda-o mai ales pentru partea de browsing, socializare, entertainment și gaming ocazional.

PRO

– design simplu, linii clare, finisare de top;

– display luminos, unghi larg de vizualizare, culori plăcute;

– sunet puternic, suficient de mult bass, bine calibrat;

– Android 4.4 KitKat cu o interfață originală, fără bloatware inutil;

– conectivitate completă cu 3G și Wi-Fi;

– tastatură dock de bună calitate, touchpad + port USB 2.0 full ce permite conexiunea unui stick cu memorie flash sau a unui maus;

– autonomie excelentă pentru categoria sa de preț.

CONTRA

– 9.9 mm grosime, mi-aș fi dorit să fie ceva mai subțire. Ăsta s-ar putea să fie doar un moft și puteți trece cu vederea de el;

– tastatura dock nu include și o baterie externă, cititor de carduri. Ar fi fost de bun augur.