Tablete

A trecut ceva timp de la debutul ASUS Transformer Prime în România, la începutul lui ianuarie 2012 când a primit și Android 4.0 Ice Cream Sandwich, fiind și prima cu Tegra 3. Nu s-au înghesuit prea multe tablete quad-core sau cu Tegra 3, deși pe la CES din Las Vegas și MWC Barcelona au fost prezentate câteva exemplare.

ASUS recidivează cu Transformer Pad TF300 ce aduce mare parte din funcțiile lui Transformer Prime, un design cu materiale diferite și un preț mai mic cu aproape 1.000 de lei. Am înțeles că Transformer Prime va fi înlocuită ca vârf de gamă de o altă tabletă ASUS cu un display special, dar mai multe la momentul potrivit.

Să vedem hardware-ul de la care pornim analiza în cazul lui ASUS Transformer Pad 300 sau TF300:

Tabletă
Date tehnice
ASUS Transformer TF300
Ecran IPS de 10.1 inch cu rezoluție 1280×800 pixeli și 16 milioane culori, tastatură qwerty opțională cu acumulator inclus și trackpad
Procesor Tegra 3 quad-core la 1.2 GHz
Memorie 1 GB RAM, 16 GB spațiu de stocare și microSD de până la 32 GB
GPU ULP GeForce
Sistem de operare Android 4.0 Ice Cream Sandwich
Conectivitate Wi-Fi b/g/n, bluetooth 3.0, jack de 3.5 mm
Cameră foto și video 8 Megapixeli cu autofocus și geo-tagging, filmează la 1080p, cameră frontală de 1.2 Megapixeli
Baterie 22 Wh
Greutate 635 gr.
Grosime 9.9 mm

Design

Începem review-ul de la cutia în care vine device-ul, mai compactă decât mă așteptam. Acolo dați de tabletă, încărcător, cablu pe mufă proprietară ASUS – USB 2.0 care are rolul de a conecta Transformer TF300 la computer cât și în încărcarea tabletei, manual de instrucțiuni. Exemplarul de test ne-a venit de la ASUS România, dar bănuiesc că în pachetul final se află și certificatul de garanței. Lipsesc căștile pe jack de 3.5 mm, oferta este destul de mare și prețurile modice.

Împreună cu tableta am primit și tastatura dock auxiliară ce are rol și de acumulator. Aceasta îi aduce un plus de versatilitate și la nevoie transformă Pad TF300 într-un netbook ad-hoc care-i pe placul celor care nu au la suflet tastatura qwerty touch, un plus față de concurență.

Ecranul de 10.1 inch este înconjurat de o margine neagră, fără butoane sau alte comenzi la baza. Metalul este îmbrăcat într-un plastic mai dur, cauciucat. Spatele tabletei este din plastic, cu striații ce dau un grip puternic când este ținută în mână, nu riști să-ți scape pe jos când o manevrezi puțin mai neglijent.

Logo-ul ASUS a fost stilizat subtil într-un colț pe partea frontală și pe mijlocul capacului din spate. Apropo, nu se oferă acces la baterie. Cântărește 635 de gr. și are o grosime de 9.9 mm. Nu-i prea departe de alte tablete rivale atât la grosime cât și la greutate, un pic mai mare decât noul iPad / iPad 2, dar mai bine decât la generația anterioară Transformer, generație bazată pe Tegra 2 dual-core la 1 GHz.

Finisajele sunt de calitate, muchiile rotunjite ca și la Transformer Prime. O tabletă care place prin simplitate și fără elemente inutile de design.

Ecran și sunet

Aduce un IPS LCD de 10.1 inch cu rezoluție 1280×800 pixeli, interfață ASUS Waveshare UI. Se vede bine, un display luminos. Din păcate se adună amprentele destul de repede ca de altfel la majoritatea tabletelor, pentru a îndepărta excesul de grăsime recomand niște servețele umede special ca și cele pentru ochelari. Unghiul de vizualizare este bun și merge să vezi un film sau să faci browsing mai mult timp pe el, nu te obosește. Culorile sunt mai naturale ca la display-urile Super AMOLED și de aceea par mai șterse decât cele vivid ale AMOLED-urilor.

Sunetul vine de la o boxă dispusă pe spate, una singură. Mi s-a părut a fi cea mai gălăgioasă de până acum. Se aude tare, cu un bass pronunțat, vibrațiile nu se transmit în carcasă. Jack-ul de 3.5 mm este regăsit la bază, dacă este ținută în mod portait sau în partea dreaptă dacă o folosești în mod landscape. Trebuie să accesorizezi tableta cu căști pe jack de 3.5 mm, recomand unele de calitate cu in-ear care ar completa calitatea sunetului oferită de boxa de pe spatele tabletei ASUS.

Sistem de operare, aplicații și performanță

Rulează Android 4.0 Ice Cream Sandwich, iar ASUS și-a făcut un renume portând destul de repede cele mai noi update-uri Android pe device-urile sale. Așa au făcut cu Transformer Prime care a primit Android 4.0 prin ianuarie, cu prima generație Transformer care a primit Ice Cream Sandwich prin februarie 2012.

Interfața ASUS nu-i intruzivă și te bucuri de Android 4.0 similar cu cel de pe Galaxy Nexus. Totuși, Android 4.0 pe tablete seamănă foarte mult cu Android 3.2 HoneyComb, modul de organizare al aplicațiilor, zona de setări, ecranul de start sunt 90% identice. S-a optimizat mai mult modul în care se mișcă interfață.

