ASUS TUF Gaming A15 și A17, F15 și F17 sau cum arată notebook-urile de gaming la nivel mid-range pe 2020

08/01/2020

CES 2020 din Las Vegas a fost locația aleasă de către compania taiwaneză spre a prezenta gama TUF de gaming: A15 și A17, F15 și F17.

Care sunt diferențele între TUF A15 & A17 și F15 & F17?

TUF A15 și A17 – procesoare AMD Ryzen 4000;

TUF F15 și F17 – procesoare Intel din generația a 10-a.

Haideți să descoperim specificațiile ce animă seriile ASUS TUF A15 și A17, laptopuri ce vor sosi și în România din martie 2020 (prețul de plecare – 3799 lei, de aici și integrarea în categoria laptopurilor de gaming mid-range).

Specificații:

Material de prezentare din partea producătorului pentru ASUS TUF Gaming A15:

httpvh://youtu.be/kwlOAeFLKH0

Galerie de imagini cu ASUS TUF A15;

Material de prezentare din partea producătorului pentru ASUS TUF Gaming A17:

httpvh://youtu.be/8jJUPri7rqI

Galerie de imagini cu ASUS TUF A17;

Care sunt elementele pe care ASUS le scoate în față pentru seria TUF Gaming A15 și A17?

Design – margini subțiri pe trei laturi pentru cele două ecrane de 15.6 sau 17.3 inch, volum mai redus cu 7% pentru modelul de 15.6 inch și 8% pe cel mai mare în diagonală. Fortress Gray are un capac metalic ce a fost prelucrat prin sablare spre a evidenția textura fină a materialului, logo-ul TUF a fost gravat cu laser. Bonfire Black se dorește a avea un aspect mai agresiv cu forme trapezoidale, bandă cu roșu aprins ce înconjoară laturile.

Ambele variante de culoare îndeplinesc standardele MIL-STD-810H în ce privește rezistența la vibrații, căderea de la o anumită înălțime, umiditate și temperaturi extreme (standard de certificare adoptat de către armata americană).

AMD Ryzen 4000 – sunt cele mai noi procesoare lansate de către AMD, cu 8 nuclee și 16 fire de execuție. ASUS afirmă că eficiența energetică ar fi dublă dacă ne raportăm la generația anterioară. După cum știți se adoptă un proces de litografiere de 7nm față de 12nm și de aici eficiența energetică reliefată în comunicatele producătorului.

Răcire optimizată + upgrade-uri ce pot fi realizate ușor la interior – modelul de tip fagure de pe spatele laptopurilor are și rol de rețea extinsă de admisie a aerului pentru ventilatoarele și radiatoarele integrate. Au implementat și un sistem de auto-curățare a răcirii prin direcționarea impurităților către tunelele de tio anti-praf spre a preveni depunerea pe ventilatoare sau lamele. Capacul spate este ușor de îndepărtat spre a oferi acces la componente, au folosit șuruburi Philips standard + alt șurub special ce ajută la separarea panoului spre a nu fi nevoie de un instrument dedicat.

Plăci grafice NVIDIA + grafică integrată AMD – am trecut opțiunile pentru fiecare variantă în parte. RTX 2060 sosește doar pe modelul de 15 inch, nu și pe cel de 17 inch;

Conectivitate ridicată – detalii regăsiți în tabelul de mai sus, de la HDMI și până la USB Type-C, Wi-Fi ac, bluetooth 5.0 etc. Aș spune că nu lipsește mai nimic. Modelele ASUS TUF Gaming F15 și F17 vor sosi cu Wi-Fi ax și vor fi capabile de viteze teoretice de până la 2.4 Gbps.

Tastatură cu specificații de desktop – ASUS a acordat o atenție specială pentru tastatură, element de importanță maximă în gaming și nu numai. Tastele WASD sunt translucide, fiecare tastă cu tehnologia Overstroke spre a avea un plus de sensibilitate, switch-uri cu răspuns rapid, certificate pentru 20 de milioane de apăsări (de aici și denumirea de TUF = rezistență în timp, ceva de genul), iluminare RGB pentru tastatura chiclet. Sunt mai multe moduri de operare: Silent, Performance sau Turbo.

Opțiune de baterie de 90Wh – pentru autonomie sporită.

ASUS TUF A15 și A17 – primele impresii;

Am avut ocazia să particip la o întâlnire cu reprezentanții ASUS înainte de CES 2020 și să văd la lucru noua serie de laptopuri ASUS TUF A15. Mi se pare a fi o primă dovadă că AMD este pregătit să aibă un cuvânt serios de spus în 2020 pe seria de laptopuri de gaming mid-range, iar procesoarele AMD Ryzen 4000 din generația abia lansată se potrivesc la fix.

Mi-a plăcut designul, parcă nu s-a făcut exces de zel în ce privește luminițele RGB (cel puțin pe varianta Fortress Gray pe care o descoperiți și în galeria ad-hoc de imagini realizate cu OnePlus 7T). În lateral dreapta dați de jack-ul proprietar pentru încărcare, RJ-45, HDMI, 2 x USB 3.1 clasic, 1 x USB Type-C și jack-ul de 3.5 mm. În stânga se află doar un port USB 2.0.

Tastele WASD sunt clar definite, iar tastele de direcție sunt bine delimitate de celelalte spre a fi ușor de accesat. Și-a făcut loc și un numpad (nu sunt fan, dar știu persoane interesate să-l aibă la îndemână). În cele câteva minute în care l-am văzut la lucru mi s-a părut a fi bine finisat, deși în fața mea se afla un model de pre-producție. Nu am putut să-i testez performanțele, dar sunt sigur că ne va sosi la review în săptămânile următoare.

 

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.