ASUS Transformer Pad TF300 se bazează pe un procesor quad-core de proveninență NVIDIA denumit Tegra 3 cu 4 nuclee de procesare la 1.2 GHz, 1 GB RAM, 16 GB spațiu de stocare și un microSD de până la 32 GB situat în partea superioară sau în stângă dacă este ținut în mod landscape.

Tastatura qwerty touch este generoasă în dimensiuni, ușor de accesat mai degrabă în modul portrait, iar în landscape ar fi mers să fie despicată pe jumătate. Tastatura qwerty fizică este dispusă pe cinci rânduri, ușor înghesuită, dar te adaptezi repede la ea. Tastele sunt clare definite, aduce și un touchpad cu click dreapta și stânga, minion și răspunde repede la comenzi. Tastatura dock aduce și un port USB 2.0 normal care permite conectarea unei mouse spre exemplu. Pe lângă portul USB 2.0 aduce și slot pentru cardurile SD care se dovedește de bun augur când vrei să transferi pozele pe tabletă.

Dintre aplicațiile pe care le regăsești pe ASUS Transformer TF300:
– vibeFree, Amazon Kindle, App Backup, App Locker;
– Browser bazat pe webKit, dar recomand Chrome Beta – o soluție mai completă;
– Calculator, Calendar, Cameră foto, Cărți Play, Search, Ceas, Descărcări;
– client de E-mail, File Manager, Filme Play, Galerie, Glowball – un joc;
– Gmail, Google Talk, Google+, Hărți, Înregistrare sunet, Latitude, Local, Magazin Play;
– Messenger+, Muzică Play, MyCloud – serviciu de cloud al ASUS, MyLibrary, MyNext, Navigare;
– Netflix fără suport pentru .ro, Polaris Office – vizualizare de documente office, Press Reader;
– Setări, Studio de film – editor video de bază, SuperNote, WebStorage, YouTube și Zinio.

Și testele de benchmark pe care le promiteam:

Tabletă
Teste benchmark
ASUS Transformer Pad TF300
Quadrant Standard 3.582 puncte
AnTuTu Benchmark 9.442 puncte
NenaMark1 60.1 fps
NenaMark2 53 fps
Vellamo 1.352 puncte
CF-Bench 10.341 puncte
HTML5test 275 puncte
BrowserMark 113.561 puncte

Conectivitate

Lipsește 3G-ul și aici ar fi un punct negativ, în rest are de toate: Wi-Fi, bluetooth, jack de 3.5 mm, GPS, HDMI, USB 2.0 și slot pentru cardurile SD prin tastatura dock. În partea superioară dați de slotul pentru microSD, HDMI și tasta mai mare ce permite reglarea volumului. În partea dreapta regăsiți butonul de power cu rol și în blocarea / deblocarea rapidă a ecranului. La bază se află jack-ul de 3.5 mm și în lateral stânga se află mufa pentru încărcarea tabletei sau pentru conectarea la calculator plus două alte orificii care contribuie la poziționarea tabletei în dock-ul auxiliar.

Nu am sesizat vreun death grip în ce privește Wi-Fi-ul sau funcționarea defectuoasă a GPS-ului.

Cameră foto și video

Aduce un senzor de 8 Megapixeli. O să fac un update la articol cu o micuță galerie foto, testele de benchmark și interfața Android de pe ASUS TF300. În acel moment o să fie un review mai complet.

Interfața se deschide rapid. Filmează la 1080p, face și capturi panoramice. Aș categorisi tableta ca fiind decentă la capitolul foto & video, dar nu uimește din acest punct de vedere. Nu consider că o cameră foto de top ar fi un motiv pentru a achiziționa o tabletă, este total nepractic să faci o fotografie cu un device al cărui ecran ajunge la 10.1 inch și cântărește cât un DSLR fără obiectiv.

Autonomie

Bateria se duce rapid. Tegra 3 nu face minuni. Se încălzește când este utilizată intensiv, dar nu la fel de tare ca noul iPad. Aveți multe setări între care să alegeți și de aici rezultă și o autonomie mai mare. Sunt trei moduri de funcționare: Peformanță, De mijloc și pentru a oferi o baterie cu autonomie cât mai mare. Nu am sesizat o mare diferență între ele.

Tastatura dock ajută cu aportul său suplimentar de energie și astfel depășește oricare concurent din piață. Acolo stă o parte din ingeniozitate ASUS pe piața tabletelor.

Concluzii

ASUS TF300 oferă mare parte din esența Prime la un preț cu aproape 1.000 de lei mai mic. Vă recomand să o accesorizați și cu o tastatură dock. Îi dă un plus mare de versatilitate, autonomie mai mare, posibilitatea de a deveni un netbook autentic la nevoie.

Să vedem care sunt punctele forte și slabe ale lui ASUS Transformer TF300.

Puncte forte:
– design fluent, finisaje de calitate;
– Android 4.0 fără o interfață intruzivă;
– hardware de top, spațiu de stocare expandabil;
– tastatură dock auxiliară care pluseză la versatilitate și autonomie;
– preț excelent și raport performanțe / preț care o transformă într-o tabletă de tip best buy.

Puncte slabe:
– nu sunt multe aplicații care să beneficieze de puterea de procesare adusă de Tegra 3 de la NVIDIA;
– camera foto de 8 Megapixeli de la care mă așteptam să facă fotografii la o calitate superioară.

O găsiți pe eMAG.ro pentru 1.849 lei.